[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 275
41 216
113
Háborús helyzetben a 100.000 fő körüli Honvédséget simán elképzelheted. A géppuska ügyben teljes az egyetértés köztünk. Simán tudnánk venni, bevált fegyvert, akár tízezres nagyságrendben is.
Illetve van már kézifegyver gyárunk, egy liszensz megvásárlás is szóba jöhetne, ha már mindenképp hazai földön gyártott géppuskát akar a vezetés.
vagy az "okoskodás" helyett egy meglévő típust kellett volna lemásolni. Miniminek is tucatnyi nem-licencelt klónja van... :oops:

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 275
41 216
113
Pont azt mondom, hogy ha csak lövészekből meg az őket kiszolgálókból csinálnák 90 ezres haderőt akkor a vége simán lenne olyan 150+ ezer fő a teljes állomány a többi fegyernemmel
Az nagyon a teteje lenne amit ki lehet préselni ebből az elöregedő országból, ahol lakosság legalább harmada még az első puskalövés előtti vagy utáni pár hétben lelécelne (lásd Ukrajna esete: 20 millióan sincsenek talán már ez egykori 40+ millióból.)

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 342
19 655
113
De a harcjármű kezelők nem mennek sehová: járműben harcolnak. Faszság is lenne nekik kiszállni, mert őkadják az igazi tűzerőt.

A "deszant" meg 8 fő, akikből ha két fő a géppuskás, akkor tényleg egy csávó lesz csak ténylegesen csak lövész simán Brennel felszerelve.
Az érdekes lesz, hogy kiszállnak, de senki nem megy előre, mert mindenkinek tüztámogató szerep jutott! :D

Ha nagyon megengedő akarok lenni, akkor a 8-ból 3-4 fő aki mozdítható: a lövész, golyószórós, másod géppuskás meg talán a parancsnok vagy a CG töltő. Ez kb. 3 fő elég kevés egy sufni elfoglalásához is...bár ripityára tudják lőni sufnit ezzel a tűzerővel az biztos!

A tűztámogatók is itt közvetlenül harcolnak. Tehát a géppuska, vagy a pct fegyver töltését segítők is harcoló gépkarabélyosok. Minden pillanatban nem lő a Carl Gustaf irányzó minden bokorra, mikor harcolnak. Neki való célokra lő csak. A géppuskásnál nem tudom mi a harcászati szabályzat most. A PKM kezelő nálunk egykoron maga csinált mindent. 2 rakasz lőszert vitt volna éles harchelyzetben akkor egy géppuskás. A rakaszokat maga tudja cserélni ,nem kell hozzá segítség. Plusz lőszert lehet másnak cipelni, de attól még gépkarabéllyal harcolhat, ha kell.
dudi tudna segíteni mi az eljárási rend harcban most, ha esetleg elmondhatja azt.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 207
83 843
113
A tűztámogatók is itt közvetlenül harcolnak. Tehát a géppuska, vagy a pct fegyver töltését segítők is harcoló gépkarabélyosok. Minden pillanatban nem lő a Carl Gustaf irányzó minden bokorra, mikor harcolnak. Neki való célokra lő csak. A géppuskásnál nem tudom mi a harcászati szabályzat most. A PKM kezelő nálunk egykoron maga csinált mindent. 2 rakasz lőszert vitt volna éles harchelyzetben akkor egy géppuskás. A rakaszokat maga tudja cserélni ,nem kell hozzá segítség. Plusz lőszert lehet másnak cipelni, de attól még gépkarabéllyal harcolhat, ha kell.
dudi tudna segíteni mi az eljárási rend harcban most, ha esetleg elmondhatja azt.
Persze előveszi az új rakaszt, kicseréli és utána el is rakja a hevederekkel együtt úgy 2-3 perc alatt és addig nem lő a géppuska...

• Tetszik
Reactions: endre

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 342
19 655
113
Persze előveszi az új rakaszt, kicseréli és utána el is rakja a hevederekkel együtt úgy 2-3 perc alatt és addig nem lő a géppuska...

Nem tudom ma hogy van, ezért tettem fel a kérdést. Nálunk egykoron, maga csinálta a rakaszcserét. Szerintem nincs egy perc se. A rajban van egy másik géppuskás is, aki szintén lő. Valamint a többi lövész. Mindenkinek kifogy a lőszere és akkor újra tölt. Most hogy csinálják a géppuskások ?

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 881
4 580
113
Az nagyon a teteje lenne amit ki lehet préselni ebből az elöregedő országból.
Szia,

Osszehasonlitas kedveert megnezhetnenk, hogy Albania 2.5 millio lakosra hany lofegyvert raktarozott.
Ezt sajnos nem tudom, csak azt, hogy ebbol a mennyisegbol 549 775 dbot elloptak.

Szoval ez alapjan nagyjabol 2 millio fegyver lenne logikus a tartalekosok szamara (amit egyebkent meg en is tulzasnak tartok, szerintem a fele lehetne realis cel).

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 342
19 655
113
Osszehasonlitas kedveert megnezhetnenk, hogy Albania 2.5 millio lakosra hany lofegyvert raktarozott.
Ezt sajnos nem tudom, csak azt, hogy ebbol a mennyisegbol 549 775 dbot elloptak.

Az AMD-65 géppisztolyból ( gépkarabély ? ) 600.000 db-ot gyártottunk. Kis része ment exportra, a többi a Néphadseregnek. Emellett volt még a Határőrségnek az AK, a Munkásőrségnek az AKM. Ezekből nem tudom mennyi lehetett az országban. Bár gyaníthatóan 100.000+ db-os mennyiség, ha csak a Munkásőrség 60.000-es, a Határőrség kb., 30.000-es létszámát nézzük.

• Tetszik
  • Imádom
Reactions: endre and bel

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
41 838
80 320
113
465136809_527245930196848_525077189215079004_n.jpg