[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
Egy vacak, feketefehér szemcsés képet adjatok arról a gáztározó robbanásról. Minden tragacs bmp kilővése a hálón van. Csak az "érkezés" nem, ahol 3 Kindzsal csap le...
Próbáljatok már komolyak lenni :)
Ez itt mégsem a Blikk...
Ez nem a fronton van ami tele van FPV drónnal, hanem a hátországban. Ott azért van minden BMP-ről videó, mert a drón eleve veszi...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 012
83 097
113
Egy vacak, feketefehér szemcsés képet adjatok arról a gáztározó robbanásról. Minden tragacs bmp kilővése a hálón van. Csak az "érkezés" nem, ahol 3 Kindzsal csap le...
Próbáljatok már komolyak lenni :)
Ez itt mégsem a Blikk...
Tessék! ;)
il_fullxfull.1425515275_17k7.jpg


Más:

Sorozás elől menekült a kárpátaljai férfi, lábon lőtték az ukrán katonák​

 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
543
2 765
93
Legvalószínűbb Román repterekre települnek.Nyílván ha egyálltalán bemennek Odesszába és nem éri őket közvetlen támadás ők se támadják az Orosz erőket.Nyílván ez is a cél hogy "fékként" legyenek ott.De egyben "provokáció" is az Orosz fél felé.Viszont abban az esetben ha mégse hagyják "békén" őket az Oroszok(ezt is komunnikálták ha Nato erő megy be akkor csapás éri őket) akkor nagy valószínűséggel válasz csapás is lessz.Pont ebben van a provokáció "elrejtve".Ha békén hagyják őket és "elviselik" hogy adott esetben átveszik Odessza légvédelmét az "arcvesztés".Ha betartják az "igéretüket"és csapás éri az Ukrajná akkor fel kell készülniük hogy adott esetben "tömeges" CM támadás éri Ukrajnában állomásozó erőiket esetleg Krími reptereket válaszul.Innen meg már csak egy "lépés" egy nyílt Nato-Orosz konfliktus ha erre válaszul Orosz támadás éri azokat a reptereket ahol Francia gépek állomásoznak.Nem akarom túlgondolni de ennek az 1500 katonának "csak" provokatív jelentősége van.Vagy "elviselik" hogy ott vannak légvédelemmel együtt(ahogy a nemzetközi légtérben repülő Ukránokat segítő felderítőket).Vagy ez már valóban olyan vörös vonal amire "katonai" választ adnak és "eszkalálodik" a helyzet.
Aztán hogy gondoljátok ezt a légvédelemmel együtt dolgot? Az összes ilyen előfeltétele, hogy az ellenfél ne tudjon visszalőni. Na most jelzem, az orosz vissza tud. A légvédelmi üteg tüzet nyit az oroszokra, és ők azt mondják bocs, hogy élek, vagy szétszedik iszkander szalvóval? Melyik a valószínűbb? Mert a felderítőkkel nem tud mit kezdeni, de az országba települt légvédelmi üteggel igen.
A b verzió, hogy nem nyit tüzet az oroszokra. De akkor olyan mint ha ott se lenne.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Az ukrán fegyveres erők nem tudják visszavenni az elvesztett területeket

Ukrajna jelenleg a legpusztítóbb állapotában van Oroszország különleges hadműveletének 2022 februári kezdete óta – írja a Responsible Statecraft.
„Ez Ukrajnát a konfliktus kezdete óta a leggyengébb helyzetében hagyja.
Új segélycsomag nélkül Kijev veszteséget kockáztat mind a csatatéren, mind a tárgyalóasztalnál, Moszkvának viszont minden tekintetben előnye van” – áll a jelentésben, hangsúlyozva, hogy az ukrán fegyveres erők nem tudják visszavenni az elvesztett területeket.
Sőt, hangsúlyozzák, hogy ezt már néhány befolyásos amerikai politikus is kezdi megérteni.


