[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 023
129 796
113
Elolvastad a cikket?
De lehet-e gond magával a Lynx-el? Igen. Ez egy vadonatúj, még sehol sem rendszeresített, élesben ki nem próbált technika. Nem tudjuk mennyire lesz megbízható a valóságban. Az új "21. századi" német haditechnikáról nem egyszer olyan hírek érkeznek, amik csökkenteni tudják a beléjük vetett hitet...,
Hozzá kell tenni ezek a gondok manapság szinte minden új haditechnika esetén jelentkeznek, ezért nem tartom valószínűnek, hogy a pont a Lynx lesz a kivétel. Így ennek az új haditechnikának mi leszünk a kísérleti terepe, ezért majd a tanulópénzt is ki kell fizetnünk.
Nem számolva azokkal a költségekkel, amiket a szerződés olvasatom szerint nem tartalmaz, de hiányuk finoman szólva kétségessé teszi a Hiúz túlélését egy esetleges éles konfliktusban, ahol az ellenfél kimondva-kimondatlanul az orosz erők lesznek.
MIKÖZBEN ALIG VAN MŰKÖDŐKÉPES GÉPÜNK!!!
Ebbe amúgy pont nincs fitymálás, mondjuk az hogy a szerződés olvasata szerint mit tartalmaz azt engedi feltételezni, hogy olvasta amit viszont kizártnak tartok.

Mondjuk itt csak azt emeli, ki hogy nem volt szó APS-rendszerekről, az eddigi bejelentésben ami viszont nem jelenti azt, hogy nem is lesz.

• Tetszik
Reactions: vasszekely

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 794
8 697
113
Ebbe amúgy pont nincs fitymálás, mondjuk az hogy a szerződés olvasata szerint mit tartalmaz azt engedi feltételezni, hogy olvasta amit viszont kizártnak tartok.

Mondjuk itt csak azt emeli, ki hogy nem volt szó APS-rendszerekről, az eddigi bejelentésben ami viszont nem jelenti azt, hogy nem is lesz.
A lemil.blog.hu-t mindig olvasom, ez egy elég szar cikk...

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 794
8 697
113
Amúgy a német haditechnikáról beeső negatív hírek alatt a Puma hadrafoghatósági mutatóira, illetve az Atlas egekbe szálló költségeire és nyűgjeire gondol. Azért mondtam azt, hogy az hogy valami német termék még nem predesztinálja arra, hogy siker legyen.
A Puma az elégtelen finanszírozás miatt szenved a BW-ben.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 690
15 228
113
Elolvastad a cikket?
De lehet-e gond magával a Lynx-el? Igen. Ez egy vadonatúj, még sehol sem rendszeresített, élesben ki nem próbált technika. Nem tudjuk mennyire lesz megbízható a valóságban. Az új "21. századi" német haditechnikáról nem egyszer olyan hírek érkeznek, amik csökkenteni tudják a beléjük vetett hitet...,
Hozzá kell tenni ezek a gondok manapság szinte minden új haditechnika esetén jelentkeznek, ezért nem tartom valószínűnek, hogy a pont a Lynx lesz a kivétel. Így ennek az új haditechnikának mi leszünk a kísérleti terepe, ezért majd a tanulópénzt is ki kell fizetnünk.
Nem számolva azokkal a költségekkel, amiket a szerződés olvasatom szerint nem tartalmaz, de hiányuk finoman szólva kétségessé teszi a Hiúz túlélését egy esetleges éles konfliktusban, ahol az ellenfél kimondva-kimondatlanul az orosz erők lesznek.
MIKÖZBEN ALIG VAN MŰKÖDŐKÉPES GÉPÜNK!!!

Abban tök igazad van, hogy érződik az elfogultság az írásában. Valószínű bármit szereznénk be az nem lenne neki jó.
De sajnos tényleg ott vannak a rossz példák.
Puma/atlas/tiger/nh90 talán ide venném a g36ot is ami sokáig a kedvenc karabélyom volt és konkrétan 2010 óta nem tudom a tényleges bajok mekkorák vele.

Egy új gépnél főleg ami ennyire modern/ahogy fojton hangoztatják/szinte elkerülhetetlenek a gondok.

És ez akkor is így van ha alig van működőképes gépünk.
A kettő nem zárja ki egymást.

