[HUN] Carl Gustaf M4

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag

Guest
Szerintem a ma Dr. Böröndi Gábor altábornagy által elmondottakat nyugodtan bejelentésnek vehetjük
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Itt az ideje egy ilyen topicnak is...
image

Adatok:
súly: ~ 7 kg (köszönhető az új titán ötvözet csőnek és a szénszál-kompozit borításnak)
hatótáv: ~ 2 000 m
Jelenleg rendelkezésre álló lőszerek:
1000w_q95-1-1.jpg

kérdések:
- hány db-ot vettünk?
@XYZ86 becslése - 1000-1500 db (remélem helyes a kalkuláció…)

- milyen irányzékot veszünk hozzá? lesz e hozzá komputeres irányzék?
image

DLtzc2YXkAE4-9Z.jpg

- lesz e hozzá programozható airburst és/vagy precíziós lőszer (MOAR)?
Szerintem feltételezhetjük hogyha lesz komputeres irányzék akkor lesz precíziós lőszer is
MOAR lőszer:
Raytheon-SAAB közös fejlesztése. Jelenleg a kísérleti lövészeteknél tartanak. Várható rendszeresítés: 2020
saab_guided_munition_1021.jpg

Bemutató videó:

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 875
7 167
113
Anno még arról volt szó nem hogy ezek az RPG mellé jönnek, de most meg már mint váltótípus beszélnek a CG-ről, akkor most végülis vajon melyik a helyes?
Ami magát a fegyvert illeti , örülök hogy az M4-et vettük , jó kis cucc bár személy szerint jobban szeretem az olyanokat ami a tank/páncélos eszköz felett robban,de örülök hogy végre "hivatalos".

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 643
113
Szerintem a ma Dr. Böröndi Gábor altábornagy által elmondottakat nyugodtan bejelentésnek vehetjük

Itt az ideje egy ilyen topicnak is...
image

Adatok:
súly: ~ 7 kg (köszönhető az új titán ötvözet csőnek és a szénszál-kompozit borításnak)
hatótáv: ~ 2 000 m
Jelenleg rendelkezésre álló lőszerek:
1000w_q95-1-1.jpg

kérdések:
- hány db-ot vettünk?
@XYZ86 becslése - 1000-1500 db (remélem helyes a kalkuláció…)

- milyen irányzékot veszünk hozzá? lesz e hozzá komputeres irányzék?
image

DLtzc2YXkAE4-9Z.jpg

- lesz e hozzá programozható airburst és/vagy precíziós lőszer (MOAR)?
Szerintem feltételezhetjük hogyha lesz komputeres irányzék akkor lesz precíziós lőszer is
MOAR lőszer:
Raytheon-SAAB közös fejlesztése. Jelenleg a kísérleti lövészeteknél tartanak. Várható rendszeresítés: 2020
saab_guided_munition_1021.jpg

Bemutató videó:
Ezeken van anál feltét is!:oops:

T

Törölt tag

Guest
Néhány további infó
A komputeres célzó berendezés az Aimpoint FCS12
cg-14.jpg

klassz kis cucc. Egy nagy látószögű reddot irányzék ballisztikai számítógéppel és lézere céltávolságmérővel. A számítógép kétutas kapcsolatban van az erre alkalmas lőszerekkel. A lőszertől jönnek adatok a számítógépbe (pl. töltet hőmérséklete) a számítógép pedig beállítja pl. az airburst lőszer időzítését.
  • 50 különböző lőszer ballisztikai jellemzőit tárolja
  • NVD csatlakoztatható hozzá az éjjeli használathoz
  • 6 db standard AA elem kell bele ami 6 hónapig vagy 200 lézer távmérésre elég
A lényeg: drámaian megnöveli az első lövés találati valószínűségét
Videók:

Lőszerek:
Egy jó kis PDF amely bemutatja hogy melyik lőszer mire jó
Nekem a kedvencem az ADM 401 (Area Defence Munition). A beceneve "húsdaráló" (állítólag Afganisztánban kapta ezt a becenevet…v.színű nem véletlenül)
CG_401_2.jpg

A lőszer 1100 db kisméretű nyilat lő ki. Hatásos lőtávolsága 100 m és ezen a távolságon belül 5-10 db nyilacska csapódik be 1 m2-es területre :confused:
DURVA!!!
LqwLY-WzIYsp1ogzGM1NbYp8ikBxLrgq2H8exsKauP4.jpg

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 300
5 848
113
Néhány további infó
A komputeres célzó berendezés az Aimpoint FCS12
cg-14.jpg

klassz kis cucc. Egy nagy látószögű reddot irányzék ballisztikai számítógéppel és lézere céltávolságmérővel. A számítógép kétutas kapcsolatban van az erre alkalmas lőszerekkel. A lőszertől jönnek adatok a számítógépbe (pl. töltet hőmérséklete) a számítógép pedig beállítja pl. az airburst lőszer időzítését.
  • 50 különböző lőszer ballisztikai jellemzőit tárolja
  • NVD csatlakoztatható hozzá az éjjeli használathoz
  • 6 db standard AA elem kell bele ami 6 hónapig vagy 200 lézer távmérésre elég
A lényeg: drámaian megnöveli az első lövés találati valószínűségét
Videók:

Lőszerek:
Egy jó kis PDF amely bemutatja hogy melyik lőszer mire jó
Nekem a kedvencem az ADM 401 (Area Defence Munition). A beceneve "húsdaráló" (állítólag Afganisztánban kapta ezt a becenevet…v.színű nem véletlenül)
CG_401_2.jpg

A lőszer 1100 db kisméretű nyilat lő ki. Hatásos lőtávolsága 100 m és ezen a távolságon belül 5-10 db nyilacska csapódik be 1 m2-es területre :confused:
DURVA!!!
LqwLY-WzIYsp1ogzGM1NbYp8ikBxLrgq2H8exsKauP4.jpg
Azért ez egy nagyon komoly cucc, óriási előrelépés lesz a lövészalakulatoknak ha megkapják. Tényleg két lábon cipelhető tüzérség :) jó döntés!!!