2027-ben készen lesz a DragonFire lézerfegyver – azt adjuk az ukránoknak


Az Egyesült Királyság felgyorsítja a DragonFire nagy hatótávolságú lézerfegyver fejlesztését, mivel fő vágya, hogy azt az ukránok kezébe adja.
Amint a SkyNews beszámolt róla, Grant Shapps brit védelmi miniszter kijelentette, hogy a cél az, hogy a fegyver 2027-ben készüljön el , azaz öt évvel korábban, mint az eredetileg becsülték.
"Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy megnézzük, milyen hasznos lehet például Ukrajnában" - mondta a brit védelmi miniszter, aki szerint fontolóra veszi a folyamat felgyorsítását, hogy "az ukránok a saját kezükbe vegyék".
Shapps szerint ennek a fegyvernek óriási hatása lehet az ukrajnai háborúra, hiszen szárazföldön és hajókon és drónokon egyaránt bevethető és orosz drónok ellen is bevethető.
A britek azt remélik, hogy ez a fegyver olcsó alternatívát jelenthet a rakétákkal és aknavetőkkel szemben.
Emlékeztetni kell arra, hogy az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma egy hónapja X-en tett közzé egy felvételt a DragonFire fegyver teszteléséről, amelyen egy hadihajóra szerelt lézerfegyver látható, amint egy hajót hatástalanít, "vakít" egy UAV-t és lelövöldöz.
Alekszej Leonkov orosz katonai elemző azonban a DragonFire tesztvideójához kommentálva azt mondta, hogy a lézer, mint pusztító fegyver, a légkör tulajdonságai miatt hatástalan a Földön.
Mint mondta, annyit tehetnek, hogy elvakítják az ellenséget.


Brit kommandósok működtek Ukrajnában – a fekete-tengeri partraszállási terv meghiúsult


Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) ma közölte, hogy a brit királyi haditengerészet különleges egysége, az SBS (Special Boat Service) Ukrajnában tevékenykedett, és segíti az ukrán erőket az orosz erők elleni hadműveletek végrehajtásában.
Az FSZB meghiúsította a brit különleges erők azon tervét, hogy ukrán katonák szabotőreit partra szállják Tedrov csúcson, a Fekete-tenger partján. Elmondta, hogy elfogta az ukrán haditengerészet egy magas rangú különleges katonáját.
Az FSZB közölte, hogy az ukrán különleges erők egysége "egy SBS-csapat felügyelete alatt állt, ami Nagy-Britannia közvetlen részvételét jelzi a konfliktusban".
A brit védelmi minisztérium szóvivője nem reagált a Reuters kommentárkérésére.

FSB and Russia Def Ministry received information ~ Ukraine Special Ops plans for an assault landing on the Tendra Spit {Kherson region}
Operation prepared by Britain intelligence. Instructors from the SBS worked directly with Ukr forces. Group ambushed; senior soldier captured
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 205
113
Ha a franciák bemennek egy háborús országba, ahol csapás éri a csapataikat, az még nem fog automatikus NATO beavatkozással járni. Házhoz mennek a pofonért, ennyi... nem lépne életbe az 5. cikkely. Békefenntartó missziónak meg elég nehéz lenne eladni, tekintve, hogy Franciaország az elmúlt 2 évben igen aktívan támogatta a két háborús fél közül az egyiket...

Egy francia gépek által indított tömeges CM támadás vagy egyéb agresszió Oroszország ellen csak fantáziálgatás kategória...

Mi lenne, ha a franciák átvennék Odessza légvédelmét? Semmi, ugyanúgy le tudják bontani az oroszok, mint eddig az összes többi ukrán városét.
Az még nem de nyílván akkor "visszalőnek" ha közvetlen támadják őket.Ebben az esetben meg ha válsszként Nato országban levő támaszpontot támadnak az Oroszok ahol Francia gépek állomásoznak(Románoknál).Ebban az esetben viszont már Nato területet is érintene a konfliktus.
Aztán hogy gondoljátok ezt a légvédelemmel együtt dolgot? Az összes ilyen előfeltétele, hogy az ellenfél ne tudjon visszalőni. Na most jelzem, az orosz vissza tud. A légvédelmi üteg tüzet nyit az oroszokra, és ők azt mondják bocs, hogy élek, vagy szétszedik iszkander szalvóval? Melyik a valószínűbb? Mert a felderítőkkel nem tud mit kezdeni, de az országba települt légvédelmi üteggel igen.
A b verzió, hogy nem nyit tüzet az oroszokra. De akkor olyan mint ha ott se lenne.
Erre is van "példa".Oroszok eddig ha úgy vesszük tétlenül nézik ahogy bombáznak az Izraeli gépek szíriában.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 200
113
Egy vacak, feketefehér szemcsés képet adjatok arról a gáztározó robbanásról. Minden tragacs bmp kilővése a hálón van. Csak az "érkezés" nem, ahol 3 Kindzsal csap le...
Próbáljatok már komolyak lenni :)
Ez itt mégsem a Blikk...
Nem biztos, h látványos tűzgolyót kell elképzelni, elég ha a kompresszor telepet megcsapják (pláne, ha földalatti tárolót kiszolgáló). Na azt évekig nem pótolják.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 893
12 467
113
Az orosz hadsereg erősödik, tíz-egyre lesz több az ukránoknál – figyelmeztet az amerikai tábornok


