[HUN] Helikopterbeszerzés

A Lettek most vesznek négy UH-60M Black Hawk-ot 200 m$-ért ami ugyebár 50m$/db.
https://www.defensenews.com/global/europe/2018/08/03/latvia-cleared-to-buy-black-hawks/
Ezt tessék a Chinook 82 milliós árához hasonlítani….

Nyugi, ha valami Isteni csoda, 8 bolygó együttállása, meg a sámánok ráolvasásos áldása, és még ki tudja milyen földöntúli hatások miatt még is vennénk (nem fogunk... :P ) 4 db Chinook -ot, akkor sem 82 millió USD lenne a darab ár, hanem bőven 100 millió USD/db felettire jönne az ki. ;) :P

• Tetszik
Reactions: fishbed and nyugger
Egyre kíváncsibb vagyok, mi lesz az az amerikai cucc, amit venni fogunk, ha a helik felejtősek az ár miatt.

• Tetszik
Reactions: arcas
Egyre kíváncsibb vagyok, mi lesz az az amerikai cucc, amit venni fogunk, ha a helik felejtősek az ár miatt.

Benkő Tibor valamelyik nap nyilatkozta, hogy a légierő, harckocsik, páncélozott technika, tüzérség területén kell fejleszteni. Itt az IFV/APC, és a tüzérség területén, meg a légierő fegyverzetében esetleg szóba jöhetnek USA cuccok. Én a tüzérségre tippelnék használt M109A5 (A6 Paladin-ról ne is álmodjunk az ára miatt) esetleg még a sima optikai célzós M777 is szóba jöhet, az M777A1 v. A2 megint olyan álom kategória lenne nálunk.

Benkő Tibor valamelyik nap nyilatkozta, hogy a légierő, harckocsik, páncélozott technika, tüzérség területén kell fejleszteni. Itt az IFV/APC, és a tüzérség területén, meg a légierő fegyverzetében esetleg szóba jöhetnek USA cuccok. Én a tüzérségre tippelnék.

Én még mindig a Black Hawkra.

Én még mindig a Black Hawkra.

Ha a használt Bell UH-1N csomagra nem volt anno pénz, akkor mitől lenne Black Hawkra?! Szerintem is a "nyaljunk" a németeknek jegyében a közepes szállítóhelikopter is Airbus termék lesz. Főleg, hogy így a support is olcsóbbra kijöhet hosszútávon a 20+20 Airbus (Eurocopter) helikopterrel. A H225M (EC725 Caracal) számunkra teljesen jó választás lenne.

Ha a használt Bell UH-1N csomagra nem volt anno pénz, akkor mitől lenne Black Hawkra?! Szerintem is a "nyaljunk" a németeknek jegyében a közepes szállítóhelikopter is Airbus termék lesz. Főleg, hogy így a support is olcsóbbra kijöhet hosszútávon a 20+20 Airbus (Eurocopter) helikopterrel. A H225M (EC725 Caracal) számunkra teljesen jó választás lenne.

De az UH-1N az valamikor 2012 körül volt, akkor még keróra se volt pénz, azóta Viktor lett a megváltó, dübörög a gazdaság, van pénz minden szarra :D Ha lett 100mrd könnyűhelire, akkor lesz közepesre is. Csak kérdés, hogy mondjuk 150 mrd Pumára, vagy 200mrd Blackhawkra

Nem értem, miből gondoljátok hogy a Francia gép olcsóbb??
Kuvait most vett 24 db H225M-et - 1,1 milliárd $.
Tessék számolni...

Egy szóval nem írtam olyat, hogy olcsóbb. ;) :P
Azt írtam, hogy a 20+20 Airbus helikopter esetén hosszútávon a support olcsóbbra jöhet ki, mint ha a 20 H145M (Eurocopter EC145) mellé vennénk 20 db S-70i Black Hawk -ot, amik az áruk miatt valószínűleg fapadosságban kb. a szlovák gépek szintjén, vagy egy hajszálnyival felettük lennének.

Tessék számolni...

Van ahol 30 darabot írnak, 24 seregnek, 6 a nemzeti gárdânak. De korrupciós vizsgálat is volt a beszerzéssel kapcsolatban 2017 végén... :D

Egy szóval nem írtam olyat, hogy olcsóbb. ;) :p
Azt írtam, hogy a 20+20 Airbus helikopter esetén hosszútávon a support olcsóbbra jöhet ki, mint ha a 20 H145M (Eurocopter EC145) mellé vennénk 20 db S-70i Black Hawk -ot, amik az áruk miatt valószínűleg fapadosságban kb. a szlovák gépek szintjén, vagy egy hajszálnyival felettük lennének.
Valószínűleg lényegesen olcsóbban kapnánk meg Caracalokat mint Katar.
A Minyokat se írnám le még. Mert ha kikopnak elképzelhetőnek tartom hogy pár db al de a Minyo féle szállítókapacítást fent fogják tartanni.
Értem ez alatt hogy szerezhetnek be néhány db nagygenerál civil gépet 2024 után.
A Szlovák példát látva. Ők is megjegyezték hogy szívni fognak ha a Minyok kapacítása ki fog esni. Afganisztánban is szóvá tették a koaliciós erők hogy szükség van ilyen mindenes repülő "teherautóra"
Ilyen kapacítás kidobni.............

