[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
"leszereltünk 1240 nukleáris robbanófejet, cserébe adjanak 1240 Javelin páncéltörő rakétarendszert
"
Na! hajrá? Oda nekik a 1240 javelint!!!! A Hummer az csak egy szállító eszköz!


"Nem valoszinu, hogy "ingyen" sgítettek az Iránnal torténo alku elérésében, mikor számukra nézve káros hatásu"

És mit kapnak érte cserébe? Két parázsló Ukrán megyét?
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 017
1 636
113
Helyhatósági választások: Moszkva szerint paródia, a magyar közösség számára viszont tragédia

Július elején fogadta el az ukrán parlament a helyhatósági választásokról szóló törvényt. A bejutási küszöb emelése révén a kárpátaljai magyar közösséget az a veszély fenyegeti, hogy már nemcsak országos, hanem regionális szinten is képviselet nélkül maradhat. A szakadár területek különleges státusának kérdése még rendezetlen. Moszkva szerint paródia az új jogszabály, a magyar közösség számára viszont tragédia - írja a Népszava. Második olvasatban is elfogadta a kijevi parlament, a verhovna rada az új ukrán helyhatósági választási törvényt, lényeges módosítás már nem várható. A tervezet értelmében 2015. október 25-én rendezik meg a voksolást Ukrajnában, a Krím, Donyeck és Luhanszk megyék nélkül. A Krímben nyilván az orosz „ideiglenes megszállás” miatt, a két szakadár megyében az „orosz fegyveres agresszió miatt”, vagyis azért nem rendezik meg a választást, mert betarthatatlanok az EBESZ választásokra vonatkozó normái, az ukrán hatóságok nem tudják garantálni a voksolás és a választók biztonságát, a folyamat tisztaságát.
A törvény alapvető szépséghibája az, amire a Velencei Bizottság is figyelmeztetett, hogy nem hagy elegendő időt a felkészülésre. A választási törvényeket legalább egy évvel az alkalmazás előtt kell elfogadni demokratikus jogállamokban. Az ukrán pártoknak viszont alig néhány hét áll rendelkezésükre, a kampány 50 nappal a voksolás előtt kezdődik, vagyis szeptember elején. Újdonságnak számít, hogy visszahívhatók lesznek a helyi tanácsok képviselői, valamint az is, hogy a pártlistákon minimum 30 százalékos arányban kötelező lesz nőket jelölni. Ezen utóbbi előírás azonban vélhetően nem rendezi át a nemek viszonyát a testületekben, ugyanis az nincs rögzítve, hogy a bejutó helyeken is kell szerepelniük nőknek.
Új rendelkezés, amely viszont komoly átrendeződést hozhat, hogy a helyhatósági választásokon pártszövetségek nem vehetnek részt, de indulhat minden olyan párt, amelyet a törvény elfogadásának pillanatáig jegyeztek be vagy neveztek át. Ez az ukrán politikai viszonyok és szokások közepette rendkívül lényeges előírás, hiszen amint az utóbbi idők választásai is bizonyították, bevett és sikereket hozó eljárás volt, hogy több párt beáll egy-egy ismert politikus mögé, s az így létrejövő blokk (mint például a most kormányzó Petro Porosenko Blokkja) méretkezik meg. A pártoknak külön-külön kell indulniuk, a bejutási küszöb megyei és járási szinten is 5 százalék lett a korábbi 3 helyett.
A kárpátaljai magyarságnak két egymással versengő pártja van, a lakosság számaránya pedig nem elegendő ahhoz, hogy a KMKSZ és az UMDSZ külön-külön is átléphesse a bejutási küszöböt, s bekerüljön a Kárpátaljai Megyei Tanácsba. Egymás ellenében esélyük sincs. A jogszabály első változatában még szerepelt egy 7 százalékos küszöb a pártszövetségek számára. A két rivális szervezet meg is kezdte a tárgyalásokat, vagy inkább csak a tapogatózást, a közös fellépés érdekében. Valamiféle laza választási szövetséget talán még kikényszeríthetett volna közöttük a szükség és a ráció, de összeolvadásuk szinte elképzelhetetlen.
Azzal, hogy csökken a képviselők száma, (Kárpátalján például a jelenlegi 108 helyett 90-es létszámmal áll majd fel a képviselő testület), az egy mandátum megszerzéséhez szükséges relatív szavazatmennyiség is megnő. Tekintettel arra, hogy a háború, főképp a katonai besorozások miatt a kárpátaljai magyar férfilakosság nagyszámban a külföldi munkavállalást választotta a front helyett, a közösség számaránya egyelőre felmérhetetlen mértékben csökkent. (Korábban 150 ezer körüli volt a magyarok száma.) Ilyen körülmények közepette gyakorlatilag kizárt a mandátumszerzés.
A Kárpáti Igaz Szó ungvári magyar hetilapnak adott interjúban, Zubánics László, az UMDSZ elnöke úgy vélekedett, „Az, hogy a pártszövetségek indulása kikerült a törvény passzusai közül, egészen új helyzetet teremt sokak – köztük a kárpátaljai magyarság – számára”. Hangsúlyozta: a 2014-es parlamenti választások adatai azt mutatják, hogy a magyarság körében igen alacsony volt a részvételi arány, s egy 3 százalékos eredmény eléréséhez is hatalmas mobilizációs munkát kell elvégezni.
„Mindezek tudatában bátran kijelenthetem, hogy az 5 százalékos megyei küszöb elérése a magyar pártok mindegyike számára külön-külön irreális cél. Valamilyen együttműködés kidolgozása és annak betartása esetén azonban elérhető, még egy alacsonyabb részvételi arány esetén is”, szögezte le Zubánics.
Arra a kérdésre, hogy „Az új törvény milyen hatással lehet az elkezdődött magyar–magyar párbeszédre?”, a pártelnök úgy vélekedett, adottak a kompromisszum lehetőségei. „Amennyiben eredményeket akarunk felmutatni megyei szinten, a megyei jogú városokban, illetve képviselői többséget szeretnénk a tömbmagyar területeken, akkor a két magyar szervezetnek sürgősen kompromisszumos megállapodást kell kötnie. 2010-ben már foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, megvannak azok a keretek, amelyek lehetővé tennék egy sikeres választási szereplést. Ehhez megvan a jószándék a szervezetek vezetői, a magyar kormányzat részéről, most a vezető testületeken a sor, hogy bizonyítsák – a köz érdekében hajlandók megállapodást kötni”.
Gál Mária - Népszava

