[HUN] Airbus Helicopters H145M HForce

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 814
113
A dolgok jogi hátterét nem ismerem, de ha a fedélzeten lévőknek nincs legalább szakápoló végzettsége és orvos által adott kompetencia, akkor ők jogilag nem igazán csinálhatnak beavatkozást a betegen / sérültön
Szia,

Biztos csak eliras a fenti a reszedrol, de ugyan miert kellene szakapolo vegzettseg, amikor a mentogepkocsik jelentos reszen is szakkepzetlen mentoapolo van?
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 640
886
113
Szia,

Biztos csak eliras a fenti a reszedrol, de ugyan miert kellene szakapolo vegzettseg, amikor a mentogepkocsik jelentos reszen is szakkepzetlen mentoapolo van?
Bocsánat ez off lesz:

Szia,
Nagyon régóta nem néztem a fórumot, csak most lestem bele.

Amit te kérdezel az csak a földi, általános mentésben van.
Ezért arrafókuszálva fogom leírni:

Alapvető különbség a beteg/sérültellátás szempontjátból 2 fő szintet különböztetünk meg:
  • BLS: Alapszintű-,
  • ALS: Emeltszintű ellátás.

Ezen fellül természetesen különböző kompetenciaszinteket különböztetünk meg, a különböző kompetenciaszintek különböző beavatkozási jogköröket jelöl.

BLSZ-szinten: Vannak a minimumvizsgával rendelkezők (mentőgépkocsivezető, szakképzetlen mentőápoló), szakápolók (ott is 2 szint van). Minden beavatkozási kompetenciát a törvény határoz meg, azon belül pedig az omsz szűkíti, évente adják ki a kompetencialistákat.

A szakképzetlen mentőápolóknak 3 éven belül megkell szerezniük a szakképesítést! Minden OMSZ dolgozó a Szabványos Eljárásrendek alapján végzi a munkáját ( :D ) .
Igazából folyamatosan törlöm és újra-újra írom a válaszokat, hogy érthetően válaszoljak neked.

De a lényeg: A szakképzetlen mentőápolókat azért vették fel, mert HATALMAS hiány volt ápolói szinten, illetve mivel az OMSZ PR részlege az, hogy mennyire jófejek vagyunk, profik , meg mindenkit IS megmentünk és ellátunk... Nyilván már fent is feltűnt ,hogy rengeteg mentőegységet nem tudnak kiállítani, mert nincs személyzet, valamit lépni kellett.
Ugye, mint mondtam van BLS és ALS egység, minden hívás nem igényel ALS ellátást és nincs is annyi egység, azokkal az erőforrásokkal jól kell gazdálkodni, mert hamar elfogynak és vidéken általában 1 esetkocsi vagy rohamkocsi + 1 mentőtiszti/mentőorvosi kocsi van és kifújt, a következők majd 40-50km-re vannak. DE róluk majd később.

A mentőgépkocsi azért nagy érték, azon kívül, hogy az irányítások általában a porba sem néznek minket, mert több helyen vannak (hamarabb kiérnek a helyszínre), feltudják mérni a szituációt és visszajelzést tudnak adni, betegellátást tudnak kezdeni.

Példák csoportosítva:

1. A kórházak közötti átszállítások területi ellátási kötelezettség alapján. Ha valaki mondjuk másik megyében balesetezik, beviszik az ottani területi illetékes kórházba , ahol ellátják a beteget, stabil állapotú, igazából átkell szállítani a "saját" kórházába ahová tartozik vagy olyan kórházba ahol ellátják. Az ilyen betegek általában sétálnak vagy nem igazán mozoghatnak, fekve kell őket szállítani, esetleg a szállítás alatt rögzíteni kell őket, vagy felügyelni (10 percenként rápillantasz, mosolyogsz míg írod azt a szutyok tabletet) , esetleg oxigénigényes. DE semmiképpen nem igényel gyógyszereles ellátást, csak stabil állapotú betegek. ( Ha instabil meg sem lehet kezdeni a szállítását).

2. Háziorvos küldi (jobbik, ritkább esetben (a covid előtt is így volt!) meg is vizsgálta és tényleg igényli a kórházi ellátást), mert lusta vagy nem akarja megvizsgálni, esetleg nem ért hozzá... persze tudom, ilyen nincs ahogy olyan sem , hogy hívják a háziorvost vagy az ügyeletet és közlik, hogy nem mennek ki, meg áhh ezt biztos kórházba kell vinni... hívjanak mentőt.. Ebből rengeteg van ám. De itt is van olyan, ami tényleg mentőt sőt életmentőbeavatkozást igényel (bár ez ritkább, akkor általában kihagyják a doktort). (De azt is megemlíteném, hogy azért van pár tényleg lelkiismeretes és kiváló háziorvos, csak sajnos kevés.. egyszerűbb 1 beutalót írni és mentőthívni, amint megrendelte a mentőt már az ő felelőssége gyakorlatilag véget ér.

