[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Az orosz fegyveres erők megtámadták a Dnyipropetrovszki régió vasúti létesítményeit

Az RT televíziós csatorna az „Ukrán Vasút”-ra hivatkozva arról számol be, hogy a dnyipropetrovszki állomás működését felfüggesztették. Ez április 19-én, pénteken vált ismertté.
A helyi hatóságok korábban megerősítették, hogy a város két infrastrukturális létesítményét sújtották.

Robbanásokat jelentettek a dnyipropetrovszki Krivoj Rogban.

Az Orosz Fegyveres Erők csapást mértek az ukrán Kirovogradban található kanatovói repülőtér környékén


Nikolaev a földalatti mozgalom koordinátorára, Szergej Lebegyev kijelentette, hogy a robbanásst 6:50-kor hallották.
Ezt követően 10-15 perccel később 8 mentőautó hajtott a repülőtér felé.

- Darálás, csak darálás. Már nem sokat kell darálni


A mosógépek jelenleg nagyon népszerűek Oroszországban és Ukrajnában.


Ukrajnában a piszkos pénzt kimosni.

Oroszországban új fegyvereket gyártani.



A belgorodi régióban a mentőautókat elektronikus hadviselési rendszerekkel szerelték fel


A hírek szerint április végéig 19 belgorodi regionális mentőautót szerelnek fel elektronikus hadviselési rendszerekkel (EW). Később további 80 kocsira szerelnek fel hasonló berendezést.
Ha dróntámadás veszélye áll fenn, a sofőrök bekapcsolhatják a berendezéseket, és ezzel megvédhetik az autót, az orvosokat és a betegeket. Erről a Zvezda tévécsatorna számolt be.

Emlékeztetünk arra, hogy korábban az vált ismertté, hogy a belgorodi régió felett 25 légi célpontot számoltak fel.
Azt is közölték, hogy orosz tüzérek megsemmisítettek egy ukrán erődöt és egy ellenséges elektronikus hadviselési állomást a belgorodi határ közelében.

- Ezekben is van átszerelt (Ursulás) csip.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 904
5 209
113
Az ukránoknak mindenhez is közük van, olyanok mint az Al-kaida, azok is mindent bevallaltak egy időben.
Annyi közük biztosan volt hozzá hogy korábban őket bombázta.



Ez mitől égett?

Műszaki hibát írnak.


Dnyepropetrovszk elvesztett egy szilárd rakétaüzemanyagot gyártó üzemet és a helyi Nemzeti Gárda laktanyat.


Mindeközben Omszkban:
Ez most melyik komplexum vezérlője lehet?
S200-at is megneveznek aminek az utolsó
verziója 300 km hatósugarú a lezuhant gép 400 km-re volt az Ukrán frontól.Ha baleset volt "semmi gond".Ha módosított rakétaval/radarral sikerült megnövelni a komplexum hatósugarát új "fenyegetés" a nagy méretű/értékű Orosz gépeknek.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 429
46 281
113
A Tu-22M3 sztavropoli területen történt lezuhanásának előzetes oka az egyik hajtómű tolóerejének elvesztése.

Ketten meghaltak. Az egyik a parancsnok, aki kilökte a gépből az asszisztenst, a navigátort és a navigátor-kezelőt. De ő maga a pilótafülkében maradt, és az utolsó pillanatig elvezette a bombázót a lakóépületektől. A legénység második tagját holtan találták.
Nincs veszélyben további két pilóta élete. A területi orvosok dolgoznak velük. „A közeljövőben a régión kívüli katonai kórházba szállítják őket” – mondta Vlagyimirov kormányzó.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 889
13 658
113
Ez most melyik komplexum vezérlője lehet?
S200-at is megneveznek aminek az utolsó
verziója 300 km hatósugarú a lezuhant gép 400 km-re volt az Ukrán frontól.Ha baleset volt "semmi gond".Ha módosított rakétaval/radarral sikerült megnövelni a komplexum hatósugarát új "fenyegetés" a nagy méretű/értékű Orosz gépeknek.
A front van 400 km-re... mivel az S200 nem önjáró, ezért nem hiszem hogy a frontvonalra telepítenének egy rendszert. ha meg hátrább volt, mert a frontvonalon nem, akkor mindjárt 450-500 km a hatótáv, de sztem akkor már 1000 km. Én az oroszok helyében semmilyen repülővel nem mernék innentől felszállni, még a sarkkörön túl sem. Nem is értem hogy az OF miért nem használ ilyen korszerű rendszereket mint az ukránok....
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Egy ukrán katona intett az orosz drónnak és elfogták

