Szabó József tóvám?
A moszkvai terrortámadásról...
Robert C. Castel ismételten, immár sokadik alkalommal nagyon elgondoltató írást tett közzé statisztikai adatokkal alátámasztva. Egyrészt az írás látásmódja, közérdeklődésre érdemes tartalma okán osztom meg, illetve azért is, mert pár következtetésében én más eredményre jutottam.
Mielőtt folytatom, fel szeretném hívni az olvasók figyelmét arra, hogy a Robert által csatolt linkeket érdemes felkeresni és bogarászni az esetek, terrorcselekmények halmazaiban.
És akkor most arról, hogy én hogyan látom az adathalmazt és milyen következtetéseket vontam le belőlük:
"Csak" az utolsó 100 oroszországi terror támadás adatait néztem meg. Döntően az Iszlám Állam Kaukázusi Provinciája követte el a támadásokat - 23 esetben. Az ISIL 4 esetben (ebből egy esetben az elkövető neo-náci lehetett), a dzsihád által inspirált szélsőségesek 4-szer támadtak, muszlim szélsőségesek 1x. A 32 iszlám szélsőséges szervezetekhez köthető támadás célpontja csupán két esetben volt Moszkvában. Mind a két esetben dzsihád által inspirált személyek követtek el merényletet (egyik esetben 6 tádzsik férfi), ám erős ISIL szálat is kimutattak. Mind a 100 vizsgált eset kevés halálos áldozattal járt.
Következtetések:
- A megnézett 100 merénylet 32%-ában volt kimutatható IS szál, azonban egyetlen esetben sem ISIS-K.
- A merényletek jellemzően nem Moszkvában voltak.
- A támadások közül 21 fegyveres támadás volt, 5 bombamerénylet, a többi egyéb (pl. túszejtés, létesítmény/infrastruktúra elleni támadás).
- A célpontok az esetek többségében nem civilek voltak, hanem rendőrség, FSZB, állami intézmények.
Én úgy vélem, hogy a március 22-i merénylet semmiben sem rokonítható az ISIL által elkövetett Balasika, Nyizsnyij Novgorod, Habarovszk eseteivel. Úgy gondolom, hogy a támadás célpontja döntő lehet ahhoz, hogy a hasonlóságot vagy a mintát megállapíthassuk. Az áldozatok száma szintén ilyen vizsgálati szempont kell legyen. Az IS-hez köthető oroszországi merényletek egyikében sem volt tömeges méretű civil áldozat.
Ami a zsoldot illeti: a linkelt USA dokumentum az IS harcosainak a fizetéséről szól. Harcosokról és fizetésről van szó. Ráadásul egy olyan helyzetben, amikor az IS fizikailag is létezett és költségvetése is volt. A mostani helyzet annyiban más, hogy az IS nem létezik, intézményesített formában legalábbis nem. A moszkvai merénylőkkel az első infók alapján a merénylet elkövetése előtt egy hónappal létesített kapcsolatot a "prédikátor asszisztense" - vagyis számomra erősen kétséges, hogy a merénylet elkövetői "harcosok" lettek volna. A fizetéshez visszatérve: az rendszeres jövedelemforrás, a merényletért kapott pénz meg vérdíj.
Előzmény: