Mondod, amíg az autó amit veszel, és így készült, nem igényeli az általad utójavítgatást, hogy üzemeljen. Mondod, amíg az épülő gyárat, vagy épp hajót/tengeralattjárót nem gyújtja fel egy munkás. Pár ilyen hírt is olvashattunk már ugye.Pontosan ezért felesleges a szabàlyzàsnak ez a kényszeres szintje, amikor egyértelmû, hogy hasznàlhatatlan a valósàgban. Nekem mindig ezek a faszsàgok jelentik a legidegesítôbb dolgot, mindegy, hogy civil vagy katonai szintû, mert ugyanennyira csak egy fasz faszsàga. Simàn fejbelôni, hogy kivonjuk az àltala képzett akadàlyt, aztàn lehet teret adni a valósàgnak meg azt képviselni képes embereknek.
A biztonsàgi és teherbíràsi dolgoknak a sajàt felhasznàló érdekében meg kell felelnie, de ahogy mondtam, mérnökök+idô is a rendelkezésre àllna, tehàt még a túlszabàlyzàsnak is meg tudna felelni az eredmény.
Nem véletlen vannak a szabályok, sajnos már láttam pár szerintem evidens, vagy épp túlszabályozásnak tűnő dolgot meghágva, amiknél csoda, hogy nem lett tragédia. (Autóiparban főleg: forgó gépbe benyúlástól törött lifegő kezet, törött prototípus tesztautót (csak fotón, cimborám csinált kiflit belőle :S), minek újratesztelni meghamisított jegyzőkönyvet selejt munkadarabhoz..., de pl. gyártásban a magnézium por kimérés mellett a szálló porban rágyújtó kreténnel is találkoztam már...)
Itt is meg kell találni az egyensúlyt. Ahogy az atomerőműben sem csak hülye túlszabályozás a szerszám leltár belépésnél és kilépésnél a szektorból. Ott dolgozó ismerős mesélte, hogy egy elveszett csavarkulcsot megtaláltak... a reaktor vizének a kémiai mintavételezésében, oldott anyagként. De a Porsche Hungária is felejtett már csavarkulcsot az autóban, megesik az ilyen. Ebből lesznek a szabályok/folyamatok/ellenőrzőlisták. (Más kérdés, hogy hazudtak és még a tulajt fenyegették perrel, amikor reklamált az ebből fakadó hiba/kár miatt)
Háborúban, amikor naponta vesztesz gépeket, embereket, gyártelepeket, persze máshol van az egyensúly, de attól mgé a szabályok többnyire nem feleslegesek, hanem az üzlet és a társadalom adott szituációban jellemző kockázattűrésének megfelelőek.