[HUN] AMD-65 - Automata Módosított Deszantfegyver (FÉG)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 401
17 718
113
Rövid gázdugattyú visszarúgással meg még uralhatóbb lenne. Ahogy a kísérleti orosz gèpkarabèlyok ezzel a működési elvvel uralhatóbbak is.

Papíron működési sajátosságok miatt elméletben igen, a gyakorlatban meg nincs, legalábbis ahhoz képest, hogy nagy nagy nehéz lőszert lősz vagy pici meggymagot. M16-ra írnak random internetes okosságban 4,3 J visszarúgást az AK-74-re meg 3,39-et, én nem mértem, mert 74-essel nem tudtam lőni, de doktorimat a témában a youtuberól írtam és ott az AK-74-re van rengeteg kinyújtott kézzel egykezes, innentől kezdve meg az elméleti előny a gyakorlatban kb. elhangyagolható.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 114
50 469
113
Papíron működési sajátosságok miatt elméletben igen, a gyakorlatban meg nincs, legalábbis ahhoz képest, hogy nagy nagy nehéz lőszert lősz vagy pici meggymagot. M16-ra írnak random internetes okosságban 4,3 J visszarúgást az AK-74-re meg 3,39-et, én nem mértem, mert 74-essel nem tudtam lőni, de doktorimat a témában a youtuberól írtam és ott az AK-74-re van rengeteg kinyújtott kézzel egykezes, innentől kezdve meg az elméleti előny a gyakorlatban kb. elhangyagolható.
Az AK-nál a zár is sokkal nagyobb mozgó tömeg, nincs buffer tube, stb.
Illetve a régebbi iterációknál a tusa feltámasztási pontja (ahová illeszkedik a vállgödörbe) viszonylag messze van a csőtengelytől.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 626
138 637
113
Gyakorlatban kevéssé észrevehető valóban. De technikailag ezért tekinthető elavultnak.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 626
138 637
113
Na de ha itt tartunk akkor egy értelmes módon modernizált AK-74M zenitco alkatrészekkel mennyibe is fáj?
( nem nem 40 000 forint)

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 401
17 718
113
Az AK-nál a zár is sokkal nagyobb mozgó tömeg, nincs buffer tube, stb.
Illetve a régebbi iterációknál a tusa feltámasztási pontja (ahová illeszkedik a vállgödörbe) viszonylag messze van a csőtengelytől.

Igen, de erre mondom hogy elméletben jobb ilyen szempontból (a tusnak egyébként szerintem nagyobb szerepe van, mint bármi más tényezőnek ha ugyanarról a lőszerről beszélünk), a gyakorlatban viszont tényleg annyira kicsi a modern (értsd: 50 éves) kiskalakala visszarúgása, hogy lehet, csak sok értelme nincs már rajta tovább reszelni (egyúttal elvesztve a régi zár robosztusságában rejlő előnyeit). Ettől függetlenül én nem kardoskodom az AK 74 mellett csak amit csinálunk az kb. fingreszelés 0,1 Joulokon.

• Tetszik
Reactions: fip7 and cirqle

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 114
50 469
113
Igen, de erre mondom hogy elméletben jobb ilyen szempontból (a tusnak egyébként szerintem nagyobb szerepe van, mint bármi más tényezőnek ha ugyanarról a lőszerről beszélünk), a gyakorlatban viszont tényleg annyira kicsi a modern (értsd: 50 éves) kiskalakala visszarúgása, hogy lehet, csak sok értelme nincs már rajta tovább reszelni (egyúttal elvesztve a régi zár robosztusságában rejlő előnyeit). Ettől függetlenül én nem kardoskodom az AK 74 mellett csak amit csinálunk az kb. fingreszelés 0,1 Joulokon.
A mozgó zártömeg, és annak csillapítatlansága szerintem az egyik legnagyobb tényező az érzékelt visszarúgásban.

Ott van az AEK-971, arra mindenki nyáladzott, hogy mennyire uralható az ellentétesen mozgó, beépített ellentömegével.

• Tetszik
Reactions: nyugger and fip7

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 401
17 718
113
A mozgó zártömeg, és annak csillapítatlansága szerintem az egyik legnagyobb tényező az érzékelt visszarúgásban.

Ott van az AEK-971, arra mindenki nyáladzott, hogy mennyire uralható az ellentétesen mozgó, beépített ellentömegével.