3. Részegek, Drogosok, Agresszív/Pszichiátriai betegek vagy kamubetegek szállítása. Az utca takarítása , sokszor ön-, és közveszélyességük miatt, sokszor rendőrség kér. A jelentős esetben azon kívül, hogy szépen beszélsz velük , meg felrakodot a hordágyra és beviszed, igazából más ellátást nem szoktak igényelni.

4. A hülyeségek kiszűrése: Rengeteg esetben életképtelenek (simán gyökér) vagy csak pánikol a bejelentő és nem lehet érdemben kikérdezni vagy hazudnak. Ilyen eset amikor jöjjön a mentő , mert nagyon rosszul vagyok meg nagyon fáj, de igazából külső személy részére semmi sem érzékelhető/látható/mérhető, természetesen fájdalomcsillapítót sem vett be, de akkora a fájdalma, mintha a harckocsi átment volna rajta... ja és ez a fájdalom már órák,napok, hetek óta tart.. :) vagy éppen rosszul van fullad, mikor megérkezünk a háza elé KISÉTÁL, hogy : MEHETÜNK ... fulladása nyoma sincs. Fáj a mellkasom... ja egyébként nem, csak hallottam, hogy ezt kell mondani és akkor gyorsabban jön a mentő... ja meg rosszul vagyok, de a gyógyszereimet nem vettem be.. ezek azok a "feladatok" amikor néhány mentő tippelni szokott a kedves "beteg" édesanyjának a foglalkozására... sőt a legjobb , amikor olyan a bejelentés, hogy párhuzamban riasztották az ALS egységet.. na ilyenkor lemondjuk őket, hiszen ezzel mi is megbírkózunk.

5. A nem egyértelmű helyzetek (+ BLS ellátása): Amikor a bejelentésből nem egyértelmű, hogy mi történt, milyen a sérült/beteg állapota, akkor kimegy a kiskocsi (mivel több BLS egység van, mint ALS) és sűrűbben, több helyen vannak szétszórva, ezért hamarabb kiér, felméri a beteg/sérült állapotát, számát illetve , hogy kell-e ALS egység a helyszínre , ezeket az információkat az Irányító Csoport felé visszajelzi, akik a megfelelő számú és szintű egységet fogják riasztani. Közben megkezdik a BLS ellátását, ha elég lemondja az ALS egységet, ha nem akkor kéri a helyszínre , akik később a megkezdett ellátásba becsatlakoznak, átveszik és BLS szinten folytatják. Sokszor van az, hogy kell az ALS az ellátáshoz, de a szállításhoz már NEM, így ők a helyszínen felszabadulnak és a BLS egység végzi a transzportot, ha nem akkor értelemszerűen az ALS vagy az ALS egység kíséretével fogják szállítani.

A szakképesítés nélküli mentőápoló :
  • Általában elsőként ér a helyszínre, visszajelent, társszerveket kér, ha szükség van rá.
  • Kritikus vérzés esetén a vérzéscsillapítás direktnyomással, pozícionálással, szorítókötéssel / Torniquettel.
  • Keringésmegállás esetén megkezdi az XBLS reanimatio-t. (Megkezdi és nem indul el a beteggel, kell a helyszínre az ALS egység)

- Egyszerű légútat biztosít: pozícionálással (állkiemelés / fejhátrahajtás / stabil oldalfekvés), egyszerű légútbiztosításra (mayo, wend tubusok), légúti szívásra korlátozott mélységig, ha könnyen eltávolítható a légúti idegentest akkor arra. Ez sokszor elég egy MEGKEZDETT ellátásnak a légútnál. (Nem, nem intubál, I-Gel-t / LMA-t sem tehet le)

- Légzést vizsgál (szimmetria,mélység, frekvencia), bármilyen eltérést jelent ha van rá mód, akkor nyugtatja a beteget illetve szükség esetén oxigénterápiát alkalmaz, szükség esetén ballonos-maszkos lélegeztetés. Nem hallgatózik, légzi hangot nem ítél meg, oxigénen kívül más gyógyszeres beavatkozást NEM végezhet.

- Keringést vizsgál (Pulzus, vérnyomás, CRT): Gyakorlatilag a beavatkozás kimerül mérésben, illetve a pozicionálásban.
Pozícionáláson kívül más bevatkozási jogköre NINCS: Nincs vénabiztosítás, nincs gyógyszerelés, nincs folyadékterápia.

- Idegrendszerrel kapcsolatos dolgok: (Vércukorszint, Stroke-vizsgálat bármilyen más idegrendszeri eltérés).
Beavatkozási jogköre nincs (ha alacsony a cukorszint és nyelésképes a beteg akkor cukoros és szénhidrát tartalmú ételt/italt etetni/iitatni a beteggel), időablakos, stabil állapotú strokeos betegnél jó, mert hamarabb ér ki, gyorsabban tudja megkezdeni a szállítást. Fájdalom esetén a nitraalgin fájd.csill. gáz. áll rendelkezésre (indikációk esetén).