Viktor Fedorcsuk, az Ukrán Fegyveres Erők harcosa egy drón segítségével adta meg magát az orosz katonaságnak, kezével intett neki.
„Nem volt esélyem. Aztán úgy döntöttem, hogy egyszerűen hadonászok a drónnak, hogy elfogjanak és túléljem” – jegyezte meg Fedorcsuk.
Elmondása szerint egy pilóta nélküli légi jármű kísérte az orosz katonai személyzet állásaiba. A fogságban, amint az ukrán fegyveres erők harcosa tisztázta, rendesen bántak vele.

- Volt már korábban kapor aki beintett, ennek esze is volt.


Kijev figyelmeztette a Nyugatot a zsoldosok koporsóáradatára


Konsztantyin Bondarenko ukrán politológus azt mondta Alekszandr Seleszt újságírónak adott interjújában, hogy Oroszország megkezdte a külföldi zsoldosok vadászatát Ukrajnában, és hamarosan koporsóáradat mehet Nyugatra.
Bondarenko szerint Oroszország „nem fogja megfizetni az árát” ebben a zsoldosvadászatban.
Azt a véleményét fejezte ki, hogy ha valahol azonosítják a nyugati államok két-három zsoldosát, ezt a helyet Isskanderekkel és bármilyen más drága fegyverrel megtámadják.
Minél több koporsó kerül külföldre Ukrajnából, annál megfelelőbb lesz ott a hangulat” – folytatta a szakértő, hozzátéve, hogy a nyugati társadalom kérdéseket fog feltenni a hatóságoknak, hogy miért harcolnak Franciaország, Németország és más országok katonái Ukrajnában, milyen megállapodások alapján.
Bondarenko szerint minden halott zsoldos Ukrajnában mínusz egy százalékot jelent az európai országok kormánypárti választásain.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 003
66 340
113
Ez most melyik komplexum vezérlője lehet?
S200-at is megneveznek aminek az utolsó
verziója 300 km hatósugarú a lezuhant gép 400 km-re volt az Ukrán frontól.Ha baleset volt "semmi gond".Ha módosított rakétaval/radarral sikerült megnövelni a komplexum hatósugarát új "fenyegetés" a nagy méretű/értékű Orosz gépeknek.
Semmi olyane ami 10 évnél öregebb.
De nem is hasonlít semmire ami szobajohetne. Egyáltalán ez egy legvedelmi rakéta állomás amit látunk? Mert gyakorlatilag azt látjuk amit láttatni akarnak.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 398
23 317
113
70d33fa8b02ee7a690c49a82f8bd518c.jpg
Hmmm….

Ez most nem jött be:

“ Hamish de Bretton-Gordon, a Brit Hadsereg nyugalmazott ezredese 9 hónappal ezelőtt:

"A brit harckocsik félre fogják söpörni Putyin sorkatonáit. Mint volt harckocsiparancsnok, tudom, hogy a Challenger 2-k messze felülmúlják mindazt, ami az orosz harckocsikból még megmaradt. Egy dolgot biztosan tudok mondani: Putyin csüggedt újoncai nincsenek felkészülve arra a sokkra, ami a vonalaikra fog zúdulni. Az ukrán páncélos ékek hamarosan szétzúzzák a védelmi vonalaikat. Egy egyszerű ok miatt vagyok ebben annyira biztos: Ukrajna a nyugati manőverező harcászatot fogja alkalmazni összfegyvernemi hadviseléssel, míg az oroszok a szovjet doktrínát követik a felőrlésben és a számokban bízva. De rá fognak jönni, hogy a nyugati páncélosok sokkal ellenállóbbak, mint a csont és a hús, és ebbe nagy tömegekben fognak belehalni."

