[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 365
7 691
113
„Azon a napon, amikor Ukrajna úgy érzi, hogy hamarosan legyőzik, Kijev repüléstilalmi zónát követelne a NATO-tól, ami azt jelenti, hogy a Nyugat háborút indíthat Oroszország ellen” – fogalmazott. A repüléstilalmi zóna a folyamat nyolcadik lépése lenne.

Ez a repüléstilalmi zóna is a múlt kósza maradéka, amikor még jól mentek a dolgok. Mikor önkényesen a nyugati koalíció az ENSZ-en keresztül repüléstilalmi zónát kiáltott ki Irak egyes részei felett. Mert megtehette.
És mert Irak nem nagyon tudott ellene tenni semmit. Bár próbálkozott.

Most viszont minimum az oroszok által Oroszország részeként kezelt ex-ukrán területek felett kellene a NATO-nak No Fly Zone-t kikiáltani, de erre nem fognak tudni ENSZ-határozatot összekendácsolni, Oroszország meg nem fog belemenni.
Finoman szólva "nem fog vele egyetérteni" és Irakkal ellentétben erre meg is vannak az eszközei.
Jah, hat ez sosem fog megtörténni. :)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 131
54 657
113
Zelenszkij „a tábornokaival kiabált” – The Economist (RT)

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, tábornokai eltitkolják előle az igazságot, és kiabálni kezdett velük – állította a The Economist kormányzati forrásra hivatkozva.

Állítólagos elnöki dührohamokat említenek a Harkov régióban kialakult helyzetről szóló hétfői jelentésben, ahol az orosz erők jelentős teret hódítottak az elmúlt hónapban. A brit hetilap értesülései szerint az oda telepített ukrán csapatok dühösek a fejlemény miatt, és versengő elméleteik vannak az okokról. Denis Jaroszlavszkij, egy helyi parancsnok, aki arról panaszkodott, hogy az orosz előrenyomulást megakadályozni hivatott erődítmények valójában nem léteznek, azt nyilatkozta az Economistnak, hogy Zelenszkijt a "langyos vízben tartják" és, hogy megnyugtató hazugságokat mondanak neki a tanácsadói.

Az Economist névtelen kormányzati forrása szerint az elnök összetűzésbe került ukrán tábornokokkal, miután állítólag megérezte, hogy nem kapja meg a teljes igazságot a fronthelyzetről. Zelenszkij feszült kapcsolatát a katonai vezetéssel, ami állítólag abból fakad, hogy politikai céljait a katonai célok elé helyezi, korábban az ukrán és a nemzetközi média is foglalkozott.
Zelenszkijnek a Time magazin által tavaly novemberben közzétett profilja szerint az elnök megalkuvást nem tűrő törekvése az Oroszország elleni harctéri győzelemre „a messianisztikus határán áll”, és emiatt összetűzésbe került néhány tiszttel.

Egy katonai tisztviselő elmesélte, hogy egy ponton az elnöki hivatal közvetlen parancsot adott egy földi egységnek, hogy „foglaljanak vissza” egy bizonyos várost, és azt a választ kapta: „Mivel?” Az egységnek nem volt sem fegyvere, sem katonája – magyarázta a forrás.



Nagyon meglepő fordulat ez egy,az Oroszok ellen indított népírtás,etnikai tisztogatást kezdett ország vezetőjétől,pont most nem sikerült ki irtani,elüldözni 8-10millió Oroszt a földjéről,meg legyőzni,feldarabolni,kifosztani Oroszországot, micsoda skandallum,megint átqrja a hadsereg szegény politikust.
Szörnyű időket élünk....:rolleyes:
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 098
36 581
113

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 558
47 559
113
Összefoglaló 2024. május 22-én reggel

▪️Az Orosz Fegyveres Erők éjszaka három órán keresztül csaptak le Geranium UAV-kkal az ellenséges célpontokra Odessza és Nikolaev régiókban. Robbanásokat jelentettek Zatoka közelében, a Belgorod-Dnyesztrovszkij kerületben és Ochakovban.

▪️Folytatódik a pufferzóna kialakítása a harkovi régióban. Csapataink heves harcokkal haladnak Lipcsy és Volchansk falu irányába. Egyre több felvétel jelenik meg ukrán foglyokról.