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/helyhatosagi-valasztasok-moszkva-szerint-parodia-magyar-kozosseg-szamara-viszont-tragedia
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Ukrajna szegény ország a csőd szélén, Oroszország viszont tehetős, sőt dúsgazdag. Az oroszoknak kéne jeleskedniük a nyugdíjak kifizetésében. Azok az emberek életük java részét a Szovjetunióban dolgozták le, annak pedig a javát Oroszország kapta, így a nyugdíjakat is nekik kéne állni.

Bár az ottani lakosságnak az lenne a legjobb ha mindkét helyről kapnának nyugdíjat. Akkor már csak a lövöldöző militánsokat kéne elzavarni és megint normális életük lehetne.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 891
113
Miért fizetne Oo? Az emberek az Ukrán SZSZK-ban éltek, ott dolgoztak oda fizették az adót. Ukrajna koteles a nyugdíjakat fizetni, ha szerintuk a terulet Ukrajna része! Az oroszok átvették a teljes szovjet ukrán kulfoldi tartozást és kifizették. Az ukránok tiszta lappal kezdhettek. Sok mindent otthagytak az oroszok amit az ukránok elherdáltak, tonkretettek...stb.
 

norbi1985

Member
2015. május 11.
150
2
18
29-07_eng.jpg
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Miért fizetne Oo? Az emberek az Ukrán SZSZK-ban éltek, ott dolgoztak oda fizették az adót. Ukrajna koteles a nyugdíjakat fizetni, ha szerintuk a terulet Ukrajna része! Az oroszok átvették a teljes szovjet ukrán kulfoldi tartozást és kifizették. Az ukránok tiszta lappal kezdhettek. Sok mindent otthagytak az oroszok amit az ukránok elherdáltak, tonkretettek...stb.

Ukrajna csak a bankrendszeren keresztül tudja átutalni a nyugdíjakat az érintetteknek. Donyeckben és Luhanszkban viszont megszűnt az ukrán bankrendszer. Visszatelepíteni csak akkor lehet, ha a szakadár milíciák nem tudják kifosztani őket.

