[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 011
41 692
113
Domborzati térkép
GMEQ2obb-AAA1-Eo1.jpg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 404
46 027
113

A Pentagon engedélyezte Kijevnek, hogy ATACMS rakétákat lőjön ki a Krímbe​


A Pentagon közölte, hogy Ukrajna használhatja majd az Egyesült Államok által szállított ATACMS rakétákat a Krím elleni csapásokhoz.

A New York Times a szakosztály egyik magas rangú képviselőjére hivatkozva ír erről.

Korábban a kiadvány arról számolt be, hogy az ATACMS-t már használták a Krím elleni támadásokhoz.

Emlékeztetünk arra, hogy az Egyesült Államok április elején titokban több mint 100 nagy hatótávolságú ATACMS rakétát szállított át Ukrajnának, amiről április 25-én a New York Times is beszámolt. Akkor Washington azt mondta, hogy Kijev szabadon használhat rakétákat „Ukrajna szuverén területére”. Kijev megkapta őket, és április 17-én azonnal felhasználta őket a krími célpontok megtámadására – állítja a kiadvány.
Источник: https://rusvesna.su/news/1714109296


Összefoglaló 2024. április 26-án reggel

▪️A helyzet Kherson irányában nem változott. Krynoki és az Antonovszkij- híd melletti terület mellett mindkét oldal aktív a Dnepr folyó árterében található szigeteken. Az ukrán fegyveres erők drónjai nehéz drónokkal támadják a szigeteket, folytatódik a civilek ágyúzása. Novokakhovsky kerületben, két civilt ölt meg Tavrijszk városában, egy 12 éves gyerek repesz sérüléseket szenvedett a nyakán. Novaja Kakhovkát sok FPV támadja meg.

▪️A Zaporozsjei Fronton heves harcok folytak Rabotinónál. Az Orosz Fegyveres Erők folyamatos, hónapok óta tartó próbálkozásai, hogy a falu alsó, déli részéből mindenféle manőver nélkül elfoglalják a települést, ellentétben a front más szakaszaival, eredménytelenek, de rendkívül nagy költségekkel járnak hadseregünk számára. Verbovojtól északnyugatra az ukrán fegyveres erők tartalékokat gyűjtenek és erősítik védelmüket.

▪️Dél - donyecki irányban Krasznogorovkában , annak déli részén dúlnak csaták. Tegnap az Orosz Fegyveres Erők egy sor erőteljes támadást hajtott végre az üzem irányába. Az ellenséges erőforrások részben elismerik egységeink sikerét. Csaták zajlanak Netailovo irányában.

▪️Avdejevkától északnyugatra az orosz hadsereg az Ocheretino és Novobakhmutovka elfoglalása után elért sikerére épít. Az orosz zászló lobog a falu felett. Szolovjovo támadó akciókat jelentett Arhangelszk irányában. Novokalinovoban csapataink a déli külterületben tevékenykednek.

▪️Heves harcok dúlnak Csaszov Yar keleti külvárosában. Az elmúlt napokban nem történtek jelentős változások az LBS-ben, az ellenség lövi a területet és erősítést hoz. Repülésünk és tüzérségünk az ukrán fegyveres erők állásain dolgozik.

▪️Éjszaka a belgorodi régió felett légvédelmünk munkájáról számoltak be. Folytatódnak a támadások a határ menti területeken.

▪️A Kurszk régióban Tyotkino, Guevo falu és a határon található Szudzsanszkij körzet Oleshnya tanya, valamint a Rylsky kerületben található Gorodishche falu tűz alatt áll. Elektronikus hadviselés és kézi lőfegyverek révén aktívan fellépnek az ellenséges drónok ellen, amelyeket Tyotkinóban , Elizavetovka falu közelében , a Glushkovsky kerületben lőttek le vagy elnyomtak.

▪️A Brjanszki régióban az Ukrán Fegyveres Erők UAV-kamikaze - jének következtében egy személybuszon négy civil megsérült, köztük egy 14 éves tinédzser.

