[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 026
113
Vagy egy false flag, hogy lehessen sorozni a nép dühét meglovagolva, és végigkúrni 1 millió plusz sorossal menetből Ukrajnát.

Várjuk ki mi lesz ebből...

Szerintem most szorítsa mindenki a farpofát, húzza a nyakát, és semmi meggondolatlanság nem fér bele részünkről!
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 016
54 016
113

Szörnyű felvételek egy Moszkva melletti terrortámadásról: ég a CSH, beomlik a tető, blokkolják az embereket az épületben (FOTÓ, VIDEÓ 18+)​

5 fegyveres berontott a Crocus városházára, és tüzet nyitottak gépfegyverekből.

Az egyik terrorista gránátot vagy gyújtóbombát dobott, ami után erős tűz keletkezett.

A teremben tartózkodók a padlóra zuhantak, hogy elmeneküljenek a lövöldözés elől, 15-20 percig feküdtek, majd elkezdtek kimászni.

Az előzetes adatok szerint több mint 100 ember rekedt tűzben a Crocus városháza épületében - állítja a média. Voltak, akik az 1. emeleten menekülhettek, míg másokat a 4. emeleten elvágott a tűz.
Источник: https://rusvesna.su/news/1711130364


Különleges erők érkeztek Crocushoz.
A 112-es csatorna szerint körülbelül 40 ember meghalt, és több mint 100-an megsérültek. A számok nem véglegesek.



A cia így motiválja az Oroszokat, mostmár ők is nagyon szabadulnának az ukrajnai projekttől,gondolom megnyúlt az arcuk, miután Kína hivatalosan bejelentette, hogy beavatkozik bárhol, katonailag ha a kedves nyugat bemegy ukrajnába,ezért túl forró lett a kása,mostmár hagyják, hogy az Oroszok vigyék fel a pallásra.
Bónusz lenne usánkának,ha valamelyik nyomoronc európai ország bemenne, és mackó papi,a vita hevében többször, dulván félbeszakítaná,így usánka oda is jó pénzért adhatná.majd a vita után az Orosz árukat,mert mégiscsak szövetséges.
:D
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
677
1 878
93
A reptereket hetente-kéthetente meg kellett volna küldeni. Az, hogy ezt nem tartották(tartják?) igazi háborúnak orosz részről, az pontosan a reptereken látszik. Van annyi rakétájuk, amivel az összeset használhatatlanná tudnák tenni. Mégsem nullázták le őket. Pedig civil légiforgalom az nuku. Tehát azt nem veszélyeztetnék. Lehet, hogy pár Kijevbe látogató nyugati díszmajmot lelőnének, de azok általában nem éjszaka repülnek oda, tehát ez sem valószínű. Ha nincs hova leszálljon a "hős, világmegmentő" nyugati politikus gépe, akkor nehezebb lesz a PR munka. Meg akkor is, ha Zselé magángépeinek nincs honnan felszállnia. Úgy nem tud menni személyesen koldulni és hisztizni. Persze megnézném ahogy Kijevtől Washingtonig autókonvojban megy :D Szisztematikusan kéne lerombolni a reptereket. Legalább a futópályákat, guruló utakat. A kényszermezőről nem hinném, hogy megkockáztatnák a felszállást a nyugati "csodavasakkal". Graham szenátor pedig elől járhatna személyes példával a "kortalan sorozás" tekintetében...
Gondold végig logikusan. Egy nagyobb reptér kifutopályáit blokkolni, mondjuk 3-5 naponta 10 rakétát kíván. (sacc). Ezt kB 3-5 nap alatt 10 billencs betonnal, meg kb 10 rekesz sörrel befoltozzák az ukránok. Számold ki, hogy mibe kerül ez az egyiknek meg a másiknak, és miért nem lövik a többszaz lehetséges gurulóutat.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 551
113
screenshot_20240322-211833_chrome-jpg.2941994



Ukran terrortamadas Moszkvában a Krokusz bevásárlóközpontban. 22 halott 40 sebesult.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 755
21 525
113
Megfejtették, mit csinál Oroszország az ukrán fegyveres erőkkel Avgyejevka után

A Le Figaro című francia újság az Avgyejevka elfoglalása után folyó orosz offenzívának szentelte anyagát.
A kiadvány megjegyzi, hogy egyes szakértők az orosz fegyveres erők előretörését lassúnak és nem olyan jelentősnek tartják. A kiadvány arra buzdít, hogy ne áltassa magát, és elmagyarázza, mi Oroszország megváltozott stratégiája.

