Visszafelé sül el az ukrán beavatkozási kísérlet az oroszországi választásokba
Putyin erősebb, mint valaha
Stephen Bryen - Weapons and Strategy - 2024. márc. 18.
Visszaütött Ukrajna kísérlete, hogy beavatkozzon az orosz elnökválasztásba. Putyin belső támogatottsága erősebb, mint valaha.
A NATO és az amerikai hírszerzés zsenijei egyszerűen nem értették meg Oroszországot vagy az orosz választási rendszert.
Két országban voltam elnökválasztási megfigyelő: Üzbegisztánban és Tajvanon. Olyan különbözőek, mint éjjel és nappal. A kontraszt most fontos, hogy Oroszországban befejeződött az elnökválasztás.
Tajvan egy erőteljes demokrácia. Sőt, amennyire meg tudtam állapítani, a tajvani választási eljárás lelkiismeretesen tisztességes. Három nagy politikai párt van, és rengeteg vita zajlik. Országos és helyi szintű jelöltekkel beszéltem szerte az országban, meglátogattam a szavazóhelyiségeket (sok közülük az iskolákban), és részt vettem a pártok gyűlésein. Meghallgattam a főbb jelöltek magyarázatait, amelyekben kifejtették politikájukat és programjukat.
Tajvannal ellentétben Üzbegisztán nem igazán demokratikus ország, de választásokat tart. A szavazási folyamat formája első osztályú. Tajvanhoz hasonlóan sok szavazóhelyiség az iskolákban található. A szavazatokat becsületesen megszámolják. A probléma azonban az, hogy Tajvannal ellentétben itt csak egy igazi jelölt van. Az igazi jelölt egy jelképes ellenféllel szemben indul, és mindenki érti, hogyan működik ez.
Valójában részt vettem egy ebéden a választások után, ahol kihirdették az "eredményeket". Az ellenzéki jelölt, aki csak egy csekély szavazatot kapott, bocsánatot kért, amiért elindult a választáson, mondván, hogy csak azért tette, hogy legyen egy második elnökjelölt.
Míg Tajvanon meglátogathattam a jelölteket, Üzbegisztánban ez nem volt megengedett.
Mi értelme van tehát választásokat tartani, ha a végeredmény előre meg van írva? Azért, hogy becsapjuk a külvilágot? Azért, hogy valahogy azt mondják az ország népének, hogy valamiféle demokratikus folyamat zajlik?
Ez a kérdés foglalkoztatott Üzbegisztánban. Sok emberrel találkoztam, köztük fiatal és dinamikus riporterekkel, akik közül az egyik nagyon népszerű volt. Ő vezetett egy rádiós betelefonálós talkshow-t, ahol az emberek különböző kérdéseket vetettek fel, és a többi betelefonáló hozzászólt, ahogy ő is. Ezek a műsorok társadalmi kérdésekkel foglalkoztak, nem a szokásos értelemben vett politikával. "A barátom elhagyott. Túl magas a lakbérem. Az autóm lerobbant a rossz utak miatt."
Nagyon pozitívan nyilatkozott a választásokról. Nehéz volt megértenem.
Amikor meglátogattam egy szavazóhelyiséget Taskent központjában, egy kellemes általános iskolát egy kis parkban, minden normálisnak tűnt. Az emberek megjelentek, megkapták a szavazólapot, szavaztak, és a szavazás titkos és védett volt. Helyi választási megfigyelők voltak jelen, és az eljárás tisztességesnek és tisztának tűnt. Valószínűleg fél órát töltöttem a folyamat megfigyelésével. Találkoztam a választási dolgozókkal, akik nagyon örültek a "kinti" látogatóknak. Aztán kimentem, hogy visszamenjek a szállodámba. Ahogy sétáltam a parkon keresztül, egy elegáns idősebb nő jelent meg, és integetett a karjaival. Egy választási megfigyelővel akart beszélni. Szerencsére volt nálam tolmács.
Világos nyelven közölte velem, hogy ne zavarjon össze a választás értelme. Nem a legjobb ember kiválasztásáról szólt. Az üzbégek már tudták, ki a legjobb ember, és rá fognak szavazni. A választás, mondta, arról szólt, hogy a legjobb ember mellé álljanak, és hogy a stabilitás mellett szavazzanak. "Olyan vezetőt akarunk itt Üzbegisztánban, mint Putyin Oroszországban" - mondta. "Erős vezetőre van szükségünk. Ebben az országban terrorista fenyegetések vannak, és azt akarjuk, hogy ez megszűnjön. Fel akarjuk építeni az országunkat, és a világ számára kirakatot akarunk belőle csinálni. A demokrácia itt nem olyan, mint az Egyesült Államokban. A demokrácia itt azt jelenti, hogy tiszteletünket és támogatásunkat fejezzük ki a vezetőnk iránt"."
