Én inkább ebben hiszek - GLSDB:8 sorozatvetővel mit csinálunk?
Az aztán igazán díszszemle mennyiség.
https://www.saab.com/products/ground-launched-small-diameter-bomb-glsdb
Itt azért a 8 inditógységre is lehet épiteni...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Én inkább ebben hiszek - GLSDB:8 sorozatvetővel mit csinálunk?
Az aztán igazán díszszemle mennyiség.
Én úgy tudom, hogy románok ezt az 54-et már lecsökkentették 18-ra. Tehát harmadolták a a beszerzendő indítóegységek számát.Amit gyorsan találtam:
HIMARS Unit cost $5.1 million (cost of launcher and all ammo required) (2014) A románok 54-et vesznek "(HIMARS) and related support and equipment with an estimated cost of $1.25 billion. The Government of Romania has requested the possible sale of fifty-four (54) High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) Launchers, eighty-one (81) Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1 Unitary, eighty-one (81) Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M30A1 Alternative Warhead, and fifty-four (54) Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary.
Also included with this request are: fifty-four (54) M1084A1P2 HIMARS Resupply Vehicles (RSVs) (5 ton, Medium Tactical Cargo Vehicle with Material Handling Equipment), fifty-four (54) M1095 MTV Cargo Trailer with RSV kit, and ten (10) M1089A1P2 FMTV Wreckers (5 Ton Medium Tactical Vehicle Wrecker with Winch), thirty (30) Low Cost Reduced Range (LCRR) practice rockets, support equipment, communications equipment, sensors, spare and repair parts, test sets, batteries, laptop computers, publications and technical data, facility design, training and training equipment, systems integration support, Quality Assurance Teams and a Technical Assistance Fielding Team, U.S. Government and contractor technical, engineering, and logistics support services, and other related elements of logistics and program support."
A LORA helyett inkább Lynx-re gondolnék, az MLRS. (Persze, ha akarunk hiperszonikus rakátákkal lövöldözni...)
A nehézdandár láncosaihoz inkább a MARS II illenék gondolom. A németeknél a 24 PzH mellett 8 MLRS-t rendszeresítettek a wiki szerint.
Külön tüzérosztályokban talán 4x6 v 4x8, de ezt @ijasz sokkal jobban tudja.
Mi az Orosz megfeleloje a himarsnak?
Vagy valami ami magasan van az egbe es zavarja a gps jeleket.
Azért elgondolkodtató, hogy a románok az összes nagyobb védelmi fejlesztési programot vagy törlik vagy lényegesen csökkenti, de a HIMARS ütegekhez ragaszkodnak. És nyilvánvalóan hanta, hogy az oroszok miatt szerezték be: el se lőnek vele az orosz partokig. Arra se elég ennyi román HIMARS, hogy felbosszantsa az oroszokat, viszont arra pont elég, hogy a magyar katonai objektumokat kiiktassa. A román HIMARS ütegek jelenleg a legnagyobb fenyegetést jelentik a magyar haderőre, amire egyenlőre még nincs válasz a hazai illetékesek részéről. Ahogy már volt róla szó a betonfedezék Kecskeméten fontos lenne, de nem elegendő: vagy szintén HIMARS beszerzés vagy még inkább az izraeli LORA ballisztikus rakéták beszerzése - amelyek Karabahban is nagy sikerrel használtak az azeriek - megfelelő válasz és egy új képesség megjelenése lenne a hazai haderőben, ami a NATO is értékelne.
Azért elgondolkodtató, hogy a románok az összes nagyobb védelmi fejlesztési programot vagy törlik vagy lényegesen csökkenti, de a HIMARS ütegekhez ragaszkodnak. És nyilvánvalóan hanta, hogy az oroszok miatt szerezték be: el se lőnek vele az orosz partokig. Arra se elég ennyi román HIMARS, hogy felbosszantsa az oroszokat, viszont arra pont elég, hogy a magyar katonai objektumokat kiiktassa. A román HIMARS ütegek jelenleg a legnagyobb fenyegetést jelentik a magyar haderőre, amire egyenlőre még nincs válasz a hazai illetékesek részéről. Ahogy már volt róla szó a betonfedezék Kecskeméten fontos lenne, de nem elegendő: vagy szintén HIMARS beszerzés vagy még inkább az izraeli LORA ballisztikus rakéták beszerzése - amelyek Karabahban is nagy sikerrel használtak az azeriek - megfelelő válasz és egy új képesség megjelenése lenne a hazai haderőben, ami a NATO is értékelne.
A LORA egy ballisztikus rakéta, a sorozatvető amire gondolsz a Lynx nevet viseli.Az izraeli LORA-rakétatüzérség, a MARS2 vagy a brazil Astros a jobb?
Nem vagyok a téma szakértője, de ez azért nem olyan egyszerű mutatvány, ha mégis sikerül akkor is van még inerciális rendszere a rakétának, tehát max. pontatlanabb lesz.kivéve,ha a gaz dronozgató ellen tudja zavarni a GPS jeleket.....