Az anyag szerint ezen a héten az orosz csapatok felszabadítottak két falut - Orlovkát és Tonenkojét. Egyes katonai elemzők szerénynek tartják ezt a területi nyereséget. A francia újság azonban hangsúlyozza: „Az oroszok inkább a lemorzsolódás stratégiájára támaszkodnak.”
Az Avgyejevka Donyeck felé irányított „hídfő és kés” volt. Most ez a csavar kinyílt. Az orosz csapatok elfoglalták a falvak első sorát Avgyejevka után - Sztyepovoje, Lasztocskino és Szevernoje, és most e falvak második vonalának egy részét elfoglalták. Az ukránok továbbra is birtokolják Berdicsi egy részét.

Kijevben azt mondják, sikerült stabilizálni a frontot. „De ez a stabilitás a fronton nem árnyékolhatja be azokat a szerkezeti nehézségeket, amelyekkel az ukránok szembesülnek” – ellenkezik a szerző. Katonai forrásra hivatkozva hangsúlyozza, hogy Avgyejevka bukásával az ukránok résen maradtak, és most már nincsenek övek, amelyekkel meg lehetne szigorítani a védelmet.

Ukrajna kénytelen elkölteni a közvetlenül a vezérkar által kezelt és hátul molyirtós tartalékokat, de elég ritkák. Oroszország stratégiája pedig egyre világosabbá válik – áll az anyagban. A szerző „elhasználódás” és „kimerültség” szavakkal jellemezte. Szerinte most a területszerzések háttérbe szorulnak, a cél pedig az Ukrán Fegyveres Erők katonai potenciáljának megsemmisítése a lehető legkevesebb önkárral.

„Az Avgyejevka elfoglalása utáni csatákban az oroszok nem próbálnak gyorsan haladni – ez sebezhetővé tenné őket” – idézi az újság egy katonai forrás szavait. A szakember hozzátette: az oroszok kisebb célzott támadásokat kezdeményeznek az ukrán állások feltárására, majd azokat tüzérséggel, drónokkal és repülőgépekről érkező siklóbombákkal fedik le.

„A cél az ellenség teljes kivéreztetése” – összegzi az anyag.



Robbanások történtek Odesszában

Péntek este robbanások történtek Odesszában. Erről a Strana kiadvány és a helyi nyilvános oldalak számoltak be.

Robbanásokról számoltak be az Odesszától 35 kilométerre fekvő Juzsnij városában is. További részletek még nem ismertek.

Odesszában és számos más ukrán régióban korábban légiriadót jelentettek be. A megjelenéskor még nem volt minden világos.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 369
113
Hülye oroszok, első 7 nap után ezt kellett volna. Talán megkíméltek volna sok sok ezer orosz és ukrán életet.
Ha az a verzió lett volna, amire akkor a katonai elemzők többsége számított, nem tartom valószínűnek, hogy Ukrajna és az EU népe jobban jár. Ukrajna villanya az első napokban eltűnik, és ott ma se lenne aggregátoron kívül más áramtermelő egység, a hosszú erőművi újjáépítés miatt hiába foltozgatták volna a hálózatot. Ennek következménye a sok milliós lakossági áldozatokon kívül (mert egy komoly háborús csapás ezt eredményezi) egy hét alatt a lakosság kimenekülése az EU-ba, amely vészhelyzetbe került volna.
Két éve írtam hogy az oroszok "Különlegesen" mozognak, mint a Fehér Elefánt a Porcelán boltban..
Mert amit magadnak akarsz azt nem rombolod le.
És ami a fontosabb, a saját testvérnép polgárait maximálisan kímélte. Ezért sok helyen várták mint a végeláthatatlan, szolga hitelektől megszabadító, ingatlan és földeket visszaadó messiást.