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 794
8 697
113
Abban tök igazad van, hogy érződik az elfogultság az írásában. Valószínű bármit szereznénk be az nem lenne neki jó.
Puma/atlas/tiger/nh90 talán ide venném a g36ot is ami sokáig a kedvenc karabélyom volt és konkrétan 2010 óta nem tudom a tényleges bajok mekkorák vele.

Egy új gépnél főleg ami ennyire modern/ahogy fojton hangoztatják/szinte elkerülhetetlenek a gondok.

Sokban egyetértek veled.
De a lynx, bar uj termek, bevalt komponensekre épül.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 290
113

Bezzeg amikor az ascodot nyomtam mindenki lynxezett meg pumazott :D

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 794
8 697
113

Sokban egyetértek veled.
De a lynx, bar uj termek, bevalt komponensekre épül.

• Tetszik
Reactions: Ocses

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 023
129 796
113
Bezzeg amikor az ascodot nyomtam mindenki lynxezett meg pumazott :D
Én meg azt mondtam, hogy igazából egyik sem rossz annyira a lehetőségekből.

Amúgy valami szeget ütött a fejembe, most ami miatt kicsit elkezdtem jobban aggódni.
A csehekhez a csak statikus bemutatót vitt ki az RM lynxből. Pedig tavaly már volt mozgóképes KF 41 is, de alváz már tuti. (bár a teszteken a KF 31 vett részt náluk) És arra jöttem rá, hogy kb 1 vagy 2 KF 41 alváz van, amit most gőzerővel berhelnek az ausztrál specifikációkra, hogy októberre kész legyen. Vagyis valójában tényleg nincs KF 41 teljesen működő prototípus, az elsők azok lesznek amiket leszállítanak az ausztráloknak.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Én meg azt mondtam, hogy igazából egyik sem rossz annyira a lehetőségekből.

Amúgy valami szeget ütött a fejembe, most ami miatt kicsit elkezdtem jobban aggódni.
A csehekhez a csak statikus bemutatót vitt ki az RM lynxből. Pedig tavaly már volt mozgóképes KF 41 is, de alváz már tuti. (bár a teszteken a KF 31 vett részt náluk) És arra jöttem rá, hogy kb 1 vagy 2 KF 41 alváz van, amit most gőzerővel berhelnek az ausztrál specifikációkra, hogy októberre kész legyen. Vagyis valójában tényleg nincs KF 41 teljesen működő prototípus, az elsők azok lesznek amiket leszállítanak az ausztráloknak.
Szerintem minimum 3 van. Szerintem a cseh is az volt, és azzal tesztelték a gépeket Németországban.
Jelenleg viszont annyira ki lesznek centizve az idővel, hogyha nem lesz kész mindkét ausztrál, akkor egyszerűen átfújják a cseh egyik zöld színét téglaszínűre, és mehet a tenderre. A csehek meg megkapják a lemaradt ausztrált.
Szerintem semmit nem akartak kockáztatni egy dinamikus bemutatóval.
De én most így hírtelen rákeresve minimum 2 különböző cseh festésűt is találtam a neten fellelhető képeken.

• Tetszik
Reactions: kamm and SilvioD

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 023
129 796
113
Szerintem minimum 3 van. Szerintem a cseh is az volt, és azzal tesztelték a gépeket Németországban.
Jelenleg viszont annyira ki lesznek centizve az idővel, hogyha nem lesz kész mindkét ausztrál, akkor egyszerűen átfújják a cseh egyik zöld színét téglaszínűre, és mehet a tenderre. A csehek meg megkapják a lemaradt ausztrált.
Szerintem semmit nem akartak kockáztatni egy dinamikus bemutatóval.
De én most így hírtelen rákeresve minimum 2 különböző cseh festésűt is találtam a neten fellelhető képeken.
A cseh teszteken a KF 31 -vett részt ezt nagyon biztos, forrásból tudom. Én eddig kettőre tippeltem volna alvázasan késznek, amit most egészítenek ki 3-ra az ausztráloknak.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
A cseh teszteken a KF 31 -vett részt ezt nagyon biztos, forrásból tudom. Én eddig kettőre tippeltem volna alvázasan késznek, amit most egészítenek ki 3-ra az ausztráloknak.
Nézd, itt az egyik cseh színű, még az IDET 2019-ről Lance 2 toronnyal.
Lynx_IMG_5970%20(002)%20lr.jpg

itt meg a mi aláírásunknál ugyan ez, csak Lance 1 toronnyal:
200817_lynx_alairas_2.jpg

Ez meg a másik, a "kis kétszínű":
Lynx_KF41-firing-30mm.jpg

És akkor még ott az ausztrál előselejtezős:
Rheinmetall-LynxKF41-Australia-800x445.jpg

Persze, lehet, hogy átfestették őket, de annyira nagyon más az álcaminta rajtuk, hogy a teljes felületet át kellett festeni. Ez meg idő és felesleges pénzkidobás.
Ha már, akkor én az előbb említett 1-1 szín átfújását csinálnám. A fekete, és az egyik zöld úgy is stimmelne, és jóval gyorsabban/olcsóbban meglenne.
És ne felejtsük, hogy az ausztrál gépeket teljesen újként kellett legyártani, mert az ausztrál páncélacélt kellett használni hozzá.

