[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 090
82 735
113
boki,dima: Szerintetek mikor fog Moszkva asztalt borítani az ukránokra? Nekem eléggé türelmesnek tűnnek..

Ha Turcsanovnak elborul az agya.... Addig még nem veti be a katonákat a tuntetok ellen, ill. nincsenek halálos áldozatok az orosz hadseregnek nincs oka bemenni Ukrajnába.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 090
82 735
113
"Vlagyimir Putyin orosz államfő kijelentette, hogy mindvégig az Egyesült Államok állt az ukrán események mögött, de mostanra rádöbbentek, hogy a művelet sikertelen volt és már visszavonulnának. "Ami most történik, az mutatja, ki tervezte a folyamatokat már a kezdetektől Ukrajnában. De a kezdetekkor az Egyesült Államok még a háttérben maradt." Putyin elmondása szerint az USA mindvégig a háttérből szervezve lázította az ukrán ellenzéket. Erre legjobb példa, hogy a tüntetések kezdetekor máris amerikai politikusok jelentek meg Kijevben, beszédeket tartottak a tüntetőknek, "tárgyaltak" az ellenzékkel."
Tegnapi minszki tárgyalásai után mondott beszédébol.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 345
4 973
113
Aki nem lő bele fegyvertelen civilekbe (is), az szívni fog:
http://www.hirado.hu/2014/04/30/vadat-emeltek-a-parancsmegtagado-ukran-eloljarok-ellen/

Magánlakásokban nem akarnak hadgyakorlatot tartani?
http://hvg.hu/vilag/20140430_Ejszakai_hadgyakorlatot_tartanak_Kijev_be
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Pela3:
„boki,dima: Szerintetek mikor fog Moszkva asztalt borítani az ukránokra? Nekem eléggé türelmesnek tűnnek..”

Pókereznek a cowboyok, majd terítik a lapokat és mindkettőnél dettó ugyanaz a royal flush van. Megkérdi a fiatalabb:
„Ilyenkor ki nyert?”
„Aki hamarabb lő.” - mondja az öregebb.

Reginális póker és globális sakk - ezt játszák az oroszok, méghozzá real-timeban. Turcsi és Jacejnyuk kevés ahhoz, hogy Moszkva "elveszítse a fejét", így ha egyszer beindul az orosz hadigépezet Ukrajna "ellen" (pontosabban Ukrajnáért), akkor az hideg fejjel végiggondolt és megtervezett akció lesz. A forgatókönyv: nagy eséllyel már rég készen van, méghozzá X verzióban.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
Montezuma: Nem is arra gondoltam,hogy bemennek,odapörkölnek majd jön a kérdés,hogy akkor most mit is csináljunk?!

Csak kíváncsi vagyok rá,hogy kizárólag a katonaság bevetése után, vagy pedig az erősödő konfliktusok alapján bemernek-e menni és ha igen akkor meddig?! Én örülnék 1 román-orosz határnak :))
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
@pela3
Én nem annyira, mert akkor rengeteg termőföld kerülne hozzájuk, ami nekünk az exportlehetőségek beszűkülését jelenti.
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 119
153
63
Az a termőföld eddig is ott volt. A népesség nem tűnik el a felszínről (azokon a területeken élő emberek továbbra is esznek majd) , csak más színű lesz a zászló!
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Ez az egész cécó szíria és iran miatti vissza csapás. Eredeti célját elvesztette.
Aminek egyik lényege Krimből az oroszok kiszoritása és mégtöbb orosz rakétatechnika megszerzése.
De az oroszok nagy szabású külünleges alakulat bevetéssel krim kapcsán új harcmodort mutattak be. Nem a megszokott orosz gépesitett erők voltak a kard hegye de nem ám.
USA másodlagos célja oroszok gyengítése mivel ő maga lassan gyengűl.
Ez ma úgy érhető el ha be álldozza az EU gazdaságát.
USA-nak a szakciót kevesebbe kerülnek mint németeknek és még pár államba európába. Eu-orosz ellentét ma kb 1 millió európai munka helyét szüntetné meg valamint euró milliárdos befektetések mennének füstbe. Csak németek 20-30 milliárd eurót fektettek be orosz földön. Oroszok is egyre többet fektettek be európai vállalatokba.
USA ezen fokozott ellenállásal űr ezközök terén bukik nagyot.
Nográdi mit mondott az ATV-ben amíg oroszok nem vonulnak be Kelet-Ukrajnába addig németek elgáncsolnak minden komolyabb Eu-s szakciót.
Gáz vita kinek fog fájni orosz nagy sakmester szerint az eunak 25% drágább gáz alapból a csepfolyósítás miatt USA gáz még drágább lehet akár 600-700 dollár is.
Oroszok energia hordozók kapcsán már léptek Észak-kore jó fiú lesz és gyorsan engedi déli tesók felé a gáz és olaj szállítást.
Dél-Korea elérésével kínától függetlenűl a téréségbe lehet olajat és földgáz eladni. Lenne rá kereslett 400 dolláros szinten természetesen. Amit ma európa 375 dollár áron felhasznál az 400 megveszik és mindenki jól jár.
Kivéve Eu amely veresenyképessége tovább csökken.
Oroszok mai is gabona exportörök. Ma Eu-ból hús,zöldség, gyümölcsöt szereznekbe.
Bevezették gázért gabonát programot ami iránnak nagy segítség ázsiának szintén.
USA pókerezik közhely oroszok sakkoznak.
USA elvileg eddig ázsia lenne a fő hadszintere képletesen, de most onnan kell európába csapatokat áthozni, és nem fordítva.
Oroszok semmi gond európa fele utakat elzárták nyítnak a másik szárnyon ázsia fele. Náluk a gazdasági nehézségek rövidebb ideig fognak jelentkezni. Mért mert amit eddig Eu-ból vettek majd veszik ázsiából. Szingapúr és társai majd eladják legjobb technológiákat
Eközben dollárt szerepét kereskedelműkbe minimalizálják. Aki gázt akar az rubelt vesz!
 