▪️A DPR- ben az ukrán fegyveres erők által Donyeckben végrehajtott lövöldözésben két civil halt meg, és öt civil megsebesült.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 901
11 367
113
Kezdjük ott, hogy az ukránoknak valószínűleg réges-régen nincs már bevethető Sz-200 rendszerük. Ennek egyik oka, hogy 2013-ban kivonták a hadrendből és a kivonás előtt is legfeljebb 4 bevethető ütegük volt. Állítólag megpróbálták a háború során újra aktiválni, de alá nem támasztott állításokon kívül semmilyen megbízható info nincs arról, hogy működőképessé tudtak volna tenni ilyen rendszert. A videón például biztosan nem az Sz-200 valamelyik kabinja látszik. Ráadásul ami az ukránoknak esetleg lehetett letárolva, az sem feltétlenül a 300 km hatótávolságú változat volt. Amit esetleg a lengyelektől és bolgároktól kaphattak (igazából erre van a legnagyobb esély, mert azok tényleg működő ütegek) az meg végképp nem a 300 km-es változat.
De ha sikerült volna is ilyen rendszert újra működőképessé tenni, az sem működött volna sokáig. Ugyanis ez egy fix telepítésű rendszer. Potom 19 óra alatt lehet összerakni és olyan 13-16 óra alatt szétszedni, annak a fél ezer embernek, aki kezeli. Nem változtat helyet üzemszerűen. Nem lehet elrejteni. A rakéták önmagukban akkorák, mint egy családi ház. A radar, a tűzvezető kabin, a parancsnoki kabin, stb... mind legalább kamion méretűek, vagy nagyobbak. A tűzvezető radar például nem sokkal kisebb, mint egy 4 emeletes panelház. Kecelen meg lehet nézni, hogy mekkora. Ha elkezd sugározni, a világegyetem túlsó végéről is bemérhető. Egy teljes üteg mindenestől alig több, mint 100 egységből áll és alig több, mint 500 ember kell hozzá. Ha minimalista stílusban rakják össze, akkor elég kb. a fele is. De így is egy telepített üteg akkora, hogy kis túlzással szabad szemmel látszik az űrből. Az oroszok ha direkt hátat fordítanak és bekötik a szemüket, akkor is látják hol van és röhögve kilövik még azelőtt, hogy egyáltalán össze lehetne rakni az üteget.
A front közelébe telepíteni egy ilyet pedig végképp képtelenség. A régi kiépített telepítési helyeik nagyon távol vannak a Tu-22M3 baleset helyétől.

