[HUN] Leopard 2

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 492
74 428
113
Nem tudom ki ez a fickó, de a lakat az kemény...

Ő egy 2. világháború és tankmániás dumaszínházas humorista.
Már nem emlékszem, hogy ő vagy Hadházi Péter (másik humorista) meséli el a sztorit, amikor ketten elmentek Bovingtonba a tank múzeumba. De voltak Izraelben is tank múzeumot nézni. Egyébként történelem tanár és Star wars mániás is.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 614
46 497
113
Ő egy 2. világháború és tankmániás dumaszínházas humorista.
Már nem emlékszem, hogy ő vagy Hadházi Péter (másik humorista) meséli el a sztorit, amikor ketten elmentek Bovingtonba a tank múzeumba. De voltak Izraelben is tank múzeumot nézni. Egyébként történelem tanár és Star wars mániás is.
A Hadházi, az a Laci.:rolleyes:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 762
77 880
113
Na akkor Leopard 2 A4.Mi is ez valójában?Alapvetően kétfajta lehet:az első amit alapból A4-esnek gyártottak(leánykori néven az 5. és 6.sorozat) a második pedig a korábban gyártott összes erre alkalmasnak ítélt Leopard 2 harckocsiból átalaktott harckocsik.Mit is jelent ez beltartalomban?
Alapvető kialakítását tekintve a harckocsi nem változott az elődökhöz képest,tehát semmi akadálya nem volt annak,hogy a régebbi típusokat mindenféle kompromisszum nélkül alakítsák át A4 variánsra. Az A4 fontosabb rendszerei a következők:az irányzó löveggel párhuzamosított EMES 15 multifunkciós optikai rendszere ami kétcsatornás nappali és éjszakai móddal rendelkezik.Nappali módban 0-12x-es(fokozatmentesen állítható) az integrált hőkamera pedig 4x és 12x-es nagyítású.Fontos megjegyezni hogy ahogyan az előd úgy az A4-es variáns sem rendelkezik hagyományos éjjellátóval kizárólag hőkamer van beépítve(az A2 variánstól kezdődően már nem is került beépítésre a PZB-200 maradékfény erősítésű éjjellátó a harckocsikba).Továbbá az EMES 15 tartalmazza a digitális tűzvezető rendszer számítógépeit is.A digitális rendszerek kiesése esetén az irányzó egy FERO T18 típusú monokuláris távcsővel képes az irányzásra korlátozott mértékben.A parancsnok optikiai rendszere a PERI R17 A1 ami egy 2x és 8x nagyítású kétsíkban stabilizált optikai rendszer,amely nem fogal magában sem éjjellátót sem hőkamerát,azaz csak nappal használható.A parancsnok éjjellátó képessége az EMES 15-ön keresztül valósul meg emiatt éjszaka nem tud a parancsnok az irányzótól függetelnül célt kutatni.A sokat emlegetett hunter killer képesség semmi másból nem áll csupán annyiból,hogy a parancsnnok képes egy gombnyomással az EMES 15 "szálkeresztjét" rávinni a PERI R17 "szálkeresztjétre"(majd ha szükség van rá az irányzó elvégzi a saját rendszereivel a célzást és tüzel vagy kis távolságon belül ezt kihagyva azonnal tüzelhet.A PERI R17 alkalmas irányzásra de lézeres távolságmérő nincs hozzá integrálva ezért csak kis távolságon érdemes alkalmazni célzásra).A másik megvalósulása a hunter killer képességnek amikor ugyancsak egy gombnyomással képes a parancsnok a saját optikáját az irányzó optikájához fordítani.Nagyon egyszerűen megfogalmazva egy gombnyomással képes az EMES 15 odanézni ahová a PERI R17 és fordítva.

Ami még fontos változás és talán sokkal jobban is érdekel mindenkit mint a sok beépített kütyü az a páncélzat.Minden A4-es változat(az utólag átépített és az eleve annak gyártott) egy újgenerációs titánnal és wolfram-karbiddal megerősített toronnyal készült(a homlokpáncél és az oldalpáncél is kapott titán és wolfram-karbid megerősítést).Az átépített változatoknál lehegesztették a torony oldalán lévő lőszeradogató/hüvelykivető nyílást,az új gyártású A4-esekre pedig már enélkül kerültek legyártásra.A védelem kategóriához sorolhatjuk az új tűzoltó rendszer integrációját is(a törk vasakon láthattuk,hogy csodára ez sem képes).
A harckocsi hajtásláncában nem történt változás így erre nem is térnék ki.

És végül egy ábra,hogy hogyan is néz ki a valóságban a PERI R17 és az EMES 15 integrációja ami lehetővé teszi a hunter killer képességet és azt,hogy a paransnok is rendelkezzen éjjellátó képességgel.Ami még fontos,hogy a képen nem az A4-es varáns rajza látható,hisz abba már nem került beépítésre éjjellátó csak hőkamera,így ami a képen pirossal van jelölve az az A4 esetében nem infrared beam channel hanem thermal sights beam channel.

