T
Törölt tag 1586
Guest
A hozzászólásodban említett eszközöket èrdemes megfelelő perspektívába helyezni.Szerintem itt félreértés van...
Én arra utaltam, hogy a Gripeneket lassan 2 évtizede üzemeltetjük, van hozzá képzett hajózó meg kiszolgáló személyzet...valószínűleg 5-6 reccelite konténer meg a radar upgrade nem lett volna valami irdatlan összeg, viszont nagyon rövid időn belül egy olyan felderítési képesésget adott volna a légierőnek, amire Nato szinten is azt lehet mondnai, hogy ez olyan dolog, amit be lehet dobni a közösbe....
Pár év múlva meg ha megtörtént az Arexis pod integráció jöhetett volna az is. annak van ISR képesésge is...
most jelenleg meg úgy állunk, hogy van 2 business jet-ünk, és majd az egyikből talán valamikor lesz elint gépünk...
- Gripen radar: borzasztóan fontos eszköz de alapvető célja más légi eszközök felderítése azonosítása, földi álló és mozgó célpontok felderítése és támadó eszközök célba vezetése. Egy radar nem egy tipikus elektronikai felderítő eszköz hanem pont fordítva, egy modern radar képességeinek a kihasználásához kellenek az elektronikai felderítés által szállított adatbázisok
- Recce konténer: ez egy harcàszati OPTIKAI felderítő konténer, a legújabb változatok meg már kiegészítve egy SAR radarral a célból hogy felhős időben is végezhesse a feladatát. Hasznos eszköz de semmi köze az elektronikai felderítéshez.
- Arexis pod: ez egy elektronikai támadó konténer aminek az a célja hogy egy 4++ gen támadó tepülőgép kötelék elég közel juthasson egy modern légvédelmi rendszerhez ahhoz hogy indíthassa a AG fegyverit anélkül hogy még előtte lelőnék.
Az Arexis zavarja a földi radarokat és elektronikai rendszereket ehhez pedig ismét csak szüksége van ezeknek az ellenséges rendszereknek a jellemzőire amit az elektronikai felderítés szállít (többek között ezért járőröznek a Svéd ELINT gépek a Szír partok előtt...)
- ELINT gépek: ezek a gépek azok amik már békeidőben folyamatosan járőröznek ész sziszifuszi munkával csipegetik össze az éyerből az
- ellenséges elektronikaineszközök jeleit;
- figyelik és lehalgatják az ellenség (és barát) kommunikációját
- stb...
Azt hiszem kéne egy külön C4 ISR topic mert abszolút stratégiai terület és kevés szó esik róla