Örszolg. nalam nem volt, alig voltunk laktanyában, szinte mindig gyakszi, szállitás, akkor kaptam meg az uj Ural Dieselt, (addig D566) megvaltas volt, soha sem kellett szerelni, csak kötelezö karbanttartás, tiszta ruham volt, MEÁ-n soha sem volt probléma, igy mindenhova én mentem.Öreg létemre utolsó 2 napomon is vezettem, tornacipőben, de megkértem a szd pk-t engedjen menni, ne punnyadjak bent......., stb,
Elso idöszak végére 40+ napom volt szabi+jutalomszabi (ugy osztogatták mint Zambő Árpy a koncerteket)) össz 124 napot voltam otthon 1,5 év alatt,
De igazan kint tanultam meg harcolni, aknát keresni, ott huztunk kotont, vagy szigszalagot a fegyver csövere, hogy kell lopakodni , álcázni magad. tajekozodni, tárkép, tájolo, ...stb
1. rész
Én sok-mindent megjártam, még a fogdát is hetekre, és utána onnan "kimenekítésként" és jutalomból hálából a tisztikartól olyan elit helyre, ahonnan az országos üti alá tartoztunk, és senki nem nyúlhatott hozzánk.
(az ezredpoltiszt szeretett volna (egyedül) mindenáron bezáratni, de nagyon nem jött neki össze
)
Nem akarok róla mesélni, milyen életünk volt ott ahova átvezényeltek (a csavargásainkról, stiklijeinkről, bulizásról
), de nagyon jó. Szolgálaton kívül laza volt mint a biciklilánc, de a szolgálat az komoly volt, bár nekünk abszolút gyerekjáték. Egyszer jöttek ellenőrizni, volt morgás rendesen, de senki mert patáliát csinálni. (a szolgálatok működtek, tehát ilyen hiba nem volt akkor sem, csak nyaralónak tűnt, nem katonai intézménynek, néhányan csavargásban dorbézoltak nem oly messze) A laktanya PK jött személyesen (igen nagy laktanya), mégsem mertek egy enyhe büntetést sem kiszabni, pedig aztán lett volna mire hivatkozni. Ugyan úgy jártunk haza utána is, nem volt semmi fenyítés. Viszont a szolgálatokat, a munkát a mi kis személyes laktanyánkban, a rendet, szóval mindent megcsináltunk ami csak volt munka, de rendesen. Ez egy külső egység volt, összesen 26-30-an voltunk, külön szakáccsal (2-vel), konyhával, őrkutyákkal, napi ellátmánnyal, saját élelmiszerraktárral, hűtőkkel, még saját lábtengó pályánk is volt. Külső telefonvonalunk is volt, a laktanya ütihez is be voltunk direkt vonalon kötve az orifon hálózatba, de vagy 15 km-rel arrébb voltunk tőlük. A országos üti mellett egy belső 24 órás szolgálatunk is volt, mintha egy körlet lennénk, és még egy 24 órás átjátszó állomás szolgálatot is adtunk. (minden kényelemben, melegben, épp csak bőrkanapénk nem volt
) Ez két szolgálat gyakorlatilag egyetlen helység volt az orifonunkkal együtt, a 4 főből általában csak egy volt bent, vagy az is nézte a tévét onnan este, csak más irányból. A másik szolgálat az külön volt, légkondicionált helyen, full kényelem, meleg. A létszámunk 1/3-a az meg általában otthon volt, de ugye a kaját állományra bőven hozták...
Arany életünk volt. Viszont egy csapásmérésnél az első pontok között voltunk a listán, akiket likvidálni kell, mert ez a HM riasztási rendszer egyik pontja volt, amin keresztül a laktanyák riasztási rendszerének egyik azonnali rendszere volt, aminek a feje az országos üti volt. (a "sziklában").
Kinek mi jutott a seregben, a sok söfőrködésed sem volt rossz, de én nem is akartam minden nap vagy héten otthon lenni. Amúgy max 1 óra alatt hazaértem, de gyalog is hazaértem volna 2 - 2,5 óra alatt, ha elindulok. (sokszor hagytam had menjenek inkább 1-2 nappal tovább az ország másik felében lakó srácok, nekem 1-1 nap is elég volt hogy menjünk a haverokkal egész éjjel bulizni)
Szóval nem panaszkodhatok a seregre. Amikor a nagy nemzetközi gyakorlatról jöttünk haza (éles buff lövészet az alap laktanyámban), átmenetileg kineveztek a teljes dandár híradós főnökének, én felügyeltem a rádióhálót, hogy minden flottul menjen. (nagyon sikeres éles gyakorlaton voltunk túl, és ebben a sikerben nekem is nagy szerepem volt).
Utána mikor hazaértünk (az egész dandár bevagonírozva, de felfelé lábon mentünk), lassan 2 hónap után, hóótt fáradtan már a kapuban várt az üti egy "nyílt paranccsal" a HM-ből
, hogy egy órán belül azonnal irány a teljes PK. autó személyzettel együtt a közben folytatódó nemzetközi gyakorlat legfontosabb központi részéhez, a Dunai deszantolásos átkeléshez Paksra. Egy megfigyelő státuszú magyar tábornok (HM-ből) egyik (terepi) személyzete és autója leszünk újabb 3 hétre....
Laktanyában nekünk VIP kiszolgálás, és go Paks. Pécsváradnál a 6-os főútvonalon de. 10 körül mind a hárman bealudtunk a fáradságtól, és arra ébredünk, hogy a bal oldalon robogunk szemben a forgalommal, és őrült dudálás folyik nekünk... Túléltük, megúsztuk...
