Na de dedikált ember távirányítású torony esetén is mindenképpen van. Sőt, ugyanúgy 2 ember van, mint az emberes toronynál. A "toronylövész" és a járműparancsnok. Csak annyi a különbség, hogy nem a toronyban gubbasztanak, hanem a deszanttérrel egy szinten, annál kicsit előrébb a saját munkaállomásaikon.
Ha nincs áram, nincs harc, emberes toronnyal sem. Olyankor olajra lépés van.
Pára, köd, zúzmara a sima üveg kémlelőnyílást is ugyanúgy használhatatlanná teszi.
Igen, ha 20-30 éves elektronikát használnak, annál simán lehet jobb a sima üveges optika+szem kombó. Na de pont erre találták ki a manapság egyre divatosabb COTS-alapú építkezést. Hogy ne "outdated", végletesen elavult szarokat kelljen használni, hanem, ha nem is mindig a legeslegújabb, (és ezért még nem kellően tesztelt) kereskedelmi forgalomban már kapható eszközöket, de max egy-két generációval régebbit. Azok meg már bőven elegendő részletességet és felbontást képesek biztosítani így 2020-ban.
Arról nem is beszélve, hogy NIR, SWIR, MWIR, LWIR tartományokban még a legélesebb szemű baka sem fog látni sima üveg cuccokkal és a két szép szemével. Éjjel meg csak ezekben a tartományokban lehet látni bármit is, ugye.
Nekem elég lenne a monitorokon (vagy, horribilie dictu, akár VR-szemüvegen) keresztül látni a környéket 360 fokban (igen, kamerákkal simán megoldható, hogy nem szűk réseken kukucskálsz, szűk látómezővel, hanem úgy látod a környezeted, mintha kint ülnél a jármű tetején).
Pláne abban a tudatban, hogy így sokkal nagyobb biztonságban is vagyok, mint egy toronyban ülve.
Na kb. ennyire akartam reagálni.
Áááááá, a szaglásnál már felsírtam a röhögéstől.
Igen, egyértelműen érzékelhető a részrehajlás abból az írásból.