[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Szerintem nagyon is ki sakkozták ezeket a lépéseket Putyinék , tudták , hogy mivel fogják őket maximum szankciónálni és azt is tudták , hogy még a Nato egy Ukrajnáét nem fog harcba szállni.
Azt mondják következő állomás MOLDOVA , számunkra ez prima hír közkedveltségnek örvendő Románok szomszédságába lesz egy orosz barát Bulgária , egy Orosz befolyás alatt lévő Moldávia és Mi :) mindenki döntse el maga , hogy barát vagy ellenség a történelmünk folyamán keleti szomszédunk.....
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
[OFF]
A nacionalizmus fogalmát jó páran átértelmezték és bemocskolva adták tovább, a nacionalizmus a hazafiassághoz hasonló. Azt jelenti,hogy te büszke vagy a saját nemzetedre, történelmedre,kultúrádra és ezek jelképeire, nem tűröd,hogy ezeket megalázzák, ha mégis megalázzák azt az ember nem tűri szó nélkül.

[Fél-OFF]
A nacionalizmus nem egyenlő azzal,hogy az ország/nemzet/kultúra nevében másokat halomra verünk, elnyomunk, rettegésben tartunk vagy éppen megöljük. Ezek bűncselekmények, ezt kellene szélsőségnek nevezni vagy nácizmusnak. De NEM nacionalizmusnak! Mivel ebben az esetben az említett eszközökkel akarnak mások felé kerekedni, ez nem járja. A nacionalizmus nem egyenlő az elnyomással és zsarnoksággal!

[OFF]

Molni: Részben egyet értek veled, részben pedig nem.

Miért?

Felhoztad példának a törököket, a ruszkikat, a németeket, franciákat és a románokat. A történelem során mindegyiktől szenvedtünk sérelmeket, csak a mértéke,milyensége és az "állaga" nem mindegy. Ezt kivesézem neked.

törökök: itt voltak 150 évig, de a török nép nem gyilkolászta kedvtelésből az embereket. Jelenleg milyen a viszony? Testvérnép ként tekintenek ránk, nem b*sztatnak sőt inkább segítenek,mert szeretnek bennünket. Ezért nem utáljuk a törököket.

ruszkik: Volt velük is bajunk rendesen,de az orosz magától soha sem jött nekünk. Mindig mi "provokáltuk". Az orosz nép sem magyar ellenes, sőt tudok olyan orosz katonáról, aki Magyarországon állomásozott és azóta is barátként tekint minden magyarra, megtanult - viszonylag egész jól- magyarul (tiszteletből) és érdeklődik a nemzetünk iránt. Az oroszok nem egyenlőek, a szovjetek butított részével.

németek: voltak tőlük is negatív és pozitív dolgok, ők is erősen próbálják a múlt árnyait levetni,bár ők nem a legtisztességesebbek,de ha a nyugatot veszem alapul, akkor ők az egyik legkorrektebbek.

franciák: Na tőlük volt, nem csak a politikusok hanem a francia nép is szivatja a magyart. Pedig régen nagyon jóban voltuk velük, jelenleg ők - jelentős félretájékoztatások miatt - lenéznek minket.

románok: Na a nagy kedvencek, már lenin is sztálin is megmondták,hogy a románok k***ák. Miért? A területeket összelopkodták, az ott élő nemzeteket elnyomták és elnyomják. Mindig köppönyegforgatók voltak, megbízhatatlanok, árulók, a történelemben nem 1x bizonyították ezt, az ellenkezőjét pedig elég kevésszer. Miért utáljuk őket? Elsősorban trianon miatt,aki mélyebbre ás,az tudja,hogy az 1880-as években a magyarok és a franciák nagyon jóban voltak, esélytelen lett volna 1 háború. A románoknak meg kellett Erdély, ők tudatosan elkezdték teli tömni a franciák fejét (jelentős sajtóorgánum támogatásával),hogy mi milyen szemét elnyomó nemzet vagyunk. Sikeresen megbomlasztották a jó kapcsolatot, aztán a háború közepén beléptek és bevonultak 1 olyan ország területére, aminek konkrétan nem volt védelme. Aztán nem gyenge népirtásokat, kínzásokat és fosztogatások csináltak, arról ne is beszéljünk,hogy Budapestet kb a 3. antant felszólításra hagyták el. Most is elnyomják a magyarokat, próbálják megfélemlíteni. Jelenleg 3 szó van a magyarra, a 2 hivatalos :"ungur", "maghari" a románok által használt : "bozgor" ami hazaárulót jelent. Ha magyarul beszélsz, akkor közlik veled,hogy románul beszélj mert romániában vagy, vagy pedig ha rosszabbul jársz megvernek. Provokálnak folyamatosan, megbecstelenítik a nemzetünket és náluk ez a normális és divat. Ha gondolod nem egy képet tudok küldeni vagy cikkeket.


