Akkor a múlt idejű "éneddel" vitasd meg. Aranyos, h úszni tanítod a halat, de javaslom, h kászálódj le a magas lóról, mert egyrészt fordítva ülsz rajta, másrészt lehet, h nem is ló csak egy bili.Látom nem sikerült megérteni egy egyszerű mondatot.
Az volt a kérdés, hogy miért nem lőtték szét 2022-ben (múltidőt használt a kérdező). Erre írtam válasznak azt, hogy mert nem lövöd szét amit magadnak akarsz. Miután a mérdés 2022-re vonatkozott így a válasz is 2022-re vonatkozik.
Jó lenne legalább alapfokon elsajátítani az értő olvasás képességét.
A magyar nyelv egy elég interaktív valami, kinézi a művelőiből, hogy tudom, hogy tudod, hogy tudom. Nálunk nincs olyan mint az angolban, hogy ha múltidőben kérdeznek, akkor arra múltidőben kell válaszolni, hisz a magyar válaszadó kinézi a kérdezőből, hogy ha őt a múltról kérdezik, akkor a múltról fog válaszolni.
Tehát az angol így csinálja:
Did you eat yesterday? (múlt idejű kérdés)
Yes, i did. (a válasz is csak múlt idejű lehet)
A magyar meg így:
Ettél tegnap? (múlt idejű kérdés)
Igen. (persze válaszolhatok múlt időben is, de nem kötelező, mert kinézem belőled, hogy érted)
Más; a merénylet kapcsán reggel pár dolog eszembe jutott. Pár hete (?) az usa figyelmeztette az állampolgárait (Dudi kedvéért: message and alert for US Citizens), h kerüljék a moszkvai tömegrendezvényeket. Utána a Renault kinézete; fehér kocsi fekete tetővel. Javítani csak tetőt nem szoktak, a thalia nem gt, h jól álljon a bicolor fényezés, nem is gyári...aztán beugrott, h irakban az együttműködő helyiek a tetőre szigetelőszalaggal jeleket raktak, h ne kapja ki a drón. AI-nak is segít a fehér téglalap sziluetten belüli kontrasztos fekete téglalap (gondolom).