Akkor most nézzük a pontjaidat:
1. A KUB egy szilárd hajtóanyagú, torlósugár-hajtóműves menetfokozatú rakéta. Egyébként senki nem ajánlgatott olyat, hogy kiveszi a meglévő rakétákból az üzemanyagot és "nagyobb energiájút" tesz bele (semmilyen rakétával nem csinálta még meg senki, hogy kikaparja a hajtóanyagot és egy másikat tegyen bele), hanem a meglévő 3M9M1 rakéták a legkésőbb gyártott 3M9M3 változatra lettek cserélve, aminek nagyobb a hatótávolsága. Viszont az Sz-200 rakátáiból a 300 km hatótávolságú V-880M-nél nincs nagyobb hatótávolságú, vagy korszerűbb, amire le lehetne cserélni. Ami például nekünk volt (meg a lengyeleknek és a bolgároknak is, mint akiktől még Ukrajnába ilyen rendszert lehetett vinni) az a V-880E rakéta az Sz-200VE Vega rendszer 240 km hatótávolságú rakétája. Másrészt ez egy folyékony hajtóanyagú menetfokozattal rendelkező rakéta. És mint ilyen, két eltérő méretű tartályban, meghatározott arányban van benne a TG-02 tüzelőanyag (xilidin és trietil-amin keverék) és az AK-27 oxidálószer (vörösen füstölgő salétromsav). Ezt a két összetevőt nem lehet másra lecserélni, mert bármilyen más tüzelőanyag-oxidálószer párost eltérő arányban, térfogatban, tömegben kellene betölteni és a rakéta tartályainak mérete, aránya adott. A rakétamotor is erre a párosra van kialakítva. A szerkezet súlypontja is akkor van a stabilitási határokon belül, ha ezt a két komponenst töltik be az adott arányban és fogyasztják ki megfelelő ütemben. Bármilyen más tüzelőanyag-oxidálószer pároshoz más rakétaszerkezett kell építeni a nulláról.
2. A robbanófej 217 kg, ami a nagyobb hatótávolságú, 8 tonnás rakéta változatnak a 3%-át sem teszi ki. Ezzel olyan sokat nem lehet variálni a hatótávolság növelése érdekében. Egy esetleges kisebb robbanófej elhanyagolható helyet szabadítana fel. Ez a legsűrűbb egység a rakétán belül, a rakéta össztérfogatának 2%-át sem éri el. A hajtóanyag komponensek mennyiségét pedig azért nem lehet növelni, mert a tatályok mérete adott. Ha azokhoz hozzányúlnak, az gyakorlatilag új rakéta gyártását jelentené és erre senkinek nincs már gyártó kapacitása, még az oroszoknak sem. Az ukránoknak, vagy a nyugatnak meg nem is volt soha.
3. A "sztratoszféra radar" egy általad kitalált meghatározás. Ha a horizonton túli radarokra gondolsz, azoknak semmi köze a sztratoszférához. A horizonton túli radarok egyik változata működik úgy, hogy az ionoszférára (nem a sztratoszférára, mert azon simán áthalad a nyaláb) sugároz és onnan a 10-30 khz frekvenciájú nyaláb visszaverődik a föld felé. De az ukránoknak nincs ilyen radarja. Ezek nagyon ritka és a 10 méteres, vagy több 10 méteres hullámhossz miatt óriási szerkezetek, hatalmas energia fogyasztással. Ukrajna területén csak a cserrnobili Duga radar volt ilyen egykoron, de az már 35 éve nem működik és amúgy sem Oroszország felé néz. Ezek a fajta radarok pontatlanok és nem alkalmasak közvetlen rakéta rávezetésre. A működésükkel pedig még az összes rádióamatőr is tisztában van pár ezer km-es körzetben. Nincs az ukránoknak egy stikában megépített és eldugott, kiseb falu méretű, fix OTH radarja, amiről az oroszok nem tudnak. Ráadásul a működési módjuk miatt van egy sok száz km-es minimális felderítési távolságuk, amin belül nem látnak. Az ominózus Tu-22M3 baleset pedig pont ebben a sávban történt.
4. A Patriot egyetlen aktív radaros rakétája a PAC-3 változaté, ami mindössze 25-ször kisebb, mint a Dubna V-880M rakétája. Nincsenek egy nagyságrendben. Senki nem tudja működőképesen beépíteni az előbbi aktív radaros önirányító fejét az utóbbiba. Olyan szinten tér el a két rakéta szerkezete, irányítása, mintha azt az ötletet vetnél fel valaki, hogy építsünk már be egy atomerőművet egy vizimalomba, mert mind a kettőnél forog valami kerékféleség. Nincs ilyen. Legfelejbb a V-880M-hez lehetne kifejleszteni egy teljesen egyedi, rá szabott aktív radart és hozzá való irányító rendszert, robotpilótát, energia ellátást, stb... évek alatt. Már ha valakinek lenne sok fölös ilyen rakátája (de nincs) és rengeteg ideje, meg pénze (ez sincs) + a szükséges technikai tudása (az ukránoknak ez sincs). Ha Ukrajnának nagy hatótávolságú légvédelmi rakétát akarnak adni, akkor betolnak nekik Patriotot és/vagy Astert, de nem kezd bele senki Sz-200 buherálásba. Buherálás nélkül pedig az Sz-200 egy félaktív radaros rendszer, ami horizont alatti célokat nem tud leszedni.