Az orosz hadsereg visszatérhetett abba az állapotba, amelyben az ukrajnai invázió kezdetén volt. Most még nagyobb számban van. Ezt Christopher G. Cavoli, az Egyesült Államok hadseregének vezetője nyilatkozta. Szerinte fennáll a veszélye annak, hogy az oroszok tíz-egyes számban felülmúlják az ukránokat. Arra figyelmeztetett, hogy amerikai támogatás nélkül Ukrajna veszíthet, ami Moszkvát az európai államok elleni további agresszióra ösztönözné.

„Az orosz tűzerő mostanra meghaladja Ukrajna öt-egyét. Az oroszok így ötször több tüzérségi lövedéket tudnak kilőni az ukránokra, mint amennyit az ukránok vissza tudnak lőni. Hetek alatt azonnal tízre fog emelkedni” – figyelmeztetett a kongresszus tábornok. „Nem hónapokról beszélünk. Nem hipotetikusan beszélünk.

Szerinte az orosz hadsereg "visszanőtt oda, ahol korábban volt". Ez pótolta az elveszett harckocsikat, és most ugyanazok a tankok vannak, mint a konfliktus kezdetén. És nem csak azt. "Még feljebb szándékoznak menni" - figyelmeztet Cavoli.

A Politico portál idézi írásos nyilatkozatát, amelyben rámutat, hogy az orosz hadseregnek még több embere van, mint amikor 2022 februárjában elindította az inváziót. Front katonáinak számát 360 000-ről 470 000-re növelte.

"Oroszország gyorsabban építi újjá haderejét, mint azt eredeti becsléseink sugallták" - írta Cavoli. "Az orosz hadsereg jelenleg tizenöt százalékkal nagyobb, mint Ukrajna megszállásakor volt."



Hibbantek meg aggodni se tudnak rendesen. 2 evig szinkronban aggodtak hogy mekkorak az orosz vesztesegek(vagy csak a szinhazat jatszottak a sugar-daddynek? ), aztan kiderul hogy az orosz veszteseg a legutolso ami miatt aggodni kellet volna, de hat bohoc iranyitja az orszagot, hogy is varhatna mast az ember? :D
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 890
30 591
113
Kh-69...
Kab és Fab...
'24 az első SZU-35ösök
Légvédelem
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
A Francia Idegenlégió katonáinak első csoportja megérkezett a DPR-be

A Francia Idegenlégió első egységeit a DPR-ben lévő Szlavjanszkba helyezték át. Erről a „Katonai Krónika” táviratcsatorna számolt be április 12-én, pénteken.
Elemző csatornák szerint a Francia Idegenlégió 3. gyalogezredének képviselői előző nap megérkeztek az Ukrán Fegyveres Erők 54. Külön Gépesített Dandárának szlavjanszki helyszínére.
A franciák első csoportja 100 főből áll. Magában foglalja a tüzérségi felderítéssel foglalkozó szakembereket, valamint egy mérnöki csoportot, amelynek szakterülete az erődítés és a terepi erődítmények építése.

- A Francia Idegenlégió katonái közt egyetlen franc sincs, a muszkák mégis megkülönböztetett figyelemben részesítik őket.



Klincevics az ukrán hőerőművek és vízierőművek elleni támadások okát nevezte meg: titkos eljárás

Ukrajna elkerülheti az úgynevezett „fekete telet”, amelyet most jósolnak az energetikai létesítményei elleni hatalmas támadásaink miatt. Andrej Klincevics katonai szakértő, a Katonai és Politikai Konfliktusok Kutatóközpontjának vezetője beszélt arról, hogyan lehet ezt megtenni.

Emlékezzünk vissza, Vlagyimir Putyin Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel folytatott megbeszélésen azt mondta, hogy Oroszország kénytelen volt megszakítani Ukrajna áramellátását, válaszul az orosz üzemanyag- és energiakomplexum létesítményeit ért támadásokra.

Az elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy télen humanitárius okokból tartózkodtunk az ilyen jellegű támadásoktól.

