[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Donyeck: békésen tartották meg az iskolai évnyitókat
https://www.youtube.com/watch?v=KRfrSsfOitU

Kijev: háromra nőtt a hétfői zavargások áldozatainak száma
https://www.youtube.com/watch?v=HFojmDThC0g
 

meister

Active Member
2015. május 8.
798
31
28
CN1uq6oWIAISLqq.jpg
hasonlo infografika nincs a DNR/LNR reszerol?
 

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
Remélem nincsen, nemszeretném őket is kinevetni :D
Mindenesetre jót szórakoztam a grafikonon, köszönöm a szép estét :)
 

meister

Active Member
2015. május 8.
798
31
28
A joggal - mint tudjuk - lehet élni és visszaélni is. Mindig érdekek szerint.

A 2. paragrafus azt mondja: önként. Ezt a vádnak bizonyítania kell. Nem feltétlen olyan egyszerű.

Dönteni persze a "független" bíróság fog. Kár, hogy sokszor a józan észtől függetlenek.
Az elobb emlegetett Rozsa Eduardot sem vontak semmilyen eljarasba, pedig o nemcsak itthonrol nyomott zsoldosokat, hanem kint alakulatot is vezetett, bar o erdekes figura volt, hiszen remek kapcsolatai voltak a magyar katonai elharitassal, aminek tulajdonkepp az eredeti foglalkozasahoz igen sok koze volt (leven osszekoto volt szovjet es a magyar elharitas kozott), ezert mindig tudta, melyek az infok melyeket atadva o mindig jol jon ki (neha az emberkei meg nem)... Tehat ha van hasznalhato infoja, emberunk mindenfele eljarast meguszhat, bar ehhez vamzerkednie kell.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
<blockquote rel="silurusglanis">Szerinted ha ráállnak egy emberre és tényleg talicskával viszik a bizonyító erejű fényképeket, stb. akkor mennyi mozgástere marad a bíróságnak? Meg úgy általában...
Ki áll rá? Hol? Hogyan? Milyen fényképeket? És azok a fényképek mit bizonyítanak szerinted? Úgy halványan azért sejted, hogy a Btk. 146. § (2) bek. esetében úgy nagyjából mit kellene bizonyítani valójában? Erősen kétlem...
Napjainkban is van rá példa (nem is egy), hogy a bíróság "kiröhögi" az ügyészséget a "bizonyítékaival" együtt és megszünteti az eljárást.</blockquote>