- Egyéb vizsgálatok: teljes test vizsgálataEKG, kisebb sérülések ellátása. Itt is TTEKG készítése, amit mentőápoló NEM értékelhet! Érintett testrészek-végtagok rögzítése. (Craemer-sín, oxystabil, SAM-splint jellegű sínek, medenceöv, húzósín, nyakrögzítő, headblock, lapáthordágy/board, KED mellény) adott esetben a roncsból történő kiemelés (ami a trauma szerint mérlegelendő, nem illik mindenkit kivenni, mert lehet azzal ölöm meg , kihülés elleni védelem illetve hűtés). De nagyobb sérülés esetén érdemes az ALS egység, polytraumatizált betegnél pedig KÖTELEZŐ.


Egy szakképzetlen mentőápoló gyors helyszínrejuttatása nagy segítség (életmentő) lehet, de a beavatkozási lehetőségei elég korlátozottak. Az OMSZ-nál lévő feladatok jelentős részét megtudják oldalni, de a kemény, valódi mentést az ALS egységek végzik (átveszik a BLS-től). BLS egység instabil beteget nem igazán mozgat..

A szakápoló annyival több, hogy bárhol (nem csak az omsz-nál, mivel az omsznál van külön jogszabály a szakképzetlen ápolók beavatkozási jogkörére (tehát ápolóként dolgozhat, menthet)... ugye, mert alapból nem lenne, míg nem ápoló) államilag elismert bizonyítványt kap arról, hogy ő bizony légutat biztosíthat (akár I-Gel vagy LMA), különböző (az omsznál még nem rendszeresített) légzés segítő eszközöket alkalmazhat (és itt nem a szoksáso értelemben vett lélegeztetőgépre kell gondolni). Perifériás vénát biztosíthat, bizonyos hatóanyagú gyógyszereket adhat be, folyadékterápiát kezdhet. Ami azért jelentősen tud javítani bizonyos betegek állapotán + mögötte vélhetően szakmai tudás van. Persze ők sem csinálhatnak túlsok mindent, de már csak az omsznál használt gyógyszerek, folyadékok és oxigén jelentősen tudja javítani a beteg/sérült állapotát. (pl az én saját táskám lassan jobban felszerelt, mint a mentőgépkocsi amin dolgozom :D :D )
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Hajtómű vagy a hidraulika meghibásodása?
Úgy tudjuk, a helikopter érkezésének oka az, hogy a nemrégiben megszűnt MH 54. Veszprém Radarezred laktanyájába költözött Magyar Honvédség Parancsnoksága Légierő Haderőnemi Szemlélőséghez egy magas rangú amerikai katonai delegáció érkezett, akiknek a légi szállítását biztosították az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis H145M típusú könnyű-többcélú szállítóhelikopterével.

A helyszínen a helikoptert leállították, a gép mellett feltehetően a személyzetét és katonai rendészeket láttunk.
36506722021021814191619A8778.jpg

36527622021021815024419A8782.jpg

3650674PSX20210218130401.jpg
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 830
113
Úgy tudjuk, a helikopter érkezésének oka az, hogy a nemrégiben megszűnt MH 54. Veszprém Radarezred laktanyájába költözött Magyar Honvédség Parancsnoksága Légierő Haderőnemi Szemlélőséghez egy magas rangú amerikai katonai delegáció érkezett, akiknek a légi szállítását biztosították az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis H145M típusú könnyű-többcélú szállítóhelikopterével.

A helyszínen a helikoptert leállították, a gép mellett feltehetően a személyzetét és katonai rendészeket láttunk.
36506722021021814191619A8778.jpg

36527622021021815024419A8782.jpg

3650674PSX20210218130401.jpg
Ahh így már értem, minden esetre érdekes helyválasztás az biztos.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 440
113
Ahh így már értem, minden esetre érdekes helyválasztás az biztos.
Pont az volt árulkodó. Mivel egy honvédségi sportpályára történt a leszállás. Ha kényszerleszállás lett volna, akkor biztos nem azon jár a pilóták esze, hogy honvédségi ingatlanra rakják le.... ;)
Bár már ha kicsit gyors a rendszer, akkor a TAKARNET-ből le is kérhetik a nem hiteles tulajdoni lapot. (2 egy évben ingyen van, ha van ügyfélkapud :D:D:D)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
Több helyen is úgy jelent meg ez a kép hogy már repül a 20. is... már legalább három hónapja, 2020. november 26. óta repül. Mindegy. Az a kérdés, mikor érkeznek meg Szolnokra...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
Legyen meg itt is...


"A különleges műveletek teljes spektrumát átfogó és bemutató, felkészülési gyakorlatot hajtottak végre az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái földön, vízen és levegőben. Az idei Black Swan gyakorlatra készülő osztagokat február 16-án és 17-én, két napon keresztül követte a Katonai Filmstúdió stábja Szolnokon és környékén..."


603e2dcc35b73558921267.jpg

603e2dcd5514e737680324.jpg


603e2dc9c9c26497900738.jpg


603e2de3d7568202909059.jpg


603e2de3e9118626998813.jpg


603e2de17b4e8307530830.jpg


603e2de587712694768980.jpg


603e2de5a134c291671240.jpg


603e2e8c19cbc300849929.JPG


603e2e8cdf49f701360310.JPG