[HUN] Helikopterbeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

independence

Active Member
2012. december 28.
385
62
28
<blockquote rel="pela3">http://www.aeromagazin.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=1047%3Akelend%C5%91ek-az-orosz-helikopterek-%C3%A1zsi%C3%A1ban&Itemid=116

Jelenleg szerintem az orosz típusok nem jöhetnek szóba sajnos (mert NATO, meg embargó, stb.), amcsit meg a korábban felsorolt okok miatt nem lenne célszerű beszerezni. Úgyhogy maradnak az európaiak (AW és EC/AH. Ami nem is baj, mert a totálisan prototípus fázisban lévő S-97 és SB>1 helin kívül nem igazán tudnak valós és korszerű alternatívát kínálni (az S-92 nem tűnik olcsóbbnak, mint az AW101 és a jellemzői rosszabbak is, annál kisebb tartományban meg pláne jobban járunk, ha európai gyártótól veszünk, különösen a supportot nézve).</blockquote>

Kifejtenéd a véleményed az S 92 vs AW 101 témában ?



Mindenki másnak is :

- ha normális emberek döntenének a beszerzendő típusról , és tegyük fel esélyes lenne a Caracal is , ott mennyire hátrány hogy nincs hátsó teher rámpa ? (mint az elődön Mi 8/17 )
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 661
5 443
113
Se a régebbi Pumákon, se a Black Hawkon nincs hátsó rámpa, mégis 30 ország simán használja, vagy még több... :) Szerintem a katonai gépekre szánt 140 milliárdból se S-92, se AW-101, se Black Hawk nem jön ki. Esetleg az albánokhoz hasonló Pumák, elektronikai cuccok kimerülnek Flir toronyban. Szerintem ez a max, amit kihozhatnak az egészből. Tendert én őszre jósolnám, most elvannak a bróker ügyekkel, aztán jön a nyári szünet...
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Igazából már a flir-torony is előre lépés lenne. Ha jól tudom az amerikaiak részéről fel sem merül, hogy bizonyos elektronikus eszközöket meg kaphassunk, még ha ki is tudnánk fizetni.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Igazából már a flir-torony is előre lépés lenne. Ha jól tudom az amerikaiak részéről fel sem merül, hogy bizonyos elektronikus eszközöket meg kaphassunk, még ha ki is tudnánk fizetni.

Csak nehogy valami okos meggyőzze őket, hogy fölösleges, hiszen a Mil-eken nem használtuk ki még az NVG-t se.
Úgyis politikai döntés lesz, ha lesz, éppen ezért az amerikait szívesen kihagynám, több okból. Mondjuk az EU-ból jövő gépek szintén elég feltételesek, alkatrészileg összefügg a nyugat teljesen.
Talán először ott kéne hagyni a katonai szervezetet, addig nincs szabad döntés.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 855
4 136
113
<blockquote rel="independence">
Kifejtenéd a véleményed az S 92 vs AW 101 témában ?


Az AW101 több katonát tud szállítani, nagyobb a teherbírása (S/H-92 4536 kg, de még erre nem hitelesítették, AW101 6000 kg). Az S/H-92 kéthajtóműves, az AW101 háromhajtóműves, ami ugyan az üzemeltetési költséget növeli, viszont, ha leáll egy hajtómű műszaki hiba, vagy találat miatt, akkor a maradék két hajtóművel jobbak maradnak a repülési jellemzői. (Nem mellesleg az AW101-hez lehet európai hajtóművet is kérni.) A hatótávolsága is nagyobb az AW101-nek (1360 vs. 1000 km). Konkrét árat nehéz mondani, de az AW101 elvileg 21 millió dollár körül van önmagában, alap konfigban, support és minden egyéb nélkül. Az S-92 meg:
http://www.thebillionaireshop.com/product/helicopters/s-92/

http://www.erahelicopters.com/content/e1288/e7/e230/e2324/index_eng.html
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Nem vagyok meglepve! Csak indokot keresnek, hogy ne kelljen katonai felszereléseket be szerezni. A többi csak származó duma!
 

elmentek

Member
2013. február 3.
46
7
8
Milyen meglepő:

http://vs.hu/kozelet/osszes/egyelore-semmi-nem-lesz-a-kormany-gigaberuhazasabol-0514#!s0

Legalább a sajtó olykor előveszi a témát és forgatja egy kicsit, hogy ne felejtődjön el évekre...
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Milyen meglepő:

http://vs.hu/kozelet/osszes/egyelore-semmi-nem-lesz-a-kormany-gigaberuhazasabol-0514#!s0

Legalább a sajtó olykor előveszi a témát és forgatja egy kicsit, hogy ne felejtődjön el évekre...

