Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Anno ami volt eladtuk, az újra meg még várni kell, de a legfaszábbat vettük.A WIKI szerint 12db van aktív szolgálatban 283 db tartalék. Azt a szedte vette kutya teremtette!!!!!! Ez a tüzérségünk? Körberöhögnek minket a környező országok.
Szerintem a környező országok közül max a románok és a szerbek állnának jobban. Az ukránok más liga.A WIKI szerint 12db van aktív szolgálatban 283 db tartalék. Azt a szedte vette kutya teremtette!!!!!! Ez a tüzérségünk? Körberöhögnek minket a környező országok.
A legfaszábbakhoz ugyan úgy szükséges a kerekes /vontatott körítés. Íjász már vêleményezte párszor.Anno ami volt eladtuk, az újra meg még várni kell, de a legfaszábbat vettük.
Én megszüntetném az egész vontatott tüzérséget itthon, túl kicsi a seregünk hozzá (kb 6-8 fő kiszolgáló kell 1 d20-hoz) míg egy önjáró kerekeshez 4-6 fő kell úgy, hogy mobilitásban köröket ver a d20-ra és valószínűleg az összes 150+mm-es vontatott ágyúra.Szerintem a környező országok közül max a románok és a szerbek állnának jobban. Az ukránok más liga.
A D-20 as ha leváltani kellene? Akkor még mivel. A 105 ös szerintem igen erős kompruszimumal járna. Max önálló kategóriát tudnám elképzelni itthon. Kerekest meg most mire ha ott lesznek a leendő láncosok. Lehet hogy hülyén hangzik így. Kerekes helyett inkább valami rakétás jöhetne. Vagy 120 as kerekes aknavetős. Kerekes helyett meg rakétás jöhetne.
A D-20 at inkább modernebb lőszerekel kéne ellátni. Persze modernebb tűzvezetéssel is.
Jó h,át darabra sem jön egy egetrengető mennyiség, csak a kötelező.A legfaszábbakhoz ugyan úgy szükséges a kerekes /vontatott körítés. Íjász már vêleményezte párszor.
Mindig csodálkozok, hogy itt néhányan milyen világverő hadsereget gondolnak az ukránoknak, de a valóság az, hogy a háború kitörésekor 2014. áprilisában úgy tudtak nagy kínkeservesen összeszedni 11 működőképes tankot az egész országból, lövedékálló mellényt meg minden katona a saját pénzéből vett magának,ha tudott. Arról meg nem is beszélve, hogy kretének vezették a hadseregüket: a debalcevói katlanban miután megvárták, hogy 3 oldalról is bekerítsék őket az egész megmaradt állományt és technikát elvonultatták az orosz tüzérség előtt akik agyaggalamb-lövészetet rendeztek belőlük. Kész csoda, hogy volt aki túlélte. Az utóbbi 6 évben - márcsak a nyugati segély miatt is - nyilván fejlődtek, de azért túlértékelni nem kell őket. Amit irigylek tőlük az a segélyként kapott Javelin, na azt mi is vehetnénk.Szerintem a környező országok közül max a románok és a szerbek állnának jobban. Az ukránok más liga.
A D-20 as ha leváltani kellene? Akkor még mivel. A 105 ös szerintem igen erős kompruszimumal járna. Max önálló kategóriát tudnám elképzelni itthon. Kerekest meg most mire ha ott lesznek a leendő láncosok. Lehet hogy hülyén hangzik így. Kerekes helyett inkább valami rakétás jöhetne. Vagy 120 as kerekes aknavetős. Kerekes helyett meg rakétás jöhetne.
A D-20 at inkább modernebb lőszerekel kéne ellátni. Persze modernebb tűzvezetéssel is.
A nagyhatalmi játszóterepre értettem.Mindig csodálkozok, hogy itt néhányan milyen világverő hadsereget gondolnak az ukránoknak, de a valóság az, hogy a háború kitörésekor 2014. áprilisában úgy tudtak nagy kínkeservesen összeszedni 11 működőképes tankot az egész országból, lövedékálló mellényt meg minden katona a saját pénzéből vett magának,ha tudott. Arról meg nem is beszélve, hogy kretének vezették a hadseregüket: a debalcevói katlanban miután megvárták, hogy 3 oldalról is bekerítsék őket az egész megmaradt állományt és technikát elvonultatták az orosz tüzérség előtt akik agyaggalamb-lövészetet rendeztek belőlük. Kész csoda, hogy volt aki túlélte. Az utóbbi 6 évben - márcsak a nyugati segély miatt is - nyilván fejlődtek, de azért túlértékelni nem kell őket. Amit irigylek tőlük az a segélyként kapott Javelin, na azt mi is vehetnénk.