Inkább csak átmegy rajtunk a szlovák áram.
Így van.
Magyarország a gengszterváltás után állandó villamosenergia importra szorul, oka az hogy akkorra nem Paks II-őt építettünk hanem ukrán távvezetéket, amely manapság sem teljesítetti a feladatát, a 2018-as 18,5 milliárdos felújításunk után sem.
Igy 2000 után állandósult a 30 - 35% os energia import az MVM akkori vezér kormyánynak szóló figyelmeztetése ellenére.
Ma is így van a Zöld dömping ellenére, mert az nem oldja meg az állandó ellátásunkat, mindegy mennyi napelemet pakolunk fel.

Tehát magunkat sem tudjuk ellátni, nem hogy még Ukránoknak segélyezzünk villanyt. Most Magyarország (szlovák villany), Szlovákia, Lengyelország, és Románia a mankó a megroggyant ukrán villany egyidejű támogatója nagyságrendje időnként fél Paks..

Azért érdekes az eus Nato kiskutyáknak habzik a szája,aki igazán nagykutya, az Usa meg vagy két hete mélyen kussol..Ez igazán szép ,talán dörzsölik a tenyerük "ezeket "komplett lerendezzük mert kicsinálják egymást?
Jó meglátás. A tengerentúli narratíva így forgatókönyv íróknak ez is egy opció, hiszen ha tönkrevágtuk egymást, úgy mint az I, és II Vh-ban, lehet jönni bedemokratizálni az egész Európa területét - most már az orosz európai részekkel együtt. Kezdődhet a Marshall II, a Bankok biztos dörzsölik a zsíros újjáépítési hitelüzlet reményében a markukat.

Ahogy a magyar mondás tartja, két legyet egy csapásra.

Aquila non captat muscas. :D Nem az eszedért szeretünk... :D
Nélküle olyan sótlan lenne itt a fórumélet... Vald be, néha felpezsdít..

A cia így motiválja az Oroszokat, mostmár ők is nagyon szabadulnának az ukrajnai projekttől,gondolom megnyúlt az arcuk, miután Kína hivatalosan bejelentette, hogy beavatkozik bárhol, katonailag ha a kedves nyugat bemegy ukrajnába,ezért túl forró lett a kása,mostmár hagyják, hogy az Oroszok vigyék fel a pallásra.

Igen, az látszott hogy még az orosz szavazás előtt és alatt egyszerű és értelmetlen "akciókkal" kezdték felhasználni a Prigozsin " Ki van Velem és ki ellenem?" egyfelvonásos nyúlkiugrató harcibalettjénél le nem bukott nyulakat. Gondolják hogy ezek a későbbiekben már úgyis használhatatlanok lesznek..
Ukran terrortamadas Moszkvában a Krokusz bevásárlóközpontban. 22 halott 40 sebesult.

Ez is azt mutatja hogy a már felesleges beépített téglákat , társadalmi aknákat minél hamarább akár értelmetlen célra is fel kell használni.
A bukás előtti pillanatok?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 910
113
Ukránokat írnak Moszkvában. Nem csecseneket. Nem tudtak lelépni. Elbarikádozták magukat, viszont ultradurva amit csináltak:

Egyébként nem egy támadásra készültek. Szentpétervárott is áll a bál.

Ez amit ma láttunk, az a vég előtti utolsó próba, hogy ha eddig nem tették, megszórják az ukrán civileket az oroszok.

Az USA azért olyan jólértesült, mert talán még szervezte is. Nemrég beraktátok ismét a McCaines képet az ISISről, és az valós, így miért ne állhatna az USA emögött is? Öribarik a nackókkal ...

"A Fehér Ház azt állítja, hogy nem volt információja a moszkvai terrortámadás előkészítéséről."

... vagy akár orosz szervezés, hogy a Duma all int mondhasson és meginduljon a háború.

"A tajvani beszámolók szinkronban és ugyanúgy azt mutatják, hogy ami a Crocusban történt, az a Kreml „hamis zászlója”.

Röviden: lelőtték magukat a koncerten, hogy igazolják az „ukrajnai atrocitásokat”.

A válaszadás elképesztő gyorsasága, a tézisek szinkronja és egységessége igazán lenyűgözött.

