Ez csak egy magánvélemény lesz, nem állítom, hogy így van, de egy kicsi esélyt ennek még adnék:
Macron világháborús fenyegetésének időzítése szépen egyben esett az oroszországi választásokkal. A sebtében összehívott francia-német-lengyel találkozó majd az egymást követő, a feszültséget tovább fokozó macroni nyilatkozatok az alábbiakat elérték:
- Sokkal hatékonyabban mozgósította Putyin oldalán az orosz társadalmat, mint bármilyen putyini propaganda, most azok is elmentek Putyinra szavazni, akik egyébként lehet, hogy otthon maradtak volna. Nem a Nyugati médiavélemény a lényeg, hanem az orosz társadalom véleménye.
- Néhány fehér öves azonnal lapot terített és egymásra licitálva ujjongtak a háborúért, élen mindjárt a lett elnökkel, aki kijelentette, hogy „Oroszországot el kell pusztítani”. Ezzel a lettek gyakorlatilag validálták Lavrov 2022-es médiában is lehozott akkori véleményét. Ezzel egyetemben sikerült felfedni előre azt is, hogy kik azok, akik készek lennének hadba lépni. https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20240315-lett-elnok-oroszorszagot-el-kell-pusztitani
- Nyilván sem a macroni háborús dobpergés, sem néhány európai állam túlzott háborús lelkesedése nem aratott teljes és osztatlan sikert sem az EU-n, sem a NATO-n belül, sem Stoltenberg, sem Washington nem tört ki üdvrivalgásban.
Összesítve: Macronék rásegítettek Putyin elnökválasztására, ezzel párhuzamosan még inkább meggyőzték az orosz társadalmat, hogy a Nyugat támadni akar és Putyinnak van igaza, közben sikerült zavart kelteni a Nyugati szövetségesi rendszeren belül is, ami már előjáték lehet többek között Franciaország újra pozícionálásához, ha esetleg nem minden úgy alakulna a jövőben, ahogy a jelenlegi európai politikai elit szeretné.
Tudom-tudom, Afrika meg a Száhel-övezet és a Wagner, de Párizsnak ezen felül is van még néhány komoly sérelme, biztos rémlik még mindenkinek, amikor az ausztrál tengeralattjáró bizniszből simán kitették Párizs szűrét az angolszász barátai, méghozzá úgy, hogy ezt a kellemetlen tényt gyakorlatilag a médiából tudták meg az Elysée-palotában.
Mint írtam, lehet, hogy totál fals gondolatsor és csak olcsó "reménykeltés" a fenti iromány, mert valójában tényleg begőzöltek és tényleg háborút hoznak Európára, ha törik, ha szakad, de azt a luxust én még megengedném magamnak, hogy a fentiekben vázoltakra adok egy minimális sanszot. Ha tovább gondolom a dolgot, akkor nem zárható ki Haubagoi egykori eszmefuttatása sem a témában, de ha a fentiek esetleg helytállóak is lennének, attól még persze ugyanúgy jöhet egy háború Európa nyakába, csak annyi lesz a különbség, hogy kissé „kontroláltabb” lehet a vége. A rossz hírem, hogy ettől még persze Európa kidögölhet simán, kontrollálva is.
Egy gondolat (inkább cikk) a X-en megjelent kínai hírrel kapcsolatban, ami alapján akár még igaz is lehet a kínai védelmi minisztériumnak tulajdonított kijelentés: