<blockquote rel="phaidros">Tudom, hogy felszántották, teszkóval behintették, de arra gondoltam, illetve utaltam és mondhatni kérdeztem, hogy ha egyszer tudtunk nagyjavítani (tudtunk?), akkor nem tudnánk újra? Illetve hosszú távon nem lenne értelme ennek a "képességnek" a megteremtése akkor, ha a Mi helikopter lenne a befutó? -elég elterjedt típus, lehetne másoknak is javítani, beleillene a fegyvergyártás felvirágoztatása című álomba is.
Bármilyen típus lenne a befutó, szerintem lehetne valami ilyen feltételt támasztani a gyártó/eladó felé:
Olyan típust/okat veszünk meg, amelynek a sárkánya és a sárkányrendszer berendezései - sérüléses javítást kivéve (ami esetleg a normál nagyjavításon túli speciális felszereltséget igényel) - karbantartás céljából többé nem hagyhatja el Mo. területét. Erre a célra Mo. nagyjavító céget alapít és szerel fel, a heli gyártója köteles vállalni a rep-szakmunkás-alapképzést végzett műszaki személyzet típus-kiképzését a nagyjavítási technológiára. A tenderen csak az a cég indulhat, amelyik megfelel ennek a követelménynek, amelyik meg nem - akkor jöhet a következő ajánlat. A gyártó cég pedig megkapja nagyjavításra a hajtóműveket meg a főreduktort, amihez a felszerszámozás ilyen kis darabszámban nem biztos hogy gazdaságos. Meg hát Veresegyházon működik egy General Electric nevű "alig ismert" cég is, ami gázturbinás hajtóművekkel foglalkozik... szóval el lehetne gondolkozni a dolgon - a nagyeszűeknek/nagyfejűeknek.
Persze nem lenne olcsó a dolog (egy beruházás sosem olcsó, főleg az elején), de az a Jani/Pista/Zsolt/stb. aki annál a cégnél dolgozik majd, az itthon fogja elkölteni a fizuját, ha meg elküldjük a gépeket külföldre javítani, az egyrészt nagyobb függést eredményez, másrészt a külföldi melós meg az otthoni gazdaságot fogja támogatni a miáltalunk kifizetett javítási költségből. Szóval így is lehet nézni a költségeket... meg a függőséget... meg a hazai hadiipar feltámasztását.</blockquote>
Végülis a lengyelek nem így csinálják? -igaz nagyobb piac.
Hát, ha valaki nagyon el akarja adni portékáját, meg van akarat és pénz.
A Mi-t azért írtam, mert mostanában sokat foglalkoznak a témával, másrészt nagyon elterjedt típus a világban.