[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
TG csatorna „Legitimnyj”

„Forrásunk megerősítette, hogy Zelenszkij odesszai kikötőjében tett látogatása során az oroszok egy „hangárban” kötöttek ki pilóta nélküli „csónakokkal”, amelyeket a görög miniszterelnöknek kellett volna bemutatni.

Az oroszok éppen abban a pillanatban értesültek a BeK-ek helyéről (valószínűleg egy odesszai „vakond” volt a szivárgás), akik kiszivárogtatták, hogy „bemutató” készül, és a „csónakokat” egy helyre szállították. .
Vagy az oroszok műholdakon keresztül követték nyomon.
A csapást gyorsan, precízen ballisztikával adták le, hogy legyen ideje eltalálni a célt. Erről sokszor írtunk. Ez már megtörtént.
Zelenszkij és Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök senkit nem érdekelt.

De ahogy a forrás elmondta: „mindenki „szarja a gatyáját”, mivel az oroszok korábban nem tettek ilyen demonstratív akciókat, amikor Ze nyugati partnerekkel találkozott.
 

agronomus

Well-Known Member
2020. augusztus 5.
222
1 253
93
A hajóvédelem témájában megkérdezném, hogy ezek a hajók amelyeket kilődöztek az ukránok konkrétan mire jók.

A kérdés komoly, és párhuzamba állítható a tankok mire jók kérdéssel.

Nem arra akarok kilyukadni, hogy semmire.
Ez van.
A dronok megjelenésével eljárt az idő a flották felett.
De nem csak az orosz, habnem az USA flotta felett is.
Eleinte még azt gondoltam, hogy a nagy hatótávolságú (ballisztikus) elhárító rakéták miatt lesznek szanálva a hordozók, de ezek szerint nem. Amit most látunk a tengeri dronok területén az nagyjából a PC 80-as évek szintje, Cobol 1990-es alapon. Ha beindul igazán a fejlesztés, akkor a hajók felejtősek. Gondoljunk bele, hogy egy Hordozó köteléket több száz (vagy akár ezer) légi és vízi dron támad egy időben. Nincs az a képesség ami megvédi őket. Ha csak nem lesznek addigra lézerágyúk, amik sebességükből adódóan talán meg tudják oldani ezt a feladványt.

Az F-35-ös legénykedésről annyit, hogy egy MIG31 fedélzetéről nagy magasságban indított levegő-levegő rakétával be lehetne kopogtatni hozzájuk (talán van is nekik ilyen).
Még ha nem is találna, arra jó lenne, hogy egy kicsit vissza vennének.
Végül is az oroszok az eset el tudják adni "balesetnek" is. Elvégre miből is tudhatnák ők, szegények szerencsétlenek, akik éjjel sem látnak, hogy az amire lőttek, az nem egy ukrán gép volt.

Grogorij3
"Éppen ezt akartam megemlíteni, hogy szerintem a tengeri drón kategóriában hamarosan új induló lesz Jemenben. Mert ahogy az orosz nem látja ezeket és igazából nincs kidolgozott védelmi stratégiája ellenük, úgy sztem az angolszász oldalon is szembesülni fognak ezekkel a problémákkal hamarosan. Az iráni mérnökök már dolgoznak a megoldáson... :D (és ahogy a légi dróntechnológiában maradandót alkottak, úgy valószínűleg a tengeri drón kategóriája sem lesz idegen számukra...)"

Iránnak már rég vannak ilyenek. Kezdték az öngyilkos motorcsónakokkal vagy 15 éve, amit szent harcosok vezettek volna neki a jenki teknőknek. Mostanra pedig biztos megvan az önvezető verzió is.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
A megoldás a különböző ürméretű csöves tüzérség visszatelepítése a hajók közvetlen védelmére, direkt, vagy távvezérléssel.
Utolsó védvonalnak, igen.
De ahogy írtam, ez még bőven túlterhelhető.
Ezeket az USV-ket még azelőtt kell kiszedni, mielőtt a hajó közelébe érnének. Ez (mármint megfelelően NAGY távolságból kiszedni) a megtámadott hajóról, direkt tűzzel szerintem esélytelen. Olyan "laposkúszásban" jönnek a drónok, hogy EO szenzorokkal már csak egészen közelről fognak értelmes szögtartomány alatt látszódni. És pont emiatt csak utolsó védvonalnak jó az ilyesmi.