Ne becsüld le a nyomozó hatóságok képességeit. Elég közelről ismerem őket, no nem mint "alany".
A Be. megkülönböztet bizonyítási eszközöket mint: a tanúvallomás, a szakvélemény, a tárgyi bizonyítási eszköz, az okirat és a terhelt vallomása.
A bizonyítási eljárások: szemle, helyszíni kihallgatás, bizonyítási kísérlet, felismerésre bemutatás, szembesítés, szakértők párhuzamos meghallgatása. Azért elég széles a tárház. (Pl. a fotókat megszakértik és ennyi elég is.)
A bíróság értékelési mechanizmusát nem szabad egy kalap alá venni, inkább homlokegyenest eltérő ítéletek a jellemzők. Azt gondolom, egy ilyen - pláne politikai felhangokkal is körbevehető ügyet - nagyon nehezen ítélnének a terhelt javára, még ha relatíve kevés bizonyíték gyűlt is össze, bár a száma nem mérvadó. Nem szövetségesek, a NATO, EU durciban van Oroszországgal, a pozíció tehát adott, mi pedig az előbbi brancsban vagyunk tagi státuszban. Ha a személyt azonosítják, és az egyéb bizonyítékok begyűjtése sikeres, továbbá akarat van hozzá a szervtől, rámozdulnak az ügyre, akkor nagyon kevés enyhítő körülményt látnék ebben a témában.
Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a váderedményesség elég jó mostanság, a másodfok pedig nem enyhít, vagy helybenhagy, vagy súlyosít.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ukrajna: kilépett a Radikális Párt a kormánykoalícióból
Bejelentette frakciója kilépését a kormánykoalícióból Oleh Ljasko, a Radikális Párt vezetője kedden, egy nappal azután, hogy véres összecsapássá fajult a parlament előtt az alkotmánymódosítás elleni tüntetés, amelyen pártja hívei is részt vettek.
http://www.atv.hu/kulfold/20150901-ukrajna-kilepett-a-radikalis-part-a-kormanykoaliciobol
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/ukrajna-oroszorszagot-ellensegenek-nyilvanitotta
"Ukrajna Miniszteri Kabinete kijelentette, hogy Oroszországot agresszornak és az ország ellenségének tekinti- írja az UNIAN.
Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök szerint Ukrajna függetlenségének kikiáltása óta először nevezi meg katonai doktrínájában ellenségét, melynek az Orosz Föderációt tekinti..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/lavrov-ukrajna-veszte-hogy-egyuttmukodik-szelsosegesekkel
"Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere nyilatkozott a kijevi zavargásokról, amelyet az ukrán nacionalisták a parlament alkotmánymódosító ülése miatt robbantottak ki – írja a RapidPress Hírszolgálat.
„A szélsőségesekkel nem szabad játszani: se a Jobb Szektorral, se a Szvobodával. Tegnap azt figyeltem mi történik Ukrajnában. Tudják Ukrajna belügyminisztere szerint ezek a szvobodás szélsőségesek felelősek ezekért a bűnökért, a Nemzeti Gárda tagjának a meggyilkolásáért és több tucat békés lakos megsebesítéséért” – mondta Lavrov.
A tegnapi tragikus kijevi eseményeken a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel és az egyikük egy gránátot dobott a rendfenntartók közé. A robbanásnak halálos áldozata is van. Ezen kívül 141 ember megsérült és közülük tízen súlyos állapotban fekszenek a kórházban. Egy rendfenntartó lábát amputálni kellett, két másik pedig elvesztette a szemét."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/matvijenko-kijevi-osszecsapas-radikalisokkal-valo-jatszadozas-eredmenye
"Valentina Matvijenko, az orosz Föderációs Tanács elnöke szerint a kormány a neonácikkal, illetve újfasisztákkal folytatott játszadozásának eredménye a tegnapi kijevi összecsapás – írja a RapidPress Hírszolgálat..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/ukrajna-szerdan-fontolora-veszi-az-oroszorszag-elleni-bevezetendo-szankciokat
"Petro Porosenko kijelentette, hogy Ukrajna a Nemzetbiztonsági Tanács legközelebbi ülésén fontolóra veszi az Oroszország ellen bevezetendő szankciókat - írja a Korrespondent.net..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/turcsinov-elmondta-mikor-gyozhet-ukrajna-oroszorszag-ellen
"Ukrajna Nemzetbiztonsági Tanácsának titkára, Olekszandr Turcsinov kijelentette, hogy Ukrajna az Oroszországgal folytatott háborúban csak akkor győzedelmeskedhet, ha az ország területéről az utolsó támadót is kiűzi- nyilatkozta Turcsinov az Ivan Bohun Líceum ünnepségén..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/moszkal-kiall-kettos-allampolgarsag-mellett
"Hennagyij Moszkal kormányzót a kettős állampolgársággal kapcsolatos véleményéről kérdezték egy interjúban.
Még 2014 februárjában benyújtottak egy törvénytervezetet a Legfelsőbb Tanácshoz, mely büntetőjogi felelősségre vonást helyez kilátásba, ha az ukrán állampolgárok nem jelentik be, hogy felvették más ország állampolgárságát. Kárpátalja kormányzója teljesen értelmetlennek és indokolatlannak tartja ezt az intézkedést - közli a Kárpátalja Ma. Nem érti, miért kellene valakinek börtönbe vonulnia, ha egy-egy élethelyzetben egy másik ország állampolgárságát felvéve nem akarja megszüntetni ukrán állampolgárságát. Mint elmondta, Kárpátalján problémát jelentene a törvény joggyakorlása, hiszen sokan az ukrán mellett felvették a magyar vagy a román állampolgárságot, de több ezer külföldön dolgozó ukrán lett Spanyolország, Olaszország, Portugália és más ország állampolgára...
...Moszkal később hozzátette, hogy a Krímen zajló eseményekhez hasonló történésekre nem kerülhet sor Kárpátalján."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusnext.ru/news/1441142231
Jeffrey Payette az USA Ukrajnai nagykövete kifejezte csodálatát az Ukrán haditengerészet bátorságáért a Krím félsziget tavaly tavaszi védelméért.
"Szeretném kifejezni különleges tiszteletemet a férfiaknak és nőknek akik az Ukrán haditengerészetet szolgálják. Mindannyian emlékszünk a bátorságra és kitartásra amelyet a matrózok és katonák mutattak az Orosz agresszió idején a Krim-félszigeten..." -mondta a nagykövet..