Addig az emberek kénytelenek átjárni Ukrajnába, mivel Oroszország nem fogja kifizetni a nyugdíjukat, csak Ukrajna. A "népköztársaságokra" sem számíthatnak nyugdíjügyben csak lövöldözésügyben, érthető ha az embereknek kezd elege lenni a milicistákból, akik az életükről nem gondoskodnak csak a halálukról.
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Érik a banán! Baloga a mai beszéde után, amiben keresztbe-kasba megvádolta a kijevi kormányzatot a kárpátaljai csempészhálózat fenntartásáért, lelépett M.o.-ra. Lehet, hogy beindul a hosszúkések ideje, de azért kárpátalja is jelentkezhetne, mert furán alakulnak a dolgok. Én például nem gondoltam volna, hogy csendben eloldalog és hagyja veszni az álmait.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 891
113
Érik a banán! Baloga a mai beszéde után, amiben keresztbe-kasba megvádolta a kijevi kormányzatot a kárpátaljai csempészhálózat fenntartásáért, lelépett M.o.-ra. Lehet, hogy beindul a hosszúkések ideje, de azért kárpátalja is jelentkezhetne, mert furán alakulnak a dolgok. Én például nem gondoltam volna, hogy csendben eloldalog és hagyja veszni az álmait.

Miután nyíltan beismerte egy interjúban, hogy o pénzelte a jobb szektort Kárpátalján nem meglepo, hogy lelépett....
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
Érik a banán! Baloga a mai beszéde után, amiben keresztbe-kasba megvádolta a kijevi kormányzatot a kárpátaljai csempészhálózat fenntartásáért, lelépett M.o.-ra. Lehet, hogy beindul a hosszúkések ideje, de azért kárpátalja is jelentkezhetne, mert furán alakulnak a dolgok. Én például nem gondoltam volna, hogy csendben eloldalog és hagyja veszni az álmait.

Most akkor Lanyo és Baloga is Magyarországon van?
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 135
7 197
113
Azért Porosenko amikor azt hangoztatja, hogy leszereltek 1240 atomtöltetet, elfelejti, hogy ezt nem ingyen tették.

A nyugati országok (főleg az USA) akkora pénzeket fizettek ki érte ... ugyanis az Oroszok közölték, hogy ezek ott maradtak, a volt tagországok (Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán) pénzt kérnek érte, de sajnos Oroszországnak erre nincs pénze.

Tehát ez akkor jó kis üzlet volt Ukrajnának. Hová lett az a pénz?
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Nem tartom valószínűnek, hogy Magyarországon lennének. Szerintem inkább valami kellemes görög szigeten iszogatják az uzot, és röhögnek a markukba. De az biztos: mindketten leléptek.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 065
88 000
113
Nem tartom valószínűnek, hogy Magyarországon lennének. Szerintem inkább valami kellemes görög szigeten iszogatják az uzot, és röhögnek a markukba. De az biztos: mindketten leléptek.

Nem. Magyarországon vannak. 1066 Budapest, Jókai u. 6 ;)
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
<blockquote rel="rumcajsz">Nem tartom valószínűnek, hogy Magyarországon lennének. Szerintem inkább valami kellemes görög szigeten iszogatják az uzot, és röhögnek a markukba. De az biztos: mindketten leléptek.

Nem. Magyarországon vannak. 1066 Budapest, Jókai u. 6 ;)</blockquote>

Mit keresnének az MSZP székházban?
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 450
23 645
113
Nem tartom valószínűnek, hogy Magyarországon lennének. Szerintem inkább valami kellemes görög szigeten iszogatják az uzot, és röhögnek a markukba. De az biztos: mindketten leléptek.

Végül is porosneko elérte a célját, mind a két oligarcha elhagyta Kárpátalját!
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Terrorizmussal vádolnak egy elfogott orosz katonatisztet

Terrorizmus gyanújával vádat emeltek szerdán az ukrán hatóságok egy orosz őrnagy ellen, akit a hét végén ukrán katonák fogtak el Kelet-Ukrajnában egy katonai eszközöket szállító teherautón.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) főnöke, Vaszil Hricak újságíróknak azt mondta, az oroszországi Kirov térségéből származó, 37 éves Vlagyimir Sztarkov azonnal bevallotta, hogy az orosz fegyveres erők szolgálatában áll, miután az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött, kelet-ukrajnai Donyeck városától 22 kilométerre lévő egyik ellenőrzőpontnál ukrán katonák megállították járművét.