A Tu-22M3-at nem légvédelmi rakéta lőtte le. Nem csak azért, mert nem volt mivel ebből a távolságból. Nem csak azért, mert rá sem láttak. Hanem azért sem, mert semmi nyoma annak, hogy légvédelmi rakéta robbafeje működött volna el. Sem a zuhanó gépen nem látszik ennek megfelelő pusztítás. Sem repesz nyomok nincsenek. Amikor az MH-17-et elkapta a BUK rakétája, aminek harmad akkora a robbanófeje, mint az Sz-200-énak, akkor szép nagy területen szóródtak a roncsok és ott voltak a jellegzetes lyukak. Itt meg lejött látható külső behatásoktól mentesen, egyben a Tu-22M3, egy lapos dugóhúzóban, pompázstól égő hajtóművel.

Meg egyébként is hol van a rakéta roncsa, ami önmagában majdnem akkora, mint egy kisebb vadászgép?

Az ukránok már megint mondanak jó nagy blődségeket. Nem kell komolyan venni.
Le a kalappal, aprólékos, alapos érvelés. Ilyenekért éri meg ide járni, olvasni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 888
113
Anton mennyire ukrán? Mármint allampolgarsagilag. Meg a végén gimnasztyorkaban látjuk viszont legkozelebb nem öltönyben...

"madzsar" ugy tűnik ismét elvesztett egy Baba Yaga dront.

Az ukrán légierő ismét elvesztett egy gépet.


Ukran légierő Míg - 29-e lőtt le egy orosz dront Ogyessza felett. Érdekes hogy ilyen alacsonyan repülő dronhoz vadaszgepet kellett emelni mikor Ogyesszaban ott lenne a légvédelem.

Ocseretinobol észak felé Arhangelszkenek kanyarodik a kígyó.
Na ha ez meglenne, akkor az eroditettebb Keramik katlanban lenne, valószínűleg feladnak.
 

hurci10

Well-Known Member
2018. július 1.
400
1 418
93
biztosan van rajta aknakifordító eke , vagy aknataposó szerkezet, a drón elleni védelem is pipa,tuti van rajta elektronikus is , a mechanikus az jól látszik szerintem :D .. ami viszont nagyon nagy hátrány, hogy a torony igy emiatt minden bizonnyal nem forgatható,maximum egy bizonyos szögben,és ez nem feltétlen előnyös,de hát valamit valamiért .. gondolom a szükség ezt hozta és működik.
A képeken nem látszik semmilyen KMT, sem taposó, sem eke. Azokkal úgy is csak egyenesen és lassan lehetne menni, és csak rövid távon (max. pár száz méter) használható. Ráadásul csak alig több, mint lánctalp szélességben mentesít, ami a követő járműveknek nem életbiztosítás. Szóval aknák ellen sajnos marad az ima, vagy a szerencse. (Ki miben bízik.)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 404
46 027
113

Egymillió ukrán külföldön kaphat orosz útlevelet - Zelenszkij irodájának volt tanácsadója (VIDEO)​


Vlagyimir Putyin orosz elnök felajánlhat egy orosz útlevelet azoknak az ukrán férfiaknak külföldön, akiktől Kijev megtagadta az okmányok átvételét – mondta Alekszej Aresztovics*, Zelenszkij irodájának volt tanácsadója.

„Putyin azt fogja mondani: ha Ukrajna nem ad neked útlevelet, akkor én adok neked orosz útlevelet.

A 10 millió külföldön élő ukránból egymillió simán elmegy orosz útlevélért. Putyin pedig szuper adut kap.
Például mit mondasz nekem az [új orosz] területeken történt atrocitásokról, ha az emberek önként jöttek orosz útleveleket kapni? Ez olyan precedenst teremt majd, amelyből nem fogjuk tudni, hogyan lépjünk ki” – hangsúlyozta Arestovich.
Источник: https://rusvesna.su/news/1714117665
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 888
113
T-72B3 miután visszakerult orosz kézre.

Az M1150 helye ahol megtalaltak.

RBK - 500 Urozsajnoje.

Wang Ji figyelmeztette Blinken kínai látogatásan hogy az USA beavatkozása Kína belugyeibe elfogadhatatlan.

