[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Milicisták Donyeckban

tUJai.jpg


Q9NcO.jpg


WOHU6.jpg


WTtuS.jpg


cQSAO.jpg


b4wIx.jpg


KzmqQ.jpg


H4HRUCtAK5w.jpg


CkTZgZagcrM.jpg


dMlUt.jpg


bu7MG.jpg


attachment.php
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Donyeck
http://www.youtube.com/watch?v=MXTgQMCyX8I

Mig-29 -re is lőnek kézifegyverekkel
http://www.youtube.com/watch?v=1YGJe8Go9j4
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 836
113
3. Magas fokozatú forgatókönyv

Na ez lenne az igazi öntökönszúrás, ráadásul jó pár évtizedre lenullázná az EU-orosz viszonyt.
Ha ezt meglépik, akkor az EU-ban is lehet ha fegyvert fog az a pármillió friss munkanélküli, aki elveszti emiatt az állását.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
<blockquote rel="gacsat">
Szerintem igen, bár konkrétan nem kérdeztem rá. Régebben az Index Fórumon sokat beszélgettem vele. Mindent tud az oroszokról, és feltétlen hívük.


Thx. Én is az indexről ismerem. Ott amúgy korábban ==T== ill.. most Ka_Tarzi_s néven vagyok (először ott is Tarzaan voltam, de azt közlekedés részről letiltották).

Mondjuk ez a hatalmas orosz imádat elég érdekes.
</blockquote>
Miért? Te nem úgy találtad?
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
803
2 036
93
<blockquote rel="laiki">"Kiszivárgott: így csapna le Moszkvára az EU"
http://www.portfolio.hu/gazdasag/kiszivargott_igy_csapna_le_moszkvara_az_eu.201691.html

Megnézném én azt a gázimport és olajimport tilalmát.</blockquote>

Szép elgondolás, hogy mekkora veszteségek érnék az orosz gazdaságot,
és Európa gazdaságát ez hova lökné, ezt nem firtatják!

Egyébként hosszútávon nem biztos, hogy az oroszok járnának rosszabbul. Csak azt érhetik el, hogy megint teljesen saját lábra állnak. Most lehet zsarolni, mert vannak összefonódások, de ha elvágják a kötelékeket akkor mi lesz? Egyre erősebb és fejlettebb az USA-n kívüli világ. Maholnap nem az lesz a helyzet, mint a hidegháború alatt, hogy az USA és szövetségesei voltak a fejlett országok, a SZU-nak meg maradt minden 3. világbeli. Amíg az amik híztak a fegyver- és tech exporton, a SZU ingyen vagy (most már látjuk) soha vissza nem fizetendő hitelből fegyverezte fel a világ szegényebbik felét vagy épített infrastruktúrát. Mondhatni az USA meghagyta a világ csóró felét az ellenfélnek.
Csak ott hibázik a képlet, hogy az idő múlásával néhány korábbi csóró országból akár lokális vagy globális nagyhatalom is válhat.
 

vulmax

Member
2014. július 21.
31
0
6
"Kiszivárgott: így csapna le Moszkvára az EU"
http://www.portfolio.hu/gazdasag/kiszivargott_igy_csapna_le_moszkvara_az_eu.201691.html

Nem hiszem el hogy az EU önként és dalolva/csaholva -mint mikor a gazdi hazamegy és füttyent a kutyájának- képes legyen néhány hónapra tél előtt egy ilyen gazdasági öngyilkosságra. Még jó hogy van cserépkályhánk is a házban...:-( !!! Remélem hogy vannak még az EU felső hierarchiájában józan gondolkodású emberek, akik nem ugranak a kutba csak azért, mert vmi idióta azt követeli tőlük!
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
803
2 036
93
Az orosz gáztól szinte 100%-ig függő Magyarország szemszögéből nézve egy ilyen drasztikus eu-s lépés (gázimport tilalom) kb. ugyanolyan morális megítélés alá esik szerintem, mint egy ártatlanokkal teli repülőgép lelövése!
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 290
26 307
113
Gacsat

Köszönöm a linket, lesz mit átbogarászni.