Most tényleg csak a reality check kedvéért a youtube akadémiáról, ezen mit akarsz még tovább csökkenteni és miért?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 114
50 469
113
Most tényleg csak a reality check kedvéért a youtube akadémiáról, ezen mit akarsz még tovább csökkenteni és miért?

Ezen? Semmit :)
De ez nem valami kireszelt darab?

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 401
17 718
113
Ezen? Semmit :)
De ez nem valami kireszelt darab?

Talán valami minimális, mintha más lenne a csőszájfék, és tökig TactiCool, ami a tömeget jól növeli és így a visszarúgásra is jótékony hatással van.

De itt a gyári, csupasz, egykezes :D

Szóval szerintem ne piszkáljuk ami nem romlott el, vagy tegyünk a .22-esekre is csőszájféket, kick-stopot meg anyámkínját.

• Tetszik
Reactions: cirqle

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 114
50 469
113
Talán valami minimális, mintha más lenne a csőszájfék, és tökig TactiCool, ami a tömeget jól növeli és így a visszarúgásra is jótékony hatással van.

De itt a gyári, csupasz, egykezes :D

Szóval szerintem ne piszkáljuk ami nem romlott el, vagy tegyünk a .22-esekre is csőszájféket, kick-stopot meg anyámkínját.

OK :)

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 162
64 634
113

Szerintem ezen a videón az AEK-971 átnevezett utódja van. Ez nem AK, hanem AEK rendszerű, vagyis ellenmozgó tömeggel oltja ki a visszarúgást.
Jól bemutatja a videó, hogy milyen elképesztően magas szintű megoldás.
Mai napig nem értem miért nem váltottak át teljesen az AEK rendszerre az oroszok.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
9 114
50 469
113
Szerintem ezen a videón az AEK-971 átnevezett utódja van. Ez nem AK, hanem AEK rendszerű, vagyis ellenmozgó tömeggel oltja ki a visszarúgást.
Jól bemutatja a videó, hogy milyen elképesztően magas szintű megoldás.
Mai napig nem értem miért nem váltottak át teljesen az AEK rendszerre az oroszok.
Ez nem AEK

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 162
64 634
113

De az. Az A-545 az az AEK-971 küldőre modernizált változata.
В 2013—2015 годах модификация АЕК-971 под названием «А-545» принимала участие в конкурсе на новый общевойсковой автомат[3]. В апреле 2015 года заместитель председателя коллегии Военно-промышленной комиссии сообщил о том, что автомат будет принят на вооружение вместе с АК-12[4].

• Hűha
Reactions: cirqle

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 162
64 634
113
Már csak abból kiindulva gondolom, hogy AK-ból van az AK-47/74, majd a 100-as sorozat, a 10-es sorozat (pl. 12) és a 200-as sorozat. 500-as nincs tudtommal.
Az A-545 az meg az AEK-971.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 303
113
MP -re egynek megfelelő.
ha már MP tudom nem a fegyverre gondoltál de legyen MP 40
https://www.google.com/search?q=mp4...rome..69i57.5525j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 átszámítva 250 Euró !!!! akor amikor az MP40 es csúcsfegyver vólt a maga nemében !!! csatadöntő tényező... a technologi a visszamaradottabb a anyagbeszerzés nehézkesebb... és láss csodátt mégis a kor csúcsfegyvere lehetett olcsó...

vagy nézzük a vadászgépeket amikor még tök új teknológia vólt és olyan szaktudás kellett hozzájuk amit nem nagyon lehetett még iskolába sem taulni a vadászgépek mégis olcsóak vóltak...

elavúlt teknológiákról. egy 5-600 al szágúldó robotrepüllőgép ára ami radarkeresztmetszett csökkentett milliárd. anno egy spifire ma cca 400 millio aminek elég lenne csak a motorterét drága anyagokal burkolni. aztán a favázs és kátrány vászon még sokkalta sérülésállóbb is enne a szénszál és egyéb kompozitoknál... de már nagyon elrugaszkodok. a baj ott kezdődik hogy egy mérnök megtervez egy fegyvermarkolatot egy gyár legyárt belőlle 100.000 db ot és ebből 30 évig úgy akarnak élni mint azok a kolegáik akik minden nap dolgoznak...

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0