[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ez az ejtőernyős desszantos akció nem inkább jellemzően USA mint orosz-ukrán harcászati elem?

A VDV azaz az ejtőernyős erőknek nagy hagyománya, és presztízse van a volt Szu területén, így Ukrajnában is. Szóval van fogalmuk az ilyen akciókról, de az ott harcoló milicista egységeknek is. Meg nagy valószínűséggel volt infójuk az akcióról, hogy ez szimpla felderítés, "orosz testvéri" segítségnyújtás, vagy épp kaptak egy kis súgást az ukrán erőknél lévő forrásaiktól, az a nap kérdése.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 898
113
Taktikát változtattak a DNR eroi, ezentúl kompletizált , egész katonai egységekkel fognak támadni az ukránok ellen , nem kis csoportokban mint eddig.
Létrehoztak 3 gyalogsági dandárt az eddigi onvédelmi erok egységeibol. Ezenkívul egy kulonállo , un. onállo gyalogsági dandárt az átállt ukrán katonákbol és a donbaszi bányászokbol.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 898
113
Idézném Vlagyimir Samonov tábornokot, az orosz légi-desszantos erok (VDV) parancsnokát.: " Aki saját népe ellen harcol azok nem tekinthetok VDV-seknek"
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Angela Merkel német kancellár azt ígérte szombaton Kijevben, hogy Németország 500 millió euró hitelt ad Ukrajnának a háború szaggatta Donyec-medence helyreállítására.
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/merkel_hitelt_kap_ukrajna.585637.html

A magyar kormány tisztában lehet azzal, hogy az orosz titkosszolgálat áll a T-72-es tankok szállításáról szóló hír mögött, legalábbis erre utal, hogy Orbánék nemtetszésüket fejezték ki Moszkvának. Ezzel együtt úgy tűnik, Budapest csak Brüsszellel szemben mer keménykedni, Putyinnal szemben már nem olyan bátor - írja az Index.
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orbannek_uzentek_moszkvanak.585634.html
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 366
113
Most komolyan ukrán erők télen nem akarnak harcolni. Ezzel politikai és katonai előnyt adnak a szeparatistáknak.
Gázt és üzem anyagot tartáj kocsin is lehet szállítani ha megsérük a vezedék van működő szén bányák is a térségbe, vagyis az oroszok elesznek. A szakadár erőket meglehet erősíteni. A körbezárt ukrán erők kézségesebben megfogják adni magukat.
 

Eltorro

Active Member
2010. szeptember 27.
1 394
2
38
XIV. FEJEZET

HÁBORÚS BŰNCSELEKMÉNYEK

Tiltott toborzás

146. § (1) Aki a Magyarország területén idegen fegyveres szervezetbe - szövetséges fegyveres erőn kívül - katonai szolgálatra, katonai érdekű egyéb szolgálatra toboroz, vagy ilyen szolgálatra vállalkozókat közvetít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő az a magyar állampolgár, aki - szövetséges fegyveres erőn kívül - nemzetközi vagy nem nemzetközi fegyveres összeütközésben részt vevő idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen fegyveres szervezetben kiképzésen vesz részt.

(3) Ha a Magyarország területén idegen fegyveres szervezetbe katonai szolgálatra, katonai érdekű egyéb szolgálatra toborzott vagy ilyen szolgálatra közvetített személy a tizennyolcadik életévét nem töltötte be, a toborzó vagy közvetítő személy két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
http://index.hu/kulfold/2014/08/24/elarultak_es_torbe_csaltak_az_ukran_deszantosokat/
Mi ez a hülyeség már megint ?
Nem inkább észlelték és felderítették időben a szakadárok az akciót ? Mondjuk maguktól ? És aztán felvették a harcot.
Vagy ha sikerül a deszantosoknak esetleg észrevétlen földet érni, és elkezdenek gyilkolászni, az rendben van ? Az már nem vet fel ilyen kérdéseket ?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 043
113
Nem értem az oroszokat, hogy miért használnak annyi komcsi jelképet. Ha volt egy nép amely igazán megsínylette a komcsi brutalitást az talán pont az orosz volt.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
<blockquote rel="Foxxika">Majd a kiéheztetés, az energia nélküli minusz 20C és hasonló intézkedések megteszik hatásukat.