És, hogy melyik a valódi?
Hát a mi öszvérünk.
Ha megnézed, az összes többi kiállításra megy. oda csak árt az öszképhez a visszapillantó. Nincs is rajta.
A mi képünkön viszont ott a visszapillantó. Az meg azt jelenti, hogy azzal valóban dorgolódnak, és az útnyilvántartásukba nem az kerül, hogy "platóról ke - platóra fel". :rolleyes:

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 023
129 796
113
Nézd, itt az egyik cseh színű, még az IDET 2019-ről Lance 2 toronnyal.
Lynx_IMG_5970%20(002)%20lr.jpg

itt meg a mi aláírásunknál ugyan ez, csak Lance 1 toronnyal:
200817_lynx_alairas_2.jpg

Ez meg a másik, a "kis kétszínű":
Lynx_KF41-firing-30mm.jpg

És akkor még ott az ausztrál előselejtezős:
Rheinmetall-LynxKF41-Australia-800x445.jpg

Persze, lehet, hogy átfestették őket, de annyira nagyon más az álcaminta rajtuk, hogy a teljes felületet át kellett festeni. Ez meg idő és felesleges pénzkidobás.
Ha már, akkor én az előbb említett 1-1 szín átfújását csinálnám. A fekete, és az egyik zöld úgy is stimmelne, és jóval gyorsabban/olcsóbban meglenne.
És ne felejtsük, hogy az ausztrál gépeket teljesen újként kellett legyártani, mert az ausztrál páncélacélt kellett használni hozzá.

És, hogy melyik a valódi?
Hát a mi öszvérünk.
Ha megnézed, az összes többi kiállításra megy. oda csak árt az öszképhez a visszapillantó. Nincs is rajta.
A mi képünkön viszont ott a visszapillantó. Az meg azt jelenti, hogy azzal valóban dorgolódnak, és az útnyilvántartásukba nem az kerül, hogy "platóról ke - platóra fel". :rolleyes:
Az IDET-en volt dinamikus bemutató?

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 387
8 959
113
Mondtam, hogy pár dologban dilettáns. Az, hogy vannak kétségei hát teljesen jogos.

Nem a kétségeivel vannak gondok, hanem azzal, hogy nagyon felületes. Egy csomó féligazságot pufogtat (ahol "nem bontja ki az igazság minden árnyalatát") és hagy egy olyan nyitott kérdést, mely a hiányzó részletek tekintetében vagy nem válaszolható meg vagy nem helyesen.

Apróság amire utaltak is már talán itt. Egyfelől a források rendkívül egyoldalúak illetve az apró "humor zanzák" (pl. a "a Szíjjártó-féle luxusjacht" -os és hasonló megjegyzések) is egyértelműsítik a szerző politikai irányultságát. Első körben ezzel nincs is gond, azonban úgy vélem egy "vitaindító" (avagy "véleménycikk" ízlés szerint) akkor lehet igazán jó, ha a cikk olvasója pl. nem tudja(/tudná) megmondani, hogy a szerző milyen politikai indíttatású ...

Namost néhány kiragadott példa a fentebb emlegetett "féligazságokra" illetve amik nem tetszettek - a teljesség igénye nélkül:

1.

Az elején elemezgeti a Lynx program költségét. A végén ezzel a mondattal zár: "Ennek alapján a Lynx egyedül, ömagában elvisz durván két és fél évnyi beszerzési forrást..."

