1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mikojan-Gurevics MiG-21 "Fishbed"

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. emel

  emel Well-Known Member

  Most hívott egyik barátom, hogy szállítás közben, tréleren látta a "9125"-ös MiG-21bisz-t Veszprém környékén. Azt mondta Pápa felől vitték valahová észak felé. Fotózni nem tudott mert csak pár másodpercre látta egy elágazásnál, és a 21-nek épp zöld lett a lámpa (még szép!!), ő meg másfelé ment, várt a pirosban.
   
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Hajaj, az oreg Micsurin csinalt azert ott egyet s mast. :)
   
 4. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  fishbed, Rotten878, migfun and 2 others like this.
 5. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  MiG-21MF
  [​IMG]
   
  fishbed and migfun like this.
 6. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Azért ez hülyeség, az okok le vannak írva ebben a wiki cikkben is. Szinte minden téren le voltak maradva ennyivel, nem csak ebben.
  Érdekes is lenne, ha 10 év lemaradást nem lehetne behozni évtizedek alatt sem.
   
 7. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Legalább nézz utána, mi is az a kibernetika, utána okos(k)odj...
   
 8. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  "Aki kicsit is érdeklődik a tudománytörténet iránt, tudja, hogy a szovjetrendszer cseppet sem volt eredendően tudománybarát. Illetve ez sem igaz teljesen, mert kialakulásának „zsenge” időszakában, a húszas években még éltek a nemzetközi tudományos kapcsolatok, a tudósok Nyugatra utazhattak, sőt kint is kutathattak. Sztálin azonban nemcsak ennek a szabadságnak vetett véget, de az egyes tudományokat is megnyomorította. Közismert a géneket elvető Liszenko hírhedt országlásának következtében a biológia és tömérdek biológus tönkretétele, de a szovjethatalom a kibernetikát is burzsoá áltudománynak tekintette, s a kémiát is súlyos károk érték."
   
  fishbed and bel like this.
 9. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  A szovjet tudomány azért összességében nem állt alacsony szinten, egész tudóshadsereg volt, számos kutatóintézet, magas színvonalú egyetemi képzések. Az alapvető probléma a gazdasági rendszerrel volt, és azzal, hogy az ipar nem volt képes megfelelő minőségben gyártani a kutatóintézetek által kifejlesztett dolgokat (ami általános problémája volt a SZU-nak, sőt a mai Oroszországban is előfordul...). Elméletben nem voltak lemaradva pl. 1980-ban, voltak legalább ugyanolyan jó szakembereik, mint az amcsiknak.
  A SZU összeomlása után számos jól képzett számítástechnikai szakember ment ki nyugatra, ahol elég jól tudták hasznosítani a tudásukat. A kibernetikát egy rövid ideig nyomták csak el, erről is van wiki cikk. 1955 után a kibernetika "divat" lett a SZU tudományos világában, sőt azt ezt promotáló Berg akadémikus (aki egyébként admirális is volt, apja finn, anyja olasz volt, szóval elég szokatlan figurája volt a SZU-nak) megpróbálta elnyelni a többi tudományterületet.
   
 10. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Nem arról volt szó, hogy a szovjet (orosz) tudomány alacsony szintű lett volna, hanem arról, hogy az éppen kibontakozó új tudományága(ka)t elnyomták egy paranoiás állat és egy általa kinevezett sötét barom miatt.
   
  alfa74, fishbed and bel like this.
 11. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Ahonnan indult a dolog, az az, hogy a szovjet repülőgépek elektronikája azért volt-e "primitív", mert Sztálin elnyomta a kibernetikát. Szerintem nem ezért, erőltetett ilyen összefüggést feltételezni.
   
 12. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Pedig van összefüggés, de lépjünk tovább.
   
 13. rudi

  rudi Well-Known Member

 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 15. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 16. emel

  emel Well-Known Member

 17. arcas

  arcas Well-Known Member

Ezen oldal megosztása