1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Leopard 2

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - rudi által indítva @ 2018. december 20..

Címkék:
 1. krisss

  krisss Well-Known Member

  A tankoknak van helye, illetve a BTR-ek nagy részének is, a BTR-ek továbbra is ott tartózkodnak amik "feleslegben" vannak.
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A régi ágyúhoz is van illesztve egy halom féle lőszer.LAHAT rakétának is van olyan változata,ami kilőhető belőle.Sabotbol nem tudja kilőni,vagy csak kisebb gáznyomással,az újabb ágyúkhoz tervezetteket.Gyalogsági kisérő szerepben ez elfogadható hátrány.105milis ágyú teljesitményét igy is felülmúlja
   
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hja meg a kazakoknak T-72A és B-i vannak. És nem 30 meg 80, hanem kb. 630+, és náluk az összes modernizálva lesz. Hja és egy picit olcsóbb ott a munkaerő (merthogy a otthon csinálják), mint itt Közép-Európában. A darabszám viszont elsődleges egy ilyen szerződésnél. A cseh 30 db-os felújítás is azért volt olyan cefet drága, mert csak annyi volt.
  Különben a kazakoknál sem egyszerű a helyzet, mert korábban már az oroszokkal is volt egy szerződésük, de erről nem sok mindent találtam (csak annyit, hogy 2016-os és hogy "several dozen" lett felújítva akkor ).
  Csak a miheztartás végett 2010-ben Líbiával szerződtek az oroszok 200db T-72-es modernizációjára, 1,3Mrd USD-ért. Ez így darabja 6,5M USD! Forrás
  De most már tényleg kíváncsivá tettél, hogy honnan vetted ezt a 600.000USD árat, mert erről én sehol sem találtam konkrét összeget. Idén januárban készült el egyáltalán a prototípus. Amit még csak akkor kezdtek tesztelni.
   
 5. honved

  honved Well-Known Member

  Fedett telephelyeket is ?
   
 6. krisss

  krisss Well-Known Member

  Igen.
   
  honved likes this.
 7. borisz

  borisz Well-Known Member

  Glilkát? :D Nem erdőt kell irtani, hanem szaros kis gyomokat. C2-es géplánc végig kézzel, azt zene.
   
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mennyit írtál 600000 dollár darabjára? 150 millió forint? Itthon a Currus vajon mennyiért festette le meg csinált olajcserét rajtuk?
   
 9. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Te valószínű a mosó,benzinkút melletti telephelyet láttad.
  Ha rámész https://earth.app.goo.gl/cj1iEr
  a zöld járművek lehettek.
  A btr-ek,hk-k ha nem mosóra, szervízre vagy benzinkútra vártak, az utóbbi 16-17 évben biztos hangárban voltak.
  A bmp-k még félig nyitottban.
  A többi zártban.
  Nyitott helyen úgy emlékszem btr 60asok voltak. De 2002ben sem használták őket
  Valami kicsi nyitott eüs jármű, meg teherautók. De azokat nagyrészt(tán mindet) kivonták.
   
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Persze hogy lenne lehetoseg a 72 esek olcso modernizaciojanak. Csak nem 2019 es technologiai szonvonalat kell beloni celnak hanem 2010-2005...max.... /az akkori optikak tuzvezeto szamizogep komrendszerer vagy azzal egyenerteku mar a civil piacon is jelenvan... /annak a technologianak az ara mar lement.../ olyan lenne modernizacio utan mimtha 2010 be modernizaltuk volna a vasakat... Es irnank teszem azt 2023 at... A kornyekre meg mindig siman elmegy /elektronikaba elorebb lennenek mint a leo a 4 ek /era teglaval/ a vedelme is jobb lenne. Persze tovabbi fejlesztesekbe max tartaekba barkacsolgatas rejlik benne.../ de a 2010 es csucsszintu modernizacio ma apropenzes tetel az akkori arakhoz kepest vagy a 2019 es evnek megfelelo szintu modernizaciojenal...
   
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ertitek? Ma nem a csucstechnologiat kell megfizetni egy teszem azt 15 eves horvat szerb belorusz vagy kazah vagy barmi szintu fejlesztesert... Mert az ma mar nem csucstechnika igy az ara rohamosan inflalodik..., /toredekeert elvallalnak ma mar azt a szintet amit akkor 10x ennyiert se.../

  Ez ilyen egyszeru egy csomo uzem ami anno modernizacioval foglalkozott ma a csod szelen tancol... Nemeik a fel karjat adna csak hogy megrendeleshez jusson.. /itt a honvedseg a meno nalla a penz es az o penzere palyaznak... Az ilyen csodszeli uzemek meg olcsojert is dolgoznak csak ne menjenek csodbe.../technologiat is eladnak gepeket.../mar ha van ra igeny./hany 72 es modernizacios kiserlet is volt ami elhalt? Egy ket proto erejeig letezett csak.../
   