Írtad:
"Megfigyelted, hogy harmadszor írod ezt le, meg laki még vagy háromszor, de egyikőtök se merte soha leírni, hogy az indító jármű nem tud önállóan tevékenykedni."

Nem írtuk le, mivel tud önállóan RÉSZ TEVÉKENYSÉGEKET (amire tervezték) végrehajtani, de egy harci munka ciklust nem tud, mivel nincsenek meg hozzá az eszközei pl. indikátor képernyő a légi helyzet kijelzésére, ami azért nem árt. Ha a tervezők csak egy kicsit is számoltak volna teljes önállósággal a TELAR esetén, akkor lenne benne indikátor képernyő (+ néhány más cucc), még egy korlátozott harci munkához is.
Egy számítógéppel tudnál dolgozni monitor nélkül? Pedig a gép önállóan működik, azt csinálja, amit a billentyűzettel kiadsz neki parancsot.
A harci munkát egy fő, a parancsnok (lövő) vezényli le, a rávezető tiszt közreműködésével a PARANCSNOKI JÁRMŰBŐL, ahol mindent összefognak, mert különben káosz lenne. Ilyen alapon a 9SZ18 felderítő lokátoros jármű is önállóan tevékenykedik.


"A megsemmisítésre kiválasztott cél paraméterei a felderítő radarberendezéstől egy vezetési ponton keresztül kerülnek továbbításra az indítóállványokra" írja Tóth Norbert alezredes, tehát a rendszer minden eleme összedolgozik a parancsnoki járművel. A Norbi amit még ír, "A komplexum jellegzetessége, hogy a TELAR típusú indítóállványok képesek autonóm működésre, azaz - bizonyos határok között – saját célfelderítésre is", csak egy elméleti lehetőség, szakmailag teljesen értelmetlen, mintha egy bicskával akarnál lövészárkot ásni.
Autonóm működésre a TOR, OSA, PANTSIR ütegek járművei képesek.

A fentiek alapján ÉN TELJESEN KIZÁRTNAK TARTOM, HOGY EGY TELAR-al LÖVÖLDÖZNI TUDTAK VOLNA a szakadárok (vagy bárki más), csak úgy szórakozásból és csak egy rövid kisugárzás (akár javítási céllal) is végzetes lehetne, az ukrán rádiófelderítés miatt.
Amikor csak egy kicsit is odébb hangoltuk a felderítő lokátorunkat a békében kiadott frekitől, félórán belül jött a leb*szás Gödöllőtöl (rádió felderítők voltak ott), itt Ukrajnában percek lettek volna az áldás megérkezésére.

A részeg felderítő szakadárt a binokuláris távcsővel, ugye te sem gondolod komolyan.

Annyira nehéz elképzelni, hogy az ukrán hadseregnél lévő bármelyik közelben lévő BUK egység tüzelt volna (amelyhez minden feltétel adott volt), főleg így, az események folyását követve. Egy kicsit is logikusan összerakva az apró puzzle darabokat, tisztán látszik, hogy kinek áll ez leginkább érdekében, mert hogy nem volt véletlen az biztos.

Ettől függetlenül, itt bárkinek bármilyen véleménye lehet, (győzködhetjük, gyúrhatjuk egymást), úgy sem ez számít, hanem amit a politika mond, akár igaz, akár nem!
A KAL 007 járat lelövését megelőző események a mai napig sem tisztázódtak.