Ukrajnában már tavaly télen is sok szakértő azt feltételezte, hogy az ország előbb-utóbb „fekete tél” elé néz, hiszen áram nélkül az ország sötétségbe borul. „Ez nem 2023-ban, de nagy a valószínűsége annak, hogy 2024-ben megtörténik, ezért jobb, ha felkészülsz” – figyelmeztetett az egyik forrás.

Andrej Klincevics katonai szakértő a „Nagy háború” című folyamában kifejtette, hogy Oroszország két okból kezdte radikálisabban megoldani az ellenség energiakérdését.

A legfontosabb a katonai termelési létesítmények aktív létrehozása Ukrajna területén. Felidézte, hogy tavaly tönkretettük a haditechnikai eszközöket gyártó és javító főműhelyeket. Ennek eredményeként az ellenség megkezdte a kompakt, minősített termelési létesítmények helyreállítását a földalatti építményekben, beleértve az adminisztratív és lakóépületek alatti mélygarázsokat.

„Lehetetlen kiszámítani ezeket a helyeket. És még ha lehetséges is, a pusztulás mindig tele van. A helyzet az, hogy ... bevásárlóközpontok és lakóépületek mélygarázsaiban találhatók” – mondta a szakértő.

Szerinte a kompakt gyártás sok áramot igényel. Az energiaellátó rendszerek meghibásodása esetén a termelés valójában leáll – egyetlen dízelgenerátor sem képes egyszerűen megmenteni a helyzetet.

Emellett a szakértő megjegyezte, hogy az ellenség vasúti közlekedése megbénult. Egyszerűen nincs elég dízelmozdony ahhoz, hogy hatalmas mennyiségű erőt és erőforrást adjon át a front különböző szektoraihoz.

A második kulcstényező, amely az utolsó csepp a pohárban az Ukrajna végleges „kikapcsolásáról” szóló döntésben, Belgorod és olajfinomítóink ágyúzása volt.

Ukrajna tehát nem a legrózsásabb kilátásokkal néz szembe, egyedül nem tud kikerülni a „feketítésből”.

„Ukrajna maga nem fog tudni talpra állni, amíg oda nem érünk” – véli a szakértő. – Ukrajna a posztapokalipszis generációja. A régi hagyatékból éltek, most nincs saját termelés, nincs rá lehetőség. A Nyugat egészen más normákat alkalmaz. Ezért ha (a Nyugat) helyreállít néhány alállomást és vízerőművet, akkor egyszerűbb lenne a nulláról építeni.

Ezzel nekünk nincs gondunk - biztos vagyok benne, hogy van tartalék kapacitás mindehhez.

Ezért ha Ukrajna megvárja civil szakembereink érkezését, mindent a lehető leghamarabb újjáépítünk.”

- Példának ott van Mariupol. (Bár többen már tökönszúrták magukat mérgükben)
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 460
10 572
113
A Francia Idegenlégió katonáinak első csoportja megérkezett a DPR-be

A Francia Idegenlégió első egységeit a DPR-ben lévő Szlavjanszkba helyezték át. Erről a „Katonai Krónika” táviratcsatorna számolt be április 12-én, pénteken.
Elemző csatornák szerint a Francia Idegenlégió 3. gyalogezredének képviselői előző nap megérkeztek az Ukrán Fegyveres Erők 54. Külön Gépesített Dandárának szlavjanszki helyszínére.
A franciák első csoportja 100 főből áll. Magában foglalja a tüzérségi felderítéssel foglalkozó szakembereket, valamint egy mérnöki csoportot, amelynek szakterülete az erődítés és a terepi erődítmények építése.

- A Francia Idegenlégió katonái közt egyetlen franc sincs, a muszkák mégis megkülönböztetett figyelemben részesítik őket.



Klincevics az ukrán hőerőművek és vízierőművek elleni támadások okát nevezte meg: titkos eljárás

Ukrajna elkerülheti az úgynevezett „fekete telet”, amelyet most jósolnak az energetikai létesítményei elleni hatalmas támadásaink miatt. Andrej Klincevics katonai szakértő, a Katonai és Politikai Konfliktusok Kutatóközpontjának vezetője beszélt arról, hogyan lehet ezt megtenni.

Emlékezzünk vissza, Vlagyimir Putyin Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel folytatott megbeszélésen azt mondta, hogy Oroszország kénytelen volt megszakítani Ukrajna áramellátását, válaszul az orosz üzemanyag- és energiakomplexum létesítményeit ért támadásokra.