melampo

Well-Known Member
2014. április 20.
2 192
2 888
113
Eközben dollárt szerepét kereskedelműkben minimalizálják. Aki gázt akar az rubelt vesz!</blockquote>

Leírtad az utolsó mondatodban a konfliktus kulcsát.
" Aki gázt akar az rubelt vesz!"
Aki pedig árut akar az jüant vesz!
De mi az a dollár?
Az valami pénz volt régen?
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
@silurusglanis tudtommal elég sokat importálnak ,lehet hogy a ruszkik megszerzik, de ott a kérdés,hogy : elég lesz-e nekik? Be tudunk e törni a régi ukrán piacra?!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
A jüan esetében ez működhet is. De a rubel bevezetése a kereskedelembe káros lesz az orosz ipari termelésre. Valahonnan ugyanis a vevőknek rubelt kell szerezniük. Ennek két útja van, egy eladnak valamit rubelért, vagy vesznek rubelt a pénzpiacon. Az előbbi esetében növelik Oroszország importját, elnézve a potenciális vevőket nagyon fejlett vagy nagyon gyorsan fejlődő országokból fog Oroszország többet importálni, ezt pedig a fejletlen orosz ipar fogja megszívni. A másik esetben még károsabb folyamatok kezdődnek, ugyanis a folyamatos kereslet a rubelre feltornázza annak árfolyamát és létrejön egy túlértékelt és hiperstabil valuta, ami folyamatosan rontja az orosz exportőrök esélyeit. Az exportőrök érdeke a gyenge saját valuta, mivel azzal a saját költségeiket csökkentik és bevételeiket növelik export esetén. Import esetén pont így működik az erős saját valutánál és itt visszakanyarodunk a saját az első ponthoz. Az erős valuta további költekezésre fogja sarkallni az oroszokat, méghozzá olcsóbbá váló importtermékeket fognak venni belőle. Ez a két folyamat egymást fogja katalizálni.

Miből fogja Oroszország hosszútávon finanszírozni a borzalmas költségeit és következményeit a rubel kötelező bevezetésének az orosz energiakereskedelembe?
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Blogen dollárral szembeni világkereskedelmi valutának szánták a eurót de nagyobb valószínűséggel a jüan lesz az.
Amerikai gazdaság egyik alap pillére,hogy fed világkereskedelem terhére fedezetlen pénzeket tud bármikor gond nélkül kibocsájtani ezzel. Fedezve USA költségeit.
 

laudarage

Active Member
2014. február 3.
1 689
4
36
A jüan esetében ez működhet is. De a rubel bevezetése a kereskedelembe káros lesz az orosz ipari termelésre. Valahonnan ugyanis a vevőknek rubelt kell szerezniük. Ennek két útja van, egy eladnak valamit rubelért, vagy vesznek rubelt a pénzpiacon. Az előbbi esetében növelik Oroszország importját, elnézve a potenciális vevőket nagyon fejlett vagy nagyon gyorsan fejlődő országokból fog Oroszország többet importálni, ezt pedig a fejletlen orosz ipar fogja megszívni. A másik esetben még károsabb folyamatok kezdődnek, ugyanis a folyamatos kereslet a rubelre feltornázza annak árfolyamát és létrejön egy túlértékelt és hiperstabil valuta, ami folyamatosan rontja az orosz exportőrök esélyeit. Az exportőrök érdeke a gyenge saját valuta, mivel azzal a saját költségeiket csökkentik és bevételeiket növelik export esetén. Import esetén pont így működik az erős saját valutánál és itt visszakanyarodunk a saját az első ponthoz. Az erős valuta további költekezésre fogja sarkallni az oroszokat, méghozzá olcsóbbá váló importtermékeket fognak venni belőle. Ez a két folyamat egymást fogja katalizálni.