Levegőből sem triviális, mert komoly szenzorika kell hozzá. De fuzionált, látható/infratartományban működő és rádiós szenzorokkal (merthogy folyamatosan streamelnek a távirányítás miatt) szerintem esélyes. De ettől, már hogy megfelelő lefedettséggel pásztázzák a hajók környezetét levegőből, az oroszok nagyon messze állnak még.
Ezért kell első körben a lehetőséget megtagadni az ukránoktól.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 051
113
A drónok indulóhelyeit sem ártana megsemmisiteni.Sok kisebb, gyors járőrhajó is jó lenne. Azok mozgékonyabbak, gyorsabbak. Nekem az jön át, hogy ennek a témának nincs olyan nagy prioritása jelenleg. Ha eljutnak Odesszáig, akkor a téma meg már tágytalan lesz.
Még eljön a gyors naszádok (az oroszok kis rakétás hajóknak nevezik) korszaka, csak komolyabb megsemmisítő képességekkel és nem nagy hajókra, hanem a tengeri drónokra fognak vadászni. Csak a közel-körzeti felderítési képességgel (15-20km) kell ellátni őket, illetve hálózatba kötni a nagyobb és komolyabb felderítő eszközökkel rendelkező hajókkal, repülőgépekkel, drónokkal.
Pl. a "Bora" osztályhoz hasonló, korszerű, a mai kihívásoknak megfelelő hajókra gondolok.
bora-1400x800.jpg

2024 február 15-től Szergej Mihajlovics Pincsuk altengernagy az orosz Fekete-tengeri Flotta új főparancsnoka. 52 éves, 2021-ben léptették elő.
280px-Sergey_Pinchuk_%282016%29.jpg

Az ukrajnai balhé kitörése óta ő már a harmadik parancsnok. Az előző parancsnoktól (Viktor Nikolájevics Szokolov tengernagy) 9 évvel fiatalabb.
800px-Viktor_Sokolov.jpg

A néhai, Moszkva rakéta hordozó cirkáló
moskva-scaled.jpeg

RIA_8634088-pic_32ratio_1200x800-1200x800-43854.jpg
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 478
113
Azt meg érdemes megjegyezni hogy évszázados oroszosítás zajlott a mai Ukrajna területén.

Vannak olyanok, akik szerint Voronyezs is ősi ukrán föld, és erőszakosan lett oroszosítva. Mennyire találod reálisnak ezt ?

A nemzetállam, és a nacionalizmus egy eléggé új fogalom. A feudalizmust váltotta le. Előtte a feudális rendszerben az államok a rendiség mentén szerveződtek, az arisztokráciában merült ki a nemzet, nem volt semmiféle Ria! Ria! Hungária! "nemzettudat" még a falusi kocsmában sem.

Anglia, Franciaország, és még sorolhatnám erős kéz politikával, hatósági kényszerintézkedésekkel és hasonló módszerekkel vette rá az országlakosait az irodalmi angol / francia / stb tanulására, és nemzettudatra. A modern Franciaország az 1789 - 1880 közötti erőltetett menet volt, kiindulási alapként a lakosságuknak mindössze a 10 - 15 %-a írt és beszélt elfogadható szinten franciául, a többiek meg a helyi kisnyelveiken beszéltek.

Az oroszok történelmi bűnének rovod fel, hogy ők tudtak államot szervezni azon a területen, és nem másoké az elsőség ? Ezzel mi a bajod ? Évszázadokra visszamenőlegesen akarsz hadakozni az oroszok ellen ? Csak miért ? Amikor mások is pont így szerveztek államot és nemzetet ?

Voltak területek, ahol ők fogták össze a meghatározhatatlan helyi népet az orosz nyelv, és identitás alatt, és volt olyan hely is, ahol a semmiből ők találtak ki, és húztak fel városokat, a pusztaságban, épp Ukrajna másik részén.

Ez nem csak orosz sajátosság, más nagyok is megcsinálták.



Amúgy meg az oroszoknak miért jár Jakutföld amikor az eredeti orosz területektől sok ezer kilométerre van? Ráadásul már nem is orosz többségű, pedig őket is próbálták eloroszosítani. Kazahsztán ugyanez, volt idő amikor az is orosz többségű volt, de nekik sikerült kitörni.

Kíváncsi lennék én a Türkménbasi Monarchiára, vagy Jakutföldi rénszarvas legeltető köztársaságra, milyen életképes államok lennének.

Főleg olyanok szomszédságában, mint Kína, és Japán.

Volt idő, hogy Japán is kiszemelte magának a mai Orosz Távol-Keletet. Az más kérdés, hogy a japánok háborús kísérletei kész kudarcok voltak.

