[HUN] Haderőszervezés és haderőalkalmazás elmélete

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
A KF51-től nekem is van némi szájhúzogatásom, ha nem alakítják át. Ha összevetem a Leopard2-vel, akkor nem látom a nagy előrelépést. Egy Leopard 2-be is be lehet építeni a 130 mm ágyút a cég állítása szerint. Be is lehetne burkolni az aktív védelmi rendszerekkel. Tadaaam, KF51-et kapsz jószerével.

A KF51 törzse Leopard 2 minden jegyében, a tornya Leopard 2 minden jegyében. Az 59 tonnás tömege jól hangzik, csak ahogy megírta az egyik oldal, így gyengébb a passzív védelme mint a jelen, azaz a Leopard 2A7. Ha kellő passzív védelemre gyúrnak vele, akkor 65 tonna. Nem lett kisebb.

A 130 mm ágyúval ugyan szétszedi nevetve a Leopard 2-őt, de a Leopard 2 is nevetve szétszedi a gyengébb védelme miatt ezt. Szóval aki először meglátja a másikat és hát ebben is EMES15 lesz, meg PERI R17 vagy RTWL, meg a Leopard 2-inkben is EMES lesz meg PERI RTWL.

Elektronikusan fejlett mindkettő. Szóval a szájhúzásnak az az alapvető gondolata, hogy a tűzerőn meg a top attack védelmen kívül nem lépnénk igazán előre vele. És persze ettől még egyrészt a gyárthatóság kapásból előny, ami mostanság elég fontos, másrészt élvonalas a szenzoros képessége és hozzá a tűzereje ami nem avul el.

De, aztán megjön az MGCS/EMBT ASCALON ágyúval és lehet futni utána tűzerőben NLOS lőszer miatt, még nagyobb energiájú APFSDS miatt, csak azt esélyesen a KNDS nem felejti majd el szarrá páncélozni az aktív védelem mellett kisebb, tehát könnyebb, mégis védettebb profillal.

Szóval ahhoz, hogy a KF51-ben lássunk fejleszthetőséget, át kellene tervezni, mert így ugyanaz a Leopard 2 ami a végét járja ezeknek a lehetőségeinek amin csak komplett toronycsere segíthet. A KF51 esetében ugyanez lenne, ha lépni kell mondjuk 15 év múlva vele egyet. Persze nem lehetetlen, csak kínos és drága.

Ha rendszeresítjük ezt a formát, lesz egy nagyon sokáig félelmetes tűzerejű harckocsink, megelőzve mindenki mást, de ezt csak abban a formában tudom elképzelni, ha elfelejtjük a drónokat és a drónkezelőt amik elvinnék a lőszerkészlet kétharmadát. Úgy lehetne 20+10 lőszere ami még így is fájdalmas a 40-42 darabhoz képest, mert a feladata nem lesz más mint a Leopard 2-nek, a célpontjai száma sem lesz más, ellenben rohadt drágán kevesebb ideig lesz bevethető, tehát több kell belőle rotálni, és ehhez mérten valószínűleg nem lesz olcsó.

Ez esetben egy túlzott újítás nélküli (persze brutál) Leopard 2 lesz, aktív védelemmel ami arra is ráfaragható, 130-as ágyúval ami abba is belefaragható. Ugyanúgy beleragadunk a Leopard 2 végidei problémáiba általa, csak talán még drágábban és lehet egyedüli felhasználóként.

Szóval persze, ha már tankért üvöltünk, hogy kell még és teszem én is ezt, akkor ostobaság lenne nem kihasználni a lehetőséget, de a jelen formájában aggasztóan drágán tudnánk korlátozottabb ideig bevethető, tehát nagyobb mennyiségi igényű harckocsit venni ezzel a géppel, amiben nem nagyon látszik az egyszerű lépésekben történő fejleszthetőség opciója. Szóval konzerválná a jelent tűzfölénnyel ellátva, amíg elmehet mellettünk a világ.

Mivel jön a háború, ha ez lesz, ez lesz, nem fogok sírni miatta, legyen minél több, de pusztán mint beszerzést tekintve attól tartok, hogy az ára gátló tényező lesz, az újdonsága gyermekbetegségeket hordoz, a régisége kiforrott alap, de változtatást igényel ha a jövőben bármit akarunk vele kezdeni, a marketing baromságait meg el kell hagyni, hogy legalább valameddig használható legyen.

Szóval igazad van a fenti szövegedben, jöjjön.

Teljesen igazad van amikor ezt mondod:
Édes Istenem add, hogy ne a kurva KF51-et gyártsuk az elbaszott formájában a legcsekélyebb értelmessé tétele nélkül!

Én itt vagyok (a kelleténél?) optimistább.
A KF51 warmly welcome az agyonpáncélozott kétszemélyes alacsonyított lynx-hullos, távirányított 130-as tornyos verziójában (nem a bemutatott Leo upgrade “Párduc” kiadásban). Már csak azért is, mert a Leo 2 hull-t a KMW nem fogja átengedni ide; ez egy RM projekt lesz.

Szem előtt tartva, hogy akkor ebből fizikailag nem lesz zl ‘30 előtt (= ez valóban hadiipari szempontból érdekes, egyelőre a haderőfejlesztéshez nem ad hozzá).

Magyarán - ha ez az irány - kellene (tegnapra!) az a minimum 30 secondhand Leo 2a4/a5 ami azonnal használható, de középtávon upgrade-elhető is (esetleg Chally3 - ha már úgyis az RM upgradeli (talán PH fantáziált róla anno)), ha ezek nem játszanak, akkor a másik topikban említett letárolt Leclerc, Merkava.
Ezen a vonalon nem vagyok annyira optimista.

