Sok száz vagy ezer magasan képzett és drága mérnököt és technikust kell eltartani és simán lehet hogy hónapokig vagy évekig (lásd Lynx) nem vesz senki semmit a fegyvergyártótól. Így ha be esik egy megrendelés, akkor nagyon meg kérik az árát.
A Spike eléggé siker történet, de így is simán van, hogy hónapokig nem jön rá új rendelés. Ezeket a cuccokat többnyire manufakturálisan építik és rakják össze: nincs rá napi több százat, ezret magából kinyomó robotizált gyártósor. Ilyen mennyiségeknél nem éri meg.
Kb. a lőszereket és a kézi fegyvereket leszámítva semmit nem gyártanak olyan volumenben, hogy megérje automatizálni és olcsóbban gyártani.
Spike a maga nemében egyedül álló: mondhatni monopol helyzetben van a felülről támadó nagy hatótávolságú ATGM kategórában, így aztán annyit kér a Rafael a rakétákért amennyit akar. Még Javelin hasonló, de az sok szemponból rossazbb konstrukció és ha jól tudom még drágább is...
Őőő, az MR-elegykategóriában ott van az MBDA MMP-je + az SR-el egy kategóriban pedig az Enforcer. Én ezeket vettem volna.
De ott van a dél-koreai Raybolt, a török Rocketsan-tól a Karok és az UMTAS.
A kínaiaknak ott van a HJ-12, azindiai rakéta nevére nememlékszem, + amennyire követem a híreket már iránnak és talán észak-koreának is lett egy-egy Spike/Javelin klónja.