Peri17-EMES-optical-channels-jpg-a0f12a3b67a475b50c55cbc821f0ceed.jpg
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 614
46 497
113
Alapvető kialakítását tekintve a harckocsi nem változott az elődökhöz képest,tehát semmi akadálya nem volt annak,hogy a régebbi típusokat mindenféle kompromisszum nélkül alakítsák át A4 variánsra.
Igen, én is meglepődtem, hogy mennyire minimális eltérések voltak az A0-A4 viszonylatban. Ugyanakkor az is érdekes, hogy a németeknek - tudtommal - minden jelenleg is már felújított, és ezután felújítandó A7V-je (és a korábbi A5, és különböző A6-os verziók is), tulajdonképpen valaha A4-es volt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 762
77 880
113
Hamár így belejöttem a harckocsiprnóba akkor nézzük meg hogyna viszonyul ez a mi T-72M1 harckocsijainkhoz és az igazán perverzek kedvéért megnézzük,hogy rendszerbeállásakor1985-ben mit tudott felmutatni a sztovjetunió a Leopard 2A4-el szemben(spojler T-80U).

A T-71M1 alapvetően a T-72A exportváltozata így a beépítésre került rendszerek butítottak az eredeti A változatba építettekkel szemben.Mik is ezek a rendszerek:

Az irányzónak a nappali irányzáshoz/figíeléshez és távolságméréshez a TPD-K1 monokuláris optikai rendszer áll rendelkezésre 8x-os fix nagyítással és egysíkú stabilizációval valamint egy lézertévmérővel ami nem került integrálásra az optika látómezejébe(azaz a lézertávmérő által mért távolság nem az optikában van kijelezve hanem egy külön kis képernyőn ami nagyban megbonyolítja ahasználatot).Éjszakai irányzáshoz és figyeléshez a TPN-1-49-23 monokuláris optika került beépítésre.Az éjjellátó egy 1.generációs aktív/passzív elven működő rendszer amely passzív módban(maradékfény erősítéssel) 400méterig aktív módban(infra megvilágítással)pedig 800 méterig teszi lehetővé az éjszakia figyelést/irányzást.A kis látótávolság miatt a rendszerbe nem került integrálásra lézertávmérő.A T-72M1 nem rendelkezik digitális tűzvezető rendszerrel!

Jól látható,hogy az EMES 15-el összehasonlítva nincs egy egységbe integrálva a nappali és éjszakia üzemmód valamint a lézertávmérő adatainak kijelzése(magyarul nem egy optikába kell nézni ahhoz,hogy minden információ a birtokunkban legyen hanem van két optika meg egy kijelző amin a lézertávmérő által mért távolság látható)emiatt az irányzás mind nappal mind éjszaka sokkal bonyolultabb és időigényesebb feladat.Most nézzük meg ezt képenekben is.

A T-72M1 irányzójának munkahelye(piros négyzet éjjellátó optika,kék négyzet nappali optika,zöld négyzet a lézertávmérő kijelzője):
ahann.jpg


A Leopard 2 A4 irányzójának munkahelye(piros négyzet:tartalék optika,kék négyzet:az EMES 15 integrált nappali/hőképalkotó optika+lézertávmérő kijelője)
flifl.jpg


Összegezve a T-72M1 irányzójának rendszerei minden tekintetben alulmúlják a Leopard 2A4 rendszereit mert mind látótávolságban*,ergonómiában és tűzvezetésben több generációval elavultabbak.

*A T-72M1 éjszakai látótávolsága 800méter aktív módban és 400méter pesszív módban a Leopard 2 A4 látótávolsága éjszaka 2000 méter(nincs aktív mód csak passzív) ezen kívül a német harckocsi optikai rendszerei sokkal kihasználhatóbbak a nagy tartományban állítható nagyítás miatt.

A parancsnok optikája egy TKN-3M típusú binokuláris nappali és éjszakai csatornával rendelkező nappali módban 5x-ös nagyítású éjszakai módban 4,2x-es nagyítású opttikai rendszer.
Az 1.generációs éjjellátó látótávolsága aktív és passzív módban is 400 méter a különbség csupán a két mód közt a kép minősége*.a parancsnok semmilyen módon nem képes az irányzásra és nincs egy egységbe integrálva afigyelőműszere az irányzóéval így nem rendelkezik hunter killer képességel.Ellenben még ha csak nagyon korlátozott mértékben is de a parancsnok képes az irányzótól függetlenül célfelderítésre éjszakai is ellenben a Leopard 2 A4 parancsnokával.A parancsnok optikai rendszere már ergonómiában is megüti a leopard 2A4 szintjét hisz egyetlen műszerbe van integrálv a nappali és éjszakai mód is.

*Aktív módban az inframegvilágítás miatt sokkal élesebb a kép.

Hogyan lehet az,hogy amíg az irányzó éjjellátója dupla akkor látótávolságú aktív módban mint passzívban viszont a parancsnoknál a két látótávolság megegyezik?Az az egyszerű oka van neki,hogy az orosz optikai ipar egy integrált(nappali és éjszakai)optikai eszközt csak ilyen korlátokkal volt képes megalkotni olyan méretben ami még lehetővé teszik a kézi erejű mozgatást(az parancsnok optikája kézzel mozgatható így valósul meg a 360-os látótér míg az irányzó optikája egy marha nagy valami fixen beépítve).

TKN-3M(sajnos csak ilyen képeket találtam)
tkn-3.png

b3-2016.jpg

(jól látható,hogy milyen kisméretű eszközről is van szó).

