[HUN] Lánctalpas gyalogsági harcjárművek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 889
128 937
113
Mint pld. a Leo2A7HU, Skyranger stb :)... Minden prototípust megvettünk az RM-től amig volt pénz :)... bocsi..
A PUMA meg használható. A pctörő rakéta integráció... Háát a Németországot nem fenyegette semmi és senki, kurvára nem akartak rá pénzt költeni. Ezért nincs pld (más haderőnem) Pirate rendszer a német Eurofightereken.. Mindenhol alap (kivéve Ausztria)..
Az A7 még mindig nem RM (most már szerintem 15X mondtam el neked) hanem KMW se nem prototípus mivel Katar már vett előttünk belőle.
A SPIKE (MELLS néven rendszerben a németeknél) integrációt a PUMA-ra pedig megrendelték és ki is fizették. Viszont nincs fent azóta se az RCT-30-as tornyokon egy-két prototípuson kívül évekkel ezelőttről.
A szárazföldi dolgokat ne erőltesd Pisti mert nagyon nem a te asztalod, minden tisztelettel.

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
2 266
8 097
113
A Grand Quadriga 2024-es gyakorlaton voltak MUSS2,MELLS indítós Pumák...aztán lehet hogy az volt a néhány darab

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 106
59 493
113
Őszintén szólva a katonáink akik próbálták mindkettőt a lynxet preferálják. A puma a full használhatótól marha messze van nem véletlen dobta vissza minden érdeklődő. (15 éve nincs integrálva az ígért pct rakéta valami miatt? ) Őszintén szólva az újgenerációs német cuccokat így utólag kerülném inkább..

Sokan lehúrrogtak a CV90 miatt, pedig alapvetően nem rossz. :rolleyes:
Amúgy meg a 2014 környékén amikor kezded a HM vakarózni fejlesztés ügyben akkor a K21-et ajánlottam.
Van nála jobb, de ár/érték arányban tökéletes lett volna.

De komolyan, ha egy minimális agya lett volna bárkinek döntési pozícióban, akkor a mostani semmire nem jó Z terv így nézett volna ki:

1. 2011-ben a Hollandok bejelentik, hogy leállítják a Leopárd flottájukat vevőt keresnek!
200+ millió Euróért megvettük volna a hülye hollandok 100 db Leopárd 2A6-os harckocsiját. Ha kell ráígérünk a finnekre. Volt rá 3 évünk 2014-ig!
2. Lengyelország 2013-ban vásárolt hasonló összegért 105 db Leopárd 2A5-öst és 14db 2A4-est! Hát ezekre is rá lehetett volna cápázni....Lenne 200 db Leopárdunk!
3. 2014 körül rárepülni a K21-esre. Igen , az eredeti koreai verzióra. 2014-ben korának 3.5 millió dollárba kerültek....
Ha 5 misiért le tudtunk volna szerződni velük 2017/8 körüli szállítás megkezdéssel akkor full jók vagyunk, és kb. 400 db-ot be tudtunk volna szerezni egy 8 éves programban. (2018-2026-ig, évi 250 misi/50 db jármű)
4. 2019 körül beszállni a finn CAVS programba, hogy majd 2022-től ez lesz a BTR váltó típusa.
De gondolom ez is túl jó lett volna.
5. 2022-ben beszállni a PULS rendszerbe. Ez lett volna a tüzérség alapja.

Ugye nem is olyan nehéz jól csinálni? :rolleyes:
(De tudok még írni 5 reális forgatókönyvet, ami mind jobb a Zrínyinél)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 166
83 745
113
Az A7 még mindig nem RM (most már szerintem 15X mondtam el neked) hanem KMW se nem prototípus mivel Katar már vett előttünk belőle.
A SPIKE (MELLS néven rendszerben a németeknél) integrációt a PUMA-ra pedig megrendelték és ki is fizették. Viszont nincs fent azóta se az RCT-30-as tornyokon egy-két prototípuson kívül évekkel ezelőttről.
A szárazföldi dolgokat ne erőltesd Pisti mert nagyon nem a te asztalod, minden tisztelettel.
Már megtörtént az integráció (MELLS), és meg is rendelt belőle a BW 50db-ot és 2029-ig modernizálnak tovabbi 143db-ot (az összeset) S1 modifikációra és a megrendelt 50db is ilyen már alapból.

Nem csak a személyes preferencia mondatja velem, de ha a PUMA-t vettük volna akkor előrebb tartana sokkal alövészpancélos programunk (természetesen én a Lynx-nek is örülök mint majom a farkának és eszembe nem jutna a PUMA-n kívül másra cserélni, csak hát nah, még sem mondhatom, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mert az hogy nézne már ki...)