Lesz étel és energia is. Ha egy konvoj átment akkor át fog menni másik tucat is.
Minimum a két nagyváros infrastruktúráját akár rendbe is hozhatják, orosz mobil víztisztítót meg rákötik a hálózatra, aztán bombázzák ha merik.</blockquote>

Most komolyan ukrán erők télen nem akarnak harcolni. Ezzel politikai és katonai előnyt adnak a szeparatistáknak.
Gázt és üzem anyagot tartáj kocsin is lehet szállítani ha megsérük a vezedék van működő szén bányák is a térségbe, vagyis az oroszok elesznek. A szakadár erőket meglehet erősíteni. A körbezárt ukrán erők kézségesebben megfogják adni magukat.

- Kaját lehet szállítani, de hozzávetőleg 2 millió, a szakik által ellenőrzött területen élő ember napi élelmiszer igénye több ezer tonna.
- Az ivóvíznél az első kérdés, hogy kinek a kezében vannak a kutak. Ha a szakadárok kezében, akkor áram kell a szivattyúknak. Generátorokkal és üzemanyaggal még megoldható vezetékes áram nélkül is, de a nagy lőtávolságú ukrán tüzérség bármikor újra és újra szétlőheti az ismert helyzetű generátorokat és szivattyúkat. Ezen kívül fertőtlenítő, praktikusan klór kell nagy mennyiségben a rendszerbe. A mobil víztisztítók kapacitása több nagyságrenddel elmarad a városok ivóvíz ellátásához szükségestől és nem köthetők rá a normál vízhálózatra. Ráadásul ha az a gond, hogy szivattyúzni nem tudják a vizet, akkor koszos víz sincs, nem csak tiszta.
- Az Luhanszk és Donyeck gázellátását biztosító vezetékek Luhanszktól 120 km-re északra egy nagy elosztó állomáson elzárhatók. A gázra beállított fűtőművek legfeljebb olajjal üzemeltethetők, szénnel nem.
ukrmap.gif
A985A80B-B676-4D57-8CE7-511F7012E3BF_w640_r1_s.jpg

Az oroszok nem tudnának pár hónap alatt gázvezetéket kiépíteni a szakadárok területére még békeidőben sem.
- A távfűtést részben az elektromos célú hőerőművek hulladékhőjével oldják meg ott is. Ha az erőmű nem üzemel, akkor távfűtés sincs.
- Földgázt tartálykocsin nem lehet szállítani. Annyi olajat tartálykocsin szállítani, ami a fűtőművek/erőművek táplálásához kell, elképesztően nagy feladat lenne.
- Az áramellátáshoz erőmű, üzemanyag, vezeték hálózat és transzformátor állomások kellenek. Erőmű még van a szakadárok területén. Azonban a szénkitermelés és ellátás szinte leállt és nincs teljes egészében szakadár kézen szenes infrastruktúra. Nem csak a bányáknak kellene szakadár kézben lennie és működnie, hanem a vasúti szállító kapacitásnak is. A gázról volt szó az előző pontban. Az elektromos vezetékek és transzformátor állomások könnyen pusztíthatók. Mivel a területen Ukrajnában sok az erőmű, komoly határkeresztező elektromos távvezeték nincs, amivel Oroszországból meg lehetne táplálni a rendszert. Egy 750 KV-os vezeték megy át, aminek egyszerűen csak ki kell lőni az egyik alállomását és máris olyan, mintha nem lenne.
b3-energo_ukr.jpg


Az oroszoktól az is nagy teljesítmény lesz, ha a Krím hő és áramellátást meg tudják oldani a télen. Az csak álom, hogy Kelet-Ukrajna háború dúlta területén lesz meleg, áram, víz, kaja, habzsi dőzsi, miközben Ukrajna többi része fázik, áramellátási és hideg/meleg vízellátási gondja vannak. A realitás az, hogy a harcokkal sújtott terület még jobban meg fogja szenvedni a telet, ha addig nem állnak helyre a békeidőbeli állapotok. A humanitárius katasztrófa csak fokozódni fog.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
"Ukrajna földgázt vásárolna Oroszországtól

Az ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy a télre készülve Ukrajnának további 5 milliárd köbméter orosz földgázra lesz szüksége és szenet is importálnia kell, mert a bányák egy része áll a kelet-ukrajnai események miatt.