Páncélzat:

A Leopard 2 A4 páncélzata titkos de annyit tudunk róla,hogy a titán és wolfram-karbid megerősítést kapott így az amúgy is igen jónak mondható védelme így még jobb lett.Feleslegesnek érzem elkezden magyarázgatni,hogy mi mere hány centi így itt egy kép,mindenki böngészgesse kedvére:
main-qimg-86c43b1d25052a5d30978c88e7eae0a7-c.jpg

Ezzel szemben a T-72M1 toronypáncélja egy nagyon egyszerű öntött acél+kvarc+öntöttacél kombináció(a kék az acél a sárga a kvarc) ami a következőképp néz ki:

t-72m1-polish-factory-blueprint-redraw.jpg


Megfigyelhetjük,hogy a Leopard 2 A4 tornyának védettsége még azonos technológia alkalmazás esetén is jobb lenne mint a T-72M1 tornyának védettsége.De mert a német harckocsinál alkamazott páncéltechnológia klasszisokkal modernebb mint az orosz tanknál,így kijelenthetjük,hogy a két harckocsi tornyányak védettsége teljesen más dimenzióban van.Ez nem is meglepő,hisz a T-72M1 páncélvédelmét a 105mm-es L7 ágyú ellen méretezték míg a Leopard 2 A4 védelmét a 125mm-es D-81TM harckocsiágyú ellen.

A teknő védettségére nem térnék ki mert a Leopard 2 A4 esetében semmilyen megbízható adatot nem találtak a teknő páncélzatával kapcsolatban.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 762
77 880
113
Akkor nézzük a T80U mit tud a Leopard 2A4-el szemben(nem írok le semmit a Leopardról mert már megtettem kétszer,csak a T-80U lesz kifejtve és természetesen a konklúzió pár mondatban).

A parancsnok egy TKN-4S típusú kétcsatornás nappali és éjszakai figyelőműszert kapott amely már kétsíkban stabilizált.A nappali mód 1x-es és 7,6x-os nagyítású míg az éjszakai mód 5,2x-es fix nagyítású.A 3.generációs éjjellátó passzív módban 700méterről míg aktív módban 800 méterről teszi lehetővé egy harckocsi méretű célpont azonosítását.Ezek az értékek nagy előrelépést mutatnak az elődtípussal szemben(a T-72M1 optikája)de még így is jócskán elmaradnak a Leopard 2A4-nél alkalmazott hőkamera lehetőségeitől(célazonosítás 2000m).A rendszer integrálva van az irányzó műszerével így megvalósul a hunter killer képesség a Leopard 2 A4-nél részletezett korlátokkal(nincs a parancsnoknak lézeres távolságmérője).Jól látható,hogy a T-80U már egy teljesen más minőséget képvisel és csak az alkalmazott optika paramétereiben(látótáv,nagyítás)tér el a német harckocsiban alkalmazottól de itt is meg kell jegyezni,hogy a parancsnok képes az irányzótól függetlenül az éjszakai célkeresésre ellenben a Leopard 2 A4 parancsnokával.
A parancsnok munkahelye(a képen egy T-80UK van mert látszik a hőkamera monitorja ami csak a parancsnoki változatokba volt beépítve):
t-80-cupola-motor.png


Az irányzónak egy 1A45 típusú digitális tűzvezető rendszere és a hozzá integrált 1G46 típusú nappali optikája van.Az optika kétsíkban stabilizált 2,7x-es és 12x-es nagyítású monokuláris eszköz.Az irányzó éjszakai munkáját egy monokuláris TPN-3-49 típusú 1.generációs aktív és passziv módon működő éjjellátó segíti.Az éjjellátó látótávolsága aktív módban 1300méter passzív módban 850 méter.Mintahogy a T-72M1-nél úgy a T-80U-nál sem kapcsolódik az éjjellátó a lézertávmérőhöz de erre a kis látótávolság miatt(harcászati öngyilkosság aktív módban használni,ezt tudták az oroszok is)ez nem jelent komoly hátrányt, az viszont már igen,hogy a digitális tűzvezetőrendszerhez sem kapcsiolódik az éjjellátó így gyakorlatilag az éjszakai célleküzdés minősége ugyanolyan szintű mint a T-72M1 esetében. A T-72M1-el ellentétben már hiányzik a lézertávmérő kijelzője,ez integrálásra került az 1G46 nappali optikai rendszerbe.

Mint láthatjuk nagy az előrelépés a T-72M1-hez képest de a parancsnok munkaállomásával ellentétben az irányzó eszköei meg sem közelítik a Leopard 2 A4 minőségét (ez a kettőséég érdekes módon megvan a T-72M1 vs. Leopard 2 A4 esetében is).