Ez hogy jött ki neki? Ezt egyáltalán nem részletezi. A Z2026 programot "cca. 10 milliárd euro" -ra teszi illetve az állítás: "A programot tíz évre tervezik". Ezek a számok vannak benne összesen. Próbáljuk visszafejteni a dolgokat, hogy mire gondolhatott a szerző. A fentebbi 3 vastagon szedett rész alapján kijönne, hogy a Lynx program "durván 2,5 milliárd euro" -t visz el. Namost kár, hogy nem említette Ő a bázisszámot, de azért én itt érzek egy "csúsztatásszagot" két oldalról nézve is:

- gyárral és mindennel együtt sem kb. 2,5 milliárd euro a beszerzés. Nagyon nem ...
- a "mi hova lesz könyvelve" kérdésen nagyvonalúan továbblép a szerző. Pl. az infrastruktúra- és gyárépítés stb. minden részét is számoljuk be a gép árába? Amennyiben igen, akkor pl. a közös vállalat eredményeit is be kellene. Meg a kapcsolt előnyöket is - pl. Zalaegerszeg bekapcsolódik az ország vérkeringésébe stb. Én amennyire jól tudom a 218 db Lynx olyan 700 millió EUR lesz ... Ja, csak kb. 3,5X szorzóval tévedett ...

2.

Ez aránylag apróság. Indít egy ilyen állítással: "Sokáig úgy tűnt, a német hadseregben már rendszerben álló Puma IFV lesz kiválasztott, annak ellenére, hogy csak korlátozottan tudná teljesíteni a honvédség követelményeit. ..."

Aztán hoz egy olyan linket (Ocskay István volt a szerzője), melyet egyfelől a Puma -s vagy a másik Lynx -es topikban rongyosra elemeztünk annak idején, hogy mennyire borzalmasan szakmaiatlan és inkompetens. Másfelől deklaráltan ez mindössze azon szerző "wishful thinking" -je volt ... Akkor mi alapján állította (pláne erre hivatkozva), hogy úgy tűnt, hogy ez lesz a kiválasztott vagy akár csak, hogy a Honvédség komolyan gondolkodott ez irányban? Nonszensz ...

3.

Aztán indít egy ilyen állítással: "Tehát a Honvédség a beszerzéssel világszínvonalú fegyverhez jut, a Leopard A7 harckocsikkal és a PZH 2000 önjáró lövegekkel kész is a nehézdandár, igaz? Khmm.. majdnem."

Aztán idéz egy index.hu -s fórum hsz -ből: "
  • Kézifegyver
  • Páncélos
  • Páncélozott harcjármű
  • Páncélozott felderítők
  • Többfajta, jelentős számú drón
  • Páncélozott önjáró lövegek
  • Sorozatvetők
  • Javítókapacitás
  • Ellátókapacitás
  • Harctéri egészségügy
  • Csapatlégvédelem
  • Harci helikopter támogatás
  • Elektronikus harcvezetési rendszer
  • Teljes kommunikációs rendszer (a fenti folyománya)
  • És persze megfelelő számú, kiképzett katona (ezzel komoly gondok lesznek - a szerk)
A felsoroltakból egyik elem sem lesz dandárszint a tervezett beszerzések/fejlesztések teljes megvalósítása esetén sem. Egy megerősített páncélos zászlóalj szintjét a járművek terén talán eléri. Kiszolgálókban azt sem."

WTF ?? :D:D

- első kiemelt mondat - csak a bevezetőben voltak említve: Lynx, Leo 2A7, PzH-2000. Véletlenül nem ezekkel volt tele a felsorolása? Meg ne lenne kézifegyver (CZ Bren 2 - gyárastul, Carl Gustaf M4 stb.), a páncélos felderítőket illetve EÜ járgányt stb. (Lynx alapon) szintén miniszter szinten megerősítve, egy rahedli support jármű beszerezve (illetve jelenleg is van), helikopter ne lenne? (igaz nem biztos, hogy olyan "harci", mint amilyenre gondolt) meg az összes többi is. Ezt miért gondolta a szerző, hogy ezek nem lennének részei a nehézdandár projektnek?
- második kiemelt mondat
- jármű szinten "megerősített páncélos zászlóalj szintjét a járművek terén talán eléri "? Mindezt 44 db Leo 2A7+ -al (+12 db Leo 2A4), 218 db Lynx -el, 24 db PzH-2000 -el stb. stb. És ezzel ért egyet a szerző, hogy talán? Szerintem meg ez igen combos zászlóalj járművek terén lenne azért ...
- harmadik kiemelt mondat - WTF. Raklap kiszolgáló lesz. Leo 2 alapúakból is lett már beszerezve jópár és tervezve is van mindenfélével még ...

4.