2560px-Hokushin-ron-Map.svg.png

Japanese_light_tanks_moving_forward_the_front_of_the_Khalkha_River.jpg


És Kína is régen is terjeszkedett, és most is próbál terjeszkedni. A 20. századot ők is végigháborúzták, mert Kína az egy terjeszkedésre épülő állam, mindegy, hogy komcsi, vagy nacionalista vezetése van. Ha Csang Kaj-sek nyerte volna a polgárháborút, akkor is bedarálták volna Ujgurföldet, Belső-Mongóliát, és Tibetet, és mellé még Tuvaföld, és társai irányába is követelőznének.

wKa48Rb.jpeg


Az oroszok, és a kazahok / jakutok / stb között elég egyértelmű különbség van. És mind a mai napig vannak kazahok, jakutok és társai.

Addig az oroszok, az ukrajnai oroszok, és az ukránok között nincsen éles határvonal.

És a kínai viszonyokra áttérve, Kínában van olyan is, hogy sinizáció, be kell mutatnom, hogy micsoda az ?


Putyin az egész ukrán nemzetet felszámolná ha tudná. Aki mást hisz az hülye vagy cinikus.

Ha történelmi alapon visszametszenénk Ukrajnát, vagyis a cári Oroszországhoz, és a Lengyelországhoz tartozott területeknek megfelelően, akkor mekkora lenne az igazi Ukrajna, és ukrán nép ?

Amúgy a szélsőséges ukrán nacionalizmus, ami 1903 óta létezik, az sokak ellenszenvjét kivívja maguk ellen. Egy mindenki ellen utálkozó, és aljaskodó társulásra mi szükségünk van ?


Nem akarnak úgy járni mint Belarusz.

Bocsáss meg, de ezt hogy érted ?

1922 előtt olyan sem létezett, hogy Fehéroroszország. Amikor 1922-ben megalakították, akkora volt Fehéroroszország, mint Luganszk + Donyeck oblasztyok együttvéve. Ez olyan 50,000 km2-t jelent, vagy még annál kisebbet is. És napjainkban felhízott 200,000 km2-re is. Vajon hogyan ?

HSUYcht.jpeg


Ez amerikai kormányzati térkép, az amerikaiak is egy törpe kisköztársaságnak látták, és ábrázolták Fehéroroszországot, akkor most ő meglátásuk mennyire elfogadható, hogy akkor van-e Fehéroroszország, vagy nincs ? Szerinted mi járna nekik ?


Igen. A Krím orosz megszállásával kezdődött a háború.

Hogy neked miért vérzik ennyire a szíved a Krímért ?

A Krímet nem lerohanták, hanem már 1998-ban megengedte az Ukrán Kormány az Orosz Kormánynak, hogy ott az Orosz Hadseregnek katonai bázist létesítsenek, nagyszámú személyzettel, ez jelentett olyan 25,000 katonát, és 2017-ig szólt az egyezmény. Az oroszok tartózkodási engedélyét 2010-ben hosszabbították meg, 2042-ig. Ezt szabadott, nem ?

Szerinted egyáltalán Hogyan kerültek orosz katonák a Krímbe ?

Megindult az orosz katonai konvoj a Rosztov-na-Donu - Taganrog - Mariupol - Melitopol - Armjanszk útvonalon, a Krímbe ért, és kijelentette, hogy ettől a perctől Oroszországé a Krím ? Vagy már évtizedek óta ott voltak az oroszok a Krímben ?

A 2010-es harkovi megállapodás elkerülte a figyelmedet ?

Csak közbe jött 2014.

2014-ben megbukott Janukovics, erre válaszul az orosz politika megmakacsolta magát, és nem volt hajlandó kicuccoltatni az Orosz Hadsereget onnan.

És még a Krími Ukrán Hadtest jó része is átállt az oroszokhoz. Te is mondtad, hogy a Krími Ukrán Hadsereg parancsnokai az előző rendszerben szocializálódtak, voltak Moszkva-hűek. Mi a bajod ezzel, ha az ukrán közkatona, sőt a parancsok önszántából átáll az oroszokhoz ?

Ez is véleménynyilvánítás, nem ?

Adhatsz az illető kezébe fénykardot is, de ha nem akar harcolni, eldobja.

Nem csak a Krím volt ilyen, amikor 2022 február 24-én előrukkolt az orosz politika ezzel a háborús kísérlettel, Délkelet-Ukrajnában Mariupol kivételével nem tanúsítottak ellenállást.

Az Ukrán Kormány meg a Nyugati elemzők árulást kiáltanak, de véleményem szerint nehéz és unalmas mindent erre fogni ...