620_400_1441127444-9051.jpeg
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://rusnext.ru/recent_opinions/1441137640
Szaakasvili azt mondta, hogy Odessza elszakadhat Ukrajnától. Odessza meg tudja ismételni a Donbass forgatókönyvét..
..A régióban foghatók Orosz TV csatornák. Ez oda vezethet hogy Odessza kiszakad Ukrajnából.

http://rusnext.ru/news/1441140923
Hirtelen megvilágosodás: Andrei Bondarenko a Jobb Szektor tagja, egy interjúban kételkedett abban, hogy Orosz csapatok harcolnának a Donbassban.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 337
20 783
113
http://www.origo.hu/nagyvilag/20150901-keritest-epit-oroszorszag-a-donyecki-hataron.html


Határzár épül Oroszországban
PALKÓ ISTVÁN, UNGVÁR2015.09.01. 14:1746

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat rosztovi igazgatóságának megrendelésére szögesdrót-kerítés építésébe kezdtek a mai hivatalos orosz–ukrán határon. A dél-oroszországi megye és a szakadár ukrajnai köztársaság között létesítendő műszaki határzár létesítésére 10 millió rubelt (közel 43 millió forintot) különítettek el a költségvetésből.

Az orosz Lenta.ru hírportál információi szerint a kerítés első, három kilométeres szakaszának még az idei év végéig el kell készülnie. Az orosz hatóságok már tavasszal jelezték szándékukat a határzár kiépítésére, ha másképpen nem sikerül visszaszorítani a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus térségéből Oroszországba irányuló fegyvercsempészetet.
........
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 337
20 783
113
SEA BREEZE-2015 – A FEKETE-TENGER EGYIK LEGNAGYOBB HADGYAKORLATA KEZDŐDIK

Odessza és Mikolejev megyében, illetve a Fekete-tenger északnyugati részén kezdetét veszi a nemzetközi See Breeze-2015 hadgyakorlat – írja a TASS.

Ukrajna Védelmi Minisztériumának sajtóosztálynak nyilatkozatából kiderül, hogy a szeptember 12-ig tartott hadgyakorlat célja, hogy egy válságövezetben végrehajtott nemzetközi műveletet gyakoroljanak. „A gyakorlatoknak a bizalom és a régió biztonsági fokának a megnövelése a célja, illetve a NATO és Ukrajna hadiflottáinak közös munkájának a fejlesztése” – mondták a Védelmi Minisztériumban.

Ez lesz az egyik legnagyobb tengeri hadgyakorlat. Több mint 2,5 ezer tengerész fog részt venni a világ több országából. Ukrajna ezer tengerészét, kilenc hadihajóját, nyolc repülőgépet és helikoptert, 50 kerekes járművet, illetve a parti őrség 10 járőrhajóját fogja bevetni. Az Egyesült Államok ezer katonát, öt hajót, két tengeralattjárót, hat repülőgépet és helikoptert, illetve 40 kerekes járművet vet be a gyakorlaton. A NATO országokat 500 katona, hat hajó, három tengeralattjáró, hat repülőgép és helikopter, illetve 10 kerekes jármű képviseli.

A Védelmi Minisztérium nyilatkozata szerint a gyakorlat alatt az odesszai Skolnij katonai repülőteret, a mikolajevi Kulbakino repülőteret, a herszoni Csernobajevka repülőteret, az odesszai nemzetközi repülőteret, az Ocsakov leszállóhelyet is használni ogják. A gyakorlat kiterjed még a Pervomajskij szigetre, az odesszai kereskedelmi tengeri kikötőre, a Déli tengeri kikötőre és a Mikolajev megyében található Ocsakov katonai kikötőre is.

Forrás: TASS

http://rapidpress.info/sea-breeze-2015-a-fekete-tenger-egyik-legnagyobb-hadgyakorlata-kezdodik/
----------------------------------------

LETARTÓZTATTAK EGY ÚJSÁGÍRÓT A RÁDA ELŐTTI ÖSSZEÜTKÖZÉS UTÁN

16 óra körül Kijev főutcáján, a Krescsatikon elfogták Artem Furmanyukat Donyeckből származó újságírót – írja a Rusvesna. „Ez nagyjából 16 óra körül történt a Két Liba kávézó előtti járdán.

Furmanyukkal együtt négy embert fogtak el, de a közöttük lévő kiskorút a tömeg kiszabadította” – nyilatkozta egy szemtanú. „Láttuk, ahogy Furmanyuknak kicsavarják a kezét és bilincsbe verik. Azt kiabálta, hogy bevisznek, és még három másik feküdt a csomagtartóban. Egy nagy terepjáró volt, aminek 1778 a rendszáma. Az ex berkutosok használnak ilyeneket” – mondta a szemtanú.