De szerintem ezekben mind egyetértünk.

(Őszintén szólva én a Kf41-re kendácsolt 120-as lövegtől fázom egy kicsit, lehet, hogy lenne helye, de a dárda hegyeként nem használható, akkor meg miért jobb, mint egy gyorsan felpimpelt (már a garázsban álló) hetvenkettes támogató funkcióba?)
 
K

kamm

Guest
Teljesen igazad van amikor ezt mondod:


Én itt vagyok (a kelleténél?) optimistább.
A KF51 warmly welcome az agyonpáncélozott kétszemélyes alacsonyított lynx-hullos, távirányított 130-as tornyos verziójában (nem a bemutatott Leo upgrade “Párduc” kiadásban).
Szem előtt tartva, hogy akkor ebből fizikailag nem lesz zl ‘30 előtt (= ez valóban hadiipari szempontból érdekes, egyelőre a haderőfejlesztéshez nem ad hozzá).

Magyarán - ha ez az irány - kellene (tegnapra!) az a minimum 30 secondhand Leo 2a4/a5 ami azonnal használható, de középtávon upgrade-elhető is (esetleg Chally3 - ha már úgyis az RM upgradeli (talán PH fantáziált róla anno)), ha ezek nem játszanak, akkor a másik topikban említett letárolt Leclerc, Merkava.
Ezen a vonalon nem vagyok annyira optimista.

De szerintem ezekben mind egyetértünk.

(Őszintén szólva én a Kf41-re kendácsolt 120-as lövegtől fázom egy kicsit, lehet, hogy lenne helye, de a dárda hegyeként nem használható, akkor meg miért jobb, mint egy gyorsan felpimpelt (már a garázsban álló) hetvenkettes támogató funkcióba?)

What.

A Challenger egy garbage, ráadásul koze nincs semmihez.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
Szerintem tulkombinalod, minimális kockázatot képvisel, viszont simán 2A7HU felett teljesít... és gyarthatnank. Egy harckocsit, baszki. Hány ilyen országról tudsz?
Az összes környékbeli országot a hideg rázná azonnal.
Nekünk meg 30+ évre megoldódna az egész armored warfare kapacitásunk, ráadásul részben belföldön, baszki.
Nagyon ritkán adódik ilyen lehetőség, ennyit mondok.
Nem hinném. A kérdőjeleim a háborús felhasználhatósága körül vannak és minden más mellékes ehhez a kérdéskörhöz képest. Ez a gép a jelen formájában nem egy MBT, hanem egy páncélvadász.

Gondolj bele, ugyanannyi cél ami ugyanolyan előrehaladás mellett szembejön. A Leopard 2 esetében bőven tudsz számolni minden lőszerfajtával és a célok leküzdésére 25%-kal több lehetőséged van. Ha a tűzkész elfogyott, átpakolja a töltő a küzdőtéren belül a következő adagot pár perc alatt.

A KF51-nél a tűzerődet 20 tűzkész lőszerre kell osztanod páncélos és puhább célpontok között, aztán a 10 db-ot kiszállva a legénység által kurva nehéz és nagy lőszereket adogatva könnyű célpontként átpakoljátok. Képzeld el ezt romos városi körülmények közt. Vagy korlátozod 20 darabra a műveletben felhasználható lőszert és máris kétszer annyi KF51 kellene mint Leopard 2. A nagy torkolati energia páncélosleküzdésre kihegyezett, amiből nem lesz kevesebb ami szembejön, mintha Leopard 2-vel 120 mm-vel mennél. Tehát ha ugyanolyan arányban osztod a lőszert, kevesebb páncélost tudsz leküzdeni, ha inkább páncéltörőt adagolsz, ez nem egy MBT hanem páncélvadász. A jelenkorunk Tigrise lesz belőle emiatt, ami szörnyű ellenfél, csak drága és kevés lesz belőle és ami mellé kell harckocsi is.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
pl azért mert tudjuk gyártani. pl azért mert lesznek neki aktív védelmi rendszerei, pl azért mert kompatibilis a nagy része a lynx el. Azért van egy pár érv a 120 lynx mellett. De igen, ez egy inkább rohamlöveg mint tank! De a páncélgránátosoknak támogatásra kibaszott jó lenne, míg a leo 2-k mehetnek a dolgukra!
Aláírom.
De a hetvenkettőre is aggathatunk aktív védelmet, optikát, komm rendszert (gyorsabban-olcsóbban). Annyi, hogy az akkor kimondottan átmeneti megoldás, nem hosszú távú (mint a Lynx 120). Viszont hosszú távra meg inkább alkalmasabbnak tartom a Kf51-et (még akkor is ha jóval drágább).
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Aláírom.
De a hetvenkettőre is aggathatunk aktív védelmet, optikát, komm rendszert (gyorsabban-olcsóbban). Annyi, hogy az akkor kimondottan átmeneti megoldás, nem hosszú távú (mint a Lynx 120). Viszont hosszú távra meg inkább alkalmasabbnak tartom a Kf51-et (még akkor is ha jóval drágább).
Nem lesznek kidobva már leírták. Jön ide a német cég és gyárthatja az ERa-t rájuk. Gyanítom, hogy a szittyák támogatói lesznek vagy a tartalékosoké amíg húzzák.
 
  • Tetszik
Reactions: Irsai Olivér