[HUN] Leopard 2

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 429
86 571
113
Ja, pontosan, mint a Tom és Jerry rajzfilmekben. Én a magam részéről nem hiszek benne, hiszen akkor mi értelme lett volna a Tigris tank vastag páncélzatának? De olyan ember erősködött nekem ezzel a "haranghatás" történettel, aki velem ellentétben vezetett is T-72-es harckocsit (én csak egyszer jártam T-72-esben és akkor sem mozgott).

Úgy kell elképzelni mi t amikor ráütsz egy vaslemezre kalapáccsal,az azért hangos.

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 542
12 788
113
Lehet egyben marad, de hogy a futómű, motortér, műszerek úgy károsodnak, hogy abból egyhamar nem lesz újra harckocsi.
Főleg ha nem közvetlen irányzás van rá, hanem magas szögből prec lőszer kapja telibe.
Nem baj. A jól képzett személyzet a legértékesebb része a harckocsinak, elsősorban annak a túlélése a legfontosabb. Ha maga a technika harcképtelenné is válik, a személyzet gyorsan kaphat új harckocsit, de képzett katonákat nem lehet a raktárból elővenni.

• Tetszik
Reactions: Masztiff

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 249
5 293
113
A "haranghatás" mennyire érvényesül a Leopard 2 szendvicspáncélján keresztül? Hallottam olyan történteket, hogy a korai homogén harckocsipáncéloknál a tornyot ért közvetlen találat a "haranghatás" miatt harcképtelenné tette a harckocsi személyzetét, anélkül, hogy átütötte volna a páncélzatot. Mennyi alapja lehet az ilyen történeteknek?
Pölö. a 2.VH-ban a német nehéz páncélosok számtalan találatot kibírtak, anélkül, hogy a személyzetnek bármi baja lett volna. Szerintem ez mese habbal.

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 861
4 693
113
A "haranghatás" mennyire érvényesül a Leopard 2 szendvicspáncélján keresztül? Hallottam olyan történteket, hogy a korai homogén harckocsipáncéloknál a tornyot ért közvetlen találat a "haranghatás" miatt harcképtelenné tette a harckocsi személyzetét, anélkül, hogy átütötte volna a páncélzatot. Mennyi alapja lehet az ilyen történeteknek?
Mi az a haranghatás?

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 269
10 880
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 678
14 641
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Én úgy gondoltam, hogy a 155össel beletrafálsz előről a lánctalpak közé, a 60 tonnás cucc olyan hártaszaltót csinál, minha a cirkuszban lenne. Szerintem, ha oldalról ellövöd a lánctalpat, akkor is. Mert a 155ös HE skuló qúúrwanagyot robban.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 880
134 488
113
Én úgy gondoltam, hogy a 155össel beletrafálsz előről a lánctalpak közé, a 60 tonnás cucc olyan hártaszaltót csinál, minha a cirkuszban lenne. Szerintem, ha oldalról ellövöd a lánctalpat, akkor is. Mert a 155ös HE skuló qúúrwanagyot robban.
Hát nem fogja magát hanyatt vágni, ahhoz le kéne folytani és alatta robbantani olyan talibán módon.

mészi

Well-Known Member
2018. október 11.
257
315
63
A T-55 oldalból telibe találva felborította. Kiszuperált gép volt, nem tudom mennyi lehetett a valós tömege.
A lövedék kb. 44 kg, teljes töltettel a kezdő seb. kb. 730 m/s, a lőtáv 800 m. Szerintem még 35 t körül lehetett a cél.
1989-ben én is láttam ilyen hatásbemutatót, T-54M-re lőttek és felborult.

• Tetszik
Reactions: ijasz

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 938
4 937
113
1989-ben én is láttam ilyen hatásbemutatót, T-54M-re lőttek és felborult.

Akkoriban már a lövegekhez rendszeresített kumulatív lőszerek hatástalanok voltak a kornak megfelelően modern hk-k ellen, hiszen még nem voltak tandem fejesek és sokat fejlődött a páncélvédelem. Mivel megsemmisíteni nem, vagy csak nagy szerencsével lehet, annak harcképtelenné tétele is elég, lehetőleg mozgásképtelenné tenni. Akkor már elveszett, mert bekaphat még pár lövést és megsemmisül.
Erre a sima repeszgránát tökéletes. Azért javasolták a romboló gyújtót, hogy robbanás előtt minél többet adjon le a mozgási energiájából. Mivel a mozgásképtelenné tétel a cél, ezért a teknő megcélzását javasolták (tök jó leírva, a gyakorlatban még álló célra is nehéz).
Lőttem ilyen célra 122 mm-essel M30-ból, az nem okozott látványos elmozdulást, de a D-20 elbánt vele. Szerintem bármely hk-ban komoly károkat okozna egy telitalálat. Az más kérdés, ha már közvetlent kell hk-ra lőni háborúban, valamit nagyon elb..-tunk.

mészi

Well-Known Member
2018. október 11.
257
315
63
Akkoriban már a lövegekhez rendszeresített kumulatív lőszerek hatástalanok voltak a kornak megfelelően modern hk-k ellen, hiszen még nem voltak tandem fejesek és sokat fejlődött a páncélvédelem. Mivel megsemmisíteni nem, vagy csak nagy szerencsével lehet, annak harcképtelenné tétele is elég, lehetőleg mozgásképtelenné tenni. Akkor már elveszett, mert bekaphat még pár lövést és megsemmisül.
Erre a sima repeszgránát tökéletes. Azért javasolták a romboló gyújtót, hogy robbanás előtt minél többet adjon le a mozgási energiájából. Mivel a mozgásképtelenné tétel a cél, ezért a teknő megcélzását javasolták (tök jó leírva, a gyakorlatban még álló célra is nehéz).
Lőttem ilyen célra 122 mm-essel M30-ból, az nem okozott látványos elmozdulást, de a D-20 elbánt vele. Szerintem bármely hk-ban komoly károkat okozna egy telitalálat. Az más kérdés, ha már közvetlent kell hk-ra lőni háborúban, valamit nagyon elb..-tunk.
Hát igen, a veszteségek mindíg az elb...-ból vannak.:)