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 300
5 848
113
Amikor egy 10 emeletes panel oldalán 50 gépágyúlövedék ütötte luk van, csak praktikusabb a minden lövés után helyet változtató snipert tippelgetni egy kínai fejjel, mint egy méregdrága svéddel, arra tökéletesen megfelel, a hátrányait behozza a lövések száma.
Igen, a CG hez van thermobarikus töltet azt beküldöm és elég ha az emeletet eltaláltam :) még tippelni se kell.... bevált a barlanglakók ellen afganisztánba, a panelt is bírni fogja.

• Tetszik
Reactions: alfa74

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 513
2 547
113
90es években szakaszszintre akartak volna CG-t beszerezni,rajszinten RPG-7el számoltak.(csak korszerű rakétát,és izraeli északai irányzékot szerettek volna hozzá)M4 változatú CG már elég könnyű rajszintre is.De attól még nem kell az RPGt kukázni.Területvédelemnél jó az még

• Tetszik
Reactions: hunemperor

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 650
138 766
113
Lehet az RPG-hez azért nem veszünk semmit sem, mert sértené az orosz embargót.
Jó cucc a CG, örülök, hogy vettük. De az RPG például páncél törésben jobb.
A CG FFV751 tandem HEAT 500 mm RHA-t lő át.
Az RPG-7 PG-7VR tandem HEAT 750 mm RHA-t lő át.
Ez nem meglepő amúgy, a CG az 84 mm-s, a PG-7VR meg 105 mm-s.
Olyat hallottam, hogy a svédek top rakétát fejlszetenek a CG-hez.

• Tetszik
Reactions: Nemerson

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 083
16 166
113
Az 1000-1500 kalkulált darabot ha az rpg7 leváltására veszik nem sokaljátok? Ahogy számolgattam max 350-400 kellene erre a célra.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 083
16 166
113
Csak azért kérdezem mert századonként kb 10-12 cső zászlóaljonként szerintem max 40. Ha számolunk 10 zászlóaljat akkor az 1500 még akkor is sok ha pl győr, kecskemét ,pápa is kap.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 493
88 533
113
Csak azért kérdezem mert századonként kb 10-12 cső zászlóaljonként szerintem max 40. Ha számolunk 10 zászlóaljat akkor az 1500 még akkor is sok ha pl győr, kecskemét ,pápa is kap.
Ha valamiből 100db kell akkor nem százat vesznek hanem jóval többet.Pl a mikor aGlockokat vették akkor a szükséges ennyiséget + 30%-ot vettek.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 083
16 166
113
Vagy én számoltam teljesen rosszul. 2013 ban szereltem le. Akkor ha jólemlékszem rajonként volt egy rpg. A törzs nem rémlik de szerintem nekik nem volt. Ez századonkénk 9 . A támogatószakasznak sem rémlik, hogy lett volna. Azért számoltam így. Hogy vesznek tartalékot az szerintem jó. De 1000 főleg 1500 cső az szerintem túl sok. Bár ha jól nézem ez csak becslés. Furcsmód kézfogós,fényképes,magyarhonvédos bejelentés eddig nem volt. Pedig kisebb értékű beszerzéseknél is megtették.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 083
16 166
113
Lehet annak több értelmét látnám. Meg egy igazi bejelentésnek. Nem egy félmondatnak egy riportban. De azért szerintem jó választás. Csk kellene mellé irányított is.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 493
88 533
113
Vagy én számoltam teljesen rosszul. 2013 ban szereltem le. Akkor ha jólemlékszem rajonként volt egy rpg. A törzs nem rémlik de szerintem nekik nem volt. Ez századonkénk 9 . A támogatószakasznak sem rémlik, hogy lett volna. Azért számoltam így. Hogy vesznek tartalékot az szerintem jó. De 1000 főleg 1500 cső az szerintem túl sok. Bár ha jól nézem ez csak becslés. Furcsmód kézfogós,fényképes,magyarhonvédos bejelentés eddig nem volt. Pedig kisebb értékű beszerzéseknél is megtették.

Gyakorlatilag nincs olyan Honvédségi objektum aminek a fegyverszobájában ne lenne RPG ha más nem bázisvédelmi okokból.

• Tetszik
Reactions: Crusader

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 083
16 166
113
Azért írtam győrt,pápát,kecskemétet de it vagy veszprém székesfehérvár atb nemhiszem ,hogy 5,10 csőnél kell több. Főleg mivel szerintem embr sincs hozzá.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 516
14 936
113
Publikus információ ez egyáltalán hogy most hány csövet, hozzá tartozékokat, milyen muníciót és mennyit vettek pontosan?

Úgy értem hogy talán nem kell mindent a nyilvánoság orrára kötni.