▪️Szeverszkij irányában széles körben terjesztették a nehéz lángszóró rendszereink belogorovkai csapásairól készült felvételeket, amelyek sikereiről számos forrás számolt be.

▪️Csasov Jar keleti peremén az orosz fegyveres erők kiterjesztik az ellenőrzési zónát, beleharapva az épületekbe. Délen, Kleshcheevkában az orosz fegyveres erők „szuperrácsos” harckocsikat használnak a támadócsoportok szállítására. Megjelent egy új videó, amelyen zászlónk felszerelését láthatjuk a faluban.

▪️A Pokrovszkij- irány déli szárnyán ( Avdejevkától nyugatra ) a Netailovo nyugati részének támadása befejeződött. A jelentések szerint az ellenséges egységek Karlovka felé vonulnak vissza. Az orosz fegyveres erők a településtől délre támadják az ukrán fegyveres erők állásait.

▪️Juzsnodonyeck irányában az orosz fegyveres erők Novomihajlovkából Paraszkojevkába nyomultak. Zászlónkat Paraskovievka nyugati részén helyezték el.

▪️Herson irányában az ukrán fegyveres erők az MBEC-et használták , rakétákkal a Kinburn-félszigeten. A haditengerészeti drón legalább 5 km távolságból lecsapott a területre. A helyzet azt jelzi, hogy a Fekete-tenger teljes partja menti létesítményeinket fenyegetik. A Dnyeperen csoportjaink továbbra is tevékenykednek a szigeteken, egyre gyakrabban csapnak le az ellenséges parton precíziós irányítású lőszerrel, megsemmisítve az UAV-kezelők állomásait. Megerősítették az információkat az Ukrán Fegyveres Erők tengerészgyalogság egyes egységeinek Harkov irányába történő átszállításáról, ahol az ellenséges tengerészgyalogosokat mozgósítottokkal töltik fel menet közben.

▪️A belgorodi régióban az ukrán fegyveres erők a Valujszkij városi kerületi Dolgoe- ra csaptak le. Shebekinót lőtték. Ustinka és Jasnye Zori települések közötti úton támadtak meg egy autót. Belgorodi kerületben egy nő megsérült. A belgorodi Oktyabrszkij falu egyik ellenőrzőpontja közelében egy kamikaze drón támadt meg egy mozgó autót, egy nő életét vesztette, három férfi pedig megsebesült. Zozuli településen a Boriszov kerületben egy robbanószerkezet következtében két magánház ablaka betört. Egy másik drón egy lakóépület közelében zuhant le és robbant fel. Gruzskoye falu kijáratánál egy kamikaze drón is leesett és felrobbant. A nap folyamán az ukrán fegyveres erők több repülőgép-típusú UAV-ját lelőtték.

▪️A Brjanszki régióban két kamikaze drón támadta meg egy mezőgazdasági vállalkozás járművét a Starodub városi körzetben, nem volt áldozat .

▪️A Donyeck elleni náci támadások következtében egy civil meghalt, négyen megsebesültek.⠀

Az összefoglalót készítette: Két őrnagy
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 558
47 559
113

Az orosz hadsereg felszabadította Kleshcheevkát, a Védelmi Minisztérium (MAP)​

A védelmi minisztérium jelentése szerint a folyamatban lévő offenzíva során az orosz hadsereg felszabadította Kleshcheevkát a DPR-ben.

A legfontosabb dolog a katonai osztály jelentéséből ebből az irányból:

► A község területein vereséget szenvedett az Ukrán Fegyveres Erők 33. gépesített, 79. légi rohamdandár és a 116. légoltalmi dandár ember- és eszközállománya. Georgievka, Ostroye és Konstantinovka falvak (DPR).

► Több mint 365 fegyveres, 2 páncélozott harcjármű, 18 autó, D-20 és D-30 tarackok, egy amerikai gyártmányú M119-es löveg és egy brit gyártmányú L-119-es löveg semmisült meg.
Источник: https://rusvesna.su/news/1716373652


Nemrég megvizsgáltuk azokat a BEC-ket, amelyeket az ukránok használnak, amikor megpróbálják megtámadni a Krím-félszigetet. És itt van néhány kiegészítés ehhez a témához.

A rakéták konfigurációjától és elérhetőségétől függően a BEC-k erőssége változó.