A honved kommentje pedig egy zsigerből gondolkodó és politizáló egyénre vallanak, de hát sokan vannak így és nemcsak ebben az országban.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Az orosz gáztól szinte 100%-ig függő Magyarország szemszögéből nézve egy ilyen drasztikus eu-s lépés (gázimport tilalom) kb. ugyanolyan morális megítélés alá esik szerintem, mint egy ártatlanokkal teli repülőgép lelövése!
Hazafelé be is megyek a fáshoz. Veszek még 5 tonnát. Meg két nagy palack gázt a sparhelthez.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Friss hír:
Ukrajna ismét atomhatalom szeretne lenni
http://cink.hu/ukrajna-ismet-atomhatalom-szeretne-lenni-egyeb-se-hian-1609517088


Vlagyimir Putyin orosz államfő azzal vádolja az ukrán kormányt, hogy az IMF pénzéből fizeti az országban dúló polgárháború költségeit. Szerinte ezt nem kéne hagynia a Valutaalapnak.
Vlagyimir Putyinnak nincs kifogása az ellen, hogy Ukrajna hitelt vegyen fel a Nemzetközi Valutaalaptól vagy más nagy nemzetközi hitelintézetektől, de felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknek a szervezeteknek meg kellene akadályozniuk, hogy az ukránok az ország keleti részén dúló "civilek elleni háborúra" használják fel a pénzüket - idézte az orosz államfőt a RIA Novosztyi.
Természetesen mindannyian készek vagyunk arra, hogy pénzügyileg támogassuk Ukrajnát, ám ezt a pénzt az ország egyszerű állampolgárainak szánjuk, nem pedig bizonyos oligarcháknak és csalóknak - tette hozzá sajtótájékoztatóján. Az IMF hagyományosan tartózkodik attól, hogy olyan országoknak adjon hitelt, amelyek háborúban állnak. Putyin szerint ehhez ragaszkodni kellene Ukrajna esetében is, mert fennáll a veszélye annak, hogy a kijevi kormány a meghatározott célra kapott forrást másra használja.
http://www.kontrollblog.com/2014/07/haborut-finansziroz-az-imf.html
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Gacsat

Köszönöm a linket, lesz mit átbogarászni.

Írtad:
"Megfigyelted, hogy harmadszor írod ezt le, meg laki még vagy háromszor, de egyikőtök se merte soha leírni, hogy az indító jármű nem tud önállóan tevékenykedni."

Nem írtuk le, mivel tud önállóan RÉSZ TEVÉKENYSÉGEKET (amire tervezték) végrehajtani, de egy harci munka ciklust nem tud, mivel nincsenek meg hozzá az eszközei pl. indikátor képernyő a légi helyzet kijelzésére, ami azért nem árt. Ha a tervezők csak egy kicsit is számoltak volna teljes önállósággal a TELAR esetén, akkor lenne benne indikátor képernyő (+ néhány más cucc), még egy korlátozott harci munkához is.
Egy számítógéppel tudnál dolgozni monitor nélkül? Pedig a gép önállóan működik, azt csinálja, amit a billentyűzettel kiadsz neki parancsot.
A harci munkát egy fő, a parancsnok (lövő) vezényli le, a rávezető tiszt közreműködésével a PARANCSNOKI JÁRMŰBŐL, ahol mindent összefognak, mert különben káosz lenne. Ilyen alapon a 9SZ18 felderítő lokátoros jármű is önállóan tevékenykedik.


"A megsemmisítésre kiválasztott cél paraméterei a felderítő radarberendezéstől egy vezetési ponton keresztül kerülnek továbbításra az indítóállványokra" írja Tóth Norbert alezredes, tehát a rendszer minden eleme összedolgozik a parancsnoki járművel. A Norbi amit még ír, "A komplexum jellegzetessége, hogy a TELAR típusú indítóállványok képesek autonóm működésre, azaz - bizonyos határok között – saját célfelderítésre is", csak egy elméleti lehetőség, szakmailag teljesen értelmetlen, mintha egy bicskával akarnál lövészárkot ásni.
Autonóm működésre a TOR, OSA, PANTSIR ütegek járművei képesek.