Arszenyij Jacenyuk hozzátette: a Naftohaz ukrán állami gázvállalatnak 3,1 milliárd dollárja van gázvásárlásra. Oroszország Ukrajna gázszükségletének csaknem a felét biztosította tavaly. A gázárvita miatt azonban Moszkva június 16-án leállította a gázexportot Ukrajnába.

A Gazprom orosz gázipari cég szerint Ukrajna összesen 5,296 milliárd dollárral tartozik a korábbi gázszállításokért. Ebből 1,451 milliárd dollár a tavaly november-decemberi, és további 3,845 milliárd dollár az április-júniusi számla. Ukrajna lépéseket tett ugyan arra, hogy Nyugat-Európa felől, Magyarországon, Lengyelországon és Szlovákián át szerezzen be fölgázt, ez azonban nem lesz elég a kereslet kielégítésére, ami tavaly 50 milliárd köbméter volt. Ukrajna gáztárózóiban jelenleg 15 milliárd köbméter gáztartalék van – tárta fel az ukrán miniszterelnök."

http://hjb.hu/ukrajna-foldgazt-vasarolna-oroszorszagtol.html/#

"Porosenko hárommilliárd dolláros programot jelentett be a hadsereg fejlesztésére"

http://inforadio.hu/hirek/kulfold/hir-661191
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
882
4 994
93
Majd a kiéheztetés, az energia nélküli minusz 20C és hasonló intézkedések megteszik hatásukat.

ha addig eltartanak a harcok (valószínűleg), akkor ők kapnak támpgatást o.o.-ból. az ukránok meg nem ...
ki fog megfagyni? szegény ukrán egyszeri emberke :(
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
882
4 994
93
<blockquote>XIV. FEJEZET

HÁBORÚS BŰNCSELEKMÉNYEK

Tiltott toborzás

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő az a magyar állampolgár, aki - szövetséges fegyveres erőn kívül - nemzetközi vagy nem nemzetközi fegyveres összeütközésben részt vevő idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen fegyveres szervezetben kiképzésen vesz részt.

akkor ezek szerint az a tucatnyi magyar, aki arrafelé harcol a szakikkal most bajban van? 2-t szegről-végről ismerek, légiósok is voltak.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 898
113
Az ukrán Függetlenségi nap Donyeck szétlövésével kezdődött
Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_08_24/Az-ukran-Fuggetlensegi-nap-Donyeck-szetlovesevel-kezdodott-6072/
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
Az oroszok simán mondhatnák, hogy nem szállítanak gázt, amíg Kelet-Ukrajna lakosságát lövik, éheztetik, szomjaztatják és megfosztják a gáz és ivóvíz ellátástól. Simán mondhatnák, hogy nem szállítanak, amíg az 5,3 milliárd dollár gázadósságukat az ukránok nem fizetik ki.

Én ennek ellenére Putyin helyében nyilvánosan, nagy csinnadrattával, minél nehezebben elhallgatható és letagadható módon a következő ajánlatot tenném az ukrán kérésre:

Az ukránok gázvásárlásra elkülönített 3,1 milliárdjából fizessék ki a november-decemberi 1,45 milliárdos számlát és a maradékért megkapják a kért 5 milliárd m3-t a megemelt áron. Természetesen előre fizetve, nem hitelbe. Ennek feltétele, hogy az ukránoknak vállalniuk kell, hogy a télen legalább ugyanolyan szinten biztosítják a szakadár kézen lévő területek gáz- és áramellátást is, amilyen szinten az Ukrajna más területein teszik. Ezt követően pedig az 5 milliárd m3-en túl is lehetőséget adnak az oroszok az ukrán gázvásárlásra úgy, hogy az ukrán pénz fele adósságot törleszt, feléért pedig többlet gázt szállítanak.

