[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 671
79 927
113
Márpedig el fogják foglalni mindkettőt. Harkov környékéről lövik Belgorodot, mellesleg jelentős részben orosz népességű város, hadiipari központ.

Odessza szerintem keményebb dió lesz. Egyrészt a déli szakason lévő ukrán egységeket viszonylag érintetlenek, másrészről a nemNATO erőknek stratégiailag is fontos, mert a körzetéből támadhatják a krími orosz haditengerészeti bázisokat. Harkovot ilyen szempontból letojják, stratégiailag közömbös nekik, hogy az elkeseredett, eredménytelen ukrán terrortámadások bázisa. Az oroszoknak ugyanezért fontos, mert ha orosz kézen van Odessza, akkor nem csak a Krím biztosított, hanem Ukrajna jövőbeli gabona exportját - így a gazdaságát, hisz más exportja szinte nem is lesz, az áramnak most jó darabig lőttek - is az oroszok fogják kontrollálni a tengeri útvonalon. Nem maradhat ukrán kézen.
Ezt te eldöntötted, vagy megbeszélted a harcoló felekkel is?
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 028
14 912
113
A Nagy Imre raj volt már?
Ne mááááá :( Öregapám volt a rendőrkapitány Pakson '56-ban...tudom mi történt ott....megpróbáltak átmászni a rendőrség nagy kerítésén... (csaxólok nem vok komcsi-de ha vki kíváncsi rá....a "fehér lapokra", elmesélem, mert én olvastam:) pffffffffffffffffff
Dudi-Ezt te eldöntötted, vagy megbeszélted a harcoló felekkel is?-Dudi
Annyira szeretlek.... komolyan...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Érdekes ez a belgorodi támadás.
Nem nézegetek egyszerre több forrást, de ha tényleg az a helyzet, hogy az ukránoknál nagy a baj, (Márpedig Zelenszkíj valami miatt leváltotta a katonai körzet parancsnokát) és tényleg ott tartanak, hogy délről Khersontól, és Krinky mellől kell tartalékokat, mi több első lépcsős csapatokat átvezényelni Belgorod mellé, akkor ez olyan problémát fog jelenteni heteken belül, ami miatt össze fognak zuhanni.
Ez a jelenlegi támadás nekem egy kibillentő műveletnek tűnik. Azaz egy elég intenzív támadás ahhoz, hogy ne tehesse meg az ukrán vezérkar, hogy erre ne reagáljanak. A következő lépés egy (már a hírek szerint előkészített) újabb művelet a Szumi régióban. Ha ott is tempós előrenyomulást tudnak produkálni az oroszok, akkor ott is reagálni kell. Eközben a luhanszki, és donyecki régióban sem álltak le a műveletekkel.
Ráadásul a tartalékok mozgása egy jelentős kibillentést jelenthet az általános logisztikának. Mert a harcoló egységek után vinni kell a logisztikai kapacitásokat is. Ráadásul egy mozgó erő mindig sokkal sérülékenyebb is.
Ha pedig kiürül Kherson, akkor tényleg a Dnyeper átkelés lehet a következő megindulás az oroszoknak.
Annyiban előnyös a helyzet az oroszoknak, hogy ez egy többopciós megoldás. Ha folyamatosan érik el a célokat északon, lépésről lépésre, és az ukránok nem kellő intenzitással válaszolnak, akkor addig fognak Kharkov irányába előrenyomulni, amíg bírnak. Maximum félig bekerítik a várost, és elkezdik az utánpótlás felőrlését egy tüzérségi bekerítéssel.
És akkor még mindig nem beszéltünk Lukasenka-ról, meg arról, hogy végül be lesznek-e vonva a buliba. Ha sikerül kibillenteni az ukrán haderőt a komfort zónájából, akkor egy nyáron sorba indított nagyobb műveleti hullám Belgorod, Szumi, Kherszon, sorrendben megágyazhat annak, hogy végül Kijevtől minden tartalékot el kell vonni, hogy befoltozzák a lyukakat.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 731
14 064
113

Az elfoglalt térületek napra lebontva.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
826
7 564
93

Az ukrán védelmi tárca ígéri, hogy nem fog lopni​


„Ukrajnában úgy lop mindenki, mintha nem lenne holnap”
Az ukrán elnök legszűkebb környezetéből érkező információk szerint Zelenszkij nagyon dühös a nyugati támogatások gyengülése miatt, ráadásul kialakult nála egy messianisztikus küldetéstudat, amelyben rajta kívül nem hisz már senki.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 828
47 221
113