A fentiek alapján ÉN TELJESEN KIZÁRTNAK TARTOM, HOGY EGY TELAR-al LÖVÖLDÖZNI TUDTAK VOLNA a szakadárok (vagy bárki más), csak úgy szórakozásból és csak egy rövid kisugárzás (akár javítási céllal) is végzetes lehetne, az ukrán rádiófelderítés miatt.
Amikor csak egy kicsit is odébb hangoltuk a felderítő lokátorunkat a békében kiadott frekitől, félórán belül jött a leb*szás Gödöllőtöl (rádió felderítők voltak ott), itt Ukrajnában percek lettek volna az áldás megérkezésére.

A részeg felderítő szakadárt a binokuláris távcsővel, ugye te sem gondolod komolyan.

Annyira nehéz elképzelni, hogy az ukrán hadseregnél lévő bármelyik közelben lévő BUK egység tüzelt volna (amelyhez minden feltétel adott volt), főleg így, az események folyását követve. Egy kicsit is logikusan összerakva az apró puzzle darabokat, tisztán látszik, hogy kinek áll ez leginkább érdekében, mert hogy nem volt véletlen az biztos.

Ettől függetlenül, itt bárkinek bármilyen véleménye lehet, (győzködhetjük, gyúrhatjuk egymást), úgy sem ez számít, hanem amit a politika mond, akár igaz, akár nem!
A KAL 007 járat lelövését megelőző események a mai napig sem tisztázódtak.

A honved kommentje pedig egy zsigerből gondolkodó és politizáló egyénre vallanak, de hát sokan vannak így és nemcsak ebben az országban.
Lehet, hogy a rendszer többi része a határ túloldalán volt. Ez meg azért nem valószinű, mert úgy kellett ez a lelövés Putyinak, mint ablakos tótnak a hanyatt esés.
Az ukránok meg mire lőttek volna? Utasszállítókra? Tuti a lebukás. Ha meg így tettek volna, azt az oroszok tudnák, és mondanák is. Ha az oroszok lettek volna, azt meg az impik harsognák.
A gép meg a földön van, tehát valaki lelőtte. Így aztán muszáj a sok valószinűtlenből kiválogatnunk a legvalószinűbbet.
Az még nem volt, hogy esetleg orosz stratégiai felderítőnek nézték, és lelőtték.
A távcsöves dolgot nagyon is elképzelhetőnek tartom. Pont azért, mert nem vagyok szakmabeli. Gyógyszergyártás a szakmán. Nagyon is tudom, hogy a heroin gyártáshoz mekkora struktúra, és gyár kell. Többszáz fő, és többszázmilió forintnyi készülék. Erre mit látok a TVben? Egy afgán parasztot, aki a háza tetején egy UAZ ponyvával, egy lavórral, és egy vödör mésszel pár óra alatt lezavarta az egészet.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
<blockquote rel="Python">Milicisták Donyeckban


bu7MG.jpg


attachment.php
Ezt az arcot már ha jól emlékszem láttam egy videón,alighanem vajdasági mesterlövész,önkéntes
</blockquote>

Igen, nagy valószínűséggel az, mert az oldal ahonnét a képek származnak, ott is szerb önkéntesként hivatkoznak rá.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 836
113
Ez a magyar- és az EU-s jogrendszerben hogy működik? Fogod a fogkefét és elindulsz, útközben szerzel egy AK-t vagy SVD-t, csatlakozol a szakadárokhoz, telepítesz pár aknát, részt veszel néhány rajtaütésen, esetleg kilőssz valami páncélozott járművet és pár ukrán katonát / szektorost / gárdistűt / zsoldost, stb. Eltelik pár hónap, örülsz neki, hogy az agyvelőd még a fejedben van és nincs maradandó sérülésed, meg is unod, alább is hagy a lelkesedésed, a család is aggódik, szóval könnyes búcsú és hazaméssz, hogy tovább dolgozhass fogorvosként vagy sofőrként vagy akármiként a civil életben. Ukrajnában közben vagy lejár a balhé vagy tovább folytatódik, de az otthoni hatóságok mit kezdenek a kis ex-partizánjukkal? Amik eszembe jutottak:
1. Le se szarnak.
2. Felkerülsz egy listára, akiket azért szemmel tartanak, hátha itthon is partizánhatnéka támadna.
3. Elítélnek vagy nem ítélnek el attól függően, hogy melyik oldalon harcoltál.
4. Elítélnek mindenképp gyilkosságért vagy terrorizmusért.
5. Más.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Babay twitter:
Graham Philips is missing since last night when he went to Donetsk airport