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  És azon elgondolkodtál már, hogy miért történt így? Mert szerintem abban lesz a megfejtés... :rolleyes:
  Vajon a finnek miért dobták ki azonnal őket (160db), amikor megérkeztek a Leopard 2A4-ek? '84-'90 között lettek hozzájuk leszállítva. 2002-ben érkeztek a Leo2-esek. Már akkor sem volt csúcskategória az A4, és mégis!
  És nem ugyan annyi érkezett, hanem csak 124, amelyekből maguk alakították át a szükséges support járműveket. Forrás
  Ezek után nem kezdtek el holmi T-72-es upgrade-en gondolkodni, pedig a 12-18 éves gépek esetén még ez erősen elgondolkodtató lett volna, meg a ruszkik meg is oldották volna neki a folyamatos upgrade-et. Őket még az embargó sem "sulytotta", és akárkitől rendelhettek volna fejlesztést. Még sem tették. De akár licence-ben is megoldhatták volna, mert a Patria aztán a "szartól a repülőig" mindenhez kezd, ami a hadiiparral kapcsolatos. (Mellesleg fejlesztettek ezidő alatt egy kókler 8x8-as kerekes járművet ;):rolleyes::p:D)
  Pedig a finnekről aztán végképp nem mondható el, hogy az oroszokkal fegyverek terén (másrészről annál inkább) előítéletesek lennének. Elég csak a kézifegyvereiket megnézni.
  Na ez az elgondolkodtató, nem a KFIR (bocs, kicsúszott:eek: :D:D).
  Inkább a rohadtak 2014-ben megcsípték a holland A6-okat. PFFFFejjjj, a mocskos pofájukat ;):D!
   
  Nagy Csaba, Ocses, borisz and 2 others like this.
 13. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Nana! Részben a finnek azért kukáztak mert a hidegháború lecsenget. Igaz sajnos úgy néz ki hogy lehet lesz helyette más. Na szóval mivel már nem volt ellenségkép stb így okafogyottá vált hogy tartalékba tartsák.
  A lengyeleknél a korábbi program a teljes modernizációt/felújítás volt a tervben a 72 re. Még szlovák származású ágyú cseréje is be volt iktatva. Több dolog miatt fújták visszább. Egyrészt a források kellenek a további Leok modernizálásához, továbbá jelentős dollár milliárdokat csengetek ki il csengetnek majd az új gazdi felé. Viszont amíg nincs más addig legalább 10-15 évig tartalékban maradnak azok a kohószökevények. Semmi gáz. Majd jól fognak jönni pl támogatás címszó alatt a leendő kelet német iszlám ellenes milliciáknak. Ha netán gáz lenne nyugaton.
  A lengyelek meg még egyébként se mondtak le részben saját fejlesztésű harckocsijukról. Kérdés majd itt az lesz hogy mere fognak lépni. Mert ha lesz forrás akkor elképzelhetőnek tartok egy Leo-2/K-2 vonalat. Vagy kevesebb forrás esetén beneveznek egy könnyű harckocsiba. Itt nehéz IFV alvázon is el tudom képzelni.
  Visszatérve a topikhoz. A Leok mellé nem ártana későbbiekben itthon is valamilyen tartalék. 44+12 db én úgy látom hogy a szükséges minimum. Reméljük hogy a későbbiekben ha feltéve ha lesz valamilyen tartalék is a kézszem is lesz rá. De előbb legyen meg a Leokhoz majd a szükséges ember anyag.
  A hadsereg tartalék nélkül olyan mint az egy heréjű férfi. Durva hasonlat. De én így látom.
   
  antigonosz likes this.
 14. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Nemtalálom.Pedig ez a vita már egyszer lezajlott,és akkor be is lett linkelve valamelik rovatba a türkis ajánlat.Mégcsak nem is én voltam a linkeló.
  Elbit üzleteket találtam.Azeriek 160db 72t 56milióért modernizáltattak a grúzok 72SIMjei meg 606000dodó/db voltak 2006ban.A grúz hk-k sorsa viszont jo példa a technika nem mindenre.A SIMek technikailag felette álltak az oroszok szovjet állapotú T62(!)/72/80 tankjainak,és az első 3 döntő napban mégcsak mennyiségi fölényben sem voltak-mégis elsöpörték a grúzokat.
  Kis érdekesség a 2008as háborúból,hogy a Derby légvédelmi változatával több Szu25öst,és egy Tu22M3R-t is leszedtek a grúzok.Ha a norvégok nem adnák a NASAMst,jó lesz nekünk a viking helyett a zsidó jószág is.
   
 15. krisss

  krisss Well-Known Member

  A lengyeleknek van nehéz ifv alvázon futó támogató HK-ja amivel a t-72-ket egy az egyben akarják kiváltani, támogató szerepkörben Gepard (korábban Anders) néven. Illetve a lengyelek szándéknyilatkozatot tettek az új generációs francia-német hk kooprodukcióban való részvételre. A K2-t az egyik lengyel cég propagálja (ami nem PGZ, szóval kevesebb az esélye)
   
  honved and Schurrer like this.
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  Tessék olvasni a defence24.com -ot de méginkább a .pl-t mert nagyon sok jó dolog van rajta, és a gugli fordító jól dolgozik lengyelről angolra.
   
  pöcshuszár likes this.
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem Derby-vel szedték le őket a tankokat meg a tüzérség lőtte szét nem az orosz tankok.
   
 18. krisss

  krisss Well-Known Member

 19. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Amíg ebből lesz elég addig tartják életben a T-72-eseket gyalogsági támogató szerepkörben.
   
  honved likes this.

Ezen oldal megosztása