[HUN] HX3 alapú önjáró löveg

Okos lőszer speciális célpontokhoz kell! Nem Ivánt akarjuk eltalálni a kukoricamezőn.
Pl. kiderül, hogy hol van épp leparkolva egy légvédelmi üteg radarja vagy egy elenséges tüzérségi eszköz és L/60-as lövegünk pont elérné, de fontos, hogy biztosan eltaláljuk - ráadásul elsőre. Akkor megérheti a felárat az okos lőszer. 70-80 km-es távon már nagy lenne a szórás enélkül.
Az esetek 90%-ában nyilván buta lőszerrel lövöldöznek.

Én csak annyit mondtam hogy ha már okos lőszer kell, akkor az Exkaliburhoz képest sokkal jobban megéri a PGK.
PZH-ből tesztelték, az RM ismeri, szóval van rá esély, hogy valamennyi MH-nak is lesz.
Ja, csakhogy a RM gyártja a SMart 155-öt (DM702). :cool:

Tudom, de az inkább mozgó célokra jó és ha rossz az idő (felhős, ködös) akkor még azokra sem...meg lehet hogy drágább mint a PGK. Mindkettőnek van létjogosultsága, feladata.
kiprobálásra egy kis maradékkal biztos lessz egy csomó féle lőszer vásárólva... (elvégre lessz egy lőszergyárunk.) ;) és a lőszergyárba lessz 155 ős gyártva...
butalőszer ellátással nem lessz probléma oks lőszert meg akár mi is gyárthatunk még akár török license vagy bérgyártásba. vagy nem kell varia és mehet a német. persze ettől a konkurencia termékeire is kiváncsiak vagyunk mind tudományos mind katonai szemmel. vagy épp üzletileg.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Ne legyenek illúzióink, de - gránátok ára miatt - intelligens lövedéket nagyon ritkán fogunk vele tüzelni. Legyen az éles, vagy gyakorló helyzet.
Szerintem a 90-95%-a, a beszerzésre kerülő gránátoknak "buta" lesz (made in Várpalota).
Persze az L60-as csőnek alapból megvan minden tekintetben az előnye, de félek az ezért kifizetendő plusz költségektől.
Nem fogom most beidézgetni egyenként azt az egyre többet hangoztatott kijelentést, hogy Magyarország a haderőfejlesztési programjával többek között a megfelelő "elrettentő képességeket" is létre kivánja hozni. Ebbe a szemléletbe kiválóan illenek stratégiai szempontból:
  • a 80+km lőtávot is elérő L60 lövegek jelenléte és az azokhoz tartozó intelligens lőszerek hazai gyártása (teljesen függetlenül a rendszeresitett mennyiségektől),
  • ill. ha jók a megérzéseink, a tengerentúlra vezető szálak mentén kirajzolódni látszó modern rakétatüzérség képessége is pl. a PrSM 500km-es hatótávjával
Nem szabad csak is védelemben gondolkozni! A csapásmérés ill. a megelőző csapás képessége nélkül a közvetlen környezetünkben nem fogunk tudni erőt felmutatni.

Ez a linkelés nem jött össze!
Osztás megy?
Mennyi buta lőszer jön is ki akár 1 pgk kitből? Arról nem is beszélve, hogy egy buta-buta lőszerre felesleges felszerelni, 20km -en belül inkább lövők a célpontra 30 buta lövedéket (1 perc alatt kb. egy gyorsabb üteg képes rá), 50m-es CEP-pel, és akkor is el lesz pusztítva.
Szóval ha meg messzebbre akarsz tüzet vezetni, akkor meg úgyis rakéta póthajtás kell, vagy BB.
Akkor meg már a "buta" lőszer is jóval többe kerül. Fentebb írtam, hogy mennyibe.

Sajnos nem ilyen egyszerű kérdés. Itt nem egyszerűsíthetjük a matekot olyanformán, hogy lőszer ára kontra megsemmisíteni szánt célpont "értéke".

Nem, a katonaság feladat- illetve eredményközpontú. Például amennyiben az alkalmazásával lehetőség nyílik további nagyértékű célpontok akár olcsóbb lőszerrel történő megsemmisítésére ÉS e mellett még a saját veszteségek csökkentése, továbbá adott szakaszon át tudsz törni stb. akkor ezt is bele kell számolni. Így már mindjárt bonyolultabb a matek, ugye?

Hányszor nézegettük az orosz topikban a videókat, ahol azon járt az eszünk, hogy de jól jött volna oda egy Krasnopol (drón illetve tűzvezetés van, de a "buta" tüzérséggel jól körbelövik a célpontokat)? ...

Egy fokkal konkrétabb példa: orosz BTG támad. Ukrán ATGM -es brigád oldalból kilő egy orosz MBT -t. Szemből pedig két ukrán MBT vív - gyakorlatilag egymás mellett állva - halogató harcot. Ezzel az orosz hadrend megbomlik - két MBT nekiáll az ATGM -eseket keresni/lőni. BTR -ekből deszantol a gyalogság és szétszaladnak. Többi MBT próbál pozicionálni, nagy a tömörülés - a támadás elakad. Ezek helyileg pont ott vannak ahová az ukrán gondolta. Aztán indul a BUTA tüzérséggel csapatás a gyakorlatilag egyhelyben álló BTG -re (eredmény ismert) ...

Hogy lehetett volna másként? Például kényelmes távolságból (mondjuk pár 10 km -el hátrébbről) irányított lőszerrel nyitsz. Egy malac az ATGM -es brigádnak - egy meg a két ellen MBT -nek. Aztán a saját BUTA tüzérségeddel meg MBT -jeiddel, egyebekkel bedarálod az ellenséges zászlóaljat. Ezzel nem mellesleg teljesítve a feladatot.

Kérdés - jelen példában megérte a kettő darab okos lőszer? Pedig csak egy ATGM -es brigádot meg két MBT -t csaptál agyon vele (csak ez alapján abszolút nem éri meg) ... Na ugye ...

Ez csak nekem nem szimpatikus?

Valaki győzzőn már meg, hogy jobb választás , mint a Pzh2000.

Nem vagy- vagy hanem is-is.

Amúgy azért jobb, mert olcsóbb és mozgékonyabb, mint egy PZH.

Na jó..! Győőőő

olcsóbb (vélhetően), mozgékonyabb (80-100-zal hasíthat az autópályán) és másfélszer-kétszer messzebbre lő. Automatizált: 2-3 fővel elműködik

Lehet ezt 8s megnézték a múlt heti 3 napos látogatáson??

A katonai teherautó tervezésekor jobb védelemre, jobb mobilitásra, még magasabb vezetési kényelemre, valamint új digitális interfész architektúra kialakítására törekedtek

Biztosan olcsóbb? Csak,mert teljesen "új a cucc". A gyorsasága relatív, hol és milyen körülmények között? Mert műúton, más kerekesekkel megértem, de amint lekell menni nedvesebb vagy porosabb terepre ott már ez nagy eséllyel nem igaz.

A hatótáv lehet egy jó indok.

• Tetszik
Reactions: eszena