[HUN] Leopard 2

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 219
24 460
113

2022/6-os számunkból:

Tóth András:
A Leopard harckocsi magyar típusváltozata: a Leopard 2A7HU

ÖSSZEFOGLALÁS: A 2017-ben indult Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként, a Magyar Honvédség jelentős mennyiségben szerez be a szárazföldi haderő számára korszerű haditechnikai eszközöket, köztük 44 darab Leopard 2A7HU és 12 darab Leopard 2A4HU harckocsit. Ezek a korszerű harckocsik jelentős képességnövekedést hoznak a Magyar Honvédség rendszerébe.

318348044_683174163411565_7844139534348554295_n.jpg
 

erdifefe1

Active Member
2016. január 13.
246
220
43
"Riportsorozatunk 1. része." - lesz még cikk ezekben a témákban... :)

"MH 25. Klapka György Lövészdandár a létszáma békeidőben nagyjából 1000 fő fölött alakul"

"Az őrnagy szerint egy harckocsinak megvan az a bája, hogy egyszerre a legvédettebb és emellett a legnagyobb tűzerejű eszköz: „Ez a dárda hegye. A legnagyobb ütőerőnk nekünk van. A harckocsik nélkül nincs szárazföldi hadviselés.”
Van ám létszámhiány akkor a dandárban rendesen
 
 • Tetszik
Reactions: endre and gacsat

erdifefe1

Active Member
2016. január 13.
246
220
43
mennyinek kellene lenni?
1000 fõ egy dandárban? Még ha békeidôs is nah de akkor is az kurva kevés.Persze lehet hogy maga a dandár felépítése miatt van alapbol kevés katona de az a felépités meg gondolom azert olyan amilyen mert nincs elég katona hogy egy egésséges szervezetet lehessen letrehozni
 
 • Tetszik
Reactions: endre

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
2 996
5 330
113
Talán ennyi érdekesség.
A magyar Leopárd kiegészítő páncélzattal 73 tonna lesz az alap 67,5 tonnához képest.
A Merkavakon használt Trophyt APS nem lesz rajta, az a BW-hez megy.
Érdekes a cikkben, hogy azt írják egyelőre nem a saját fejlesztést, hanem a Trophyt használja a BW. Itt mire gondolt a szerző?? Trophy új KMW - Rafael közös fejlesztése? A KMW egy új fejlesztése vagy a StrikeShield Leopardra szabása???
Viszont felszereltek rá kiegészítő áramforrást, ami biztosítja az elektronikai rendszerek, mondjuk APS, áramellátását álló helyzetben.

2035-ig a lőszerellátásra van szerződés, ezért épül Várpalota.
Repeszgránátok közül a programozható DM11 is lesz nálunk alkalmazva, ami csak a BW-nél és a US Armynál van rendszeresítve. Egyébként ez mit jelent, hogy programozható??

LA551 továbbfejlesztett ágyút (5.000 M lőtáv) rajtunk kívül a németek és a dánok alkalmazzák.
Meg Katar! Nem?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 738
47 078
113
… mit lehet tudni most a Leok szállításáról? Mikorra kéne megérkeznie az első A7+nak?