1. Ha egy ilyen drón rakétarendszerrel van felszerelve, akkor vagy a farokrészre, vagy közvetlenül a rakétára kell csapni. Felszíni alapú drónnal találkozó bajtársaink szerint a hajó oldalát érő ütések semmilyen módon nem befolyásolják a manőverezést és a teljesítményt.

2. Ami a hajóellenes BEC-eket illeti, azokat minden oldalról bombázással jól ki lehet küszöbölni. Természetesen, ha egy helikopter UPC-jéről lő, a BEC azonnal selejtezésre kerül. Figyelembe kell venni, hogy a munkamagasság oldalról 100-200 méter legyen. Ezen a távolságon a megsemmisítés maximális hatékonysága érhető el.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
353
1 560
93
Most hogy egyre inkább úgy fest ukrajna teljesen magára maradt, egyes NATO-tagok nemcsak élőerőt de eszközt se nagyon adnak többet.. az oroszok meg teljesen felkeményedtek és még locsolnak egy kis olajat a tűzre, mert a balti államokkal még nincs elég fesszkó!

Oroszország egyoldalúan MEGVÁLTOZTATNÁ a tengeri határait Finnországgal és Litvániával "Hajózási-ésszerűségi okokból" !


Russia_Sweden.png

Sweden_USSR_All-1497x2048.png
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 109
6 942
113

Hogy ez a svéd-orosz (mármint kalinyingrádi) közös határ milyen hatalmas (és az is tengeri).
Ezért valóban nagyon kell rettegniük a svédeknek az orosz tengeri támadásoktól.
Mert egyébként a finn öbölnél nincs svéd-orosz közös határ: https://iilss.net/maritime-boundaries-between-finland-and-russia/
Északról meg Norvégia öleli körbe Svédországot.
Én még mindig nem értem a svédeket, hogy minek álltak ebbe bele, kétszáz évig olyan jól megéltek abból, hogy kimaradtak mindenből és üzleteltek mindenkivel (mert Hitlerrel is ment a kereskedelem, aztán meg a SZU-val is a hidegháborúban).
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 386
31 643
113
Életkép...
Napraforgó projekt...
 
  • Szomorú
Reactions: fip7 and rappali_

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 511
20 088
113
Meszikének, hogy miért is nagyobb nagyságrendekkel az ukránok élőerős (és technikai) vestesége, mint az oroszoké.
És ez csak a drónhelyzet. A tüzérségi kb. ugyanez. És NINCS FRONTÁLIS ROHAMOZÁS, tehát nincs benne nagyságrendi élőerő veszteség-különbség.
Ezek után vázold már nekem, hogy mitől is lesz az oroszok vesztesége akárcsak hasonló a kaprokéhoz? De valami konkrétumot írj, ne azt, hogy CSAK, MERT VAN EZ A 3:1 ARÁNY... :D
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 671
16 826
113
Meszikének, hogy miért is nagyobb nagyságrendekkel az ukránok élőerős (és technikai) vestesége, mint az oroszoké.
És ez csak a drónhelyzet. A tüzérségi kb. ugyanez. És NINCS FRONTÁLIS ROHAMOZÁS, tehát nincs benne nagyságrendi élőerő veszteség-különbség.
Ezek után vázold már nekem, hogy mitől is lesz az oroszok vesztesége akárcsak hasonló a kaprokéhoz? De valami konkrétumot írj, ne azt, hogy CSAK, MERT VAN EZ A 3:1 ARÁNY... :D
Neked adok igazat; rég nem lehet 3 sebesült egy halott arány egy olyan háborúban, ahol a sérült kimenekítése szinte lehetetlen, mert megy rájuk is a drón/bomba/akna/termobárikus cucc, vagy hátrahagyják elvérezni, stb.
Kb. fél éve számolgattam az ukrán korfa, gazdasági teljesítmény és más mutatók alapján, h mekkora lehet az ukránok élőerő vesztesége. Már akkor 800e körülire jött ki a legmagasabb valószínűség, de mára...szerintem (bár nem néztem újra át) millió körüli lehet.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 558
47 559
113
Az orosz fegyveres erők 49 települést vettek át a Harkov régióban, ebből 36 a Kupjanszkij járásban, 13 pedig a régió északi részén - a Harkov VGA Gancsev vezetője közlése.



Nyilván történt valami...