Miből fogja Oroszország hosszútávon finanszírozni a borzalmas költségeit és következményeit a rubel kötelező bevezetésének az orosz energiakereskedelembe?

Hát de nem úgy kell ezt csinálni! :) Oroszország ne rubelért adjon Kínának gázt meg olajat, hanem jüanért. Kína meg ne jüanért adjon mittudoménmicsodát Oroszországnak, hanem rubelért. Ekkor Oroszországban lesz jüan, Kínában meg rubel. Aztán utána ezt cserélgetik egymás között :)

(Persze nyilván a nagyobb pénzkereslet miatt növelni kell majd a pénzkínálatot - több pénzt kell kibocsátani - így nem lesz egyik valuta sem túlértékelt.)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
(Persze nyilván a nagyobb pénzkereslet miatt növelni kell majd a pénzkínálatot - több pénzt kell kibocsátani - így nem lesz egyik valuta sem túlértékelt.)

Ami jól hangzik, amíg növekedés van, de bármilyen komolyabb visszaesés idején ettől a pénztöbblettől pánikszerűen fognak megszabadulni bedöntve a rubelt. Láthattuk, hogy már a nevetséges szankciók is milyen pánikot idéztek elő az orosz piacon, képzelheted mi történne, ha egy nagyobb adag ilyen a jó időkben kibocsájtott többletpénz zúdulni a piacra.

Pontosan ez az oka annak, hogy a piacok már akkor pánikkal reagálnának a rubelkibocsájtás hírére, amikor azt még csak megerősíteni egy orosz illetékes, tudván, hogy nincs bizalom ilyen szinten az orosz gazdaság felé.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Teljes harckészültségben az ukrán hadsereg
http://hu.euronews.com/2014/04/30/teljes-harckeszultsegben-az-ukran-hadsereg/

A kijevi kormány nem képes ellenőrizni a Donyeckben kialakult helyzetet - ismerte el Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő szerdán a megyei adminisztrációk vezetőinek Kijevben megtartott értekezletén.
http://www.hir24.hu/kulfold/2014/04/30/teljes-harckeszultsegben-ukrajna/

Hadgyakorlatot tartanak az ukrán fegyveres erők szerda éjjel Kijev központjában - jelentette be ukrán kormány, de a védelmi minisztérium ezt később úgy pontosította, hogy a kormányőrség fog gyakorlatozni.
http://www.hir24.hu/kulfold/2014/04/30/katonai-menetoszlopok-mennek-at-kijeven/
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
http://www.youtube.com/watch?v=Kf5_DVoZcHE

http://www.youtube.com/watch?v=CECXbRvlYns

http://www.youtube.com/watch?v=RUM4o9npvLg

http://www.youtube.com/watch?v=E2gWRN8DTc4
 

laudarage

Active Member
2014. február 3.
1 689
4
36
<blockquote rel="laudarage">(Persze nyilván a nagyobb pénzkereslet miatt növelni kell majd a pénzkínálatot - több pénzt kell kibocsátani - így nem lesz egyik valuta sem túlértékelt.)

Ami jól hangzik, amíg növekedés van, de bármilyen komolyabb visszaesés idején ettől a pénztöbblettől pánikszerűen fognak megszabadulni bedöntve a rubelt. Láthattuk, hogy már a nevetséges szankciók is milyen pánikot idéztek elő az orosz piacon, képzelheted mi történne, ha egy nagyobb adag ilyen a jó időkben kibocsájtott többletpénz zúdulni a piacra.

Pontosan ez az oka annak, hogy a piacok már akkor pánikkal reagálnának a rubelkibocsájtás hírére, amikor azt még csak megerősíteni egy orosz illetékes, tudván, hogy nincs bizalom ilyen szinten az orosz gazdaság felé.</blockquote>

Akkor majd a jegybank közbelép és beavatkozik (csökkenti a pénzkínálatot), azért van.

Szerintem Oroszországból főként a nyugati spekulatív tőke menekül (ami nem is baj, mert biztonságpolitikai kockázatot jelentenek amúgy is).

Egyébként ilyenkor úgy bírom a befektetőket, akik milliárdos vagyonokkal rendelkeznek, mégis ők pánikolnak, nem pedig az aluljáróban kutyájával földön ülő hajléktalan bácsi.