Az amerikai "ingyen helikopter" az még 2011-ben volt. A gazdasági világválság után ~2 évvel. Akkor lehet hogy tényleg nem volt pénz. De most már elég sok mindenre jut. Ahogy írtad, most inkább a "kinek nyaljunk" a kérdés.

Olyan sokat ötleteltek itt a Mi-17/8 pótlásn.
Nekem konkrétan ez a gép olyan mint a T-72. Jobb és olcsó híján csk oroszra cserélném. T72 helyett T90, Mi-17 helyett pedig az utódja Mi-százhetvenvahány. APC/IFV-t tüzérség, légvédelem, ezek mind azok amit EU-ból szereznék be, de ennek a kettőnek nem tudok jó ár-érték arány megfelelőjét. Ja, hogy tilos venni? Biztos tilos lesz mondjuk két év múlva is? Addig foglalkoznék sok mással (sajna van mivel), megvérnám az első jelét a nyugat-orosz közeledésnek, majd berendelném a két teknikából a megfelelő mennyiséget.

• Tetszik
Reactions: Pista a hegyről
Tessék számolni...

A lengyel ajánlatban is kb. ennyi volt az egy gépre jutó átlagos programköltség:

1. kör. Ezzel nyerték meg a tendert:

The pre-selection of the Caracal is for 60 military multirole helicopters under a contract reported to be worth some €2.5 billion (US $2.7 billion), with Warsaw requesting a large part of the aircraft to be built by local industry.

2,7 milliárd / 60 db = 45 millió / db

2.kör. A részletes tárgyalások itt szakadtak meg:

Poland on Oct. 4 knocked Airbus Helicopters out of exclusive negotiations for a deal worth 13.5 billion zloty (US $3.5 billion). The latest move indicates that Poland will most likely revise the previous cabinet’s decision from April 2015 to award a deal for 70 Caracals to Airbus Helicopters.

3,5 milliárd US / 70 db = 50 millió / db

• Tetszik
Reactions: Törölt tag 1586
Nekem konkrétan ez a gép olyan mint a T-72. Jobb és olcsó híján csk oroszra cserélném. T72 helyett T90, Mi-17 helyett pedig az utódja Mi-százhetvenvahány. APC/IFV-t tüzérség, légvédelem, ezek mind azok amit EU-ból szereznék be, de ennek a kettőnek nem tudok jó ár-érték arány megfelelőjét. Ja, hogy tilos venni? Biztos tilos lesz mondjuk két év múlva is? Addig foglalkoznék sok mással (sajna van mivel), megvérnám az első jelét a nyugat-orosz közeledésnek, majd berendelném a két teknikából a megfelelő mennyiséget.
Azért ne hagyjuk ki a képletből a hírhedt orosz termékkövetést. Soha nem szállítottak időben semmilyen alkatrészt. Semmilyen javítási megrendelést nem tartottak be. Lásd MIG-29 hajtóművek vagy a jelenlegi Mi-25 nagyjavítás, amit áprilisra kellett volna elvégezniük. Az orosz az rablókapitalista.

Soha nem szállítottak időben semmilyen alkatrészt. Semmilyen javítási megrendelést nem tartottak be.
Ha nem ingyen akartunk volna mindent, akkor biztos jobban ment volna a szekér...
Lásd MIG-29 hajtóművek vagy a jelenlegi Mi-25 nagyjavítás, amit áprilisra kellett volna elvégezniük.
He?
1. Újra : Ha dobtunk volna lóvét a rendszerbe, akkor lett volna hajtómű... (bár nem emlékszem, hogy nagy mizéria lett volna a hajtóművekkel). Tudod: 17 év vergődés egy évi gripenköltségért. ;)

2. Az áprilisi elkészülés meg ott bukik meg, hogy 10 hónapjuk volt a teljesítésre... az első kiszállítás meg november elején volt..

Tudom, hogy ingyen van hülyeséget beszélni, de azért nem kell visszaélned ezzel az alapjoggal...
(ráadásul az orosz még a svédekhez képest is csak térgyeplő ministráns a pénzáramoltatás terén)

Nem tilos, csak azt hazudják. Eladni tilos.

Azért ne hagyjuk ki a képletből a hírhedt orosz termékkövetést. Soha nem szállítottak időben semmilyen alkatrészt. Semmilyen javítási megrendelést nem tartottak be. Lásd MIG-29 hajtóművek vagy a jelenlegi Mi-25 nagyjavítás, amit áprilisra kellett volna elvégezniük. Az orosz az rablókapitalista.

Mi van a hajtóművekkel?
Amúgy meg persze, hogy nem jön a ki nem fizetett alkatrész. :D

• Tetszik
Reactions: zsolti

Szép és jó, de a Nato-n belül az orosz technika vonalnak gyakorlatilg vége. Akárhogy is nézzük, nyugati katonai tömbe nyugati technika való. Nem kell hülyére adósodni az aranyáron mért amerikai segélyekben, inkább tényleg ésszerűen kell eu-s fegyverekhez, haditechnikához jutni. Ha ép az USA-tól érdemes venni akkor attól, ha mástól akkor meg attól. Ennyi...

• Tetszik
Reactions: zsolti and alfa74