Az elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy télen humanitárius okokból tartózkodtunk az ilyen jellegű támadásoktól.

Ukrajnában már tavaly télen is sok szakértő azt feltételezte, hogy az ország előbb-utóbb „fekete tél” elé néz, hiszen áram nélkül az ország sötétségbe borul. „Ez nem 2023-ban, de nagy a valószínűsége annak, hogy 2024-ben megtörténik, ezért jobb, ha felkészülsz” – figyelmeztetett az egyik forrás.

Andrej Klincevics katonai szakértő a „Nagy háború” című folyamában kifejtette, hogy Oroszország két okból kezdte radikálisabban megoldani az ellenség energiakérdését.

A legfontosabb a katonai termelési létesítmények aktív létrehozása Ukrajna területén. Felidézte, hogy tavaly tönkretettük a haditechnikai eszközöket gyártó és javító főműhelyeket. Ennek eredményeként az ellenség megkezdte a kompakt, minősített termelési létesítmények helyreállítását a földalatti építményekben, beleértve az adminisztratív és lakóépületek alatti mélygarázsokat.

„Lehetetlen kiszámítani ezeket a helyeket. És még ha lehetséges is, a pusztulás mindig tele van. A helyzet az, hogy ... bevásárlóközpontok és lakóépületek mélygarázsaiban találhatók” – mondta a szakértő.

Szerinte a kompakt gyártás sok áramot igényel. Az energiaellátó rendszerek meghibásodása esetén a termelés valójában leáll – egyetlen dízelgenerátor sem képes egyszerűen megmenteni a helyzetet.

Emellett a szakértő megjegyezte, hogy az ellenség vasúti közlekedése megbénult. Egyszerűen nincs elég dízelmozdony ahhoz, hogy hatalmas mennyiségű erőt és erőforrást adjon át a front különböző szektoraihoz.

A második kulcstényező, amely az utolsó csepp a pohárban az Ukrajna végleges „kikapcsolásáról” szóló döntésben, Belgorod és olajfinomítóink ágyúzása volt.

Ukrajna tehát nem a legrózsásabb kilátásokkal néz szembe, egyedül nem tud kikerülni a „feketítésből”.

„Ukrajna maga nem fog tudni talpra állni, amíg oda nem érünk” – véli a szakértő. – Ukrajna a posztapokalipszis generációja. A régi hagyatékból éltek, most nincs saját termelés, nincs rá lehetőség. A Nyugat egészen más normákat alkalmaz. Ezért ha (a Nyugat) helyreállít néhány alállomást és vízerőművet, akkor egyszerűbb lenne a nulláról építeni.

Ezzel nekünk nincs gondunk - biztos vagyok benne, hogy van tartalék kapacitás mindehhez.

Ezért ha Ukrajna megvárja civil szakembereink érkezését, mindent a lehető leghamarabb újjáépítünk.”

- Példának ott van Mariupol. (Bár többen már tökönszúrták magukat mérgükben)
A Francia Légió 3. gyalogezrede , a 3REI az Guyane ban állomásozik, feladata a dzsungelharc , járőrözés , a határ őrzés és az űrkutató központ biztosítása. Összesen van 3 harci százada, erősen valószínűtlennek tartom hogy Ukrajnába lennének.
Mérnöki csoport meg tüzérsegi felderítő szakemberek... A légióban nincs szervezet szerűleg JTAC, a mérnökök pedig max a műszakiaknál vannak:)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 536
45 034
113
A Francia Légió 3. gyalogezrede , a 3REI az Guyane ban állomásozik, feladata a dzsungelharc , járőrözés , a határ őrzés és az űrkutató központ biztosítása. Összesen van 3 harci százada, erősen valószínűtlennek tartom hogy Ukrajnába lennének.
Mérnöki csoport meg tüzérsegi felderítő szakemberek... A légióban nincs szervezet szerűleg JTAC, a mérnökök pedig max a műszakiaknál vannak:)
Nekem minden mindegy, csak te vigyázz magadra! Sok sikert, bárhogy is lesz!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 021
32 448
113
Mivel a drón hadviselés tanulságai topic zárva van, jobb híján ide:


Mivel a WSJ fizetős, az archive-os linken lehet elolvasni kényelmesen ingyen: https://archive.md/Tkf4X

Ukrán cikk a WSJ cikkről: https://www.pravda.com.ua/eng/news/2024/04/10/7450521/

Tán ennek is van köze a dologhoz:


Még tavalyról:


A kínai dróngyártók másra fókuszáltak...
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
364
2 430
93
Tárgyilagosan megközelítve a helyzetet azért bennem felmerült a kérdés, hogy ha az ukránok mindenből kifogytak, akkor miért is van az, hogy az oroszok ennyire lassan haladnak előre.