Főleg a Fehér Ház szuperoperatív üzenetét olvasva „és mellesleg részvéttel vagyunk itt, igen, igen, először, ilyen még nem fordult elő a történelemben”, és külön hangsúlyozzák, hogy semmit sem tudtak a a terrortámadás tervezéséről.

Megannyi egybeesés, ilyen egységes és gyors válaszadás. Igazi csodák."

Sajnos, ugyanazt érzem, mint az októberi terrortámadás után:

Nem tudom mi a nagyobb baj, ha nem vették észre, vagy ha közül van hozzá.

"Moszkva és a moszkvai régió belügyminisztériuma bevezette a "Zarya" tervet. A személyzet minden tagja
egy órán belül meg kell érkeznie a munkahelyére, beleértve azokat is, akiknek szabadnapjuk van.
Mindenkinek fegyverrel és felszereléssel kell rendelkeznie."

Az ukránok minden esetre:

Más.
"NATO-források: Oroszország cirkálórakétákat küldött Kijev fölé; megkerülték Kijevet, továbbmentek Lviv felé, megfordultak, visszakerültek és célpontokat találtak Kijevben, miközben Jake Sullivan NSA látogatott. A gyakorlat lényege az volt, hogy demonstrálják az ukrán légvédelem összeomlását."

Minden esetre ahogy linkeltem, az ukrán légvédelem - bár mindent IS lelőnek - lényegében már nem létezik.

A berakott videó a Military Summaryról szintén kitért erre.

Sehogy se jó ez, sehogy!

A hülye vezetők gerjesztik a háborús hülyeségeket úgy, hogy kivan a seggük a gatyóból, és megint a rossz oldalon vagyunk. Vagy valami hasonló. :(
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 378
77 063
113
Ha az a verzió lett volna, amire akkor a katonai elemzők többsége számított, nem tartom valószínűnek, hogy Ukrajna és az EU népe jobban jár. Ukrajna villanya az első napokban eltűnik, és ott ma se lenne aggregátoron kívül más áramtermelő egység, a hosszú erőművi újjáépítés miatt hiába foltozgatták volna a hálózatot. Ennek következménye a sok milliós lakossági áldozatokon kívül (mert egy komoly háborús csapás ezt eredményezi) egy hét alatt a lakosság kimenekülése az EU-ba, amely vészhelyzetbe került volna.
Két éve írtam hogy az oroszok "Különlegesen" mozognak, mint a Fehér Elefánt a Porcelán boltban..

És ami a fontosabb, a saját testvérnép polgárait maximálisan kímélte. Ezért sok helyen várták mint a végeláthatatlan, szolga hitelektől megszabadító, ingatlan és földeket visszaadó messiást.



Így van.
Magyarország a gengszterváltás után állandó villamosenergia importra szorul, oka az hogy akkorra nem Paks II-őt építettünk hanem ukrán távvezetéket, amely manapság sem teljesítetti a feladatát, a 2018-as 18,5 milliárdos felújításunk után sem.
Igy 2000 után állandósult a 30 - 35% os energia import az MVM akkori vezér kormyánynak szóló figyelmeztetése ellenére.
Ma is így van a Zöld dömping ellenére, mert az nem oldja meg az állandó ellátásunkat, mindegy mennyi napelemet pakolunk fel.

Tehát magunkat sem tudjuk ellátni, nem hogy még Ukránoknak segélyezzünk villanyt. Most Magyarország (szlovák villany), Szlovákia, Lengyelország, és Románia a mankó a megroggyant ukrán villany egyidejű támogatója nagyságrendje időnként fél Paks..


Jó meglátás. A tengerentúli narratíva így forgatókönyv íróknak ez is egy opció, hiszen ha tönkrevágtuk egymást, úgy mint az I, és II Vh-ban, lehet jönni bedemokratizálni az egész Európa területét - most már az orosz európai részekkel együtt. Kezdődhet a Marshall II, a Bankok biztos dörzsölik a zsíros újjáépítési hitelüzlet reményében a markukat.

Ahogy a magyar mondás tartja, két legyet egy csapásra.


Nélküle olyan sótlan lenne itt a fórumélet... Vald be, néha felpezsdít..



Igen, az látszott hogy még az orosz szavazás előtt és alatt egyszerű és értelmetlen "akciókkal" kezdték felhasználni a Prigozsin " Ki van Velem és ki ellenem?" egyfelvonásos nyúlkiugrató harcibalettjénél le nem bukott nyulakat. Gondolják hogy ezek a későbbiekben már úgyis használhatatlanok lesznek..


Ez is azt mutatja hogy a már felesleges beépített téglákat , társadalmi aknákat minél hamarább akár értelmetlen célra is fel kell használni.
A bukás előtti pillanatok?
Saját testvérnép, ne nevetted már ki magad! Ha annyira kímélnék nem álltak volna neki 22 telén szétlőni a civil kritikus infrastruktúrát és most sem a civilek életét keserítenék meg...
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Orosz háborús propaganda mesterfokon. A történetnek van valós alapja.
https://t.me/CyberspecNews/49336
Ezt a szintű honvédőnek eladott propagandát a nyugat nem érti, ezért rosszul értelmezi. Az ukránok a háború első néhány hónapjában csinálták, de túltolták a Szt. Javelin-nel meg a Kijev Szellemével. Már nem látom náluk az erre irányuló erőfeszítést. Az oroszok beindultak, ahogy régen is csinálták, nem a külföldet kell meg nyerni, hanem az otthoni lakosságot. Nagy tapasztalatuk van benne.
Szerintem
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 380
45 802
113

Terroristák elbarikádozták magukat a Crocus városháza épületében, robbanások és lövöldözések voltak - média (FOTÓ, VIDEÓ 18+)​


A Crocus városházán a mészárlást végrehajtó terroristák elbarikádozták magukat az épületben – írja a média.

A különleges erők dolgoznak, és a hírek szerint lövöldözés hangja hallható az égő Krókuszból.

Több mint 70 mentőcsapat dolgozik Krókusz közelében, az orvosok minden áldozatnak megadják a szükséges segítséget – közölte a moszkvai régió kormányzója. A vészhelyzet helyszínén mindent megtesznek az emberek megmentése érdekében, a SOBR dolgozik – hangsúlyozta Vorobiev.

A második robbanás a Crocus városházán történt – jelentették az operatív szolgálatok a médiának.
Источник: https://rusvesna.su/news/1711133418


Medvegyev: Halált a halálért!​

Dmitrij Medvegyev az alábbiakat posztolta a Telegramon:

A terrortámadásban elhunytak családjainak - őszinte részvétemet fejezem ki, és szívből jövő erőt kívánok az áldozatok minden hozzátartozójának.

A terroristák csak a megtorló terrort értik. Semmilyen per vagy nyomozás nem segít, ha az erőszakot nem erővel, a haláleseteket pedig a terroristák teljes kivégzésével és a családjuk elleni elnyomással ellensúlyozzák.

Ha megállapítást nyer, hogy a kijevi rezsim terroristáiról van szó, akkor nem lehet velük és ideológiai inspirálóikkal másként bánni. Mindannyiukat meg kell találni és kíméletlenül el kell pusztítani őket, mint terroristákat. Beleértve annak az államnak a tisztviselőit is, amelyik ilyen atrocitást követett el.