"A győri program újratöltve?" - mint az adott blokk címe: Hogy kerül a csizma az asztalra? :)

"De valóban gyárjuk-e a járművet vagy csak összeszereljük? Nem tudok olyan magyar hadiipari cégről ami beszállítóként részese lenne a programnak, és a rövid határidő miatt nehéz elhinnem, hogy sikerülne komoly beszállítói részt kihasítania Magyarországnak. Bár a magyar vezetés optimista:"

Namost egyfelől aki a kezdetben beszállító az marad örökre - avagy elképzelhetőek esetleg változások középtávon? Pl. ha a cseheknek nem kell a Lynx és semmi másuk sincs ami RM, akkor elképzelhetetlen, hogy a több, mint 40% beszállítói részesedésük egy idő után "megcsappanjon"? Másfelől ezt a gondolatmenetet, meg az "optimizmust" egy olyan Maróth Gáspár idézettel támasztotta alá, ahol még csak hasonló dolgok sem kerültek szóba ... GG ...

"Katar: 2018-ban bemutattak egy példányt egy helyi katonai parádén, és "kifejezték érdeklődésüket". Aztán 2020 nyarán rendeltek egy csomagot, ami Leopard-2 A7 harckocsikat, Pzh-2000 önjáró lövegeket, Dingo 3 és Fennek páncélozott járműveket tartalmazott. Újabb hír nincs."

Újabb hír nincs? Bakker 2020 nyara óta még csak szeptember van ... :confused:

Ausztrália - a hosszú tesztsorozatot említi. Azt mondja, hogy a Lynx vetélytársa csak a dél-koreai Hanwha AS21 Redback. - Biztos? - Utána jön egy "briliáns" okfejtés:

"Nem tudom, jelez-e valamit IFV ügyben, de szeptember elején az ausztrál kormány a Hanwha-val írt alá szerződést K-9 önjáró lövegek (30) és páncélozott lőszerszállító járművek (15) vásárlásáról. A viszonylag alacsony méretű beszerzés ellenére ezeket Ausztráliában gyártják le, tehát lesz üzem és munkás, hogy utána mást is gyártson..."

Két dolgot felejtett ki "jótékonyan":

- mi köze a K-9 önjáró lövegnek és a lőszerszállító járműveknek (pláne ilyen kis mennyiségben) a Lynx -hez? Semmi mást nem gyárt(hat) Ausztrália csak ezeket meg IFV -t vagy mi?
- kifelejti, hogy egyfelől az RM -nek is van már gyára Ausztráliában, mely ráadásul élesben gyárt már Boxer CRV -ket - egy raklap közös rendszerrel, mint ami a Lynx -ben is van - illetve annak több relevanciája van, hogy pont most nyert előtte az RM egy ekkora tendert gyárral ... Továbbá itt nem a "lesz üzem és munkás" a szituáció - hanem a "ez már mind van" ... Ezekről "véletlenül" egy szót sem ejt ...

5.

A csehek egy totál katyvasz ... Azért választanának a Lynx helyett mást, mert a Lynx -re nem lenne pénzük, de az Ascod 42 -re és K2 MBT -re együtt (gyárastul, a T-72 helyett) meg lenne? Ebből az egész okfejtésből annyi lesz az igaz, hogy az Ascod 42 valószínűleg nyerni fog, de totál tévúton jár, hogy miért.

Aztán a lengyeleket meg egy lengyel cikkel idekeveri a Leo 2 modernizációjukkal (ennek is nyilván sok köze van a kérdéshez? ...). Érdekes módon ennek a cseh K2 -höz lehetne annyi köze, hogy amennyiben Ők belevágnak, akkor az évtized végére esetleg a cseheket is érdekelheti a K2 biznisz. Persze kapni majd csak azután kapnának miután a tetemes lengyel igényeket kiszolgálták ... Ugye a lengyel K2 bizniszről sincs túl sok hír mostanában ...

Végszó - így is nagyon hosszú lett, elnézést kérek: következetlen érvelés, sok helyen részinformációk vagy konkrétan lényegi információk hiányoznak. Ahol alaposabban körbe kellett volna járni egy-egy pontot - ez elmarad. Viszont egy csomó dolog meg csak azért lett belehányva, hogy a kívánt terjedelem meglegyen kb. Ebből egy kicsit is laikusabb pont a lényegi dolgokat nem képes kiszűrni. Maximum annyit, hogy "itt valaki elégedetlenkedik" meg "minek veszünk tankot megint vazze" szintű dolgokat ... A téma komolysága ennél összeszedettebb dolgot érdemelt volna szerintem ...