A T-80U irányzójának munkaállomása(piros négyzet éjjellátó,kék négyzet nappali optika):
sjkssd.jpg


HŐKAMERA!!!
A parancsnok munkhelyének bemutatásakor már utaltam rá,hogy hőkamerával is felszerelték a T-80UK(kezdetben csak a K változatot majd állítólag a 2000-es években az U és az UD változta is megkapta).
Az Agava-2 típusú 1.generációs hőkamera csakúgy mint a Leopard 2 A4 esetében az éjjellátót helyettesítő eszközként került beépítésre annak helyére a nappali optikától balra eltolva(nem került integrálásra mint az A4 esetében),viszont ez nem jelent automatikusan ergonómiai rémálmot mint az ejjellátó optikánál,mert a hőkamera képe egy 384x288 pixeles monitoron kerül megjelenítésre.A parancsnok helyén mint a legelső képen is látszik ugyancsak nem került integrálásra a hőkamera kijelzője a nappali/éjszakai optikában hanem egy 4,33colos képernyőn jelenik meg(viszont a parancsnoknak megmaradt az éjjellátója így továbbra is képes az irányzótl független célkeresésre igaz a hőkamerához képest töredék távolságon).Mit is tudott ez a hőkamera 1985-ben?Fokozatmentesen állítható nagyítású 1,8x-4,5x-ös nagyítás közt, a látótávolsága 2500 méter viszont a kisméretű és alacsony felbontású monitorok miatt a felsimerési távolság nagyjából ennek az értéknek a fele kétharmada lehet a gyakorlatban.A hőkamera integrálásra kerülta tűzvezető rendszerbe azaz ugyanúgy ki lehetett használni éjszaka is a lézeres távolságmérés és digiztális tűzvezetés előnyeit mint nappal.
Összegezve a hőkamerával ellátott T-80UK harckocsik mind nappal mint éjszaka méltó ellenfelei voltak a Leopard 2A4 harckocsiknak noha a beépített rendszerek némileg szerényebb képességekkel rendelkeztek mint a német harckocsi rendszerei(bár a parancsnok önálló éjszakai célfelderítő képessége még mindig előnye az orosz típusnak).

A páncélzat tárgyalásakor ismét nem szeretnék litániákat írni,így pár képpel szeretném szemléltetni a T-80U toronypáncéljának felépítését(itt jegyezném meg,hogy a bemutatott ábrák nem 100%-ban fedik a valóságot mert a tudomásom szerint jelenleg is titkos a T-80U toronypáncéljának pontos összetétele).
Ezen az ábrán a jobbszélső a T-80U tornya a középső az T-80BV a balszélső pedig T-64.

turret-64-80.jpg

Ennek az ábra viszont ellent mond a felettelévőnek,hisz itt az van megadva U ként ami egyel fentebb BV....
p9im0.jpg

BgwE6.jpg


Ami viszont tény az ez a kép(a tényleges vastagságok leolvashatóak a fenti ábrán,azok helyesek attól függetelnül,hogy nem tudjuk mit takar a külső héj) :
1349674173-5.jpg


Ezen kívül minden T-80U páncélzatának érsze a Kontakt V ERA ami nagyban megnöveli a páncél ellenállóképességét.Ezek tudatában kijelenthetjük,hogy a T-80U minimum olyan hanem jobb védettséggel rendelkezik mint a Leopard 2 A4.
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
940
2 332
93
Akkor nézzük a T80U mit tud a Leopard 2A4-el szemben(nem írok le semmit a Leopardról mert már megtettem kétszer,csak a T-80U lesz kifejtve és természetesen a konklúzió pár mondatban).

A parancsnok egy TKN-4S típusú kétcsatornás nappali és éjszakai figyelőműszert kapott amely már kétsíkban stabilizált.A nappali mód 1x-es és 7,6x-os nagyítású míg az éjszakai mód 5,2x-es fix nagyítású.A 3.generációs éjjellátó passzív módban 700méterről míg aktív módban 800 méterről teszi lehetővé egy harckocsi méretű célpont azonosítását.Ezek az értékek nagy előrelépést mutatnak az elődtípussal szemben(a T-72M1 optikája)de még így is jócskán elmaradnak a Leopard 2A4-nél alkalmazott hőkamera lehetőségeitől(célazonosítás 2000m).A rendszer integrálva van az irányzó műszerével így megvalósul a hunter killer képesség a Leopard 2 A4-nél részletezett korlátokkal(nincs a parancsnoknak lézeres távolságmérője).Jól látható,hogy a T-80U már egy teljesen más minőséget képvisel és csak az alkalmazott optika paramétereiben(látótáv,nagyítás)tér el a német harckocsiban alkalmazottól de itt is meg kell jegyezni,hogy a parancsnok képes az irányzótól függetlenül az éjszakai célkeresésre ellenben a Leopard 2 A4 parancsnokával.
A parancsnok munkahelye(a képen egy T-80UK van mert látszik a hőkamera monitorja ami csak a parancsnoki változatokba volt beépítve):
t-80-cupola-motor.png


Az irányzónak egy 1A45 típusú digitális tűzvezető rendszere és a hozzá integrált 1G46 típusú nappali optikája van.Az optika kétsíkban stabilizált 2,7x-es és 12x-es nagyítású monokuláris eszköz.Az irányzó éjszakai munkáját egy monokuláris TPN-3-49 típusú 1.generációs aktív és passziv módon működő éjjellátó segíti.Az éjjellátó látótávolsága aktív módban 1300méter passzív módban 850 méter.Mintahogy a T-72M1-nél úgy a T-80U-nál sem kapcsolódik az éjjellátó a lézertávmérőhöz de erre a kis látótávolság miatt(harcászati öngyilkosság aktív módban használni,ezt tudták az oroszok is)ez nem jelent komoly hátrányt, az viszont már igen,hogy a digitális tűzvezetőrendszerhez sem kapcsiolódik az éjjellátó így gyakorlatilag az éjszakai célleküzdés minősége ugyanolyan szintű mint a T-72M1 esetében. A T-72M1-el ellentétben már hiányzik a lézertávmérő kijelzője,ez integrálásra került az 1G46 nappali optikai rendszerbe.