RT riporter (volt?).


twitter.com/spainbuca
Pár napja törölve lett a fiók. Ő a spanyol légiirányító (volt?).
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Én az oroszok helyében ezt az egészet rövidre zárnám és elvenném a szankciós játékot a hülyegyerekektől. Egyszerűen befagyasztanám a kereskedelmi kapcsolatokat a NATO tagállamokkal addig, amíg azoknak szankcióik vannak. Mi a francnak hagyni, hogy lépésről-lépésre építsenek fel egy politikát, egyszerűen át kell venni a kezdeményezést. Lesz néhány rossz év Oroszországban az export ideiglenes nyugati kiesése miatt, amit lassan de biztosan pótolnak majd keleten, de ellátási gondok nem lesznek, az ázsiai partnereknél majd legföljebb kétszámjegyű lesz a gazdasági növekedés a teljes ex-európai import rohamtempójú kiváltása miatt. És Oroszország diktál.

Nem hiszem, hogy ezen a szinten még van más út. A vezető NATO tagállamok döntöttek, hát hagyni kell őket a francba, játszanak egyedül.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 340
4 922
113
Én az oroszok helyében ezt az egészet rövidre zárnám és elvenném a szankciós játékot a hülyegyerekektől. Egyszerűen befagyasztanám a kereskedelmi kapcsolatokat a NATO tagállamokkal addig, amíg azoknak szankcióik vannak. Mi a francnak hagyni, hogy lépésről-lépésre építsenek fel egy politikát, egyszerűen át kell venni a kezdeményezést. Lesz néhány rossz év Oroszországban az export ideiglenes nyugati kiesése miatt, amit lassan de biztosan pótolnak majd keleten, de ellátási gondok nem lesznek, az ázsiai partnereknél majd legföljebb kétszámjegyű lesz a gazdasági növekedés a teljes ex-európai import rohamtempójú kiváltása miatt. És Oroszország diktál.

Nem hiszem, hogy ezen a szinten még van más út. A vezető NATO tagállamok döntöttek, hát hagyni kell őket a francba, játszanak egyedül.
Egyetértek, egy különbséggel: a "néhány rossz év" borítékolható, de a nyugati import kiesése nem szükségszerű, sőt. Ezt viszont nem vagyok hajlandó kifejteni bővebben és más se tegye (ha van rá ötlete), plíz. :D
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 340
4 922
113
<i>"Zicherman István-ról lehet azt mondani , hogy szakértő"</i>
Meg azt, hogy akkor is az oroszok pártját fogná, ha atombombát dobnának Budpestre. - Csak a tisztánlátás kedvéért.
A valóban tisztánlátás kedvéért: Zicherman István tiszteli az oroszokat, de nem elvtelenül (esetleg még szereti is őket, nem tudom, az érzelmeiről majd nyilatkozik, ha akar). Emlékeim szerint volt hozzászólása már itt a HTKA-n, nagy bánatomra azóta sem láttam, pedig jól járnánk vele, Allesmorhoz hasonlóan tudja is, miről beszél - és ő is sokat tud, nagyon sokat.
Az oroszokhoz való viszonyulása számomra beszédes: ő nem családi legendákból vagy olvasmányokból, propagandákból ismeri az oroszokat, hanem <b>köztük nőtt fel</b>. (Togliattiban, ha jól tudom, esetleg ott is.) Nem tud olyasvalaki leállni vele vitatkozni az oroszokról, aki oroszt eddig csak fotón látott, de az is grúz volt és Dzsugasvilinek hívták eredetileg. :)))