Méret- és hatásadataiban talán az Uragan az orosz megfelelője, de kizárt hogy mi olyat vennénk.Mi az Orosz megfeleloje a himarsnak?
A rakéta tüzérség tudtommal a hadosztály csapásmérő erőhöz tartozik, ezért lövész dandárnál nem lesz.Szerény véleményem szerint vagy a két dandárnak egy-egy osztály, vagy egy önálló ezred, tartalék járművekkel. Mármint minimum. Alatta nem látom értelmét.
Köszönöm szépen!A LORA egy ballisztikus rakéta, a sorozatvető amire gondolsz a Lynx nevet viseli.
Nincs olyan hogy legjobb, mindháromnak vannak előnyei és hátrányai, mindhárom megfelelne nekünk.
Én az izraeli Lynxet preferálom:
Ettől függetlenül szerintem győz a politika és a HIMARS/M270 fog befutni, ha egyáltalán szándékunk van rakétatüzérség beszerzésére.
- a legjobban "skálázott" rendszer, az akárhonnét beszerezhető Grad rakétától a 300km-es hatótávú ballisztikus rakétáig terjedően, akár kombináltan is alkalmazhatja ezeket, hiszen 2 "kazettát" hord a hátán, egyszerre támadható vele taktikai(pl. konvoj) és hadműveleti(pl. parancsnokság, radarállomás) célpont
- indítható róla a Delilah kisméretű cirkálórakéta, ami GPS irányítás mellett felszerelhető IIR optikával is, emellett képes a célterület felett körözni mint az öngyilkos drónok. Akár olyan perverz gondolatunk is lehet hogy a Gripen fegyverzetébe integráljuk.
- kompatibilis a Rafael EPIK kitjével, így a 122 és 160mm-es rakéták is irányíthatóvá tehetőek, ráadásul kombinált lézeres és EO/IIR vezérléssel
- a legújabb, PULS névre hallgató változata(Precise & Universal Launching System) nagyon magas szinten digitalizált és automatizált
- elképzelhető hogy legalább a rakétákat magunk gyárthatnánk
- izraeli gyártmány, velük jó a kapcsolatunk, NATO-barát ország és megbízható szállítók
Nem vagyok a téma szakértője, de ez azért nem olyan egyszerű mutatvány, ha mégis sikerül akkor is van még inerciális rendszere a rakétának, tehát max. pontatlanabb lesz.
Méret- és hatásadataiban talán az Uragan az orosz megfelelője, de kizárt hogy mi olyat vennénk.
Nem emlékszem hogy mi hogyan szerveztük, de az orosz gépesített dandároknál a dandárközvetlen tüzérség egy osztály önjáró tarackból és egy osztály Gradból(vagy Tornado-G-ből) áll, a szerbek hasonlóan csinálják, ott mind a négy dandár egy osztály Gvozgyikával meg egy osztály sorozatvetővel rendelkezik, igaz ezek még kisebbek, Oganj vagy Plamen típusúak.A rakéta tüzérség tudtommal a hadosztály csapásmérő erőhöz tartozik, ezért lövész dandárnál nem lesz.
Ez a saját kis vágyam, a HIMARS-ot esélyesebbnek tartom, az izraelieket feltűnően hanyagoljuk.Köszönöm szépen!
En inkabb egy osztaly raketasorozatvetobe fektetnek a masik aran iranyitott loszereket rendszeresitenek...Nem emlékszem hogy mi hogyan szerveztük, de az orosz gépesített dandároknál a dandárközvetlen tüzérség egy osztály önjáró tarackból és egy osztály Gradból(vagy Tornado-G-ből) áll, a szerbek hasonlóan csinálják, ott mind a négy dandár egy osztály Gvozgyikával meg egy osztály sorozatvetővel rendelkezik, igaz ezek még kisebbek, Oganj vagy Plamen típusúak.
Ha rajtam múlna én 2 osztály sorozatvetőt raknék egy önálló tüzérezredbe, melléjük még egy osztályt csöves önjáróból, esetleg 2 osztály vontatottat, ha anyagilag kedvező ajánlatot kapnánk.
Ez a saját kis vágyam, a HIMARS-ot esélyesebbnek tartom, az izraelieket feltűnően hanyagoljuk.
MARS 2 jó lenne, felújítottan. A HIMARS kurv@ drága.Nem emlékszem hogy mi hogyan szerveztük, de az orosz gépesített dandároknál a dandárközvetlen tüzérség egy osztály önjáró tarackból és egy osztály Gradból(vagy Tornado-G-ből) áll, a szerbek hasonlóan csinálják, ott mind a négy dandár egy osztály Gvozgyikával meg egy osztály sorozatvetővel rendelkezik, igaz ezek még kisebbek, Oganj vagy Plamen típusúak.
Ha rajtam múlna én 2 osztály sorozatvetőt raknék egy önálló tüzérezredbe, melléjük még egy osztályt csöves önjáróból, esetleg 2 osztály vontatottat, ha anyagilag kedvező ajánlatot kapnánk.
Ez a saját kis vágyam, a HIMARS-ot esélyesebbnek tartom, az izraelieket feltűnően hanyagoljuk.