Halált a halálért.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 194
113
Saját testvérnép, ne nevetted már ki magad! Ha annyira kímélnék nem álltak volna neki 22 telén szétlőni a civil kritikus infrastruktúrát és most sem a civilek életét keserítenék meg...
Irakban a "profi" demokratikus usa több, mint 1 millió civilt ölt meg. Itt mennyi civil halt meg? Bizony testvérnép és bizony kímélik. A civil infrát sem radirozták le, csak megcsípkedték. Vagy szerinted nem tudnák megtenni? A poén az, h egyetlen bejegyzéssel ezelőtti kommentednek mondasz ellent. :D
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 414
113
Mitől lehetünk abban biztosak, hogy az amerikai választások eredménye befolyásolja azt a geopolitikai célkitűzést ami az ukránok mögé állította a Nyugatot?
Az amerikai választásoknak 2 kimenetele lehet.
Eddig akkor folytak háborús előkészületek, amikor a demokraták voltak hatalmon. Trump pedig folyamatosan azt hangoztatja, hogy a győzelme esetén azonnal befejezné a háborút. Ez kizárólag úgy lehetséges, ha azonnal kiegyezik az oroszokkal, illetve azonnal kiáll az ukránok mögül. Nyilván üzletember lévén azt láthatja, hogy nincs ennek diktátum jellegű megoldása. Tehát csak kompromisszummal megoldható - mármint az oroszok felé. A gond az, hogy túl régen tart az ügy, és túl sokat tett eddig bele Oroszország ahhoz, fifty-fifty megoldásba belemenjenek.
Azt gondolom, hogy Trump már nem tudná konvencionális erővel fenyegetni Putyint (vagy inkább úgy fogalmazok, hogy csak rontana a helyzeten), mert szerintem Putyint eddig is kizárólag az tartotta vissza az atomtól, hogy ragaszkodik ahhoz a kottához, hogy a nemzetközi jogot figyelembe véve manőverez. Ha atomot vetne be, akkor az a narratíva bukna meg, hogy eddig minden egyes lépése mellé oda lehetett tenni, vagy egy precedenst (a Nyugat által jóváhagyott), vagy egy nemzetközi megállapodást.
A saját nézőpontjából eddig ő betartotta a Budapest memorandumot. Az atom bevetése az egészet anulálná, mivel a Memorandum nagyon fontos eleme Ukrajna nukleáris fenyegetése, támadása.
Ha viszont Trump elkezdene keménykedni az USA teljes erejének bevetésével az ukránok oldalán (...és elkezdene be is vonulni), akkor az egész biztosan egy több lépcsős atomtámadást vonna maga után orosz részről. (korlátozott szintű ukrán bevetés, széles körű ukrán bevetés, majd ezután egy világ szintű bevetés is sorra kerülne)

Ha visszamegyünk, és megvizsgáljuk a Biden család érintettségét az ukrán eseményekben, valamint azt, hogy mikor és hogyan kerültek az ukrán földek amerikai kézbe, akkor nehéz nem azt a következtetést levonni, hogy amerika demokrata vezetésének az az érdeke, hogy az ukránok nyerjenek. Trumpnak meg az, hogy az USA ne veszítsen túl sokat. Van különbség!
A Nyugat nem tehetett mást, mint Ukrajna oldalára állni, hiszen a konfliktust az okozta, hogy Ukrajna hozzájuk akart közeledni. Igazság szerint mindenki szerintem az idei választásokra vár, hogy végre valaki más vigye el a balhét. Mert akik jelenleg vezetik a Nyugatot annyira benne vannak könyékig a mocsokban, hogy jó politikusként már inkább a "too big to fail" elvet vigyék tovább a "falig". A végén meg elmondhassák, hogy ők bezzeg állták a szavukat, és végig kitartottak Ukrajna mellett - de SAAAAJNOS nekik most menniük kell.....
És persze Trump lesz megint a genyó, hogy a szarba hagyja az ukránokat.
Lesz ott sírás meg átkozódás. Nyilván erre az oroszok is rájönnek majd.
Mert mi várható? A megválasztása hetében azonnal leállít mindenfele NATO felderítési adatszolgáltatást.
Nem járőröznek többet amerikai drónok a Fekete-tenger felett, meg Nyugat-Lengyelország felett.
Másnap pedig megkérdezi Zelenszkíjt, hogy "fej vagy gyomor". Onnantól pedig szépen letárgyalja a békét Putyinnal.

Miért nem jöhet szóba az, hogy az ukrán haderő vagy annak elemei képesek önállóan dróntámadásokat intézni az ellenséges logisztika elemei ellen?
Ezzel csak az a baj, hogy több esetben kiderült, hogy az ukrán haderő vezetése nagyon szoros kapcsolatban van a NATO parancsnokságokkal.
Persze hogy fizikailag képesek az önálló csapásmérésre, de nagyon kicsi esélyt látok rá, hogy egy ilyen méretű és szervezett lépést ne koordinálnának NATO összekötők.