Mint láthatjuk nagy az előrelépés a T-72M1-hez képest de a parancsnok munkaállomásával ellentétben az irányzó eszköei meg sem közelítik a Leopard 2 A4 minőségét (ez a kettőséég érdekes módon megvan a T-72M1 vs. Leopard 2 A4 esetében is).

A T-80U irányzójának munkaállomása(piros négyzet éjjellátó,kék négyzet nappali optika):
sjkssd.jpg


HŐKAMERA!!!
A parancsnok munkhelyének bemutatásakor már utaltam rá,hogy hőkamerával is felszerelték a T-80UK(kezdetben csak a K változatot majd állítólag a 2000-es években az U és az UD változta is megkapta).
Az Agava-2 típusú 1.generációs hőkamera csakúgy mint a Leopard 2 A4 esetében az éjjellátót helyettesítő eszközként került beépítésre annak helyére a nappali optikától balra eltolva(nem került integrálásra mint az A4 esetében),viszont ez nem jelent automatikusan ergonómiai rémálmot mint az ejjellátó optikánál,mert a hőkamera képe egy 384x288 pixeles monitoron kerül megjelenítésre.A parancsnok helyén mint a legelső képen is látszik ugyancsak nem került integrálásra a hőkamera kijelzője a nappali/éjszakai optikában hanem egy 4,33colos képernyőn jelenik meg(viszont a parancsnoknak megmaradt az éjjellátója így továbbra is képes az irányzótl független célkeresésre igaz a hőkamerához képest töredék távolságon).Mit is tudott ez a hőkamera 1985-ben?Fokozatmentesen állítható nagyítású 1,8x-4,5x-ös nagyítás közt, a látótávolsága 2500 méter viszont a kisméretű és alacsony felbontású monitorok miatt a felsimerési távolság nagyjából ennek az értéknek a fele kétharmada lehet a gyakorlatban.A hőkamera integrálásra kerülta tűzvezető rendszerbe azaz ugyanúgy ki lehetett használni éjszaka is a lézeres távolságmérés és digiztális tűzvezetés előnyeit mint nappal.
Összegezve a hőkamerával ellátott T-80UK harckocsik mind nappal mint éjszaka méltó ellenfelei voltak a Leopard 2A4 harckocsiknak noha a beépített rendszerek némileg szerényebb képességekkel rendelkeztek mint a német harckocsi rendszerei(bár a parancsnok önálló éjszakai célfelderítő képessége még mindig előnye az orosz típusnak).

A páncélzat tárgyalásakor ismét nem szeretnék litániákat írni,így pár képpel szeretném szemléltetni a T-80U toronypáncéljának felépítését(itt jegyezném meg,hogy a bemutatott ábrák nem 100%-ban fedik a valóságot mert a tudomásom szerint jelenleg is titkos a T-80U toronypáncéljának pontos összetétele).
Ezen az ábrán a jobbszélső a T-80U tornya a középső az T-80BV a balszélső pedig T-64.

turret-64-80.jpg

Ennek az ábra viszont ellent mond a felettelévőnek,hisz itt az van megadva U ként ami egyel fentebb BV....
p9im0.jpg

BgwE6.jpg


Ami viszont tény az ez a kép(a tényleges vastagságok leolvashatóak a fenti ábrán,azok helyesek attól függetelnül,hogy nem tudjuk mit takar a külső héj) :
1349674173-5.jpg


Ezen kívül minden T-80U páncélzatának érsze a Kontakt V ERA ami nagyban megnöveli a páncél ellenállóképességét.Ezek tudatában kijelenthetjük,hogy a T-80U minimum olyan hanem jobb védettséggel rendelkezik mint a Leopard 2 A4.

Királyság, köszi! Esetleg egy T-72B-vel összevetést nem írsz ha megint nem tudnál aludni? :D úgy képzelem kb párban lehetnek, kis Leo fölénnyel.
 
W

Wilson

Guest
Pontosan erre akartam célozni a következő hozzászólásommal.

Egy már korábban másmiatt megtalált és belink cikkben ezt találtam:

Az ajtó nyitott és lehegesztett állapotban.
Leopard40-3-17.jpg

Leopard40-3-18.jpg

Tehát MINDEN Leo2-es A4-esnek le van hegesztve a kis nyílás, mivel az összes A4 előtti tankot homologizálták A4-re. Viszont az utolsó 3 batchben már nem is volt ott ajtó. A mieink mindenképpen az 5 széria, vagy az előttiek. Igazság szerint nem hinném, hogy ez komoly gondot jelentene, mert nekem van egy olyan emlékem, hogy teljesen egyenrangúra hozták az összes 5 széria előtti Leo 2-est. Nekem a teljesen egyenrangú azt jelenti, hogy a torony homlokpáncélba is bekerült a + Titán/volfrám páncélzat.

Minden A4-s tornya Titán/Wolfram páncélzatú.
 
