[HUN] Helikopterbeszerzés

Aláírtak egy újabb közös programot és kaptunk elvileg fegyvereket is. De ezt talán @Dudi tudná megerősíteni.

Aláírtak egy újabb közös programot és kaptunk elvileg fegyvereket is. De ezt talán @Dudi tudná megerősíteni.

"A tegnapi napon az MH 2. különleges rendeltetésű ezred új fegyverzeti és egyéni felszerelési eszközöket kapott, illetve egy mobil vezetési ponttal gazdagodott, melyet hivatalosan Simicskó István honvédelmi miniszter adott át az alakulat parancsnokának Sándor Tamás ezredesnek. Ugyanezen a napon, együttműködési megállapodást kötött a Magyar Honvédség és az Amerikai Egyesült Államok Európai Különleges Műveleti Parancsnoksága, melyet Orosz Zoltán, vezérkari főnök helyettes és Mark C. Schwartz parancsnok írt alá. Utóbbi az Európában állomásozó különleges amerikai erők parancsnoka. A hivatalos átadás után a magyar különleges erők technikai bemutató tartottak."
http://www.honvedelem.hu/cikk/57772_uj_eszkozok_az_uj_kepessegekhez

http://m.nol.hu/gazdasag/kaosz-a-helikopterstrategiaban-nagyitoval-keresik-az-utokepesseget-1627383

A népszabis ember azt akarja sugallni, hogy a PZL tudna nekünk GYÁRTANI új Mi-17-eseket és,hogy általuk "gyártottat" kéne venni? Elég érdekes,de szerintem az,hogy valamely cég tud nagyjavítani, az nem jelenti azt, hogy gyártani is tudja a típust.A következő dolog, az engedély. Nem hinném,hogy a polákoknak lenne engedélye a Mil cégtől a típus gyártására. Az ő újabb gépeiket Oroszországból vásárolták gyári újan, még a szankciós faszság bevezetése előtt,nem ők gyártották maguknak.A Sikorsky gépekkel más a helyzet, azt tényleg gyártották.

<blockquote rel="fishbed">http://m.nol.hu/gazdasag/kaosz-a-helikopterstrategiaban-nagyitoval-keresik-az-utokepesseget-1627383

A népszabis ember azt akarja sugallni, hogy a PZL tudna nekünk GYÁRTANI új Mi-17-eseket és,hogy általuk "gyártottat" kéne venni? Elég érdekes,de szerintem az,hogy valamely cég tud nagyjavítani, az nem jelenti azt, hogy gyártani is tudja a típust.A következő dolog, az engedély. Nem hinném,hogy a polákoknak lenne engedélye a Mil cégtől a típus gyártására. Az ő újabb gépeiket Oroszországból vásárolták gyári újan, még a szankciós faszság bevezetése előtt,nem ők gyártották maguknak.A Sikorsky gépekkel más a helyzet, azt tényleg gyártották. </blockquote>

Szerintem kicsit "benézett" valamit a szerző... szóba jöhet a Blackhawk (ami lengyel gyártású) vagy használt lengyel Mi-8/17 átvétele (amit tudnak felújítani, nagyjavítani a lengyelek). Remélem, nem SW-4 vagy Sokol-t akarnak venni.

<blockquote rel="sidewinder1"><blockquote rel="fishbed">http://m.nol.hu/gazdasag/kaosz-a-helikopterstrategiaban-nagyitoval-keresik-az-utokepesseget-1627383

A népszabis ember azt akarja sugallni, hogy a PZL tudna nekünk GYÁRTANI új Mi-17-eseket és,hogy általuk "gyártottat" kéne venni? Elég érdekes,de szerintem az,hogy valamely cég tud nagyjavítani, az nem jelenti azt, hogy gyártani is tudja a típust.A következő dolog, az engedély. Nem hinném,hogy a polákoknak lenne engedélye a Mil cégtől a típus gyártására. Az ő újabb gépeiket Oroszországból vásárolták gyári újan, még a szankciós faszság bevezetése előtt,nem ők gyártották maguknak.A Sikorsky gépekkel más a helyzet, azt tényleg gyártották. </blockquote>

Szerintem kicsit "benézett" valamit a szerző... szóba jöhet a Blackhawk (ami lengyel gyártású) vagy használt lengyel Mi-8/17 átvétele (amit tudnak felújítani, nagyjavítani a lengyelek). Remélem, nem SW-4 vagy Sokol-t akarnak venni.</blockquote>

Szerintem semmit se akarnak venni, de előbb-utóbb kiderül ott az "emeleten" is, hogy KELL, ELKERÜLHETETLEN!! Akkor meg azt vesznek, ami az adott pillanatban legolcsóbb és amit túl nagy pirulás nélkül helikopternek lehet nevezni a sajtó előtt. Ez ugye nem túl nagy feladat a mai sajtómunkások túlnyomó többségének "hozzáértését" tekintve.