A horvátoknak már hadrendben van egy osztálynyi PzH2000.És van rakéta tüzérségük is,a könnyebb válfaja saját gyártásuk.Szerintem a környező országok közül max a románok és a szerbek állnának jobban. Az ukránok más liga.
Egy dolog a mennyiség, más dolog a hadrafoghatóság. Mert hiábba van x-y mennyiség ha nincs il kevés hozzá a kezelő személyzet. Amiből következően a szomszédok csak papír alapú bevethető tűzérséggel rendelkezhetnek.A horvátoknak már hadrendben van egy osztálynyi PzH2000.És van rakéta tüzérségük is,a könnyebb válfaja saját gyártásuk.
Szlovákokna saját gyártású kerekes 155ös tarackágyú,plusz a HIMARSsal kompatibilis Moderma sorozatvető.
Hát....nem.Továbbra is a leggyengébb tüzérségünk lesz a környékünkön,a Pzh-k beérkezése után is.
Ami különben elég szomorú.Továbbra is azt gondolom,hogy környékünkön,ahol nincs potens légierő,a tüzérség a csatatér királya.
Ez mennyire biztos? Mármint hogy mi jobban állunk feltöltöttség szempontjából, mint szomszédaink?Egy dolog a mennyiség, más dolog a hadrafoghatóság. Mert hiábba van x-y mennyiség ha nincs il kevés hozzá a kezelő személyzet. Amiből következően a szomszédok csak papír alapú bevethető tűzérséggel rendelkezhetnek.
Nálunk más a helyzet?Mennyiben?Jobb,vagy inkább rosszabb?Egy dolog a mennyiség, más dolog a hadrafoghatóság. Mert hiábba van x-y mennyiség ha nincs il kevés hozzá a kezelő személyzet. Amiből következően a szomszédok csak papír alapú bevethető tűzérséggel rendelkezhetnek.
Azert hogy szokjak a valos helyzetet. Aztan ha jön a gaz ellen, 1 ora utan kifekszenek hogy nem birjuk, elhagyjak a fegyver, tarat, mert nem szoktak meg hogy rajtuj van, a mellénnyel együtt, természuetesen benne a kiegészitö védelem is..Na igy legyenek MegaRambok,,,ne csak bemutaton arcoskodjanak fekete álarcban, stb.....Miért kellene egy kiképzéshez a fegyvert felvenni, fölöslegesen terhelni az amúgy is bürokratikus rendszert. Ez nem gyakorlat. Ezek alatt a foglalkozások alatt az egyéni fegyvert semmire sem használják.
Azert hogy szokjak a valos helyzetet. Aztan ha jön a gaz ellen, 1 ora utan kifekszenek hogy nem birjuk, elhagyjak a fegyver, tarat, mert nem szoktak meg hogy rajtuj van, a mellénnyel együtt, természuetesen benne a kiegészitö védelem is..Na igy legyenek MegaRambok,,,ne csak bemutaton arcoskodjanak fekete álarcban, stb.....
Nem igy működik a kiképzés.Be kell tartani a fokozatosság elvet:először tanulja meg kiválóan optimális körülmenyek közt,majd ha ez megvan, akkor lehet áttérni az ideálistól eltérő gyakorlásra( és utána már vissza sem szabad térni az ideális körülmenyek közé csak ismeretfelújízó foglalkozások keretében).
Háát ő...... mert menetgyakorlaton meg harcászkodáskor az a lényeg, hogy azt gyakorold hogy ott a fegyver! Értsd: Gondolom az alap lőgyakorlatodat sem málhamellényben, kulaccsal, EÜ csaomaggal, 5 tárral, meg VV cuccal abszolváltad, nem?Neked nem kellett kopasz korban kiképzoben(1. honap) menetgyakorlat, harcaszkodásko mindig fegyverrel gyakorolni? Csak ha már pl. BMP sofor lettél, utana csinaltad?? Én sofor voltam , mégis mindig fegyverrel mentünk
Neked nem kellett kopasz korban kiképzoben(1. honap) menetgyakorlat, harcaszkodásko mindig fegyverrel gyakorolni? Csak ha már pl. BMP sofor lettél, utana csinaltad?? Én sofor voltam , mégis mindig fegyverrel mentünk
Neked nem kellett kopasz korban kiképzoben(1. honap) menetgyakorlat, harcaszkodásko mindig fegyverrel gyakorolni? Csak ha már pl. BMP sofor lettél, utana csinaltad?? Én sofor voltam , mégis mindig fegyverrel mentünk
A BMP csak példa volt, mivel nem tudom mi a szakképesitésedNem voltam BMP sofőr,ez meg nem alapkiképzés hanem szakkiképzés,ne keverd a kettőt.