[HUN] HX3 alapú önjáró löveg

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 993
13 300
113
De, aszfalton sokkal gyorsabb.
Nem csak az, hanem a stratégiai mobilitás. A kerekes tobb száz kilómétert is bármikor meg tudd tenni saját erovel, míg a lanctalpas jármuhoz hoszabb távra még úton is optimálisan szállíto kell:

Germany_sends_more_PzH_2000_self-propelled_howitzers_to_Lithuania_3.jpg
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
Biztosan olcsóbb?

Szerintem biztos. A HX3 sem egy olcsó mulatság, de még mindig olcsóbb mint a lánctalpas-páncélos PZH alváz-és torony.
Egyébként nem a közepes dandár miatt kell kerekes is?

Rakétatüzérségre nem lenne jobb költeni? Csak kérdezem, nem tudom.

Én is azt hittem az lesz a következő bejelentés, nekem az lenne logikus hogy ha letudtunk egy osztálynyi löveget akkor jöjjön a rakétás amire szintén égető szükség van. De nem vagyok semmi rossznak elrontója! Valamint simán elképzelem hogy még így is hamarabb lesz rakéta-sorozatvetőnk, mint amire legyártjuk a HX3-asokat.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Szia,

Biztos vagy benne, hogy minden 1000 fos laktanyaban keznel volt 6 millio loszer?
Illetve hogy 100 ezer katonanak keznel volt 600 millio loszer? En arra tippelek (de persze lehet, hogy tevedek), hogy osszesen volt ennyi (illetve annyival tobb, amennyivel tobb mint 100 ezer katonaval szamoltak).

3 napi lőszerkészlet volt, a szombathelyi dandár lőszerkészlete, kéznél, a dandár lőszerraktárában. Ez volt az alap. Ez nem a laktanyában volt, hanem a helyőrség közeli, az alakulat lőszerraktárban. Nem is lehetett annyi lőszert tárolni a laktanyában a biztonsági rendszabályok miatt.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 348
35 195
113
Ami még nem tiszta, azt írják 2-3 fő kezelő. Na most 2 vagy 3, nem tudják? Van a Leo, kezelők 4 fő és pont, nem 4-5 vagy 6! Nem tudják hány ember ,,viszi" a gépet? Ez azért furi.
3 az ideális, de ha nincs elég embered, akkor 2 is tudja kezelni.
Sofőr, parancsnok, irányzó-tüzér. Vélhetően vezetni mindegyik tud és a parancsnok is tud löveget kezelni vagy fordítva. Szóval ha Józsit kilőtték, akkor még harképes marad a járgány csak át kell rendezni a feladatköröket...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
az oroszok is megoldották az automata töltést 70-as években a harckocsijaikhoz (ráadásul osztott lőszerrel!), akkor szerintem az RM-nek is menni fog! :p
K. szar a demográfiánk: amit csak lehet automatizálni kell!
Valójában a franciák csináltak elsőnek töltőgépes hk-t.De rendszeresitésre csak az AMX-13 könnyű hk-ban került.
Nem minden fejlesztés lett sikeres.Az első német töltőgépet a KUKA csinálta-és totál csőd lett.
Az amcsi légierő se véletlenül vezette be a megvétel elött repüljön rendszert.