Nem tudom, hogy a kormány beültetése volt-e, ez lehetséges. De még ha az is volt, az üzenete tagadhatatlanul világos volt. (Utólag úgy gondoltam, hogy a
beszéde túl okos volt ahhoz képest, hogy kormánypropaganda lett volna).
Az amerikai és az európai sajtó tele van az orosz választások csúnya jellemzéseivel, csalásnak és szemfényvesztésnek nevezve azt, és a szokásos érveket harsogva az orosz ellenzék elnyomásáról és az oroszországi szavazással szembeni "ellenállásról".
Kétségtelen, hogy az oroszországi ellenzéket elnyomják. Az oroszok nem rendelkeznek politikai szabadsággal, mint olyannal.
Az orosz választások, akárcsak az üzbég választások, más célt szolgálnak, mint hogy a jelöltek ténylegesen versenyezzenek és különböző megközelítéseket kínáljanak a vezetéshez.
Nyilvánvaló, hogy az orosz választások nem voltak demokratikusak a szó szokásos értelmében. A választásoknak demokratikus formája van. Összesen négy jelölt volt (túlszárnyalva üzbég társaikat). A többiek közül senki sem kapott 4,31%-nál többet.
A valódi szavazás Putyinról és az ő vezetéséről szólt. Oroszok milliói szavaztak.
Az ukránok annyira aggódtak a választás miatt, hogy
Ukrajna öngyilkos inváziós erőkkel próbálta megakadályozni a szavazást az Ukrajnával határos orosz területeken, különösen Belgorod városában és régiójában. Az ukrán hadművelet három napja alatt Ukrajna drónok és rakéták segítségével 11 civilt ölt meg, és további 82 embert sebesített meg, köztük kilencet súlyosan. A halottak között volt egy választási tisztviselő és egy tizenhárom éves kislány is (édesapja súlyosan megsérült, amikor autójukat eltalálta egy dróncsapás).
Ukrajna több száz drónt indított Oroszországon belüli célpontokra, amelyek közül néhány Moszkva, mások Szentpétervár ellen irányultak, főként erőművekre és néhány repülőtérre, köztük a moszkvai Domogyedovóra. A Moszkvától délre fekvő Domogyedovo a második legforgalmasabb repülőtér Oroszországban Moszkva fő nemzetközi terminálja, a Seremetyevo után.
Az ukránok olyan csapásmérő erőt állítottak össze, amelyben mintegy 1500 oroszul beszélő különleges egység, nagyszámú külföldi harcos, rengeteg harckocsi és páncélozott harci jármű (köztük Bradley gyalogsági harcjárművek), valamint az ukrán elit egységekből származó sokkoló csapatok voltak. Négy napon keresztül következetesen nem sikerült elfoglalniuk.
Budanov valószínűleg Victoria Nulanddal együtt tervezte meg az akciót, és ez lehetett az a "meglepetés", amelyet a nő említett, amikor január végén sietve Kijevbe látogatott. Március 7-én lemondott vagy kirúgták.
Március 18-án az oroszok célba vették az ukrán magas rangú biztonsági és védelmi parancsnokok találkozóját. E sorok írásakor nagyon keveset tudni azon kívül, hogy az oroszok szerint sokan megsebesültek vagy meghaltak. Ez része volt Oroszország válaszának az orosz területre történő ukrán invázióra adott válaszlépésnek.
Az ukrán hadművelet célja az volt, hogy meggyengítse Putyin támogatását és megzavarja az oroszországi választásokat.
Minek a fáradozás, ha a választási eredmény előre meg volt határozva? Miért áldoztak fel számtalan életet?
Nem tudjuk, hogy az ukrán vezetők és támogatóik a NATO-ban miért gondolták, hogy egy invázió beválik, és valahogyan lejáratják az orosz választásokat. Ez teljes mértékben egy fantázia volt.
Az orosz választásokat semmilyen jelentős, mérhető módon nem befolyásolták. Putyin a szavazatok 87,28%-ával nyert. A választási részvétel a választásra jogosultak 74%-a volt. Összesen több mint 75 millió orosz szavazott. Az orosz sajtó szerint az eredmény "történelmi jelentőségű" volt.
Az orosz szavazat Putyin és az ukrajnai "különleges katonai művelet" támogatását jelentette. Ha a támogatottsága 70% alá esett volna, akkor gond lehetett volna, de ez nem merült fel.
Zelenszkij és NATO-támogatói ismét tévedtek, amikor az oroszországi rendszerváltásról volt szó.
Ha valami, akkor a
Putyin megbuktatására és az orosz választások elcseszésére tett kísérletek visszafelé sültek el, és megerősítették az orosz vezetőt.
Putin Emerges Stronger than Ever
weapons.substack.com