Az ukrán védelmi tárca ígéri, hogy nem fog lopni​


„Ukrajnában úgy lop mindenki, mintha nem lenne holnap”
Az ukrán elnök legszűkebb környezetéből érkező információk szerint Zelenszkij nagyon dühös a nyugati támogatások gyengülése miatt, ráadásul kialakult nála egy messianisztikus küldetéstudat, amelyben rajta kívül nem hisz már senki.
Jah, a pitbull meg ígéri nem fog kutyázni. Csak hát ez fajta jelleg itt is, meg az ukrán politikusnál ott is. Vér meg nem válik vízzé :D !
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 658
48 461
113

Vlagyimir Putyin leváltotta hadügyminiszterét​

Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslatára leváltják Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, ha a parlament is jóváhagyja. Már az utódját is megtalálták. A külügyminisztérium élére az államfő ismét Szergej Lavrovot jelölte – közölte vasárnap az orosz parlament felsőháza.

Több mint két évvel az ukrajnai háború kezdete után Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslatára leválthatják Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, és a helyére Andrej Belouszov volt miniszterelnök-helyettest nevezik ki.

A Sky News szerint az orosz parlament jóváhagyása szinte garantált, mivel „gyakorlatilag nincs ellenzék”. A külügyminisztérium élére Putyin ismét Szergej Lavrovot jelölte.

Sojgu 2012 óta töltötte be a védelmi miniszteri posztot, és innentől az orosz biztonsági tanács titkáraként fog tevékenykedni. Ezt a pozíciót korábban Nyikolaj Patrusev töltötte be. Patrusev új munkakörét hamarosan bejelentik.

Szergej Sojgu, az Oroszországi Föderáció védelmi minisztere a kinevezése óta – a katonai kudarcok ellenére – ez idáig gyakorlatilag leválthatatlannak bizonyult. Annak ellenére lett tábornok, hogy életében soha nem teljesített katonai szolgálatot.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 029
16 535
113
„Ukrajnában úgy lop mindenki, mintha nem lenne holnap”
Ez csak annak furcsa, aki nem ismeri Ukrajnát - évtizedek óta.

Az egyszerű nép erre évszázadokon át rá volt kényszerítve a térség rendkívüli szegénysége miatt, hogy amihez hozzáfért, mozdítható volt - az azt jelentette hogy az eredeti tulajnak kevésbé fontos - azt "meglovasította". A szovjetek előtt a területet uraló oligarchák, földesurak gondoskodtak arról hogy a nép csak annyi élelemhez jövedelemhez jusson, hogy a munkaerejét a következő napi melóhoz - fenn tudja tartani. A szovjet rendszer alatt sem sokat javult a helyzet, a vége felé pedig a III. Vh ra való eröltetett fegyverkezés ismét nyomorba döntötte a térséget.
Emlékszem 1988-ban magyar állami küldöttségben, egy kárpátaljai városban nagy háztartási bolt 5 eladóval pont 5 féle terméket kínált összesen: Liszthez szita de ahhoz is kellett volna liszt.. , egérfogó - az egerek is munka nélkül könyököltek ki a spájzból, petróleum lámpához üveg, lámpához kanóc, és pár tízezer piros NDK ajakrúzs. A boltban ebből az 5 termékből, és a kirakatban a rúzsból kreatívan raktak össze különböző formákat pld egy hatalmas piros szivet, hogy csökkentség az üresség látszatát. Aki akkor Kárpátalján élt - tudja melyik város boltjáról beszélek az árucikkei alapján, mert a kínálat akár 1 év alatt sem változhatott.

1990 után se sokat javult a helyzet, az ottani politikus - oligarchák a saját meggazdagodásukra gyúrtak, a térség fejlesztése kevésbé volt fontos nekik.
Ezért nemcsak Kárpátalja - de Ukrajna sem tudta kihasználni Európa szerte ritka természeti és gazdasági adottságait, mint az oroszok utáni legnagyobb ország a térségben. Helyette maradt a területek kiárúsítása a külföldi vállalkozóknak.. és a szokásos, éhbér fizetése a dolgozóknak.

Ennek jellemző példája az észak Magyarországi Flextronics összeszerelő üzem Munkácsra való áttelepítése. Előtte itt a magyar munkások kb 120 - 150 e Ft fizetést kaptak, a határ másik oldalán ugyanazért a munkáért, 2 műszakban, magyar munkás mintegy 20 000 Ft-ot. Onnan tudom hogy az egyik családtagom dolgozott ott vagy egy évet..

Tehát a különbözetet a befektető lapátolta ki ukrán politikusi segítséggel Kárpátaljáról, akkor mintegy 100 000 Ft / fő összeget, havonta..


Lv3VS9L.jpg


És hogy az emberek mindennap láthassák, kié ez a gyár - is :

fVWMx7z.jpg