Kisfiam, míg te csak trollkodni tudsz, addig én minden állításomat érvekkel támasztottam alá.
Nem pazarlok rád több karaktert, a hosszú élet titka az, hogy nem vitatkozunk hülyékkel.
Az a baj, hogy neked ezt számszerűsíteni kell, és magyarázni.
Nézd meg akkor légy oly kedves ezt a videót:
A Skyranger Gun 1000 lövés per perces tűzgyorsasággal érzésre 2mp-ig (van a videó bal alsó négyzetében egy számláló) adta le azt a sorozatot, amivel leszedte a céldrónt. Ha ezt ügyesen kiszámolod, akkor ezalatt kb. 30-35 lőszert használhatott el.
És ezt a 2mp/30+ lőszert szerintem nem hasra ütés szerűen találták ki, hanem tényleg ennyi kellett a drón biztos leszedéséhez.
Ha ezt egy lassabb ágyúval kell kilőni, az csak hosszabb sorozatot eredményez, de nem kell attól kevesebb lövés.
A PUMA tára 200 lőszeres (A Lance-é is, asszem, ez a MK30-hoz csatolható tár szabvány mérete) . A MK 30-2/ABM kétoldalról tölthető. Ezt úgy használják ki, hogy legtöbször 80:120 (APFSDS-T:KETF) arányban töltik a 2 féle lőszert.
Persze lehet fordítva is, vagy homogén töltést is használni, de ennek nem igazán van értelme. Az ágyúk hihetetlenül pontosak, és a nyíllövedékből nincs szükség sok találatra ahhoz, hogy páncélozott célokat leküzdhessenek, a KETF lövedékből viszont sok kell, ha drónra akarsz vele vadászni.
Namost a 35-ös ágyú tárának kisebb a kapacitása, elsősorban a lőszer mérete miatt.
Nekem most hirtelen nincs pontos értékem róla, de nekem összesen valami 140db rémlik. Namost ha ezt meg is lehet osztani, mondjuk hasonló arányban (2:3), mint a PUMA-nál, akkor az jön ki, hogy nagyjából 80-85 AirBurst lőszer áll a rendelkezésre. Ez viszont azt jelenti hogy jó esetben 2-3db drónt tud kilőni a rendelkezésre álló lőszerből, ha nagyjából a Skyranger Gun pontosságával rendelkezik.
Ha feltételezzük emellett, hogy az IFV-k ágyújának kisebb a szórása (márpedig a kisebb tűzgyorsaság ezt eredményezheti), akkor esetleg elegendő 20-25 lőszer is a repülő drón leküzdéséhez. Azaz nagyjából 4 cél leküzdhető a lőszermennyiségből a 35mm-es tára esetén. Ugyanakkor a 30-asnál 20 lövés/cél esetén a 120 lőszer 6 célpontra elegendő. Vagy ugyan úgy 4 célpontra, és még mindig marad 40db ABM lőszerünk, továbbá a nyíllövedékből is 80db-unk lesz szemben az 56-tal, ami a 35-ös tárjában van.
Szóval igen, én továbbra is amellett vagyok, hogy amíg nincsen a környezetünk tele STANAG6-os IFV-kkel, addig rendben vagyunk a 30-as ágyúval. És akkor még mindig ott az ATGM!
Különben ritkán hivatkoznék
@molnibalage munkájára Bibliaként.
Most sem úgy teszem, de ha átfutod
a csöves légvédelemről lehozott értekezést, akkor láthatod, hogy a fenti teljesen saját kalkulációm jópár helyen egybeesik az övével.
Érdemes megnézni a benne illusztrációként feltüntetett 30-as és 35-ös lőszer repeszképét.
Az az érdekes, hogy a repeszek szóródása hasonló méretű , ha a 35-ösben ugyan annyi területre több repesz jut is. Azonban itt nem az a lényeg, hogy hány lövedék találja el a célt (mindegy, hogy 20, vagy 30%-ka, mert már 10% is kinyírja a drónt). Illetve nem olyan mértékben, hogy az perdöntő legyen.
Egyetlen előnye csupán a 35-ösnek a 30-assal szemben, hogy nagyobb a lőtávolsága, ugyanakkor a lőtávolsággal romlik a pontosság is. Így ez megint többlet lőszerhasználathoz vezet. Ami meg pont a 35-ösnek nem áll rendelkezésre.