Ez 18-ban nem volt olyan égető, mivel gyakorlatilag más hadseregekben sincs, kiveve Izrael.
De, rohadtul égető volt! A 2006-os Libanoni háború óta nyílvánvaló volt, hogy APS nélküli harckocsi nem élet képes a csatatéren.
Ezt a 2014-es Donbaszi háború is megerősítette. Nekem megvoltak erről az ukrán adatok, a HM-nek meg nem?
Erre céloztam. Itt a szomszédban folyik Európa 45 utáni legjelentősebb háborúja és az ott használt eszközökhöz képest a miénk felfelé lóg ki.
Igen, és milyen téren? Jah, majdnem semmilyen téren. Nincs érdemi különbség a mi A7-eseink vagy egy svéd STRV-122-es között a csatatéren. Sőt, az ukránok szerint A T-64BV és a Leopárd között sincs gyakorlati harcértékben különbség. Mind kettő ugyan azt tudja leküzdeni és mind kettő ugyan úgy válik harcképtelenné. Ez van.
A prototípus bemutatón kívül használ ilyet a BW??? Én eskü nem láttam. Az updatelt A7V-k lepörtetéséről olvastam legutóbb.
De ha lenne, 18-ban akkor sem volt elérhető.
Itt alapvető kérdés az, hogy minek vettünk APS nélküli tankot. Mert, hogy vehettünk volna APS-el ellátottat is csak az nem német.
Ha meg fogyóeszközként tekintünk a vasra, akkor hülyeség volt ilyen drága holmit venni, hiszen egy maréknyi van belőle.
Hasznosabb lett volna nagyobb számú, olcsóbb technika.
De ezzel nem akarom itt félre vinni a témát hazai irányba.
A tény az, hogy 2 háborúban járt eddig a Leopárd 2-es, mind a kettőben leszerepelt a marketinghez képest. Abszolút értelemben meg nem tudta bizonyítani, hogy annyival jobb lenne a többi tanknál, mint amennyivel drágább.