Az SZBU tisztségviselői azt mondták, Sztarkov és egy másik férfi, aki saját bevallása szerint szeparatista harcos, eltévedt, véletlenül érkeztek az ukrán erők által felállított ellenőrzőponthoz. A biztonsági szolgálat által közzétett videofelvételen Sztarkov kifejti: miután az oroszországi Rosztov térségében jelentkezett katonai szolgálatra, arra utasították, hogy Ukrajnában szolgáljon a szakadárok katonai tanácsadójaként.

A Reuters hírügynökség szerint Sztarkov ügyén keresztül az ukrán hatóságok valószínűleg megerősítik Moszkva elleni vádjaikat, miszerint Oroszország továbbra is katonákkal és hadieszközökkel támogatja az oroszbarát szakadárokat, aktívan beavatkozik a 15 hónapja tartó kelet-ukrajnai konfliktusba, és aláássa a februárban Minszkben kidolgozott békefolyamatot.

Nem ez volt az első eset, hogy ukrán hatóságok orosz katonákat fogtak el Kelet-Ukrajnában. Májusban Kijev az orosz haderők két tagját vette őrizetbe. Válaszul a Kreml úgy nyilatkozott, hogy a két férfi korábban távozott az orosz különleges egységektől, és önszántukból tartózkodtak Ukrajnában.

Petro Porosenko ukrán elnök szerdán a nyugat-ukrajnai Lviv városában megismételte, hogy az orosz erők minden tagjának el kell hagynia az országot.

Az ukrán erők és az oroszbarát szeparatisták között dúló konfliktusban becslések szerint 7000 ember vesztette életét, és mintegy 2 millióan menekültek el otthonukból.
http://hvg.hu/vilag/20150729_Terrorizmussal_vadolnak_egy_elfogott_oros
 

eevil

Active Member
2015. július 3.
240
70
28
@cinikus: Te a jogi gyakorlatra gondolsz. Az valóban arra hajlik, amerre fúj a szél. Ezért nem szagol a kutya se az egyezmény megszegése után: a politikai szél most máshova fúj. Azonban a jog szava egyértelmű. Ahogy az is, hogy ha egy ország aláír egy nemzetközi egyezményt, akkor ott már nincs helye okoskodásnak, hogy "de korábban a mienk volt".
Szóval mégegyszer: nem valami végső igazságot látok az egyezményben, ami eldönti a morális gondot, hogy Krím melyik országé. De igazad van, ezt kiveséztük.

@boki: Kösz! Kíváncsi vagyok.

@rumcajsz: az alkalmasságról szólva hasonlót vártam, de sikerült meglepned a leírtakkal.
 

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 813
305
83
<blockquote rel="akagi"><blockquote rel="meister">MOL-állami tulajdon
MÁV-állami tulajdon
Telekom - múltkor épp ők akartak venni a kormányzatihoz hasonlatos "forgalomfigyelőt" a béna olasz hekkertől - valószínűleg az állami szervek tudtával (német és magyar szervek)

és máris ott vagy, hogy az átmenő forgalomba állami szerveken keresztül sok más kicsi lepcses kezecskéje is beletud nyúlni... :)
Legalább a megszólítás.....!
Úgy látszik, hogy a stílus az kívánni valót hagy maga után...
Most mit szerettél volna mondani, hogy a MOL és a MÁV állami tulajdon? Miért a t-com az nem? Elárulom, hogy a "K" vonalakat is ő üzemelteti.
Azt a f@ságot, meg ne hintsed, hogy az "olasz hekkerektől" akartak venni, mikor van megfelelő magyar gyártású és az a neve: ENIGMA2000
Milyen kicsi kézről beszélsz? Talán a tiedről?
Na jó napot!

</blockquote>

haha, nem nyúlok bele a szervek munkájába, bár néha jobb munkát végzek, mint ők :p

és ha már megszólítás: egy egyszerű felsorolás volt, pertut sem ittunk (csendőrt sem), tehát nem hinném, hogy amit általánosan címzek, azt mindig @akagiznom kell.

Válaszoltam, de inkább kitöröltem,mert jobban ismerem a terepet, mint ahogy te kötözködsz! Tudod, magas lóról nagyot lehet esni!
Ha nem idézel illik a megszólítás! Üdvözlet!