Ajánlom figyelmedbe @Szittya korábbi kimmentjét:
"Mar soszegeztem az elejen azt hogy mijen legvedelmi rendszert veszunk mar reg el van dontve /a bejelentes elott allunk./ az amiktol objektum/terulet vedelemre veszunk tovabbi valamit... De ezt is nyilatkozzak es nyilatkoztak csak sokan tobbet akarnak belelatni. /es igen a tervezett mar regota kivalasztott rendszernek is lessz koze amerikahoz./ ahogy valoszinuleg azamiktol beszerzett rendszernek is.!/ nemegy rendszer lessz beszerezve."
Amiről most megy a tárgyalás az az amit az amik ajánlottak, de ezen kívül van már egy fix.
Itt a többi komment is ezek alapján tessék találgatni.
"Annyit mondok hogy van ami mar biztos /ami bejelenrtes elott all./ es van ami bizonytalan /amit az amik mostajanlottak.../hogy ez csupan objektumvedelem lessz /pl stingerek automata alvanyon 8 db./vagy valami komolyabb ami balisztikus raketak elfogasara is alkalmas/ azon mullik hogy a mar fixalt rendszerhez /lehet e ballisztikus raketak elleni vedelmet kerni vagy sem./... jol meg mondtam hogy nem mondtam semmitsem /nem ismerem a legvedelmi rendszerek parametereit sajna. Igy en is csak tippelek hogy most mi is hogy is lessz /vegulis sok minden keresztbe letthuzva...vagy nem.../ de valami az biztos...
Mondtak igazabol mindent kis-kozepes-anti ballisztikus- teljes orszagot lefedo - objektum vedelmi /ami fix nem egy rendszerrol van szo./azt tudom hogy amit terveztek az is kotodik usa hoz + ez a latogatassal meg valami bekerul az melle /mert az nem eleg./hogy ez most milyen kategoria lessz szerintem meg csak most dontenek rolla.../ egy biztos nem az a kategoria lessz ami mar fix. /esaztudtommal a kis-kozepes./"
Ha jól emlékszem 2018-ban még 2019 elejére ígérték a bejelentést....
Ha el van döntve hogy ASTER 15-30, akkor az mellé részben duplikáció lenne a NASAMS.(Persze ha csak AIM-9 lenne hozzá, akkor már nem.)
Ha el van döntve hogy IRIS-T SLM, akkor az mellé meg több kellene, mint a NASAMS.
De ha mindkét rendszernek van köze az amerikaiakhoz, akkor...
Avenger mellé kevésnek tűnik a NASAMS.
Avenger és a Patriot/MEADS között meg túl nagynak tűnik a "lyuk" NASAMS nélkül.
Patriot/MEADS mellé már csak kicsi pénz a NASAMS, nem lenne ekkora felhajtás, hogy idejön Pompeo és felajánlja.
Falcon mellé nem elég a NASAMS.
MEADS+Falcon rendszer azért elég jól illeszkedne a "mindenből a legújabbat, az se baj ha még csak fejlesztés alatt áll" beszerzések sorába. De akkor hogy jön a képbe az újságírók által megálmodott NASAMS...