Hosszú ideje csinálják, most éppen a közelebbi finomítókat kezdték el kiszedni az orosz logisztikai útvonalak megnyújtása érdekében. Nem valószínű, hogy az olajipari részvények árfolyama jobban érintené őket annál, hogy van-e az ellennek üzemanyaga, vagy általában véve mennyire gördülékeny a logisztikája.
Igenám, de ez nem igazán befolyásolja a jelenlegi műveletek sikerességét. Jelenleg az üzemanyag nem döntő tényező, hiszen nincsenek nagy méretű manőver harcok. Gyakorlatilag állásharc folyik a legminimálisabb gépesítéssel. 1-1 támadásban maximum század erők vesznek részt, 5-10km-es tényleges mobil mozzanatokkal.
Sokkal fontosabb lenne, hogy a lőszerraktárakra mérjenek csapásokat. Jelenleg a kínjukat a tüzérségi lőszer hiányából adódó hátrány okozza. Sokkal többet segítenének magukon, ha ki tudnák egyenlíteni az erőviszonyokat etéren. A másik komoly problémájuk a frontvonal környéki elveszített légitér. Ha ezek ellen saját légierővel nem tudnak mit tenni, akkor az lenne az üdvös, hogyha folyamatosan az ellenség reptereire koncentrálnának a drónokkal, és még a földön semmisítenék meg az orosz csapásmérő taktikai légierőt.
Az orosz haderő vonat alapú logisztikával rendelkezik. Szerintem sokkal kevésbé befolyásolja hogy a jelenleg használt mennyiséget mondjuk nem 900km-ről, hanem 1500-ról szállítják oda. Másrészt azt láthatjuk, hogy az oroszok viszonylag gyorsan tanulnak a stratégiai hibáikból, gyengeségeikből.
Nem gondolom, hogy egy ilyen jellegű probléma hosszú távon visszavetné őket.
És akkor itt jön elő az amit már korábban felvetettem, hogy ha ennyire nincs komoly hatása egy stratégiainak szánt lépésnek. Akkor miért csinálják?
Több helyen zajlanak a nemzetközi olajszállítást befolyásoló események, biztos, hogy kifejezetten az ukrán drónozás mozgatta (ha mozgatta/ja, nem néztem) az árfolyamokat?
Én arra tudok még gondolni, hogy az eredeti ötlet amerikai volt (lehet, hogy pont a nemzetközi folyamatok ellensúlyozására), csakhát a piaci reakció nem az lett, mint amire számítottak. Ugyebár most amerikának jól jönne egy kis gazdasági löket, ami egy csökkenő inflációval és alapból olcsóbb üzemanyag árakkal kivitelezhető lenne. És az orosz finomítói kapacitások rombolása ebbe az irányba kellene, hogy vezessen. Mert ugye megmaradt többlet nyersolajat az amerikai finomítók viszont olcsón tudnák megvenni, miközben otthon extraprofit jelentkezhetne, az exportált köolajszármazékokon.
A megemelkedett nyersolaj viszont csákányt kúrt az egész tervbe.
Így most - a hogy a cseh cikk írja - arra kérték az ukránokat, hogy álljanak le, mert a bevándorlás körül kialakult helyzetet megtolják egy fasza kis inflációs nyomással, akkor Biden még novemberig sem húzza ki.
Különben a kőolajszállítási problémák hatása ellen mutat az, hogy a kőolaj ára a szeptemberi csúcs után felpattanásokkal de folyamatosan csökkent decemberig. Miközben kirobbant november elején a gázai konfliktus. December óta (69 USD) folyamatosan emelkedett a WTI olaj, Március 12-én 77,61-en állt az árfolyam. Aznap kezdték a szisztematikus támadásokat. Az eredmény az lett, hogy gyakorlatilag azonnal ugrott az árfolyam, és egy hét alatt felment 82,49-ig.

A finomítók új berendezései nem két nap alatt készülnek, minimum pár hónapra kiesik egy jó ütéssel, úh. még lemehet a nyersolaj ára ha követem a fenti logikát.
Ezért írtam, hogy a stratégiai készletek felhasználásával, és a jelenlegi kapacitásokkal az oroszok szépen kimozogják a problémás időszakot. Meg a támadások különböző mértékű károsodásokat okoztak.
1-1 tároló kiesése pl. nem jelent több hetes kiesést sem a finomító működésében. Ne legyünk meglepődve, ha heteken belül a kiesett kapacitások nagy része újra teljes erőből termelni fog.