Szia,Eretnekség, de én még mindig azon az állásponton vagyok, hogy egy Saiga féle, táras sörétes kellene rövid csővel. És alapesetben abban sem éles lőszert adnék, hanem valami puha, de nagy erejű gumilőszert, vagy valami mini babzsákszerű lőszert. És mellé egy fasza, megengedő szabályzást. Sokkal hamarabb mernék használni járőrök, mint a pisztolyt, nem lenne lelki gát, mert legfeljebb törik a mellcsont, meg lesz valami belső sérülés. És akkor mehetne aggály nélkül a duplázás, meg a tárazás a barmokba. Én nem is adnék hozzá éles lőszert. Sőt, legyen még abszurdabb, nem is 12-es, hanem 10-es kaliberben tolnám. Azt nálunk esélytelen összecserélni éles sörétes lőszerrel.
Azért más az, amikor egy sörétest beletolsz a majmok pofájába, és tudja hogy lőni is mersz, mert csak lever a lábadról, de úgy hogy törik valamid.
A Saiga nem uzemel gumilovedekkel. Pontosabban kezzel csore toltve mukodik, de barmelyik pumpas puska sokkal-sokkal kenyelmesebben hasznalhato ismetlofegyverkent, mint egy Saiga.
Mar az is lutri, hogy a 24 grammos loszerrel mukodik-e, mert annak a kb 1500 J-hoz tartozo gaznyomasa a Saigak tobbseget nem mukodteti, hanem igenylik a 28-32 grammos loszerek 2000 J koruli energiahoz tartozo nagyobb gaznyomasat (a gazszabalyzo szelep nem erre valo, azzal a 28 grammos normal, es az 50 grammos magnum loszerek gaznyomasa kozott lehet valtani).
A fentiektol fuggetlenul a mondanivalod lenyegevel egyetertek, szerintem is jo lenne egy hatasos, de a nem halalos jelleg miatt batrabban hasznalhato fegyver a rendorjaroroknek, ami leginkabb gumilovedekes puskat jelent.
Esetleg ilyet