Ezzel több legyet lehetne ütni:
- Behajtanak közel 1,5 milliárd dollár kétséges adósságot.
- Bő 5 milliárd m3 gázon 1 milliárd dollár extra profitot érnek el a Nyugat-Európai árhoz képest.
- Elismertetik az ukránokkal a magasabb árat.
- Keményen apasztják az ukrán devizatartalékot és pénzkészletet.
- Elvonnak pénzt az ukrán hadsereg finanszírozásától.
- Bár az ukrán társadalmi problémák kicsit kevésbé lesznek kiélezettek ha kihúzzák a telet, viszont az ukrán lakosság számára és a nyugati közvélemény számára is kevésbé lesz eladható, hogy Putyin a főgonosz. Az oroszok a segélyszállítási kommunikációs csatát egyértelműen megnyerték. Most újabbat nyernének.
- Bemutatót tartamának az EU-nak, hogy Oroszország még mindig tisztességes partner. Oroszország képes túllépni a sérelmein és ha az EU enyhíti a szankciókat, akkor újra lehet megfelelő együttműködés.
- Ha az ukránok ki tudják húzni a telet, illetve újabb adag adósság törlesztéséhez kötve további gázt is vásárolhatnak, azzal csökken az esélye, hogy megcsapolják, vagy elzárják az orosz gáztranzitot, ami komoly érvágás lenne az oroszoknak.
- Esetleg tényleg enyhíthetnek a szakadár területek ellátási gondjain, ha az ukránok betartják, amit ígérnek. Ha nem tartják be, akkor is látni fogják az ott élők, hogy Oroszország törődik velük és nem Oroszországon múlik az ő ellátásuk.
- Az orosz belpolitikában is használható érv lesz, hogy Oroszország törődik az ukrajnai oroszokkal és Oroszország nem gerjeszti, hanem enyhíti a nép szenvedését.
- Ha az ukránok nem mennek bele az alkuba, akkor lehet mondani, hogy szándékuk sincs fizetni az adósságuk még egy részét sem, tehát magukra vessenek. Lehet mondani, hogy még azt a részt sem fizetik ki, amit kedvezményes áron számoltak az oroszok tavaly november-decemberben, tehát nem a megemelt ár a probléma. Lehet mondani, hogy szándékában sem áll az ukránoknak télen biztosítani az ellátást a szakadár területek számára és ezzel még nagyobb humanitárius katasztrófát akarnak okozni.

Az IMF, meg az EU pedig tolhatja bele a pénzt Ukrajnába. Az oroszok köszönik szépen inkább kiveszik a pénzt az ukrán malacperselyből, ha már egyszer az ukránok állítják, hogy gázvásárlásra el van különítve.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
Az oroszok simán mondhatnák, hogy nem szállítanak gázt, amíg Kelet-Ukrajna lakosságát lövik, éheztetik, szomjaztatják és megfosztják a gáz és ivóvíz ellátástól. Simán mondhatnák, hogy nem szállítanak, amíg az 5,3 milliárd dollár gázadósságukat az ukránok nem fizetik ki.

Mármint az EU-nak, vagy az ukránoknak nem szállítanak?
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
<blockquote rel="laiki">Az oroszok simán mondhatnák, hogy nem szállítanak gázt, amíg Kelet-Ukrajna lakosságát lövik, éheztetik, szomjaztatják és megfosztják a gáz és ivóvíz ellátástól. Simán mondhatnák, hogy nem szállítanak, amíg az 5,3 milliárd dollár gázadósságukat az ukránok nem fizetik ki.

Mármint az EU-nak, vagy az ukránoknak nem szállítanak?</blockquote>

Akár az EU-nak is mondhatnák, de bolondok lennének annyi bevételtől elesni. Én úgy értettem, hogy az Ukránoknak válaszolhatnák ezt. De gondolom te is értetted, csak magas volt a labda.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
<blockquote rel="GrGLy"><blockquote rel="laiki">Az oroszok simán mondhatnák, hogy nem szállítanak gázt, amíg Kelet-Ukrajna lakosságát lövik, éheztetik, szomjaztatják és megfosztják a gáz és ivóvíz ellátástól. Simán mondhatnák, hogy nem szállítanak, amíg az 5,3 milliárd dollár gázadósságukat az ukránok nem fizetik ki.

Mármint az EU-nak, vagy az ukránoknak nem szállítanak?</blockquote>

Akár az EU-nak is mondhatnák, de bolondok lennének annyi bevételtől elesni. Én úgy értettem, hogy az Ukránoknak válaszolhatnák ezt. De gondolom te is értetted, csak magas volt a labda.</blockquote>

Nem volt magaslabda, csak azért kérdeztem rá, mert legjobb tudomásom szerint az ukránoknak már nem szállítanak, csak a tranzit megy.