Akkor én vagyok a szemét ha nem bízok egy románban,mert tudom,hogy hátba fog döfni,ez biztos.. csak az nem ,hogy mikor és miért.

Arra,hogy mi nem vagyunk különbek...

Tényleg? Azért mi csak összefogtunk jó pár nemzetet. A horvátokat, szlovákokat, rácokat,kunokat..stb. Sőt mondj még 1 olyan példát mint a lengyel - magyar, vagy a magyar - horvát barátság. Ezek az országok szinte soha sem háborúztak egymással, a koronáért igen,de az teljesen más kategória. Mi akkora szemetek vagyunk,hogy amikor a magyar király lengyel király is lett, akkor a 2 országnak közös királya volt, de a 2 ország az 2 külön ország volt, nem nyomtuk el őket, sőt a horvátokat sem, akik horvátbánság ként voltak a részünk. Tovább megyek, a magyar pénzen a magyar mellett 5! nyelven volt rajta a felirat, a népcsoportok kulturális autonómiát kaptak,sőt voltak olyan határ menti terültek amik teljes autonómiát élveztek. A történelmi szomszédainkkal(lengyelek,olaszok,horvátok(?), csehekkel és az oroszokkal)jóban vagyunk. Azokkal akik nem provokáltak és nem provokálnak. Európa seggét, megmentettük a töröktől, még ha támadható is ez az állítás, illetve a lengyelekkel mindig segítettük egymást és nem háborúztunk egymás ellen. A szövetségi rendszereket nem árultuk el,nem támadtunk senkit sem hátba.
Volt egy olyan,hogy Magyar Királyi Csendőrség, akiknek 85-90% felderítésük volt, akiktől a világ rendőrségei, csendőrségei és katonaságai tanultak. A "kakastollasok" jelentett valamit minden magyar embernek,aki akkor élt. (Aki pedig a deportálást hozza fel, az pedig nincs tisztában azzal,hogy mi jelent az,hogy HADPARANCS) no meg azzal sem,hogy a határvidéken a csendőrök, pont a román lovasság ellen álltak fel, negyvenszeres túlerővel szemben és nem adták fel. Klebensberg Kuno oktatási rendszere, aminek köszönhető a sok magyar lángelme.

Van mire büszkének lenni, csak épp a történelemben kell keresni,mert voltak olyan idők amikor tényleg magyar emberek irányították az ország és nem pedig hatalmi bábok...

[ON]

Putyin bácsi fejébe szívesen belelátnék. Nem tudom,hogy mit gondolhat most, az ukránok nagyon az ő malmára hajtják a vizet. Igazából a Krímet, már jogosan megszállhatja, mint a NATO Koszovót. Ha provokálják akkor irány Kelet-Ukrajna és esetleg Odessza, sőt lehet érdemesnek látná Ukrajnát darabolni. Hogy miért? Egy felesleges gócpontot oldana fel, aminek elég sokan örülhetnének. Az igazság az,hogy ide Amerika édes kevés, Putyin nem hülye és megvannak az emberei, a támogatói és az eszközei.

Miért lehetne jó ha ukrajnát darabolná?
Revans a szovjetunió szétveréséért,megerősített nagyhatalmi státusz, hiszen láthatnák az emberek,hogy a maci bocsait (orosz nép) nem szabad elnyomni. Krím és Kelet-Ukrajna át hozzájuk, az ukránokat megrendszabályoznák elég hamar. Ha lemenne Odesszáig, akkor eléggé nagy nyomást helyezne a románokra, amivel jelentősen csorbítaná az USA érdekeit, Szerbia és Bulgáriát megerősítené. A földgáz import biztosítva. Mondhatná azt is,hogy Galliciát a lengyelekhez vissza, Kárpátalját hozzánk. Ez sem lenne olyan rossz ötlet, hisz ilyenkor már 2 ország támogatását megvette, sőt ha romániát gyengíti, akkor még jó párat megnyerhet. Persze többet is hergelhet. De vajon a NATO bemerne avatkozni? HA ez bekövetkezne akkor honnan tudnának támadni? Skandinávia? Baltikum? Románia? Egyik sem probléma nekik, pár hét és kontroll alatt az egész. Magyarország és Lengyelország HA elfogadná a területeket, akkor nem valószínű,hogy az Oroszok ellen fellépne, sőt inkább támogatná őket politikailag.


