[HUN] Helikopterbeszerzés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 346
35 802
113
Szerintem eredetileg az sem annak készült

De igen.Ahogy a Jet Ranger,az MD500,vagy a Gazelle is.
Hogy krisst idézzem: a faszt.
A highway appokhoz kepest max .
Katonai teherautokat 3 osztályba sorolják
CAT1,a valódi Katonai gép,ezeknek sorozatgyartott polgári változatok nincs.HX3 ilyen.Leanykori neve MAN CAT1
CAT2.Ezek kettős hasznosítási tervezett gépek.Altalaban a katonai igények fizetik a fejlesztést.De van sorozatgyartott polgári változatok.Pl G Merci.Helikopterkent a Bo105 is ilyen.
CAT3.Ezek egy polgári célú fejlesztés katonasitott,zöldre festett változatai.pl Dacia Duster,vagy a Merci Sprinter mundér a bujtatva. Lehet ugyan velük kimenni a kemény csatatérre,de nem igazán érdemes. Elsősorban mögöttes területre,hátorszagban kiegészítő feladatokra valók.Helikent a H145 ezt a kategóriát képviseli.
Persze van hogy egy eredetileg polgári fejlesztés jól bevallik katonai célra,mint a Merci Unimog-a hadseregek messze a legnagyobb vevői.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 346
35 802
113
Amennyire én látom, a helikopter felhasználásái területe a modern légvédelem és a drónok térnyerzése miatt egyre szűkül. Kb szállítási feladatokra..
Dehogy.Foleg számunkra lenne nagyon fontos a valóban korszerű helikopteres,fegyveres helikopteres képesség.
A dronok pont hogy növelik a korszerűen felfegyverzett helikopterek kepessegeit és védettséget
Továbbra is a helikopter képes a hadszinteren a leggyakrabban fegyvert,embert és felszerelést mozgatni a hadszinteren.Nekunk,kik krónikus csapaterohianyban szenvedünk,ez különösen fontos tulajdonság.(tudom,hogy mindenkinek a könyöklő jon ki,de nem véletlenül ölt annyi pénzt az SADF a Rooivalkba és fegyverzetebe.Hanem mert pontosan ugyan ezzel a problémával álltak szemben-es ezért is nagyon releváns számunkra a bur tapasztalat és fejlesztések vizsgálata)
Nem a helikopter avult el,csak az elavult helikopter avult el.

• Tetszik
  • Hűha
Reactions: fishbed and Aladeen

AlbaRegia

Well-Known Member
2019. december 23.
881
2 085
93

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 452
8 695
113
okoztak ezek fejfájáson kívül mást? irányított fegyverzet sehol, jelentősen kevesebb fegyvert tudnak hordozni, karbantartásuk fejfájást okoz, az egyik jegesedik....
de legalább a pilótáknak könnyebb dolgozni velük..

• Tetszik
Reactions: megazez

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 892
103 149
113
okoztak ezek fejfájáson kívül mást? irányított fegyverzet sehol, jelentősen kevesebb fegyvert tudnak hordozni, karbantartásuk fejfájást okoz, az egyik jegesedik....
de legalább a pilótáknak könnyebb dolgozni velük..
Melyik másik könnyű helin van jégtelenítő rendszer??
Én úgy tudom, de lehet tévedek, nem nagyon szokott lenni. Minden alkalmazó anélkül használja, nemcsak Európában a németek stb. ,hanem az amcsik is.

Ez nem olyan kritika, mint miért nincs a Leopardon APS??Mert még egyiken sincs.,,

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 346
35 802
113
Én úgy tudom, de lehet tévedek, nem nagyon szokott lenni. Minden alkalmazó anélkül használja, nemcsak Európában a németek stb. ,hanem az amcsik is.

Ez nem olyan kritika, mint miért nincs a Leopardon APS??Mert még egyiken sincs.,,
Itt arról van inkább szó, hogy a két gép logisztikailag nem kompatibilis.

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 452
8 695
113

jó, de akkor miért repedezik a pilótafülke üvege. Ha jól emlékszem Pisti mondta. Ha tévedek, bocsánat.

• Tetszik
Reactions: vasszekely

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 561
16 564
113

Hegyvidéki mentésre is használják, ott pedig elengedhetetlen, hogy legyen jégtelenítő rendszer.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 346
35 802
113
Mitől lenne az?!?

V-22 Osprey sem kompatibilis a UH-1 Huey-kal, pedig mindegyik Bell gyártmány...
Mikor még vita volt csak a helibeszerzes,én két kombot preferálnám.
AH60+S92,kiegeszitve egy könnyű felderítő/futár/PCvadasz típussal.
Leonardo sorozatból válogatni.Pl AW169M+A×149M+AW189,akkor meg távlati lehetőség AW249 típussal.
És ezek logisztikai egységet alkottak volna.
Egyébként erre is lenne bur megoldas is,részben.Oryx+AH2 is logisztikai egységet alkotnak.:D

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 075
47 926
113
Mikor még vita volt csak a helibeszerzes,én két kombot preferálnám.
AH60+S92,kiegeszitve egy könnyű felderítő/futár/PCvadasz típussal.
Leonardo sorozatból válogatni.Pl AW169M+A×149M+AW189,akkor meg távlati lehetőség AW249 típussal.
És ezek logisztikai egységet alkottak volna.
Egyébként erre is lenne bur megoldas is,részben.Oryx+AH2 is logisztikai egységet alkotnak.:D
Igazából az Airbus egy holding: nem sok köze van egymáshoz a különféle részlegeknek. Pláne a németnek és franciának...

A Leonardo és Sikorsky gépei között valszeg nagyobb az átjárás alkatrészek szempontjából, csak ők nem ígértek ipari ellentételezést szóval maradt a Légibusz...

• Tetszik
Reactions: bel and vasszekely

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 346
35 802
113
Igazából az Airbus egy holding: nem sok köze van egymáshoz a különféle részlegeknek. Pláne a németnek és franciának...

A Leonardo és Sikorsky gépei között valszeg nagyobb az átjárás alkatrészek szempontjából, csak ők nem ígértek ipari ellentételezést szóval maradt a Légibusz...
Tárgyalni, Tárgyalni, +Tárgyalni.
Ki kellett volna targyalni.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 075
47 926
113
Tárgyalni, Tárgyalni, +Tárgyalni.
Ki kellett volna targyalni.
Ha nem akarja a másik fél, akkor nem tudod kitárgyalni. Amerikaiak híresek arról hogy senkinek nem adnak gyártást szinte semmire.
Az Airbus amúgy is tervezett egy gyárat, szóval azt meg is kaptuk.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 346
35 802
113

Egyébként ez már szerintem is rohely,de tényleg jobban járunk volna meg az Oryx(lényegében H215)+AH2 kombinált is annál,amit osszehoztunk.
De szerintem a legjobb az AH60+S92+CH47+konnyuheli ( AW109/119/169,Mókus ,akármi ami alkalmas)