A szerző szerint lengyel gyártású gépek vásárlása lehet napirenden. Ez csak a Black hawk lehet, semmi más, szerintem, ha igaz persze. Azt gyártják ugye a lengyelek ? Bár inkább nem igaz persze a hír. :)

MD_902_Explorer_1080p_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Részben magyarosított FullHD :)

No akkor...
Igaz, hogy két részletben (augusztusban és ma), de végigolvastam az összes hozzászólást és annyit találtam, hogy 2013 körül valaki kijelentette (talán Terminator), hogy szerinte nem jó és amikor felmerül megint, akkor gyorsan meghivatkozzátok, hogy ez már ki lett tárgyalva és egyetértettetek abban, hogy nem jó.:)
Ezen kívül jött még a cseh ejtőernyős százezredes véleménye, aki szerint sokba van az alkatrész, meg drága lenne az upgrade, valamint a filippínók panaszai.
Ezzel szemben ott vannak a lengyelek, akik szinte minden feladatkörben használják és még Irakba is elvitték, valamint a legnagyobb flottát üzemeltetik. Mindeközben nem nagyon panaszkodnak.
Tehát:
1. Az árukhoz képest, ami pl. a filippínó ügyletnél sem tűnik soknak (8,125millió usd / db) sok probléma nem akadt velük.
2. A mindenholból két üzemeltető adott hangot a bajainak, a filippínók többek szerint (pl. piratvitorla,bartinieffektus )más feladatra használták, mint amilyen változatot vettek. A cseheknél meg drágállta a javítást a vezérkari főnök (az ejtőernyős). (mintha nálunk is mindig ilyen érvek merültek volna fel, amikor meg akart valamitől szabadulni az aktuális vezetőség)
3. drágának meg mondjuk egy közepes helikopterhez képest nem drága, de egy Bell-412-höz képest sem. Ráadásul a sör sem olcsó :D

A tévedés jogát fenntartom, ha valaki tud, akár saját magától olyan hsz-t idézni, ami árnyalja a képet (vagy azt bizonyítja, hogy átsiklottam fontos részletek felett), akkor tisztelettel kérem, hogy tegye ezt meg; idézze...

• Tetszik
Reactions: sirdavegd
No akkor...
Igaz, hogy két részletben (augusztusban és ma), de végigolvastam az összes hozzászólást és annyit találtam, hogy 2013 körül valaki kijelentette (talán Terminator), hogy szerinte nem jó és amikor felmerül megint, akkor gyorsan meghivatkozzátok, hogy ez már ki lett tárgyalva és egyetértettetek abban, hogy nem jó.:)
Ezen kívül jött még a cseh ejtőernyős százezredes véleménye, aki szerint sokba van az alkatrész, meg drága lenne az upgrade, valamint a filippínók panaszai.
Ezzel szemben ott vannak a lengyelek, akik szinte minden feladatkörben használják és még Irakba is elvitték, valamint a legnagyobb flottát üzemeltetik. Mindeközben nem nagyon panaszkodnak.
Tehát:
1. Az árukhoz képest, ami pl. a filippínó ügyletnél sem tűnik soknak (8,125millió usd / db) sok probléma nem akadt velük.
2. A mindenholból két üzemeltető adott hangot a bajainak, a filippínók többek szerint (pl. piratvitorla,bartinieffektus )más feladatra használták, mint amilyen változatot vettek. A cseheknél meg drágállta a javítást a vezérkari főnök (az ejtőernyős). (mintha nálunk is mindig ilyen érvek merültek volna fel, amikor meg akart valamitől szabadulni az aktuális vezetőség)
3. drágának meg mondjuk egy közepes helikopterhez képest nem drága, de egy Bell-412-höz képest sem. Ráadásul a sör sem olcsó :D

A tévedés jogát fenntartom, ha valaki tud, akár saját magától olyan hsz-t idézni, ami árnyalja a képet (vagy azt bizonyítja, hogy átsiklottam fontos részletek felett), akkor tisztelettel kérem, hogy tegye ezt meg; idézze...

Azt azért ne felejtsük el, hogy lengyel "találmány", még szép, hogy ők a legnagyobb üzemeltetők. :D