Sztem nem meglepő, az embereket a saját zsebük érdekli leginkább, ennek akar megfelelni leginkább a kormányzat, és persze a hiánycélt tartani. Ha rábólintottak volna, más se jönne az ellenzéki sajtóból, hogy mennyi kórházi ágy finanszírozható, és milyen szociális ellátásokra lehetne költeni, hiszen az ország nagyon szegény, lecsúszik a középréteg, elvándorolnak stb. amiben van is igazság, de az éremnek két oldala van.
A politikai konstelláció sem a legmegfelelőbb momentán. Valószínűleg jobb szinten manifesztálódna, ha Ukrajnában abbamaradna a háború, kiegyeznének az oroszokkal és lekapcsolnák a szankciós erőgépeket.
De nagyot néztem, hogy a rómaiak elindulnának a tenderen ?? Már csak nemzetbiztonsági okokból se vennék román-francia kacatot.
A Mi-26-ot sztem elgépelte az újságírókám, az teljesen felesleges ide. 8/17-re gondolt valószínűleg.
 

elmentek

Member
2013. február 3.
46
7
8
A Mi-26 nekem is tetszett.
Értem amit írsz a politikai helyzetről, bár ez a probléma nem új keletű. Minél tovább húzzák, annál drágább lesz, mert a gépeket karbantartó és üzemeletető személyzet, dolgozna, repülne. (persze most van 3 gép, de ennek szerintem kicsi a megtartó ereje.) Az ellenzék pedig mindenre lő amit a kormány csinál. Kár arra várni, hogy belátják egy beszerzés szükségességét.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Azt értem ez alatt, hogy minél többen vennének részt, elvileg annál jobb árat lehetne kapni. Főleg, ha mondjuk táboron kívülről is pályázhatnának. Sajnos a humán faktor tényleg rossz állapotban van, újrakezdeni mindent ... Piszok kerül. Az ellenzék biztos megcsinálta volna ha ők kormányoznak, 99 %, valami mocskos drága amerikai típussal, kemény hitelre, amit aztán nyöghetünk, mint a Gripenekét.
Azt azért hiányolom, hogy nem írták még ki legalább, vagy közelítő dátumokat nem mondanak. Hogy mittudomén 2016 második felétől lehet pályázni, döntés év végén. A nyertes úgyis fix külföldi lesz.
Lesznek ebben a beszerzésbe furcsaságok, mint máshol, a tótok pl ki se írtak semmit, csak bejelentették, ezt vesznek.
Csak nehogy aztán tényleg román helikoptereket kapjon az MH.
 

elmentek

Member
2013. február 3.
46
7
8
Remélem nem lesz román helikopter. Akkor tényleg mindenki elmenne....
Én az európai gépcsaládot támogatom (Eurocopter/Airbus). Ott lehetne olyat venni ami jó a légi mentőknek/rendőrségnek EC135
És lehetne venni olyat, ami jó a honvédségnek: AS532
És ezzel lehetne erősíteni az európai elkötelezettséget is.
Abban igazad van, hogy érdemes "jól" időzíteni a beszerzést.
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
709
113
Szerintem ezzel a heli-üggyel elértük a 3. világbéli országok szintjét.
Nem tudom gazdasági okokkal magyarázni,,, miért is?
Ha volna szándék, nagyjavitanák az 5 MI-17-est, azzal egy ideig lehetne repkedni.
Mellette nagy felhajtással vennék a mentőknek 4 EC 135 vagy 145-öst, seriffeknek 1-2 darabot, meg a MH-nak 2-őt,, persze ez csak egy későbbi rendelés előszele lenne.
Ebbe nem tudna érdemben belekötni az ellenzéki sajtó,,,, viszont elindulhatna a képzés az áhított közös kiképzőbázison,, aztán évente csendben növelném a szervek állományát, akkor meg már prostituálva lenne annyira a sajtónál az ügy, hogy egy + 4-6-8 gépes MH rendelést gond nélkül átmehetne, nem volna már hírértéke.
És volna helikopter....
És.. meg ne magyarázza nekem valaki, hogy ezt nem bírná a költségvetés,, a rohamossan növekvő gazdaságunk stb. (bocs, épp M1-et nézek).
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Mikor koronázzák már meg végre ezt a kiválló embert? Lassan olyan lesz mint egy király. Mindenben egy személyben dönt , kénye s kedve szerint.
Azért annak van egy diszkrét bája, hogy a katonai helikopterekhez is ért! Pont annyit, mint bármi máshoz.
Azért az a Mi- 26 nem volt piti el írás! :)
Remélem a román gép is az!
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Kb erről beszélgettünk mi is egy hivatásos haverral. Van még pár 17-es amit lehetne használni néhány évet. Szállítási feladatot simán el lehet látni ezekkel. A meglévő 4-5 mellé pluszban ugyanennyit felújítani és egy darabig szolgálatba állítani, nem hagyni lerohadni. Olcsóbb megoldás az új vásárlásnál. És persze a 24-esek. Nem tudom melyik nagytudásúnak a korszakalkotó ötlete volt a kivonás, de kitüntetést érdemelne... Egy kis akarat szükséges és némi forrás. Ennyit megérdemel a HM, nemcsak a focisták.
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 661
5 443
113
Viktor királyunk szava dönt, ez "zseniális"... Az állítólagos sorrenden meglepődtem, hogy Augusta előzi az Airbust. Szerintem ez a "tender" halott, összedobhatjuk a pénzt a koszorúra
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Amilyen formában most a különlegeseket fel akarják fejleszteni, nem kétséges, hogy az amerikai típus lesz a befutó. Az ő elvárásaik szerint fejlesztjük az egységet és láss csodát, ez a gép is az ő elvárásaik szerint készűlt!
 

Tano

New Member
2010. május 7.
20
22
3
http://index.hu/belfold/2015/06/11/lazar_janos_sajtotajekoztato/
A cikk alján egy sajnálatos de nem váratlan infó:
<b>Helikpotertender: sokáig nem fogunk róla még hallani, nincs napirenden.</b>