Az ukránok elvileg már rendelkeznek ezzel, bár nem tudom, hogy melyik generációval.
De légvédelemre (alacsony sebességű drónok ellen) beválni látszanak a tipikusan négyrotoros, sebességre épített elfogódrónok is. Az ukránok és kis lemaradással az oroszok is bevetették már ezeket, én úgy olvastam, meglepően sikeresek. Egy vadászbombázóról indított akármihez képest ez szerintem minimum egy nagyságrenddel olcsóbb, főleg ha a repült óra költségét is beszámoljuk.
Ez kivitelezhetetlen elfogó drónokkal.
Az elfogó drón lassú mint a tetű, konkrétan a támadó drón útvonalába kell tenni, annyi kicsi az elfogási HMZ. Lényegében csak pontvédelemre jó, de arra is találták ki.
Ellenben egy nagy teljesítményű nehéz vadász (pl. F-15EX vagy Szu-35) géppár által védett terület ennek sok ezerszerese lehet. Lényegében feloszthatsz egy védendő országrészt szektorokra (mint egy TMZ, mondjuk vegyük a Moszkva felé vezető légteret), és abban ezek a gépek nagy sebességüknek hála szabadon mozoghatnak a különböző vektorokon érkező lassú célokra (nagy hajtóművek, szuperszonikus sebesség). Tehetik ezt iszonyat sokáig (hatalmas üzemanyag mennyiség - long station time) és nagy mennyiségű fegyverzetet hordozva (standard AA fegyverzet, mint AMRAAM/AIM-9X vagy R-77M/R-73 + 20-40 anti drón APKWS II jellegű kis méretű raksi a nem manőverező drón célokra).
Egy ilyen vadászgéppár saccra lefog több ezer négyzetkilométeres területet, amin belül megvan a képességük a lassú célokat könnyedén elfogni (hozzájuk képest azok cammognak), leküzdeni, majd újakra vektorálni, tenni ezt órákon keresztül egy tömeges támadás esetén. A géppár leküzdhet akár 100+ célpontot egyetlen felszállásól, amennyiben az a szektorában halad át. Erre csak embervezette gép képes, mert egy elfogó drónnak sem a sebessége a térbeli helyváltoztatáshoz, sem az endurance a hosszú loiteringhez, sem a több cél leküzdési képessége nincs meg.
Az orosznak erre elképesztően jó gépei vannak, azon minden szükséges műszerezettséggel - egyedül a raksi hiányzik. Amit sejtésem szerint már három műszakban szerelnek össze, mert nyilván ők is valami nagyon hasonlóra jutottak...