Végül is ez nyaralás volt Pakson, csak strandra nem mehettünk el.
Volt a tábornoknak egy helikoptere is, meg személyautó sofőrrel, úgy hogy mi alig láttuk, de a legfontosabb helyszíneken a "főműsort" azt vele együtt néztük meg. A Dunán volt az átkeléses műsor, kezdésnek kb. 40 helikopter jött (vagy több), közük vagy 12 (vagy több) harci MI-24-es, ők kezdték az egész támadást, természetesen valódi támadást szimulálva. Gyönyörű és félelmetes volt (ilyet még filmen sem láttam). Harci körülmények között háborúban ilyen erő azóta sem volt talán bevetve sehol, csak a nagy orosz / amerikai hadgyakorlatokon van ilyen. Ez is teljes Varsói Szerződés részvételű gyakorlat volt, azért láttam az oroszokat is reggeli tornázni a Bakonyban, meg a Bakonyban a gyakorlótéren is mindenfajta náció volt, Csehek, Lengyelek stb.
Még a bakonyi éleslövészeten (a nemz. hadgyakorlat része volt) mi figyelőink ahol én is voltam a főnökömmel, az a hegyoldalból a teljes gyakorlóteret belátta. "A nagy placcon" jöttek mentek egész nap a tank hegyek, vadászgépek, MI-24-es harci helikopterek repkedtek, lövészek szaladgáltak BMP-kkel, mi meg páholyból néztük a gyakorlásukat. Láttuk azt is, ahogy az orosz tiszt egyszer megállította BMP-iket, sorakozó volt nekik, végig ment, és végig rugdosta az egész bandát mérgében, meg valamivel ütötte (botozta?), mert valami nem tetszett neki. Náluk van testi fenyítés, ezt láttam is. Ez még a a dandárral az éleslövészetünk alatt volt. Ugye mint tűzvetetési pontok, mi mindenféle hatalmas távcsövekkel, lézeres távmérőkkel stb. stb. dugig fel voltunk szerelkezve, és ezeket folyamatosan használták a srácok, mert ez figyelő harci feladata, a bemérők ezt kukkolták naphosszat, mert ez az egész tűzvezetési pont lényege. (a főnököm alá a mi figyelőnkkel együtt 4 tartozott, + másik 8 figyelő a további 2 másik osztálytörzsekhez, + az SW-nek is volt 3, + a törzsüteg (ezred PK tisztek) figyelője, asszem nekik is voltak. Azért kell ennyi, mert ezek a figyelők (MI IS !!!
) mind kiemelt célpontok az ellenfélnek, és ha 1 - 2-őt kilőnek, a többi viszi tovább a tűzvezetést, tehát túlbiztosítás, nem minket gyászolnak, hanem automatice átveszik a célkijelölés és a bemérés PK funkciókat. Az volt még egy érdekes dolog amikor éles lövészet volt, és jött ránk a páncélos zárótűzünk, amit fokozatosan a főnököm vezetett ránk a szimulált páncélos támadást kivédendő, és az utolsó pillanatig maradni kellett a figyelőinkkel, előttünk potyogott 18db 152-es buff összes kilőtt éles "malaca" (a másik 36 db buff nem tudom hova lőtt, vagy csak mi lőttünk akkor azt gyanítom), de a lábunk alatt a puszta föld is hullámzott a lőszerektől. Ez a 18 db buffunk amit a főnököm vezényelt 4,5 tonna malacot szórt elénk percenként (90 db "malacot"), és ezt perceken át lőtték, és a végén a mi figyelőinken is átment a zárótűz a forgatókönyv szerint. Ha az utolsó pillanatban nem húzunk el (mert egészen addig kell maradni ! ), minket is kilőttek volna a főnökömmel együtt, vagy a másik 3 az ütegek figyelőit is.
A gyakorlat "vesztesége" lettünk volna...
(ez komoly !
) Na ki volt a legutolsó figyelő ? Sacc ? Lőrincz Miklós hdgy. akkor még a 2. üteg parancsnoka, utánunk jött utolsónak de csak 30-40 másodperccel később. Menet közben futásban dobálták fel a cuccokat a GAZ-66-ukra, és úgy ugráltak fel a platóra is, már annyira közel záporoztak a "malacok". A halálos repeszhatás távolsága 200 méteres kör malaconként. Lassan oda potyogtak, ahol előtte 1-2 perce voltunk. Érdekes "játék", amolyan olyan orosz rulett féle. Mivel sokszor a fejünk felett lőttek át a buffjaink, csak egy kis hiba a buff tájolásában, vagy a cél beállításban, vagy lőporzacskóknál, és a saját lőszerünk köztünk potyoghat le, "baráti tűz". Érdekes játék volt ez a tüzérkedés ilyen nagy állat tűzerejű buffokkal. Még az amik sem használtak ilyen nagy tűzerőt irakban vagy Rakkánál, csak 6 db 155-össel (
M777A2 - 11th Marine Expeditionary Unit) szépen lassan szedték szét darabokra a várost 2 hónap alatt. Amikor Ukrajnában "csak" 152-essel elkezdtek folyamatosan lőni, egész európa azt mutatta a tv-ben, hogy micsoda tűzerővel lőnek az ukrán fronton. Assad is használ vagy 20 darabot, a törökök is nagy buffokkal lődöztek át a határon észak szíriában.