.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
602
2 592
93
Ukrajna kivonja az Egyesült Államok által biztosított Abrams tankokat a frontvonalból az orosz drónok miatt (AP) - Részlet

WASHINGTON (AP) – Ukrajna egyelőre mellőzi az Egyesült Államok által szállított Abrams M1A1 harckocsikat Oroszország elleni harcában, részben azért, mert az orosz drónhadviselés túlságosan megnehezítette, hogy észlelés vagy támadás nélkül működjenek – mondta két amerikai katonai tisztviselő.

Az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy 2023 januárjában 31 Abramsot küld Ukrajnába Kijev több hónapos agresszív hadjárata után, azzal érvelve, hogy a darabonként körülbelül 10 millió dollárba kerülő tankok létfontosságúak az orosz vonalak áttöréséhez.
A csatatér azonban azóta jelentősen megváltozott, nevezetesen az orosz megfigyelő- és vadász-gyilkos drónok használatának köszönhetően. Ezek a fegyverek megnehezítették Ukrajna számára a tankok védelmét, amikor orosz drónok vagy gyorsan észlelik és levadászzák őket.

A 31 tankból öt már elveszett az orosz támadások miatt.

A drónok elszaporodása az ukrán hadszíntéren azt jelenti, hogy „nincs olyan nyílt terület, amelyen csak úgy át lehetne hajtani anélkül, hogy félnünk kellene az észleléstől” – mondta csütörtökön újságíróknak egy magas rangú védelmi tiszt.
A tisztviselő névtelenül beszélt, hogy az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport pénteki ülése előtt tájékoztatást adjon az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatásáról.
Egyelőre a harckocsikat kivonták a frontvonalakból, és az Egyesült Államok az ukránokkal együtt fog működni a taktika újbóli beállításán – mondta Christopher Grady alelnök, a vezérkari főnökök egyesített alelnöke és egy harmadik védelmi tisztviselő, aki névtelenül megerősítette a lépést.

„Ha belegondolunk, hogyan fejlődött a harc, veszélybe kerülhetnek a tömegben bevetett páncélosok egy olyan környezetben, ahol a pilóta nélküli légi rendszerek mindenütt jelen vannak” – mondta Grady az AP-nek adott interjújában a héten, hozzátéve, hogy a tankok továbbra is fontosak.

Az Egyesült Államok várhatóan pénteken jelenti be, hogy mintegy 6 milliárd dollár értékű hosszú távú katonai segélyt is nyújt Ukrajnának – közölték amerikai tisztviselők, hozzátéve, hogy a program tartalmazni fogja a Patriot légvédelmi rendszerekhez szükséges lőszereket is. A tisztségviselők névtelenséget kérve beszéltek a még nyilvánosságra nem hozott részletekről.

Ez a nyugati "csodafegyver" is besült...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 539
45 047
113
Ukrajna kivonja az Egyesült Államok által biztosított Abrams tankokat a frontvonalból az orosz drónok miatt (AP) - Részlet

WASHINGTON (AP) – Ukrajna egyelőre mellőzi az Egyesült Államok által szállított Abrams M1A1 harckocsikat Oroszország elleni harcában, részben azért, mert az orosz drónhadviselés túlságosan megnehezítette, hogy észlelés vagy támadás nélkül működjenek – mondta két amerikai katonai tisztviselő.

Az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy 2023 januárjában 31 Abramsot küld Ukrajnába Kijev több hónapos agresszív hadjárata után, azzal érvelve, hogy a darabonként körülbelül 10 millió dollárba kerülő tankok létfontosságúak az orosz vonalak áttöréséhez.
A csatatér azonban azóta jelentősen megváltozott, nevezetesen az orosz megfigyelő- és vadász-gyilkos drónok használatának köszönhetően. Ezek a fegyverek megnehezítették Ukrajna számára a tankok védelmét, amikor orosz drónok vagy gyorsan észlelik és levadászzák őket.

A 31 tankból öt már elveszett az orosz támadások miatt.