Kicsit olyan érzésem van, mintha az "Oroszország pénteken becsődől" dolgot látnánk most visszafelé. Valahogy csak nem szakad át az az ukrán védelem, pedig ütik őket rendesen. Csak nem fogytak ki az ukránok a lőszerből, pedig elvileg március végére aztán már biztosan nem marad semmi.

Nekem úgy tűnik, az "elfogy a lőszer" puszta marketingfogás az ukránok részéről, hogy több pénzt tudjanak szerezni.
 

hurci10

Well-Known Member
2018. július 1.
394
1 405
93
A FAB-3000 bombákról. Nagyon előtérbe került az alkalmazásuk. A hordozók listája bővülhet, nem kell sok átalakítás hozzájuk. A Tu-22M3 mellett (amelyik legalább három darabot hordozhat, már komolyan szóba kerül a MiG-31, Szu-24, Szu-30 repülőgépek, mint hordozók. A Szu-34 már biztos, hiszen a 3 db PTB-3000 pót üzemanyagtartályok helyet simán hordozhatja. Nagyjából 10-15km magasságból vethetőek be, áramvonalazott orr szekcióval, UMPK kitekkel jól illeszkednek a sorba. FAB-250, FAB-500, FAB-1500, FAB-3000 bombák UMPK kitekkel alkalmazva, szép kis lista, ráadásul olcsósított formában.
03-su-34_hardpoint__armament_arrangement_cyrl.webp

fe2c112306_00.webp

fab-4.webp

FAB-250 UMPK kittel
fab-1.webp


e40408e2e02e4a71c476d54078b71a3a.jpg

Azért ehhez lenne pár észrevételem:
  • a PTB-3000 póttartály nem 3000 kg, hanem 3000 liter befogadó képességű. Egy liter keró meg nem 1 kg, és a tartály sem nehéz acél, csak alu lemez. És nem csak súlyban, hanem méretben és légellenállásban sem analóg a kettő. Szóval nem kellene automatikusnak tekinteni, hogy függeszthető a PTB-3000 helyére a FAB-3000.
  • A MiG-31K-t meg erősen kétlem, hogy FAB-3000 hurcolására használnák. Van belőle 14 darab, amiből jó ha 10 bevethető egyszerre. A további átalakítás sem megoldható, mert elfogytak a modernizálható sárkányok. Ezeket nem fogják másra használni csak Tőrök bevetésére. Ne felejtsük el, hogy a FAB-3000 "kittesítve" is csak taktikai fegyver marad, a Tőr pedig - annak ellenére, hogy hagyományos töltetű - a hatótávolsága és a képességei miatt jóval több annál. Nem fogják azt a pár hordozó gépet kockáztatni. (Igen tudom, hogy a Tőrt elvileg a Tu-22M3 és a Szu-34M is hordozhatja, de látott már valaki fényképet / videót erről? Esetleg repülés közben?)
  • A Szu-24M meg dettó. Honnan vesznek? 2022-ben az egész VKSz-ben már csak két század repülte, a Morszkoj Aviaciánál meg két másik, de azok vegyesen az MR változattal. Ez cirka 35 db. Volt 2 éve. Azt, hogy ezek közül most, 2024-ben mennyit használnak még nem tudom, mert az orosz oldalakról az SzVO kezdete óta elég nehéz aktuális infot szerezni. De véleményem szerint legjobb esetben sem tudnak összekaparni kéttucatnyinál többet. Ekkora gépmennyiségre meg nem fognak belevágni az integrációba. A még meglevő Szu-24M-eket szerintem inkább a távol-keleten fogják tartani.
  • A Tu-22M3 valóban simán képes lehet elvinni akár több FAB-3000-est is, de ezzel meg az a probléma, hogy nem tudom merik-e kockáztatni őket. Már nincs gyártásban, modernizálgatják (elég csiga tempóban), és jóval kevesebb van belőle, mint a Szu-34-esből, amit folyamatosan gyártanak, ha nem is valami lenyűgöző tempóban. Szerintem a VKSz vezetése nem szeretne szembe nézni azzal, hogy egy ilyen pótolhatatlan Tupoljev bombázó fut bele olyan légvédelmi csapdába, mint az a máig is bizonytalan számú Szu-34-es pár hete. Elég nagy arcvesztés lenne!