T

Törölt tag 2577

Guest
Na akkor Leopard 2 A4.Mi is ez valójában?Alapvetően kétfajta lehet:az első amit alapból A4-esnek gyártottak(leánykori néven az 5. és 6.sorozat) a második pedig a korábban gyártott összes erre alkalmasnak ítélt Leopard 2 harckocsiból átalaktott harckocsik.Mit is jelent ez beltartalomban?
Alapvető kialakítását tekintve a harckocsi nem változott az elődökhöz képest,tehát semmi akadálya nem volt annak,hogy a régebbi típusokat mindenféle kompromisszum nélkül alakítsák át A4 variánsra. Az A4 fontosabb rendszerei a következők:az irányzó löveggel párhuzamosított EMES 15 multifunkciós optikai rendszere ami kétcsatornás nappali és éjszakai móddal rendelkezik.Nappali módban 0-12x-es(fokozatmentesen állítható) az integrált hőkamera pedig 4x és 12x-es nagyítású.Fontos megjegyezni hogy ahogyan az előd úgy az A4-es variáns sem rendelkezik hagyományos éjjellátóval kizárólag hőkamer van beépítve(az A2 variánstól kezdődően már nem is került beépítésre a PZB-200 maradékfény erősítésű éjjellátó a harckocsikba).Továbbá az EMES 15 tartalmazza a digitális tűzvezető rendszer számítógépeit is.A digitális rendszerek kiesése esetén az irányzó egy FERO T18 típusú monokuláris távcsővel képes az irányzásra korlátozott mértékben.A parancsnok optikiai rendszere a PERI R17 A1 ami egy 2x és 8x nagyítású kétsíkban stabilizált optikai rendszer,amely nem fogal magában sem éjjellátót sem hőkamerát,azaz csak nappal használható.A parancsnok éjjellátó képessége az EMES 15-ön keresztül valósul meg emiatt éjszaka nem tud a parancsnok az irányzótól függetelnül célt kutatni.A sokat emlegetett hunter killer képesség semmi másból nem áll csupán annyiból,hogy a parancsnnok képes egy gombnyomással az EMES 15 "szálkeresztjét" rávinni a PERI R17 "szálkeresztjétre"(majd ha szükség van rá az irányzó elvégzi a saját rendszereivel a célzást és tüzel vagy kis távolságon belül ezt kihagyva azonnal tüzelhet.A PERI R17 alkalmas irányzásra de lézeres távolságmérő nincs hozzá integrálva ezért csak kis távolságon érdemes alkalmazni célzásra).A másik megvalósulása a hunter killer képességnek amikor ugyancsak egy gombnyomással képes a parancsnok a saját optikáját az irányzó optikájához fordítani.Nagyon egyszerűen megfogalmazva egy gombnyomással képes az EMES 15 odanézni ahová a PERI R17 és fordítva.

Ami még fontos változás és talán sokkal jobban is érdekel mindenkit mint a sok beépített kütyü az a páncélzat.Minden A4-es változat(az utólag átépített és az eleve annak gyártott) egy újgenerációs titánnal és wolfram-karbiddal megerősített toronnyal készült(a homlokpáncél és az oldalpáncél is kapott titán és wolfram-karbid megerősítést).Az átépített változatoknál lehegesztették a torony oldalán lévő lőszeradogató/hüvelykivető nyílást,az új gyártású A4-esekre pedig már enélkül kerültek legyártásra.A védelem kategóriához sorolhatjuk az új tűzoltó rendszer integrációját is(a törk vasakon láthattuk,hogy csodára ez sem képes).
A harckocsi hajtásláncában nem történt változás így erre nem is térnék ki.

És végül egy ábra,hogy hogyan is néz ki a valóságban a PERI R17 és az EMES 15 integrációja ami lehetővé teszi a hunter killer képességet és azt,hogy a paransnok is rendelkezzen éjjellátó képességgel.Ami még fontos,hogy a képen nem az A4-es varáns rajza látható,hisz abba már nem került beépítésre éjjellátó csak hőkamera,így ami a képen pirossal van jelölve az az A4 esetében nem infrared beam channel hanem thermal sights beam channel.

Peri17-EMES-optical-channels-jpg-a0f12a3b67a475b50c55cbc821f0ceed.jpg
Köszönöm! Úgy írtad le, hogy még én is értettem.:) Az A7-ről is csinálhatnàl majd hasonlót.
 

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
Pontosan erre akartam célozni a következő hozzászólásommal.

Egy már korábban másmiatt megtalált és belink cikkben ezt találtam:

Az ajtó nyitott és lehegesztett állapotban.
Leopard40-3-17.jpg

Leopard40-3-18.jpg

Tehát MINDEN Leo2-es A4-esnek le van hegesztve a kis nyílás, mivel az összes A4 előtti tankot homologizálták A4-re. Viszont az utolsó 3 batchben már nem is volt ott ajtó. A mieink mindenképpen az 5 széria, vagy az előttiek. Igazság szerint nem hinném, hogy ez komoly gondot jelentene, mert nekem van egy olyan emlékem, hogy teljesen egyenrangúra hozták az összes 5 széria előtti Leo 2-est. Nekem a teljesen egyenrangú azt jelenti, hogy a torony homlokpáncélba is bekerült a + Titán/volfrám páncélzat.
Akkor nekem nem sikerül olyan fotót találnom A4, A5, A6, A7-ről ami eredetileg nem A0, A1, A2, A3-nak lett volna gyártva. Mindegyik fotón ott a lehegszeett nyílás.
 