A drónok elszaporodása az ukrán hadszíntéren azt jelenti, hogy „nincs olyan nyílt terület, amelyen csak úgy át lehetne hajtani anélkül, hogy félnünk kellene az észleléstől” – mondta csütörtökön újságíróknak egy magas rangú védelmi tiszt.
A tisztviselő névtelenül beszélt, hogy az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport pénteki ülése előtt tájékoztatást adjon az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatásáról.
Egyelőre a harckocsikat kivonták a frontvonalakból, és az Egyesült Államok az ukránokkal együtt fog működni a taktika újbóli beállításán – mondta Christopher Grady alelnök, a vezérkari főnökök egyesített alelnöke és egy harmadik védelmi tisztviselő, aki névtelenül megerősítette a lépést.

„Ha belegondolunk, hogyan fejlődött a harc, veszélybe kerülhetnek a tömegben bevetett páncélosok egy olyan környezetben, ahol a pilóta nélküli légi rendszerek mindenütt jelen vannak” – mondta Grady az AP-nek adott interjújában a héten, hozzátéve, hogy a tankok továbbra is fontosak.

Az Egyesült Államok várhatóan pénteken jelenti be, hogy mintegy 6 milliárd dollár értékű hosszú távú katonai segélyt is nyújt Ukrajnának – közölték amerikai tisztviselők, hozzátéve, hogy a program tartalmazni fogja a Patriot légvédelmi rendszerekhez szükséges lőszereket is. A tisztségviselők névtelenséget kérve beszéltek a még nyilvánosságra nem hozott részletekről.

Ez a nyugati "csodafegyver" is besült...
Ilyen nincs, ez tuti orosz propaganda :D !

Ha nem, az már tényleg a világ szégyene! Ki kell menteni a hadszíntéren az Abramseket a HARCBÓL?!! Ez nem lehet igaz...
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 224
27 773
113

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 960
21 784
113
Jó nagyot mentek az Abramsek… egy málházott lőszernyit nem lőttek el az ukrajnai produkciójuk során. :D
Mondjuk tárgyilagosan nézve, attól hogy a drónok szemei és támadásai elől semmit nem tudnak elrejteni még nem teszi szarrá a technikát. Csak hasznavehetetlenné.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 312
113
Jó nagyot mentek az Abramsek… egy málházott lőszernyit nem lőttek el az ukrajnai produkciójuk során. :D
Mondjuk tárgyilagosan nézve, attól hogy a drónok szemei és támadásai elől semmit nem tudnak elrejteni még nem teszi szarrá a technikát. Csak hasznavehetetlenné.
Még házat se lehet rájuk rakni, mert az is plusz súly. :)
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
159
1 790
93
Őszintén nem értem ,hogy bárki aki tényleg 75 IQ felett él nem látja át azt ,hogy az Orosz mellett az Amerikai aki a legtöbb ukrán haláláért felelős......Hogyan tud egy Zselé a népe szemébe nézni ,hogy több 100.000 ukránt áldoz fel azért amit 100% nem kap meg........az elmúlt 6000 évben túl sokan hitték el ,hogy lehet az ördöggel üzletelni. :( :( :( :(
1. Zselének nem a saját népe!
2. A terület másoknak kell!
3. Az odatelepülni akaróknak útban vannak a mostani lakók!
4. stb.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 317
4 688
113
Összességében éppen olyan vágyvezérelt faxságokat mantrázol mint a ráczbandi barátod, csak ő mégiscsak egyetemet végzett és nem a körlettakarítás a fő profilja... :D
Azért itt jegyezzük meg, hogy ez rendkívül súlyos problémákat vet fel a magyar felsőoktatással kapcsolatban. Nem az, hogy a csávó diplomát kapott és oktató lett, hanem az, hogy azóta nem b'szták ki mindenhonnan: nem a Big Brotherben szerepel (bár az is kínos lenne, de kimagyarázható), hanem komolyan beszél. Baromságokat. Ez nem véleményszabadság kérdése, hanem pont az az eset, hogy egy orvostól is elfogadhatatlan, hogy egy infarktusra azt mondja, hogy "szedj rá tyúkszart, attól majd meggyógyulsz".