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 889
128 937
113
Már megtörtént az integráció (MELLS), és meg is rendelt belőle a BW 50db-ot és 2029-ig modernizálnak tovabbi 143db-ot (az összeset) S1 modifikációra és a megrendelt 50db is ilyen már alapból.
2015-ben rendelték meg egy akkori upgrade programban először.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 889
128 937
113
De nem minden járműre, a 143db az az ami semmilyen modernizáción nem esett még át.
Akkor konkrétan magát a fejlesztést rendelték meg. Beépítésre nem került és a tényleges integráció kb most lett kész mert eddig technikai problémákkal küzdöttek.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 166
83 745
113
De csak az mondatja veled, a puma mint olyan egy technikai kudarc a német hadiiparnak.
Amit linkeltem az 2023-as bejegyzés. Ha akkora csőd lenne nem rendeltek volna belőle többet. Az tény, hogy nem egy egyszerű szülés a PUMA, de a technikai kudarc egyértelműen nem igaz. Ezt mutatja az is, hogy a legproblémásabb részét a járműnek a hollandok megrendelték a Boxerjeikhez, tehát a tornyot is rendberakták. Tudok még mondani jónéhány olyan programot, ami a PUMA-hoz hasonló utat járt be. Nem kell messzire menni, a SZU-27 gyakorlatilag félkész típus volt amikor rendszeresítették a szovjetek (bár ők ezt nagyon sok esetben így csinálták, lásd T-64 vagy most a SZU-57), de ott van a EF2000 is ami a Tranch 3 csonaggal éri el azt amivel eleve rendelkeznie kellett volna, vagy a Raptor aminek az OGBS rendszere szarakodott évekig (több mint fél evig állt moatta földön a flotta). Ma már annyira összetettek a harcjárművek is (a repülőkről ne is beszéljünk), hogy nincs én nem is lehet, olyan, hogy pikpakk kész, semmi baja, elsőre, gyorsan és olcsón sikerül.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 106
59 493
113
0-ról gyárat nem ajánlottak, se lőszergyárat se a többi cullangot.
Itt ez volt a lényeg.

Pofátlan módon csak egy létező és működő járművet tudtak fölajánlani, amely a világ számos országában rendszerben állt sikerrel?
Hát ez tényleg hallatlan :D
Nem csoda, hogy el lettek hajtva. Se egy üres papír, se egy rajz asztal, se egy jól csengő RM állás a beszerzési biztos politika utáni éveire...
Nem értenek ezek a bizniszhez :D

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 889
128 937
113
Pofátlan módon csak egy létező és működő járművet tudtak fölajánlani, amely a világ számos országában rendszerben állt sikerrel?
Hát ez tényleg hallatlan :D
Nem csoda, hogy el lettek hajtva. Se egy üres papír, se egy rajz asztal, se egy jól csengő RM állás a beszerzési biztos politika utáni éveire...
Nem értenek ezek a bizniszhez :D
Ahogy már leírtam párszor, itt a hangsúly nem a haderőfejlesztés volt sosem hanem az iparfejlesztés.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 106
59 493
113
Ahogy már leírtam párszor, itt a hangsúly nem a haderőfejlesztés volt sosem hanem az iparfejlesztés.

Ahogyan leírtam párszor, a hangsúly azon van, hogy alkalmatlan idióták. Fentebb vázoltam, hogy tized annyi pénzből ennél többet is ki lehetett volna hozni. De ha nincs szerencsénk is ugyan ennyi pénzből sokkal előrébb állnánk.
De elengedem mára ezt a témát. Csak a vak nem látja, hogy majdnem minden is el lett baszva. :confused:

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 166
83 745
113
Ahogyan leírtam párszor, a hangsúly azon van, hogy alkalmatlan idióták. Fentebb vázoltam, hogy tized annyi pénzből ennél többet is ki lehetett volna hozni. De ha nincs szerencsénk is ugyan ennyi pénzből sokkal előrébb állnánk.
De elengedem mára ezt a témát. Csak a vak nem látja, hogy majdnem minden is el lett baszva. :confused:
Fogd már fel, hogy politikai szinten senkit nem érdekelt, hogy mit vesznek. Az volt a lényeg, hogy gyár is jöjjön és ha jön a gyár is akkor a pénz is sokadlagos szemponttá vállt. Elbaszva pedig nem lett minden.