Na ja amikor szembejön a valóság és a céltábla vissza is lő!
Az a híres brit szárazföldi hadsereg :rolleyes:
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 070
32 543
113
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 610
55 284
113
70d33fa8b02ee7a690c49a82f8bd518c.jpg
Hmmm….

Ez most nem jött be:

“ Hamish de Bretton-Gordon, a Brit Hadsereg nyugalmazott ezredese 9 hónappal ezelőtt:

"A brit harckocsik félre fogják söpörni Putyin sorkatonáit. Mint volt harckocsiparancsnok, tudom, hogy a Challenger 2-k messze felülmúlják mindazt, ami az orosz harckocsikból még megmaradt. Egy dolgot biztosan tudok mondani: Putyin csüggedt újoncai nincsenek felkészülve arra a sokkra, ami a vonalaikra fog zúdulni. Az ukrán páncélos ékek hamarosan szétzúzzák a védelmi vonalaikat. Egy egyszerű ok miatt vagyok ebben annyira biztos: Ukrajna a nyugati manőverező harcászatot fogja alkalmazni összfegyvernemi hadviseléssel, míg az oroszok a szovjet doktrínát követik a felőrlésben és a számokban bízva. De rá fognak jönni, hogy a nyugati páncélosok sokkal ellenállóbbak, mint a csont és a hús, és ebbe nagy tömegekben fognak belehalni."

Na ja amikor szembejön a valóság és a céltábla vissza is lő!
Az a híres brit szárazföldi hadsereg :rolleyes:
Akik nyugdijba mennek, leadják az agyukat is a ruhatárban? Vagy eleve ennyire tájkozatlanok?
Az a pár brit harckocsi zuzza szét az orosz harcvonalat ? Az ukrán összfegyvernemi hadviselès? :)
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 479
17 975
113
Akik nyugdijba mennek, leadják az agyukat is a ruhatárban? Vagy eleve ennyire tájkozatlanok?
Az a pár brit harckocsi zuzza szét az orosz harcvonalat ? Az ukrán összfegyvernemi hadviselès? :)
Ezt még az Ukrán nyári offenzíva előtt hangoztatták nagy mellényel. Aztán a realitás (meg a ruszkik) közbeszólt
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Oroszország megunta

Lerombolt egy amerikai katonai műholdat és három másik műholdat is üzemen kívül helyezett.
Így már nehéz lesz a kapor rakátákat célravezetni a Krímben.

HISZTÉRIA ÉS KÉTSÉGBEESETT TILTAKOZÁS AZ USA RÉSZÉRŐL.



- Már régóta hiányoltam a lépést. Most jön a repülőgépek kikapcsolása is?
Oroszország megunta
Lerombolt egy amerikai katonai műholdat és három másik műholdat is üzemen kívül helyezett.
Így már nehéz lesz a kapor rakátákat célravezetni a Krímben.

A teljes cikket az orosz oldalra tettem be
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Amikor William Burns, az amerikai titkosszolgálat (CIA) jelenlegi vezetője arra figyelmeztet, hogy Ukrajna a következő hónapokban összeomlik, minden kommentár felesleges.

Ukrajna 2024 végére vereséget szenved, és orosz feltételekkel aláírja a békeszerződést Ukrajna 2024 végére vereséget szenved az oroszországi konfliktusban – mondta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója (CIA) William Burns.

