1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Leopard 2

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - rudi által indítva @ 2018. december 20..

Címkék:
 1. Wilson

  Wilson Well-Known Member


  Erre a cikkre egy cseh fórumon találtam rá 2020.februárjában publikálták egy vezető(fizetős) cseh haditechnikai online katonai magazinban.

  Leopard 2 Tank: A legjobb választás a cseh hadsereg számára.


  A Cseh Köztársaság hadseregét át kell alakítani,előre bocsájtjuk,hogy elutasítjuk azokat az abszurd felvetéseket,amelyek szerint nincs szükségünk a tankra a hadseregben. Éppen ellenkezőleg: a modern hadseregnek modern, megbízható, fenntartható és hatékony tankokra van szüksége mind az első vonali egységek harcához, mind a tartalékokhoz. Tehát nem egy elosztható zászlóaljról van szó, hanem a tankok fejlesztésének koncepciójáról, ha a cseh hadsereg fenntartani szándékozik őket. A T-72M4 cseréjéről már évek óta beszélnek, és több többé-kevésbé egzotikus változat is megjelenik,de csak egy ésszerű választás van ez pedig a német Leopard 2.
  A Leopard 2 tankok ma a NATO-országok aktív modern tankfegyverzetének körülbelül egyötödét képviselik (ezt természetesen befolyásolják az amerikai Abramsok számai); a NATO európai tagjai között a Leopard 2 tankok már majdnem 70% -át teszik ki. Megtalálhatjuk őket Dánia (63 darab), Németország (250, több mint 300 darab), Görögország (353 darab), Hollandia (18 darab), Norvégia (52 darab), Lengyelország (247 darab), Portugália (37 darab) fegyverzetében. , Spanyolország (327 darab), Törökország (354 darab), a közelmúltban Magyarország által beszerzett (56 darab); Bulgária, Horvátország és Románia fontolóra veszi a fegyverzetbe való beilleszkedést. Több mint száz leopárdja van semleges Ausztriának is, Svédországban és Svájcban szolgál. Ezen kívül számos nem európai országban, például Kanadában.

  Egyes szakértők a Leopards 2 hátrányaként megemlítik a nagy tömegét és az ezzel járó korlátozott mobilitást, különös tekintettel a hidak teherbírására és általában az infrastruktúra teherbírására. Úgy tűnik, hogy a fent említett államok, azaz gyakorlatilag mindegyikük sikeresen figyelmen kívül hagyta ezt a bizonyos hátrányt, és ilyen szempontból a Cseh Köztársaság sem tűnik kivételesnek a terep szempontjából. Például Lengyelországban elméletileg problémát jelenthet a Leopard 2 a folyókon történő átkelés.De ennek ellenére a lengyelek egy percig sem haboztak megvásárolni a Leopard 2-t. Ezenkívül a Leopard 2 súlya természetesen nem öncélú. Annak ellenére hogy a tank a 80-as évekből származik,fejlesztése folytatódott és folytatódik: a Leopard 2-nek határozottan van jövője. A tankot számos speciális változatban gyártják, például mentésre.

  Ha megnézzük a Leopard 2 mellett elméletileg szóba jöhető tankokat akkor a következőt látjuk. Abrams tankokat nem találunk Európában (kivéve magukat az amerikaiakat) és az esetleges rendszeresítésük esetén a H-1 helikopterekhez
  hasonlóan gond lenne a karbantartásuk és szervizelésük miatt, mivel a nagyobb szervizeléseket és karbantartásokat csak gyártóik tengerentúli székhelyén lehet elvégezni. Hasonlóképpen furcsának tűnik a dél-koreai K2 Black Panther tank gondolata a világ másik oldaláról. Az az elképzelés, hogy alapvetően kicsi cseh hadsereg majd egzotikus technológiákat fog bevezetni, amivel "okosabbak" leszünk, mint mindenki körülöttünk, és amelynek köszönhetően fegyveres erőink hatékonyak lesznek, egyszerűen abszurd. Az alapvető fegyverek egységessége, a közös logisztika, a karbantartás és az operatív telepítés ugyanazon alapelvek szerint, azonos lehetőségekkel és korlátozásokkal szintén előnyösek a cseh fegyveres erők számára az azonos biztonsági mechanizmusok szempontjából.
  Egy másik megoldás, elméletileg, az izraeli Merkava (és az aránytalanul olcsóbb Sabra, amely alapvetően modernizált Patton). Az orosz megoldás melletti érvek is időről időre előkerülnek megbeszélések során. Függetlenül a modern orosz tankok, a T-90 vagy az Armata legújabb verzióinak tiszteletben tartott műszaki paraméterétől, ezek a felvetések egyáltalán nem reálisak.