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
Hamár így belejöttem a harckocsiprnóba akkor nézzük meg hogyna viszonyul ez a mi T-72M1 harckocsijainkhoz és az igazán perverzek kedvéért megnézzük,hogy rendszerbeállásakor1985-ben mit tudott felmutatni a sztovjetunió a Leopard 2A4-el szemben(spojler T-80U).

A T-71M1 alapvetően a T-72A exportváltozata így a beépítésre került rendszerek butítottak az eredeti A változatba építettekkel szemben.Mik is ezek a rendszerek:

Az irányzónak a nappali irányzáshoz/figíeléshez és távolságméréshez a TPD-K1 monokuláris optikai rendszer áll rendelkezésre 8x-os fix nagyítással és egysíkú stabilizációval valamint egy lézertévmérővel ami nem került integrálásra az optika látómezejébe(azaz a lézertávmérő által mért távolság nem az optikában van kijelezve hanem egy külön kis képernyőn ami nagyban megbonyolítja ahasználatot).Éjszakai irányzáshoz és figyeléshez a TPN-1-49-23 monokuláris optika került beépítésre.Az éjjellátó egy 1.generációs aktív/passzív elven működő rendszer amely passzív módban(maradékfény erősítéssel) 400méterig aktív módban(infra megvilágítással)pedig 800 méterig teszi lehetővé az éjszakia figyelést/irányzást.A kis látótávolság miatt a rendszerbe nem került integrálásra lézertávmérő.A T-72M1 nem rendelkezik digitális tűzvezető rendszerrel!

Jól látható,hogy az EMES 15-el összehasonlítva nincs egy egységbe integrálva a nappali és éjszakia üzemmód valamint a lézertávmérő adatainak kijelzése(magyarul nem egy optikába kell nézni ahhoz,hogy minden információ a birtokunkban legyen hanem van két optika meg egy kijelző amin a lézertávmérő által mért távolság látható)emiatt az irányzás mind nappal mind éjszaka sokkal bonyolultabb és időigényesebb feladat.Most nézzük meg ezt képenekben is.

A T-72M1 irányzójának munkahelye(piros négyzet éjjellátó optika,kék négyzet nappali optika,zöld négyzet a lézertávmérő kijelzője):
ahann.jpg


A Leopard 2 A4 irányzójának munkahelye(piros négyzet:tartalék optika,kék négyzet:az EMES 15 integrált nappali/hőképalkotó optika+lézertávmérő kijelője)
flifl.jpg


Összegezve a T-72M1 irányzójának rendszerei minden tekintetben alulmúlják a Leopard 2A4 rendszereit mert mind látótávolságban*,ergonómiában és tűzvezetésben több generációval elavultabbak.

*A T-72M1 éjszakai látótávolsága 800méter aktív módban és 400méter pesszív módban a Leopard 2 A4 látótávolsága éjszaka 2000 méter(nincs aktív mód csak passzív) ezen kívül a német harckocsi optikai rendszerei sokkal kihasználhatóbbak a nagy tartományban állítható nagyítás miatt.

A parancsnok optikája egy TKN-3M típusú binokuláris nappali és éjszakai csatornával rendelkező nappali módban 5x-ös nagyítású éjszakai módban 4,2x-es nagyítású opttikai rendszer.
Az 1.generációs éjjellátó látótávolsága aktív és passzív módban is 400 méter a különbség csupán a két mód közt a kép minősége*.a parancsnok semmilyen módon nem képes az irányzásra és nincs egy egységbe integrálva afigyelőműszere az irányzóéval így nem rendelkezik hunter killer képességel.Ellenben még ha csak nagyon korlátozott mértékben is de a parancsnok képes az irányzótól függetlenül célfelderítésre éjszakai is ellenben a Leopard 2 A4 parancsnokával.A parancsnok optikai rendszere már ergonómiában is megüti a leopard 2A4 szintjét hisz egyetlen műszerbe van integrálv a nappali és éjszakai mód is.

*Aktív módban az inframegvilágítás miatt sokkal élesebb a kép.

Hogyan lehet az,hogy amíg az irányzó éjjellátója dupla akkor látótávolságú aktív módban mint passzívban viszont a parancsnoknál a két látótávolság megegyezik?Az az egyszerű oka van neki,hogy az orosz optikai ipar egy integrált(nappali és éjszakai)optikai eszközt csak ilyen korlátokkal volt képes megalkotni olyan méretben ami még lehetővé teszik a kézi erejű mozgatást(az parancsnok optikája kézzel mozgatható így valósul meg a 360-os látótér míg az irányzó optikája egy marha nagy valami fixen beépítve).

TKN-3M(sajnos csak ilyen képeket találtam)
tkn-3.png

b3-2016.jpg

(jól látható,hogy milyen kisméretű eszközről is van szó).