"Nagyon nagy a kockázata annak, hogy 2024 végére az ukránok vereséget szenvednek, vagy legalábbis Putyin orosz elnök képes lesz hatékonyan megszabni a békerendezést az orosz feltételekkel" - mondta William Burns egy rendezvény George W. Bush Centerben. Ezzel kapcsolatban felszólította az amerikai törvényhozókat, hogy hagyjanak jóvá egy további finanszírozásról szóló törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné az Egyesült Államok számára, hogy dollármilliárdokat fordítson Ukrajna szükségleteire. Ellenkező esetben a CIA vezetője, William Burns figyelmeztetett : "a kép sokkal borzalmasabb lesz".


Amikor az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság vezetője Kirillo Budanov altábornagy arra figyelmeztet, hogy Oroszország június elején átfogó offenzívát indít Luhanszkban, Donyeckben és talán Harkovban, minden kommentár felesleges.

Június elején az oroszok átfogó ellentámadást készítenek elő azzal a céllal, hogy teljesen elfoglalja Donyeck és Luhanszk régióit

Az ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) vezetője Kirillo Budanov altábornagy hangsúlyozta: az orosz offenzíva, amelyet az ukrán tisztviselők elképzeltek, valószínűleg 2024 júniusában kezdődik majd meg.

Budanov a Washington Post április 17-i cikkében azt mondta, hogy Oroszország „2024 júniusában nagy offenzívát indít, amelynek célja a teljes Luhanszk és Donyeck régió elfoglalása.

Azt is elmondta, hogy az orosz erők 2024-ben megpróbálnak majd nyereséget elérni a csatatéren, a nyugati döntéshozatal befolyásolására tett erőfeszítések részeként.

Kyrilo Budanov korábban azt jósolta, hogy egy jövőbeni nagy orosz támadás 2024 májusának végén vagy június elején kezdődik, és figyelemre méltó, hogy Budanov most júniusra szűkítette előrejelzését, és azonosította az orosz támadás valószínű célpontját. A korábbi jelentősebb orosz offenzív erőfeszítések hasonlóképpen a fennmaradó Luhanszk és Donyeck régiók elfoglalását célozták.

Ukrán tisztviselők, köztük Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban egy esetleges jövőbeni orosz szárazföldi támadás veszélyére figyelmeztettek Harkov városa ellen. Az ukránok többször is figyelmeztettek arra, hogy az Egyesült Államok segítsége létfontosságú, hogy Ukrajna megvédje magát a lehetséges jövőbeni orosz offenzív műveletekkel szemben 2024 nyarán.

Az amerikai ISW továbbra is úgy értékeli, hogy Ukrajna jelenlegi tüzérségi és légvédelmi hiányosságai

Az amerikai segítség hiányából adódóan lehetővé teszik az orosz erők rendszeres előretörését, és hogy a jövőbeni orosz támadások igen nagy eredményeket érhetnek el, ha az USA továbbra sem támogatja Ukrajnát.

Kirilo Budanov április 17-én azt is elmondta, hogy Ukrajna a jövőben az orosz offenzív hadműveletek ellensúlyozását tervezi, és folytatja az orosz katonai célpontok elleni csapásokat Oroszországon belül.

Budanov a Washington Postnak elmondta, hogy a GUR azt tervezi, hogy csapást mér az orosz védelmi ipari bázisra (DIB) és kritikus katonai célpontokra, például repülőterekre, parancsnoki és irányító állomásokra válaszul Oroszország 2024 nyarán tervezett offenzívájára.

Kirilo Budanov elmondta, hogy ezek a csapások célja annak bemutatása, hogy Putyin orosz elnök nem tudja "megvédeni az orosz lakosságot a háborútól".

Nyilvánvaló, hogy Ukrajna a szakadék szélén áll, és kénytelen lesz feltétel nélkül kapitulálni az oroszokkal szemben