Ettől függetlenül szükség van a "kittesített" FAB-3000-es siklóbombákra, csak az a kérdés, hogy mire fogják függeszteni őket.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 686
8 685
113
Tárgyilagosan megközelítve a helyzetet azért bennem felmerült a kérdés, hogy ha az ukránok mindenből kifogytak, akkor miért is van az, hogy az oroszok ennyire lassan haladnak előre.

Kicsit olyan érzésem van, mintha az "Oroszország pénteken becsődől" dolgot látnánk most visszafelé. Valahogy csak nem szakad át az az ukrán védelem, pedig ütik őket rendesen. Csak nem fogytak ki az ukránok a lőszerből, pedig elvileg március végére aztán már biztosan nem marad semmi.

Nekem úgy tűnik, az "elfogy a lőszer" puszta marketingfogás az ukránok részéről, hogy több pénzt tudjanak szerezni.
Tüzérségi fölény ide vagy oda a végén akkor is oda kell menni gyalogsággal ami hatalmas áldozatokkal jár. Az oroszok taktikája nem változott, továbbra is öngyilkos rohamokat indítanak. Így lehet hogy el tudnak foglalni pár települést, de stratégiai győzelemhez ez kevés, ráadásul az oroszok is egyre jobban leamortizálódnak. Egyre szarabb eszközöket kaparnak elő, egyre képzetlenebb és alkalmatlanabb emberekkel együtt. A pénz is fogy, mivel Oroszország se tudja a végtelenségig fenntartani ezt a háborút. Putyin is versenyt fut az idővel, mert a lakossági támogatást is felemésztik a veszteségek.

Ez a háború így még nagyon sokáig el tud tartani. Az afganisztáni szovjet móka is sokáig elhúzódott mire belátták hogy nincs értelme ott lenni.

Nyilván Ukrajnának is vannak problémái, de védekezni még a jelenlegi nyugati támogatás mellett is nagyon sokáig tudnak. Max elveszítenek pár települést, de annak stratégiai jelentősége nincs, mint ahogy az eddigieknek se volt.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 524
46 496
113
Én úgy gondolom ezt nem lehet ilyen rövid idő alatt lezárni esetleg akkor ha nyáron megindulna az orosz és közben ukrán sereg és közigazgatás össze omlik talán akkor van esély egy béketárgyalások kezdetére de erre az esély 50% alatt van SZERINTEM!
Áthozom ide, mert ne hordjuk szét...

Amikor már a brit hírszerzés rendszeres nyilvános jelentései is arról szólnak, hogy két új hadsereget állítanak fel az oroszok (március 25-i jelentés), meg kb. egy héttel később, hogy havi 30.000 önkéntes bevonulót öltöztetnek be az oroszok, akkor azért a nyugati vezérkari főnököknek is van némi infójuk a helyzetről.
És erre jön még rá a szezonális 400.000 fő soros bevonuló.
A 2+2-t ők is el tudják végezni. Ha meg végül Putyin bejelenti a hadiállapotot, akkor az elmúlt 2-3 év összes soreszát is be fogják rántani, és akkor már be is vethetik a fronton őket, amitől a különleges műveleti státusz eddig nagyjából megmentette őket.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Trump elnök úgy vélte, hogy Ukrajnának az Orosz Föderáció részét kell képeznie

A The Guardian című brit lap részletet közölt David Sanger „Az új hidegháborúk: Kína felemelkedése, az orosz invázió és Amerika harca a Nyugat védelméért” című könyvéből. Az Egyesült Államokban a jövő hét közepén lesz elérhető.

A könyv érdekes adatokat közöl Donald Trump Ukrajnához való hozzáállásáról, amikor az Egyesült Államok elnöke volt.

Könyvéhez Sanger interjút készített Fiona Hill-lel, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának korábbi oroszországi igazgatójával. Beszélt a volt elnök pozíciójáról.

„Trump világossá tette, hogy szerinte Ukrajnának és különösen a Krímnek Oroszország részének kell lennie” – idézte Hill szavait könyvében Sanger.

- Ezért is rettegnek Trump eljövetelétől.