Borisz Rozsin katonai szakértő az Északi Katonai Körzet donyecki részében az Ocheretinsky áttörési zónában kialakult helyzetről 2024.05.22-én
1.
Netailovo.

A falu nagyrészt az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.
Az ellenség fenntart némi jelenlétet a nyugati és délnyugati peremeken.
Az Orosz Fegyveres Erők Netailovótól északra és délre is igyekeznek kiterjeszteni az ellenőrzést.
Északra a harcok Jasznobrodovkára terelődnek, amelyet még mindig az ellenség tart.
Feljegyezték a további ellenséges erők Karlovkába történő átadását.
Folyamatban van az eljárás az Ukrán Fegyveres Erők 59. dandárának Netailovo központjából történő kivonása ügyében.

2.
Novopokrovskoe.

Magába a faluba az orosz fegyveres erők még nem vonultak be, az Ukrán Fegyveres Erők által ellenőrzött falu melletti településeken folytatódnak a harcok.
A fő nyomás most északkelet felől érkezik.
Szemjonovkától az orosz fegyveres erők továbbra is komoly nyomást gyakorolnak az ellenséges pozíciókra.

3.
Ocheretino.

Sokol irányában Ocheretinótól nyugatra - nincs jelentős változás.
Egy támadást hajtottak végre Sokol irányába.
Északnyugaton az orosz fegyveres erők Novoaleksandrovka külvárosában hajtanak végre rohamműveleteket.
A harcok fokozatosan átterjednek a lakott területekre.
Ocheretinótól északra az orosz fegyveres erők továbbra is nyomást gyakorolnak Kalinovó irányába, de ott továbbra is folynak a harcok a délről Kalinovót fedő opornikért.
Ocheretinótól északkeletre az orosz fegyveres erők erősen nyomulnak Rozovka irányába.
Az Arhangelszkoje és Novokalinovo északi részén található ellenőrzési zóna tovább bővül.

Általánosságban elmondható, hogy az Orosz Fegyveres Erők Avdejevkától nyugatra megtartják a hadműveleti kezdeményezést, és az ellenség az itt telepített tartalékok ellenére sem tudta teljesen megállítani az orosz csapatok előrenyomulását.
A harkovi irány továbbra is fontos elterelő szerepet tölt be, hiszen az Avdejevkától nyugatra 4-5 dandár megjelenése, amelyek jelenleg a harkovi régió északi részén harcolnak, segítheti az ellenséget a front stabilizálásában.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 176
67 438
113
Azért ezt eddig bárkinek is mutattam csak nézett mint hal a szatyorban.
Kétség kívül nagyon látványos és a helyszínen félelem ébresztő ez a TOS+Grad kombo.



A svédek megerositik Gotlandot, hátha Putyin felrajzolja az új térképre.
Harkovban RPG-vél lőttek egy toborzóirodába.

Szépen kizoldelt a meder idén a fél robbantott Khakovka tározó alatt a Dnyeperen.


Zelenszkij sinterek kisgyerekek előtt hurcolták el az apakat meghalni a frontra.


Klisevkat elhagyok maradeka.

.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 134
113
Ide teszem, mert ugyan Ukrajnai vonzatú, de eléggé elgondolkoztató, hogy milyen minőségben történhetett meg egy ilyen találkozó egy háborúban álló ország magas rangú tisztviselői valamint egy privát ember között.
Nyilvánvalóan leszűrhető az alá/fölérendeltségi viszony. De ami még érdekesebb, hogy egy kockázati AMERIKAI befektőtő, és "fillantróp" szervezet jelenlegi feje hogyan tárgyalhat Ukrajna harctéri helyzetéről, energia biztonságáról, valamint EURÓPAI integrációjáról.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 191
5 096
113
Neked adok igazat; rég nem lehet 3 sebesült egy halott arány egy olyan háborúban, ahol a sérült kimenekítése szinte lehetetlen, mert megy rájuk is a drón/bomba/akna/termobárikus cucc, vagy hátrahagyják elvérezni, stb.
Kb. fél éve számolgattam az ukrán korfa, gazdasági teljesítmény és más mutatók alapján, h mekkora lehet az ukránok élőerő vesztesége. Már akkor 800e körülire jött ki a legmagasabb valószínűség, de mára...szerintem (bár nem néztem újra át) millió körüli lehet.
Megosztanád ezt a számítást? (Metódusa különösen érdekelne)