Persze, a NATO nem fog háborút robbantani,főleg nem Ukrajnáért,mert Oroszország elég nagy falat, főleg ha ott vannak a szövetségesei is.

De kicsit megkavarva.. az sem valószínű,hogy Putyin nagyon tovább mozogna Ukrajnában. Így a feldarabolása sem annyira életszerű.

A feldarabolásnál lévő felajánlásokat a 2 ország el is utasíthatná külső nyomásra (= hazaárulás).

és még miegymás. Szerintem senki sem tudja,hogy mi van. Talán Putyin bácsi elemzői is nagyon agyalhatnak, szerintem a Z terv Ztervéig nyomulnak.

Monte is nagyon hallgat :D
boki és dima kevés forrást hoztak, szóval itt kezd kialakulni a vihar előtti csend? Már csak az a kérdés,hogy mekkora és milyen vihar lesz, na meg hogy hol. :))
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ukrainian border guards reinforce the border with Russia
http://www.youtube.com/watch?v=oSGg9sfeIF0

Civilians are searched by Russian ocupiers in the Center of Simferopol Crimea
http://www.youtube.com/watch?v=zcZfiHOV5V0

Ukraine: Turchynov condemns Crimean referendum
http://www.youtube.com/watch?v=urJOzvKeQpY

Ukraine: Sevastopol raises Russian flag after referendum
http://www.youtube.com/watch?v=7kS-HIkDuks

Ukraine: Svoboda leader says nationalism fuelling army recruitment
http://www.youtube.com/watch?v=qNCzPTV12BI

Russia: The Russian and Ukrainian officials the US wants to sanction
http://www.youtube.com/watch?v=BCRiYLyeejo
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
http://index.hu/kultur/media/2014/03/17/atomtamadast_propagal_az_orosz_kozteve/

Ezen most nevettem, igen valóban Oroszország lehet az egyetlen,de az atom olyan mint a bumeráng, ha eldobod visszajön... :)

Valószínű csak erőfitogtatás. Annyi lehetőség lett volna már atomot dobálni, nem valószínű,hogy pont most fognak. Ukrajna jelentős pont lehet a geopolitikában, de egy 3. világháborúhoz nem hiszem,hogy elég lenne.

Mellesleg nálam a 3. világháború nem atomháború... szerintem az atomháború külön - a világháborúnál durvább- kategóriájú háború ...
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Believed to Be Russian Soldiers
http://www.theatlantic.com/infocus/2014/03/believed-to-be-russian-soldiers/100696/
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
Python: Így éjszakára kérhetné(n)k egy magyar nyelvű összefoglaló helyzetjelentést?
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
@Pela3 történelem tudásod jeles :) Egyébként Én az Atomháborút akkor látom a ha 3. világháború valakinek rosszul sül el és már sarokba van szorítva, deeeeeeeee sajnos az Amerikai rakéta pajzs micsoda meglepetés erre készült , ezzel is igazolva hogy Ők már pedig megpróbálják a világuralmat.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
desertfox: Köszönöm, igyekszem remélem lassan rátérek a diplomához vezető útra ;) :D

Viszont az atomháború-t nem tartom valószínűnek, akkor sem ha egy esetleges 3. vh elsülne.

Azért mert:

- Azért,mert ahhoz irtó hülyének kell lenni,már bocsánat. Szerintem a bársonyszékben tanítják,hogy az atommal nem játszunk.

- Ha valaki mégis keménynek érzi magát és elindítja, akkor útközben nagy valószínűséggel meglehet fogni,ha...

... ha nem épp kiemelt célpont lesz a pajzs az ellennél...

- Azért mondjuk ha valami hülye ellövi az atomot és az betalál, a másik oldal válasza is érdekes lehet... mert lehet olyan is ,hogy az emberi látszatot fenn kell tartani (USA? Fr, GB,)

Mondjuk egyik nyugati hatalomtól és semelyik keleti nagy hatalomtól nem tudnám elképzelni ezt a felelős döntést.

Én hiszek abban,hogy nyugatra a profit, keletre pedig az ember található. Amerika a presztizse miatt nem lőhetné el, Putyinék pedig szerintem pont olyan emberek,akik pontosan tudják,hogy hány ember élet függ tőlük, lehet,hogy Putyin KGB-s volt(?) viszont akkor is sokkal emberibbnek érzem,mint bármelyik usanka elnökét. Valahogy pont Putyin bácsi olyannak tűnik,hogy azért tényleg tudja mit jelent,mikor valaki meghal.. nem pedig csak jelentéseket kap a hullák számáról.