A csomagtartóban lévő fiatalt végül a tömeg kiszabadította. A harmadik személy is egy donyeckből származó férfi, aki az Azov zászlóalj tagja volt, Mihail Krivorucskin. A negyedik férfi neve ismeretlen. Furmanyuk telefonja nem elérhető, csak egy percig volt bekapcsolva, amikor egy üzenetet küldtek róla az egyik családtagnak a következő szöveggel: Elfogtak és mindenkit felhívtam. Furmanyuk 11 körül is látták a Ráda előtt. Donbássz különleges státusza ellen tüntetett, és még egy TV-csatornának is interjút adott. Annak idején az euromajdan egyik résztvevője volt és ezért kellett elhagynia Donyecket.

Forrás: Rusvesna

http://rapidpress.info/letartoztattak-egy-ujsagirot-a-rada-elotti-osszeutkozes-utan/
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 337
20 783
113
ZAHARCSENKO: TOVÁBBRA SINCS KÜLÖNLEGES STÁTUSZA DONBÁSSZNAK

Zaharcsenko szerint Porosenko alkotmánymódosításra vonatkozó javaslatai továbbra sem ígérnek semmi jót a Donbássz felkelői által ellenőrzött részek különleges státuszára vonatkozóan –írja a Lenta.ru

„Átolvastam, amit Porosenko aláírt, ígéretéhez híven minden, az önállóságra vonatkozó legkisebb betűt is kihagyta az új alkotmány tervezetéből” – húzta alá a DNR vezetője. Denisz Pusilin szerint az alaptörvény Rada által helyben hagyott tervezete semmit sem tükröz a minszki egyezményekben foglaltakból, sőt Vladiszlav Dejnego szerint a tervezet még több lehetőséget ad a kijevi kormánynak a Donbássz ellenőrzésére.

A parlamenti szavazás napján több mint háromezren tüntettek a Rada épülete előtt, tiltakozva a felkelőknek tett ígéretek és kedvezmények alkotmányba foglalása ellen, így a küldötteknek „megadták a kellő hangulatot” a szigorítások megszavazásához. A tüntetés a kivezényelt rendőrök elleni harcba torkollott, amelyben halottak és sebesültek is voltak. Ez év július végén az ukrán alkotmánybíróság törvényesnek ítélte az ország decentralizációjára vonatkozó javaslatokat.

A Petro Porosenko által beterjesztett alkotmánymódosítási javaslat a kiegészítésekkel együtt törvényesnek ismerték el, azok lehetővé teszik a Luganszki és Donyecki megyék egyes területein a helyi önállóság megteremtését, de különleges státuszt nem adnak azoknak.

forrás: Lenta

http://rapidpress.info/zaharcsenko-tovabbra-sincs-kulonleges-statusza-donbassznak/
 

harcosamazon

Member
2015. szeptember 1.
98
0
6
A DNR kormánya a helyi választásokra az EBESZ-t is meghívta
A DNR kormánya meghívta az ODIHR szakértőit, hogy vegyenek részt az október 18-ra tervezett helyi választásokon – írja a Komszomolszkaja Pravda.
Makszim Lescsenko a DNR adminisztrációjának vezetője megjegyezte, hogy a nemzetközi jogvédőknek felajánlották, hogy vegyenek részt a szavazás megfigyelésén. Szavai szerint senki sem szeretne bujkálni és titkos szavazásokat tartani.
„Mindent megteszünk, hogy a helyi választások tiszták és nyíltak legyenek. Abban, hogy megmutassuk a választások tisztességességét és nyíltságát az ODIHR fog nekünk segíteni” – mondta Lescsenko. Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök szerint a helyi választások fenyegethetik a minszki egyezményt. A DNR kormánya nem ért egyet velük. Állításuk szerint többször is megpróbáltak megbeszéléseket folytatni az ukránokkal, de mindig zsákutcába jutottak.
forrás: karpathir.com
South Front Hu
 
T

Törölt tag 1526

Guest
13 órától élő Ebesz tájékoztató a kelet-ukrajnai helyzetről.
http://uacrisis.org/ru/stream#eng
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
NAGYEREJŰ ROBBANÁS UNGVÁRON

South Front Hu
27 mins ·

ROBBANÁS UNGVÁRON!!!

Ma reggel hatalmas robbanás rázta meg Ungvár egyik városrészét.

Az elsődleges információk szerint a detonáció a Szabadság sugárút és a Sváb utca környékén a pravoszláv székesegyház mögötti épületegyüttes környékén történt.
A környéken lakók beszámolói szerint több robbanás is volt, majd sűrű fekete füst gomolygott a környéken. A Zsamajev utcai házak lakói legkevesebb két robbanást hallottak. A helyszínen tartózkodnak a rendvédelmi szervek és a tűzoltóság dolgozói, valamint egy mentőautó is a közelben parkol.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi történt. karpathir.com