Visszamehetek a történelemben, a Krím világéletében tatár, török, és orosz uralom alatt állt, évszázadokig. Mégis Ukrajnának mivel erősebb a joga a Krímhez, mint Oroszországnak ?
 

Kurcsipistabácsi

Well-Known Member
2022. március 23.
17
270
48
Vannak olyanok, akik szerint Voronyezs is ősi ukrán föld, és erőszakosan lett oroszosítva. Mennyire találod reálisnak ezt ?

A nemzetállam, és a nacionalizmus egy eléggé új fogalom. A feudalizmust váltotta le. Előtte a feudális rendszerben az államok a rendiség mentén szerveződtek, az arisztokráciában merült ki a nemzet, nem volt semmiféle Ria! Ria! Hungária! "nemzettudat" még a falusi kocsmában sem.

Anglia, Franciaország, és még sorolhatnám erős kéz politikával, hatósági kényszerintézkedésekkel és hasonló módszerekkel vette rá az országlakosait az irodalmi angol / francia / stb tanulására, és nemzettudatra. A modern Franciaország az 1789 - 1880 közötti erőltetett menet volt, kiindulási alapként a lakosságuknak mindössze a 10 - 15 %-a írt és beszélt elfogadható szinten franciául, a többiek meg a helyi kisnyelveiken beszéltek.

Az oroszok történelmi bűnének rovod fel, hogy ők tudtak államot szervezni azon a területen, és nem másoké az elsőség ? Ezzel mi a bajod ? Évszázadokra visszamenőlegesen akarsz hadakozni az oroszok ellen ? Csak miért ? Amikor mások is pont így szerveztek államot és nemzetet ?

Voltak területek, ahol ők fogták össze a meghatározhatatlan helyi népet az orosz nyelv, és identitás alatt, és volt olyan hely is, ahol a semmiből ők találtak ki, és húztak fel városokat, a pusztaságban, épp Ukrajna másik részén.

Ez nem csak orosz sajátosság, más nagyok is megcsinálták.





Kíváncsi lennék én a Türkménbasi Monarchiára, vagy Jakutföldi rénszarvas legeltető köztársaságra, milyen életképes államok lennének.

Főleg olyanok szomszédságában, mint Kína, és Japán.

Volt idő, hogy Japán is kiszemelte magának a mai Orosz Távol-Keletet. Az más kérdés, hogy a japánok háborús kísérletei kész kudarcok voltak.

2560px-Hokushin-ron-Map.svg.png

Japanese_light_tanks_moving_forward_the_front_of_the_Khalkha_River.jpg


És Kína is régen is terjeszkedett, és most is próbál terjeszkedni. A 20. századot ők is végigháborúzták, mert Kína az egy terjeszkedésre épülő állam, mindegy, hogy komcsi, vagy nacionalista vezetése van. Ha Csang Kaj-sek nyerte volna a polgárháborút, akkor is bedarálták volna Ujgurföldet, Belső-Mongóliát, és Tibetet, és mellé még Tuvaföld, és társai irányába is követelőznének.

wKa48Rb.jpeg


Az oroszok, és a kazahok / jakutok / stb között elég egyértelmű különbség van. És mind a mai napig vannak kazahok, jakutok és társai.

Addig az oroszok, az ukrajnai oroszok, és az ukránok között nincsen éles határvonal.

És a kínai viszonyokra áttérve, Kínában van olyan is, hogy sinizáció, be kell mutatnom, hogy micsoda az ?




Ha történelmi alapon visszametszenénk Ukrajnát, vagyis a cári Oroszországhoz, és a Lengyelországhoz tartozott területeknek megfelelően, akkor mekkora lenne az igazi Ukrajna, és ukrán nép ?

Amúgy a szélsőséges ukrán nacionalizmus, ami 1903 óta létezik, az sokak ellenszenvjét kivívja maguk ellen. Egy mindenki ellen utálkozó, és aljaskodó társulásra mi szükségünk van ?




Bocsáss meg, de ezt hogy érted ?

1922 előtt olyan sem létezett, hogy Fehéroroszország. Amikor 1922-ben megalakították, akkora volt Fehéroroszország, mint Luganszk + Donyeck oblasztyok együttvéve. Ez olyan 50,000 km2-t jelent, vagy még annál kisebbet is. És napjainkban felhízott 200,000 km2-re is. Vajon hogyan ?

HSUYcht.jpeg


Ez amerikai kormányzati térkép, az amerikaiak is egy törpe kisköztársaságnak látták, és ábrázolták Fehéroroszországot, akkor most ő meglátásuk mennyire elfogadható, hogy akkor van-e Fehéroroszország, vagy nincs ? Szerinted mi járna nekik ?