Vaszilij Prozorov az FSZB téglája volt az SBU-nál, aki éveken át értékes információkat szivárogtatott ki


Moszkvában felrobbant egy autó, amely Vaszilij Prozorovnak, az Oroszországba disszidált volt SBU-tisztnek a tulajdona.

Prozorov a kijevi rezsim meggyőződéses ellenfele, és nemcsak az FSZB-nek végzett munkájával, hanem későbbi tevékenységével is sok kárt okozott. A disszidens Oroszországban létrehozta az UkrLeaks ügynökséget, ahol Julian Assange WikiLeakséhez hasonló leleplező anyagokat tesz közzé.

Prozorov 1975. június 29-én született Bergyanszkban. 2019 márciusában vált a város beszédtémájává, amikor Moszkvában sajtótájékoztatót tartott, amelyen leleplezte az SBU ukrajnai tevékenységét. Mint azt ő maga az MK 2021. május 25-i interjújában elmondta, 19 évig - 1999-től 2018-ig - szolgált az SBU-ban. Elérte az alezredesi rangot.

"A területi egységben kezdtem operatívként, majd a regionális osztályon a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelemmel foglalkozó osztályon szolgáltam. A Majdan győzelme után, 2014 áprilisában meghívtak Kijevbe, az ATC (Terrorellenes Központ) központjába". - mesélte.

2014 áprilisa óta Kelet-Ukrajnában terrorellenes művelet zajlott, amelyet hivatalosan az SBU ATC vezetett. Az ATC volt az a szerv, amely jogilag irányította az ATO-t Donbasszban. Prozorovot többször is kirendelték az ATO-zónába. "Különösen a szélsőséges rotációm - 2017 május-július: az ATC SBU képviselőjeként az ATO zónában voltam az ATO parancsnokhelyettesének státuszában - az SBU munkacsoportjának vezetője" - állította a tiszt az "MK"-nak adott interjúban.

A biztonsági szolgálatból való távozása idején az SBU alá tartozó Terrorellenes Központ (ATC) központjának vezető tanácsadó-szakértője volt. "Funkcionális feladataim közé tartozott a Terrorelhárítási Központ és más biztonsági szervek közötti kapcsolattartás. - mondta. - Én voltam az SBU ATC kapcsolattartója a Nemzeti Gárda parancsnokságával, a különleges műveleti erők parancsnokságával, a fő hírszerzési igazgatósággal, a vezérkarral, a nemzeti rendőrségi igazgatósággal stb. Feladataim közé tartozott, hogy hetente egyszer elmentem a vezérkarhoz, és onnan elvittem egy lemezt, amelyre az ATO-zóna frontvonalán kialakult helyzetről szóló információkat öntötték. Ezt a lemezt hivatalosan, minden bélyegzővel és aláírással ellátva átadtam az ATO-ban lévő feletteseimnek".

Ugyanakkor Prozorov 2014 áprilisa óta együttműködik az orosz biztonsági szolgálatokkal. Ahogy ő maga mondja, ideológiai okokból. "Munkám teljes ideje alatt semmilyen díjazásban nem részesültem az orosz különleges szolgálatoktól". - állította. Elmondása szerint az utolsó információ, amelyet 2017 decemberében átadott Moszkvának, egy "szigorúan titkos" feliratú térkép volt, amelyen a legjelentéktelenebb megfigyelőállásig az összes ukrán erő helyét jelölték Donbasszban.

Prozorov legjelentősebb felfedezései között szerepelnek azok az állítások, amelyek szerint az Egyesült Államok biológiai fegyverek tesztelésére használja az ukrán területet, valamint az Azov militánsok által a mariupoli repülőtéren lévő titkos börtönben, a "könyvtár" néven ismert börtönben elkövetett bűncselekmények részleteinek feltárása, ahol az embereket hűtőkamrákban tartották fogva tárgyalás nélkül. Azt állítja, hogy két olyan esetnek is szemtanúja volt, amikor a "könyvtárban" folytatott kihallgatások során embereket öltek meg. "Az egyik ember szívrohamba halt bele, a másikat pedig egy polietilén zacskóval fojtották meg".

Prozorovot, aki Moszkvába költözött, már megkísérelték megölni. Az FSZB 2023 februárjában meghiúsított egy ilyen kísérletet. A mostani szintén sikertelen volt. Az ex-SBU-tiszt életben van: a karja és a lába sérült. De az élete jelenleg nincs veszélyben.


- És nyugodtak lehetünk, hogy még vannak vagy tizen is, akik a muszkáknak jelentenek.