  Megismételjük a katonaságnak nem szabad kísérleteznie a fő fegyverekkel, és a saját útját járnia - éppen ellenkezőleg, a legközelebbi szövetségesekkel folytatott szoros együttműködés az egyetlen gazdasági és katonai szempontból ésszerű megoldás. Végül is a Leopard 2 gyártója elkezdte kidolgozni a Leopard 2 utódjának projektjét , amely hosszú távon egy jó megoldás lesz.Egyetlen járható út a cseh fegyveres erők számára ha már bizonyított európai megoldásokat és fegyvereket rendszeresít, amelyeket Lengyelország, Németország, Magyarország és mások is telepítenek vagy telepíteni fognak. A védelmi kiadások tervezett (?) növelésével (a kormány elkötelezettsége, hogy 2024-től a katonaságnak adja a GDP 2% -át) megengedhetjük magunknak, hogy a Leopard fejlett változatát rendszeresítsük. Harminc modernizált papírtank(T-72 modernizáció) túlságosan szomorú egy tízmilliós országban . A közvetlen vásárlás mellett a lízing is fennáll.

   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Melyik katonai magazin? Mert nem mindegy hogy hol és ki írta...

  (Nekem nagyon ismerős a szöveg. Szerintem volt már ez linkelve csehül vagy angolul.)
   
 3. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Este az otthoni gépemem előkeresem azt a lementett cseh fórum bejegyzést amelybe a cseh srác be másolta illetve összefoglalta ezt a cikket ebben a bejegyzésbe ha jól emlékszem leírta a cseh katonai lap nevét ha meg van berakom ide neked:)
   
  Terminator likes this.
 4. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Ez mondjuk érdekes, annak tükrében, hogy mi pont ezt akarjuk megvalósítani.
   
  Terminator likes this.
 5. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Szerintem a cikk szerzői az esetleges Abrams és a K2-s beszerzésekre gondoltak az egzotikus technikával kapcsolatban.
   
 6. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Mondjuk ez igaz, eredeti szöveg híján vagy annak angol verzióját nem ismerve, félreértelmezhettem. :oops: Bár ez az alapvetően kicsi (cseh) hadsereg, nálunk is érvényes azért.
   
 7. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Sajnos csak csehül jelent meg azt is bemásolva találtam meg egy cseh fórumban de megpróbálom megkeresni a forrást ha meglesz berakom ide.
   
  Schurrer likes this.
 8. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Terminator likes this.
 9. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Schurrer likes this.
 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Azért Magyarországon is volt olyan, aki dél-koreai Surion helikopter rendszeresítést tartotta volna a legjobb megoldásnak... és a brazil KC-390 is hasonlóan egzotikus. Szerencsére végül a helikopterek, a harckocsi és az önjáró löveg sem a világ másik végéről lett megrendelve.
   
  endre and megazez like this.
 11. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Sajnos az eredeti blogbejegyzésben ahol az ide belinkelt cikket találtam,sajnos csak annyi infót találtam amit a srác kiírt,de viszont pár oldallal arrébb találtam egy linket amelyre mint az eredeti cikk (amelyet a srác a fórumba bemásolt) másodközlőjére hivatkoznak.Átfutottam és gyakorlatilag néhány részletet leszámítva egyezik a srác által bemásoltal,illetve a Schurrer által belinkeltel.
  Íme a link:)

  https://www.securitymagazin.cz/defe...tni-moznost-jsou-jen-do-poctu-1404064775.html
   
  Schurrer, LMzek 2.0 and Terminator like this.
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  Ez a videó egész ügyesen lett összeállítva.... :)

   
  Fennek, Wilson, arcas and 2 others like this.
 13. kamm

  kamm Well-Known Member


  Ezt a czdjournal oldalt ismertem, a helikopteres cikkuk hasonloan higgadtan mutat ra, micsoda mess az egesz cseh beszerzes:
  https://www.czdjournal.com/defence/...y-is-the-italian-solution-really-out-196.html
   
  Wilson and arcas like this.
 14. Centurio

  Centurio Well-Known Member

 15. zulu

  zulu Well-Known Member

  Összeraktam, de nem tudom, hogyan tudnám megmutatni. Képeket nem tudok a fórumon linkelni
   
 16. Centurio

  Centurio Well-Known Member

   
  Mackensen and zulu like this.
 17. zulu

  zulu Well-Known Member

  A négy szín együtt[​IMG]
   
  weasel007, Gyurma, szegcsab and 18 others like this.
 18. zulu

  zulu Well-Known Member

  Köszönöm Centurio-nak
   
  Centurio likes this.
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Jo cifra egy tank lesz annyi szent, szinte szivarvanyos.
   
  mindenen kívül and SilvioD like this.
 20. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Szerintem sok bent a világos.
   

Ezen oldal megosztása