Mellesleg beszéltem apámmal, ő mesélte,hogy mikor a nagyapjával mentek Kárpátalján Csaptól Ungvárig álltak a harckocsik/harcjárművek, aminek az úti célja valószínűleg Afganisztán lehetett. Kb 20 kmről beszélünk.



Amúgy a Kárpátaljai srác írhatna valami helyzetjelentést.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Jó lessz az 15ezernek is.

Tévedni emberi dolog.
A legutóbbi népszámlálási adatok szerint Kárpátalja lakosságának nemzetiségi összetétele a következő (mivel a népszámlálás idején ruszin nemzetiség hivatalosan nem volt elismert, így a ruszin (rutén) lakosság ukránként szerepel):

Nemzetiség fő %
Ukrán 1 001 149 - 79,89
Magyar 151 533 - 12,09
Orosz 31 318 - 2,50
Román 31 183 - 2,49
Cigány 14 631 - 1,17
Szlovák 5 645 - 0,45
Német 3 578 - 0,29
Zsidó 2 419 - 0,19
Fehérorosz 2 821 - 0,23
Egyéb 8 883 - 0,71
Összesen 1 253 160 - 100
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Python: Így éjszakára kérhetné(n)k egy magyar nyelvű összefoglaló helyzetjelentést?

Ha estére nem is..., de nagyjából ez:

Még nem Oroszország része az ukrán terület, csak független államként kéri a csatlakozást. Moszkva független államként ismeri el a Krímet, emellett közölte az ukrán rendezés feltételeit is. Az EU és az Egyesült Államok közben újabb szankciókat jelentett be a Krím miatt, miközben adatok arra utalnak, hogy Szevasztopolban 123 százalék szavazott vasárnap a referendumon.
http://index.hu/kulfold/2014/03/17/krimorszag_lett_a_felszigetbol/
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Továbbá: Az emberek mindig a pénzhez akarnak tartozni. Ha mexavaztatnák Kárpátalját, és Burgerlandot, szerinted melyik akarna Magyarországhoz csatlakozni?

Lehet, hogy csodálkozni fogsz, de egyik sem. És az okot elsősorban nem az anyagiakban kell keresni, hanem mert jelenleg a magyarság létszámát tekintve egy törpe kisebbség minkét érintett régióban. Kárpátalján 12 %, Burgenlandban még annyi sem, (5-6 ezer ember, a tartomány összlakosságának 2-2.5 %-a).
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ukraine: Sevastopol celebrates Crimean referendum with fireworks and flags
http://www.youtube.com/watch?v=bQIn55hgItU

Ukraine: Kiev government trains National Guard for deadly clashes
http://www.youtube.com/watch?v=ddR2EFxqz8M

Ukrainian soldiers in the Crimea tell the truth about the attitude of the locals
http://www.youtube.com/watch?v=c3snoUfoTd0
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 426
113
<blockquote rel="gacsat"> Továbbá: Az emberek mindig a pénzhez akarnak tartozni. Ha mexavaztatnák Kárpátalját, és Burgerlandot, szerinted melyik akarna Magyarországhoz csatlakozni?

Lehet, hogy csodálkozni fogsz, de egyik sem. És az okot elsősorban nem az anyagiakban kell keresni, hanem mert jelenleg a magyarság létszámát tekintve egy törpe kisebbség minkét érintett régióban. Kárpátalján 12 %, Burgenlandban még annyi sem, (5-6 ezer ember, a tartomány összlakosságának 2-2.5 %-a).</blockquote>

Pontosan így van, teljes mértékben egyetértek a megállapítással. Teljesen felesleges dolog a Trianon előtti határokban gondolkodni, még ha játszadozva a lehetőségekkel is.
A történelem folyamatosan változik, de azt már nem hinném hogy valaha előáll olyan helyzet, hogy bármit is visszakapjunk egykoron elveszített területeinkből, ahol nem is élnek Magyarok említésre méltó számban.
Meg ki is venne púpnak a hátára, több milliónyi más nemzetiségűt?
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Honvéd Te milyen Naiv vagy :) Tudtad hogy nem csak oda lehet terjeszkedni ahol Magyarok laknak ? ? Ha én megegyezek Putyinnal abban hogy Bukarest magyar falu lesz, találunk arra indokot , hogy miért legyen az, mondjuk kárpótlás bármi , de tudod mit lehet megszállás is a címszó. Szerintem itt vagytok egy páran akik korlátoltak vagytok ezekben a dolgokba ! ! :) kérlek a casus belli után , már hogy miért maradsz ott az már lényegtelen , csak a győztes nagyhatalom oldalán legyél.