Pont ezért. De én is így írtam.
A széteső hevederes rendszer háború gazdasági szempontból egy marhaság. Irgalmatlan anyagpazarlás, miközben a katonák logisztikai dolgát egyszerűsíti.
A gyárban becsomagolt hevedert legközelebb a felhasználó katona fogja kicsomagolni.
Ma reggel - ezt folytatva - írtam egy elég hosszú kommentet, de rájöttem, hogy ezt sokkal bonyolultabb kifejteni.
A lényeg, hogy a "honvédő háborúnak" jobban megfelel a nem széteső heveder rendszer, míg az expedíciós háborúnak meg a széteső.
Mondom, hogy bonyolult gazdasági és társadalmi háttere van.
Leegyszerűsítve:
Az expedíciós haborúzás esetén leszarják az anyagpazarlás tényét, hiszen a hátország nincs érintve a háborúban. A lőszert sima civil árucikként kezelik. Maga az expedíciós felfogásnak is az a lényege, hogy úgy próbálnak geopolitikai előnyhöz szert tenni, hogy közben gyakorlatilag fenntartják a civil társadalmi rendet.
Jelzem, hogy az orosz Különleges Katonai Művelet is - annak ellenére, hogy Oroszország közvetlen határán folyik - gyakorlatilag egy missziós műveletként kezelhető.
Továbbra sincs teljes hadigazdaságra átállás. Nem rendelnek alá mindent (itt a teljes civil társadalmat értem) a háborúnak.
Szóval a lőszer sima civil árúcikk.
Mint a tej, vagy a felvágott.
A legjobban készétel, és a házikoszt ellentétének analógiáján lehet szemléltetni a dolgot.
A készétel mindig sokkal pazarlóbb lesz, ugyanakkor humán erőforrás kímélő.
Neked katonaként mindig sokkal kényelmesebb lesz, ha a dobozból kicsomagolhatod a kész hevederezett lőszert. Ugyanakkor nagyjából leszarod, hogy megnyerjük e a haborút. (nyilván nem személyeskedésként értem!)
Az állam meg pont fordítva van ezzel.
Ő azt szarja le, hogy esetleg 20 percet elvesz az életedből a hevederezéssel, ha összességében a rendszernek kevesebb a fémigénye. Márpedig hádigazdaságban a fémek kiemelt stratégiai anyagokká válnak.