Páncélzat:

A Leopard 2 A4 páncélzata titkos de annyit tudunk róla,hogy a titán és wolfram-karbid megerősítést kapott így az amúgy is igen jónak mondható védelme így még jobb lett.Feleslegesnek érzem elkezden magyarázgatni,hogy mi mere hány centi így itt egy kép,mindenki böngészgesse kedvére:
main-qimg-86c43b1d25052a5d30978c88e7eae0a7-c.jpg

Ezzel szemben a T-72M1 toronypáncélja egy nagyon egyszerű öntött acél+kvarc+öntöttacél kombináció(a kék az acél a sárga a kvarc) ami a következőképp néz ki:

t-72m1-polish-factory-blueprint-redraw.jpg


Megfigyelhetjük,hogy a Leopard 2 A4 tornyának védettsége még azonos technológia alkalmazás esetén is jobb lenne mint a T-72M1 tornyának védettsége.De mert a német harckocsinál alkamazott páncéltechnológia klasszisokkal modernebb mint az orosz tanknál,így kijelenthetjük,hogy a két harckocsi tornyányak védettsége teljesen más dimenzióban van.Ez nem is meglepő,hisz a T-72M1 páncélvédelmét a 105mm-es L7 ágyú ellen méretezték míg a Leopard 2 A4 védelmét a 125mm-es D-81TM harckocsiágyú ellen.

A teknő védettségére nem térnék ki mert a Leopard 2 A4 esetében semmilyen megbízható adatot nem találtak a teknő páncélzatával kapcsolatban.
Volt egy podcast egy Szabó nevű idős magas rendfokozatú harckocsizóval (itt linkelték a HTKA-n), aki azt mesélte a T-72M1-ről, hogy a parancsnok egy gombnyomással képes volt az irányzót és a tornyot az ő eszközével párhuzamos irányba állítani. Hunter-killer képesség. És ez volt a legnagyobb ugrás a T-55-höz képest, egyebek mellett. Te azt írod nem így van. Mi az igazság?
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and antigonosz

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 771
3 199
113
Pontosan erre akartam célozni a következő hozzászólásommal.

Egy már korábban másmiatt megtalált és belink cikkben ezt találtam:

Az ajtó nyitott és lehegesztett állapotban.
Leopard40-3-17.jpg

Leopard40-3-18.jpg

Tehát MINDEN Leo2-es A4-esnek le van hegesztve a kis nyílás, mivel az összes A4 előtti tankot homologizálták A4-re. Viszont az utolsó 3 batchben már nem is volt ott ajtó. A mieink mindenképpen az 5 széria, vagy az előttiek. Igazság szerint nem hinném, hogy ez komoly gondot jelentene, mert nekem van egy olyan emlékem, hogy teljesen egyenrangúra hozták az összes 5 széria előtti Leo 2-est. Nekem a teljesen egyenrangú azt jelenti, hogy a torony homlokpáncélba is bekerült a + Titán/volfrám páncélzat.
Egyébként ezt az ajtót nem lett volna jó használni arra amire kitalálták?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 614
46 497
113
Akkor nekem nem sikerül olyan fotót találnom A4, A5, A6, A7-ről ami eredetileg nem A0, A1, A2, A3-nak lett volna gyártva. Mindegyik fotón ott a lehegszeett nyílás.
Nem, félreérted.
A új tankok gyártása úgy történt, hogy a batch 1,2,3,4 külön neveket kapott, rendre A0 (vagy csak sima Leo 2), A1, A2, A3. A Batch 5 lett az A4, és onnantól a maradék Batchek (6,7,8) is A4 lett.
Amiután legyártották az A4-eket, akkor a z összes előző A0-A3 verziókat A4-es szintre hozták. Majd elkezdték a fejlesztési programokat rájuk. És különböző mennyiségben meg is rendelték ezeket. Így lettek az A5, A6 (+verziói), majd az A7 (és a verziói). Tehát a Batch 6 az nem az A5-öt jelenti, hanem az ugyan úgy A4.
A Batch 4-5 esetén gyárilag lehegesztették a kis ajtót a batch 6-tól fölfelé pedig már úgy gyártották az A4-eseket, hogy ott sem volt a helye az ajtónak.
Az A5-A6-A7 esetén meg egyrészt nem is láthatsz ott már semmit, mivel el lett takarva a + páncélzattal. Ha meg esetleg lebontott oldalút látsz és nincs rajta hegesztett nyílás, akkor az azért lehet, mert ugye lehetséges, hogy batch 6-8-ba tartozó tankból upgradelték a a delikvenst A5-re, A6-ra, A7-re.
Tehát ha csupasz A4-et látsz, akkor azon nagyon valószínű, hogy lesz hegesztett kis ajtó, mivel szerintem a későbbi modernizációkhoz (A5-A7) szerintem főleg az újabb Batch 6-8-akat használták először.
Bonyolult, mi? :eek::D
 
  • Tetszik
Reactions: zulu

szasa30

Well-Known Member
2013. augusztus 9.
236
825
93
Remelem volt annyi eszuk :rolleyes: hogy mind a harom lakatot ugyanaz a szamu kulcs nyitja. Eleg gyaszos lenne ha a csatater kozepen azon molyolnanak melyik lakatot melyik kulcs nyitja... De legalabb nem a gyurmalakat, fejlodunk tenyleg...
Arra nem gondoltok, hogy ezek a lakatok azért vannak, hogy az ilyen Aranyosi félék ne nyulkaljanak oda, ahova nem kene!
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 911
12 516
113
Nekem ebbol az osszehasonlitasbol nagyjabol az jott le hogy miutan a T-72 fel lenne huzva(ha lehet egyaltalan...) egy mondjuk A4 szintre, mar nem is nagyon lehetne az eredeti neven nevezni.