Hogy neked miért vérzik ennyire a szíved a Krímért ?

A Krímet nem lerohanták, hanem már 1998-ban megengedte az Ukrán Kormány az Orosz Kormánynak, hogy ott az Orosz Hadseregnek katonai bázist létesítsenek, nagyszámú személyzettel, ez jelentett olyan 25,000 katonát, és 2017-ig szólt az egyezmény. Az oroszok tartózkodási engedélyét 2010-ben hosszabbították meg, 2042-ig. Ezt szabadott, nem ?

Szerinted egyáltalán Hogyan kerültek orosz katonák a Krímbe ?

Megindult az orosz katonai konvoj a Rosztov-na-Donu - Taganrog - Mariupol - Melitopol - Armjanszk útvonalon, a Krímbe ért, és kijelentette, hogy ettől a perctől Oroszországé a Krím ? Vagy már évtizedek óta ott voltak az oroszok a Krímben ?

A 2010-es harkovi megállapodás elkerülte a figyelmedet ?

Csak közbe jött 2014.

2014-ben megbukott Janukovics, erre válaszul az orosz politika megmakacsolta magát, és nem volt hajlandó kicuccoltatni az Orosz Hadsereget onnan.

És még a Krími Ukrán Hadtest jó része is átállt az oroszokhoz. Te is mondtad, hogy a Krími Ukrán Hadsereg parancsnokai az előző rendszerben szocializálódtak, voltak Moszkva-hűek. Mi a bajod ezzel, ha az ukrán közkatona, sőt a parancsok önszántából átáll az oroszokhoz ?

Ez is véleménynyilvánítás, nem ?

Adhatsz az illető kezébe fénykardot is, de ha nem akar harcolni, eldobja.

Nem csak a Krím volt ilyen, amikor 2022 február 24-én előrukkolt az orosz politika ezzel a háborús kísérlettel, Délkelet-Ukrajnában Mariupol kivételével nem tanúsítottak ellenállást.

Az Ukrán Kormány meg a Nyugati elemzők árulást kiáltanak, de véleményem szerint nehéz és unalmas mindent erre fogni ...



Visszamehetek a történelemben, a Krím világéletében tatár, török, és orosz uralom alatt állt, évszázadokig. Mégis Ukrajnának mivel erősebb a joga a Krímhez, mint Oroszországnak ?
Meszike91 tudjátok ki?Ő nem lehet más,csak Vadai Ágnes.Én rájöttem.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
344
1 997
93
"Az ukrajnai balhé kitörése óta ő már a harmadik parancsnok. Az előző parancsnoktól (Viktor Nikolájevics Szokolov tengernagy) 9 évvel fiatalabb."

Erről írtam még 22 tavaszán, hogy a nyugati hadseregekre nézve az lesz az egyik nagy veszély, hogy ha az orosz hadsereg nem szenved katasztrofális vereséget, és a háború elhúzódik, az orosz tisztikar végig fog menni egy tisztítótüzön, amit csak egy háború tud generálni.
A végén itt fog állni egy kipróbált, háborús tapasztalattal rendelkező tiszti állomány, amilyenlye senkinek nem lesz ebben a méretben és tömegben.
 

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
549
1 369
93
Ukrán dzsip aknára hajt és felrobban - Katonák azonnali halála

Egy ukrán dzsip taposóaknára hajtotttt, ami olyan pusztító robbanást okozott, hogy katonákat dob a levegőbe.
Egy túlélte?
Ezek nagyon durva képek, amelyek azt mutatják be, milyen rossz egy háború. Ez nem egy elektronikus játék.

Most akkor a jeep ukrán vagy orosz volt? :hadonaszos:
Döntsük már el!:mad::hadonaszos:
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
A zoroszok tanulhatnának tőlük.
Szerintem egy kisebb, korvett/fregatt méretű hajón ezek (feltételezve, hogy nem fér el 18 darab rajta) ugyanúgy könnyen túlterhelhetőek lennének. Illetve a leírás szerint itt alapvetően levegőből közelítő célokra lő a rendszer. Kételyeim vannak afelől, hogy a vízfelszínen úszó, a hajóhoz közel manőverező USV-k ellen annyira könnyű lenne jó tűzvezetést csinálni ezekhez. Könnyen átverhetőnek tűnik, a radar és EO szenzorokat is könnyű "meghülyíteni" annyira zajos környezetben, mint mondjuk amit a hullámzó tenger biztosít.
De tény, ha már az irániaknak van kész megoldásuk, az legalább kiindulási alapnak jó lehet.